1

Téma: Proč nabíječka vybíjí malým proudem?

Ahoj všem,

mám jeden rychlej dotaz - nabíječka Turnigy Accucell 6, stejná jako hafo jinejch od jinejch výrobců - nabíjecí proud 6A, vybíjecí proud 1A. Když dám vybíjet NiMh akupack 7,2V, vyježděnej v autě a nastavím vybíjecí proud na max 1A, tak mě to z baterky tahalo jenom max 0,7A, víc ne. Mysel jsem, že je to tím, že už je baterka skoro vybitá a že už víc protě nedá.

Dneska jsem ale zkusil dát vybíjet plně nabitou baterku a zase jsem nastavil max vybíjecí proud na 1A a zase to na 1A nevylezlo - ze začátku vybíjení to z baterky tahalo dokonce jenom 0,6A.

Proč to tak je? Proč to z tý baterky netahá tu nastavenou 1A, ale menší proud? Baterka se pak vybíjí o dost dýl hmm

2

Re: Proč nabíječka vybíjí malým proudem?

Je to o výkonu. Koukni do specifikace, při jakém napětí je udáván proud 1A. Při 7.2V a 0.7A to dává výkon 5W. Pokud tam není pořádný chladič, tak se zátěž nestačí chladit. Při nabíjení spínaným zdrojem je třeba chladit jen ztrátový výkon a ten bude při dostatečné účinnosti malý. Při vybíjení je třeba uchladit vše.

Savage Flux HP, 2.4G, E-Revo Brushless, Savage XS SS, Axial Wraith, Latrax Teton,
Night Crawler, TRX-4

3

Re: Proč nabíječka vybíjí malým proudem?

OK, dík za odpověď. Myslel jsem si, že to bude něco takovýho. Pak jsem si s tím ještě hrál a když jsem nastavil požadovaný koncový napětí na menší hodnotu, než 5,4V, tak to začalo tahat i větší proud, něž těch 0,7A... ale to až když byo napětí hodně nízko. Takže u menších akupacků (tím myslím měnší napětí) by to tu 1A tahalo hned a u větších by to naopak vybíjelo ještě menším proudem, jestli to dobře chápu.

edit: Tak máš pravdu s těma 5W. Koukám, že je se u týhle nabíječky uvádí max nabíjecí výkon 50W a max vybíjecí výkon 5W (o tom vybíjecím výkonu jsem nevěděl).

Naposledy upravil: Mr.Voza (26. 08. 2013 06:51:37)