1

Téma: Savage s novou skříní na elektroniku

Ahoj všem,

Vlastním svage a chtěl jsem se tedy podělit o nápad (nic moc převratnej). Když na tom poklopu (co je u Xka) nad baterkama vyříznete ty dva výčnělky co mají tlačit baterrypack dolů (aby neposkakoval) vznikne vám tam prostor akorát na pátou tužkovou baterii. Mít pětičlánek tužkovek je podle mne bezesporu výhodou (oproti těm mrňavejm) jak cenou tak kapacitou.

(možná by se tam vešlo i 7,2V ale nevim jak který tuhle voltáž podporuje - zde čekám rady zkušených)

2

Re: Savage s novou skříní na elektroniku

no jak je to s tema 7,2V by me doopravdy zajimalo protože jak koukám nějaký serva to podporujou ale nevím co na to řekl přijímač... (nemám páru o principu na kterým funguje a kudy ta elektřina teče)

3

No nevím jak které přijímače - ale většina přijímačů je stavěná na 4,8 nebo 6,0 V ... jak tam dáš 7,2 (pokud to není u přijímače napsané, že to zvladne a u serv také), pak si usmažíš zaručeně přijímač ...

S pozdravem, Aleš.
Mugen Seiki  - MBX6 eco; Spektrum - DX3C; Savöx - 1267 MG; XERUN (2250 kV + 80 A)
Align - T-rex 550 E, Graupner HoTT MX-20

4

no to je právě otázka, protože se tyhle věci projektujou s rezervama takže to zas až tak zaručený není... kolikrát jsem si do hraček montoval přídavný baterky (z 4 na 6 = z 4,8V na 7,2V) a nikdy se nic nestalo...

ale i těch 6V bude dobrejch...

5

Tak to vyzkoušej. Ale 6V je na hranici. Integrované obvody jsou stavěny na napájení 5V a napětí je sráženo odporem. Větší než 6V by určitě dlouhodobě nezvládli

6

hosi nezahravejte si ,  7,2  uz je na tohle docela vazne dost

7

Přijímače většinou mají tzv. BEC, který eliminuje vyšší napájecí napětí. Není to tedy tak, jak píše Breakpain. Spíše tedy usmažíš serva než přijímač- pětičlánky se ale používají celkem běžně a ještě jsem neslyšel, že by někomu odešlo servo nebo přijímač.

8

Přijímače většinou mají tzv. BEC, který eliminuje vyšší napájecí napětí. Není to tedy tak, jak píše Breakpain. Spíše tedy usmažíš serva než přijímač- pětičlánky se ale používají celkem běžně a ještě jsem neslyšel, že by někomu odešlo servo nebo přijímač.

Hm ... ok, je to možné, zase tolik se v tom neorientuju, vycházím jen z toho, že výsledek je stejný a také ze zkušenosti (kamarád zapojil a přijímač v háji ... ). Tak jako tak, přes 6 by se chodit nemělo, ale děkuju za opravu smile

S pozdravem, Aleš.
Mugen Seiki  - MBX6 eco; Spektrum - DX3C; Savöx - 1267 MG; XERUN (2250 kV + 80 A)

9

nevyznám se sice tak dobře v elektronice jako ve strojařině, ale jedno je mi jasné, k soupravám dávají držák na 4 články  proto, aby se  i v případě, že někdo použije normální alkalické články neusmažil přijímač nebo serva, alkalické baterie mají  udávané napětí 1,5 voltu, takže v tomto případě je jistota kulomet
pokud se pletu tak se omlouvám a někdo mě opravte,

10

Hm ... ok, je to možné, zase tolik se v tom neorientuju, vycházím jen z toho, že výsledek je stejný a také ze zkušenosti (kamarád zapojil a přijímač v háji ... ). Tak jako tak, přes 6 by se chodit nemělo, ale děkuju za opravu smile

Máš RC soupravu Graupner XS-6. Zkus se podívat na krabici - na té je napsáno "BEC" - to je ten obvod snižující napětí - tento obvod mají i regulátory v RC elektrách, a to jak v autech tak letadlech. Tento obvod sníží napětí tak, že přijímač je napájen z pohonné baterie prostřednictvím regulátoru, serva somozřejmě taky. V letadlech se třeba k pohonu používají osmičlánky, desetičlánky a více. Když jsem četl odborné články ohledně napájení přijímače a serv pětičlánkem, bylo tam psáno, že přijímač s BEC obvodem je v pohodě, větší nebezpečí hrozí servozesilovačům serv.

11

Máš RC soupravu Graupner XS-6. Zkus se podívat na krabici - na té je napsáno "BEC" - to je ten obvod snižující napětí - tento obvod mají i regulátory v RC elektrách, a to jak v autech tak letadlech. Tento obvod sníží napětí tak, že přijímač je napájen z pohonné baterie prostřednictvím regulátoru, serva somozřejmě taky. V letadlech se třeba k pohonu používají osmičlánky, desetičlánky a více. Když jsem četl odborné články ohledně napájení přijímače a serv pětičlánkem, bylo tam psáno, že přijímač s BEC obvodem je v pohodě, větší nebezpečí hrozí servozesilovačům serv.

JJ, o Becu vím smile, ale z toho, že kamarád odpálil přijímač jsem usuzoval jinak, nicméně to byla asi tedy jen "náhoda" ... zřejmě tedy vadný BEC ... každopádně díky a vysvětlení .-).

S pozdravem, Aleš.

12

Nevím, jestli BEC obvod je ve všech přijímačích. Je možné, že kamarádův příjímač tenhle obvod neměl nebo došlo k jeho poruše.