1

Téma: Ložiská

Dal som sa do celkovej údržby Mardera a trocha som ho rozkuchal. smile Po vybratí ložísk z nábojov  som zisťil ako by medzi vonkajším a vnútorným ložiskom boli zbytky nejakej vazeliny. Po očistení a skladaní tam mám dať nejakú vazelinu alebo len jemne premazať kvalitným olejčekom?

2

Re: Ložiská

Taky se s tim potýkam.Zatim jsem vzal hustejší olej,trochu ohřál,ložiska tam na noc dal a druhej den nandal.Uvažoval jsem i o vazelíně,grafitový,jen jsem se k tomu ještě nějak nedostal. 8)
Uvažoval jsem o nalezení adekvátní náhrady s trvalou náplní a gumovýma krytkama na stranách.Jen jsem se k tomu taky ještě nedostal.Počkám do zimy,to budu mít víc času. wink Aspon teda doufam.

3

Asi sme sa nerozumeli. V náboji máš dve ložiská vnútorné a vonkajšie. Medzi nim je v strede ešte nejaká trubička. Po vytiahnutí ložisiek to javilo známky akoby v tom priestore medzi ložiskami bola nejaká vazelína. No nikde som sa nedočítal o to čo sa tam dáva, alebo či to bolo len vytečené mazivo z ložísk.

4

Aha,takhle.To jsem si to blbě přebral já.Omluva.
To teda nevim.Osobně jsem tam měl sucho jak na Sahaře.Ale je možný,že to tam dodavatel dává nebo výrobce.Ale asi jak kam.Viděl bych to na vazelínu A00,dobrá nulka.Zbytečně by nevytejkala a mazala by až dost.I když,v tom meziprostoru neni co mazat.Bud jsou ložiska namazaný samy o sobě nebo ne.A vazelína nebo něco jinýho by sice namazala ložiska,ale zas by víc vytékala z ložisek ven a pak by se tam chytalo o  to víc bordelu.
Tak nevim.

5

Tiež by som nerád dával nejakú vazelinu. Vazelina +prach= super brúsna pasta. Asi len ložiská prestreknem čističom brzd a zlahka premažem modrým olejčekom od Robbe.

6

Ćistič brzd je zákeřná věc, vteče i do ložiska a vyplaví zbytek origo vazelíny. Jinak co se týče péče o ložiska, já používám takový postup: ložisko vykoupu v techn. benzínu (tím se zbavím staré vazelíny a špíny) potom v kovovém kelímku rozehřeji vazelínu na kuličková ložiska, tak aby tekla jako olej (nesmí vařit !!) a ložisko v ní vykoupu. A když už začíná pomalu tuhnout tak ložisko vytáhnu, hadrou vytřu dosucha a mám novou vazelínovou náplň v ložisku.

7

Asi sme sa nerozumeli. V náboji máš dve ložiská vnútorné a vonkajšie. Medzi nim je v strede ešte nejaká trubička. Po vytiahnutí ložisiek to javilo známky akoby v tom priestore medzi ložiskami bola nejaká vazelína. No nikde som sa nedočítal o to čo sa tam dáva, alebo či to bolo len vytečené mazivo z ložísk.

ja v praci pouzivam take trubky ako distancne trubky na udrzanie lozisk v potrebnej vzdialenosti a kedze som nevidel velkost vnutorneho priestoru toho loziskoveho domca(resp celu konstrukciu), tak to nemozem tvrdit s urcitostou ze to bolo tak isto mienene aj kostrukterom od FG, ale s najvacsou pravdepodobnostou ano.
takze moj nazor je premazat loziska podla receptu sphinctera, vyutierat distancnu trubku od vytecneho oleja z lozisk a zmontovat.

8

Ten postup s kúpaním ložiska je zaujímavý a aj ho vyskúšam. Len sa chcem opýtať aký je rozdiel či ložisko streknem čističom brzd alebo vykúpen v technickom benzíne. ten benzín taktiež nateče do ložiska ako čisič. Alebo nie?

9

Před vazelínovou koupelí jedno v čem se ložika vypláchnou (čistič brzd, techn benzín, nafta ...) .
Ale postříkat ložisko čističem brzd za účelem očištění bych z výše popsaných důvodů nedoporučoval.

10

Ináč ten trik z vazelinovou kúpelou je super. Ja som doteraz všeliako pracne natáčal vazelinku do ložisiek ale toto ma nenapadlo. Dík.