1

Téma: KOMUTATOR

Dobry den,koupil jsem novy 12-cti zavitovy motor a někde jsem slyšel že se musi pečovat o komutátor.Mužete mi prosím napsat jak o něj pečovat atd,..Předem díky za odpovědi wink

Teď: E-revo Brushless 2200kv, 2x2S,2x3S LiPo - jedetovoejakcip
Bylo: TT-01,TL-01,X-ray T1, KX-One, FW-06, TeamLosi XXX-S Graphite+ 2x, Micro-T-xcelorin 10250kv, mini Inferno, Mini-Z, Funfactor, NitroBlast, truggy Kyosho ST-R 1/8, nějaké ty letadla a čluny a spousta dalšího...

2

Re: KOMUTATOR

Dobry den,koupil jsem novy 12-cti zavitovy motor a někde jsem slyšel že se musi pečovat o komutátor.Mužete mi prosím napsat jak o něj pečovat atd,..Předem díky za odpovědi wink

Zřejmě pečovat složitě! Protože je to slovo samo osobě složité! A co je to komutator?

3

Je to část kotvy,na kterou dosedají uhlíky,které přenáši proud přes komutator do vinutí

Bylo: TT-01,TL-01,X-ray T1, KX-One, FW-06, TeamLosi XXX-S Graphite+ 2x, Micro-T-xcelorin 10250kv, mini Inferno, Mini-Z, Funfactor, NitroBlast, truggy Kyosho ST-R 1/8, nějaké ty letadla a čluny a spousta dalšího...

4

Komutátor (kotva) se musí vždy cca 3 - 5ti jízdách "osoustružit" na tomu uzpůsobeném soustruhu. Všechny tyto nízko závitové kotvy potřebují řádnou a pravidelnou údržbu na soustruhu. Při jízdě dochází k jiskření a vypalování komutátoru od uhlíků. pokud se komutátor neošetří, tak se prudce sníží jedna výkon a jednak životnost kotvy. Pěkný článek jak to funguje je tady: http://www.masters.cz/kompendium-rc-elektromotory  lol

5

vse jsem si přečet a je tam psané že se čištěni komutatoru muže dělat vatovou paličkou nebo čisticí tyčinkou zhotovenou ze speciální gumy, ktera je obohacena o brusný materiál nevíte kde se to dá sehnat?Sice sem tam to budu muset dát na soustruh ale nemám k němu přístup tak nemuzu co 4 jizdy ho na něj dávat.

6

v tom pripade nejezdi s 12z kotvou... blbe ale je to tak, pokud ma fungovat, vyzaduje peci

7

a za jak dlouho se to usoustruzi?

8

Nejlépe bude, když si to necháš na závodech od někoho vysvětlit a ukázat, jinak člověk napáchá více škody než užitku. Máš pravdu, existuje taková tyčinka na čištění komutátoru přes šachtu uhlíku, ale to je třeba dělat po každé jízdě je to jen taková první pomoc, soustružení tě stejně nemine. No, a jak dlouho to trvá, jestli se nemýlím, tak průmět komutátoru by neměl být pod 7,2 mm. Za jak dlouho se na ten rozměr dostaneš záleží na tom, jak často údržbu provádíš. Když to moc často neděláš, komutátor se napeče hodně a je třeba soustruhem brát velkou třísku a je po kotvě coby dup. Pokud to děláš tak jak se má, není problém, aby kotva vydržela půl sezóny. Ale je to jak říkám, zajdi za někým na závodech a nech si to ukázat a vysvětlit, ušetříš si spoustu starostí.

9

Už jsem se rozhod.Kotvu osoustržím promazu loziska atd,.. a potom motor prodam a koupim si bezuhlikovy se kterym nejsou zadne starosti snad jen promazavat loziska a je na ně doživotní záruka nemate někdo s těmito motory skušenosti?

10

mm, hezky ze si koupis bezuhlikovy, ale bez reglu ti bude nap.....

11

Už jsem se rozhod.Kotvu osoustržím promazu loziska atd,.. a potom motor prodam a koupim si bezuhlikovy se kterym nejsou zadne starosti snad jen promazavat loziska a je na ně doživotní záruka nemate někdo s těmito motory skušenosti?

Udržuji svůj bezuhlíkový motor takto, po závodech ho rozeberu, vystříkám ho celý čističem brzd, dále promažu ložiska a složím dohromady. Kontroluji ještě    chod ložisek.

Xray T4, Xray T4 2015, Sanwa MT-4, Spektrum DX3R Pro

12

ale pokud takovyto motor chces, musis si koupit na to prislusny regulator, slusny stoji treba 3000.....

13

uz mam vybrany motor s regulatorem a vse stoji 7500KČ a vyjde to pořád lepe než kupovat soustruh na komutator a jestli nekdo nema zajem o 12-cti zavit s rucně vinutou kotvou corally + regulator no-limit dejte vedet prodam nebo vymenim a doplatim za bezuhlikovy motor s regulatorem  lol

14

dan se toho ovsem neboji big_smile, kdyztak mi do SZ napis kolik by si za ten set chtel... dikmoc