Téma: Úprava PC zdroje
Různé návody úpravy PC zdrojů najdete na netu , ale těžko se v tom laik zorientuje.
Dřív jsem se s tim nijak nesr.l zapojil jsem žluté a černé vodiče na zdířky a bylo hotovo , jenže problém je v tom že se o dost sníží výkon zdroje protože 12V a 5V výstupy mají společnou zpětnou vazbu a pokud se nezatíží 5V výstup pokud možno rovnoměrně tak zdroj funguje špatně.
Některé návody radí připojit na 5V odpory a tím ho zatížit , funguje to , ale je to trochu antiproduktivní , protože zatěžujete zdroj něčím co nepotřebujete a navíc odpory pořádně topí , takže teplota v bedně jde nahoru.
Takže zbývá udělat to pořádně ...... nastudovat dané téma na všech dostupných zdrojích , najít si datasheety procesorů , vyvrhnout zdroj z boxu a hledat a hledat kudy tudy cestička na tišťáku , protože cesty proudu jsou nevyspytatelné .........
Odpojit zpětnou vazbu na 5V výstupu , upravit odpor na 12V zpětné vazbě a upavit napětí protože 12V je málo
Takže není problém nastavit výstupní napětí na jakoukoli hodnotu v rozpětí od 3V do 16V , šlo by i vyšší , ale to už by se ve zdroji muselo vyměnit víc věcí protože na to není stavěný.
Nebo není problém připojit potenciometr a máme regulovatelný stabilizovaný (laboratorní) zdroj.
Pak ještě upravit otáčky ventilátoru a led diodu jako kontrolku zapnutí.
A to vše se zachováním původního výkonu.
Další fotky : http://lukidol.rajce.idnes.cz/Uprava_sp … PC_zdroju/
Ted jsem upravoval jeden mnou už jednou upravený zdroj , do kterého jsem právě před nějakou dobou dával ty odpory a ted je čas ho předělat pořádně ......
Stav po první úpravě s odpory
A následná úprava
Ůprava otáček ventilátoru
Zlepšení chlazení
A zátěžový test - zdroji se vrátil jeho původní výkon .....
A hotovo .......