1

Téma: Rychlost nabíjení.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor … Maxx_.html

Mám tyto baterky nově a zajímá mě, jak je nabíjet, kolika A?
Na nabíječce mám nastaveno bězně 5A když nabíjím kapacitu 5000mAh, ale tady
Mi to nabíjíjelo chvílu 1.A po 5ti min to nabíjí 5.A, což je asi ok.

Na nabíječce teď svítí:
Li2S, 5A, 8,07V, chvilama okolo 7,7V

Pak mám 3S, 5000mAh
Na nabíječce přepnu na 3S a 5A mám nechat?
Díky moc!

2

Re: Rychlost nabíjení.

ahoj na těch stránkách je napsáno: max charge 10 C (maximálně 10×kapacita) takže by měly zvládat až 76A ale to ti asi nabíječka nezvládne :-D. neber moji radu jako stoprocentní pravdu, taky nejsem moc odborník :-D

Xray M18T 7200kv 2s lipo
Xray M18 Pro mig280 2S lipo
Bylo: Maverick strada XT 4300kv 2s lipo

3

Re: Rychlost nabíjení.

Ahoj,

máš pěkné nadupané akupacky. Napiš do jakého auto sis je pořídil.
Můj synovec má na jednom letadle taky Turnigy LiPo (asi ale trochu postarší typ),
a je spokojen - řekl bych, že jsou celkem dobré, tedy dobrá značka.

Nevím, jestli už Ti někdo neporadil, třeba přes SZ, ale přesto přikládám můj komentář, i přesto,
že se zde na fóru o nich nějaká ta reference už nechá najít.

Koukal jsem na Tvůj odkaz HK, a dovolil bych si tedy pár poznámek.
U těch Tvých LiPo se tam uvádí:

Capacity(mAh) 7600
Config(s) 2
Discharge(c) 40
Weight(g) 377
Max Charge Rate (C) 10
Length-A(mm) 154
Height-B(mm) 45
Width-C(mm) 27

V textu ale uvádějí tuto (v některých parametrech) mírně odlišnou specifikaci, a to:
- provedení je 2S2P
  To znamená řazení dvojic článků paralelně a tyto dvojice jsou pak spojeny sériově.
  Díky tomu se dosahuje větších Céček, ale toto provedení může mít za následek kratší životnost akupacku,
  to už jsem si 2x zažil.
- Burst Discharge do 80C - krátkodobější vybíjení až do 80ti násobku "C", což je v tomto případě až 80 x 7600mAh = 608 A
- Max Charge do 15C - nabíjet lze proudem až max 15 x "C", tedy 15 x 7600mAh = 114 A, ale to bych rozhodně neriskoval, řekl bych, že i 10C nabíjení je příliš, byť se jedná o nejnovější technologii. Skromně bych se držel tak max do 5C, tedy proudem okolo max 38 A, samozřejmě pokud Ti jde o rychlost nabíjení.
Pokud jde ale o životnost aku, platí zásadní pravidlo - čím menší proud nabíjení, tím delší životnost - obvykle ale nemá cenu u LiPo baterií nabíjet méně než 0,5C. Doporučuje se režim nabíjení 1C - který (pokud byl článek předtím plně vybit) trvá cca 70 minut.

Pokud tedy tvoje nabíječka (nepíšeš jaký typ máš) umí max 5A, pak vlastně budeš nabíjet Tvůj akupack proudem odpovídajícím 5000/7600 = cca 0,65C a bude to trvat přibližně (zaokrouhleno) 110 minut.

- jinak jestli je pravda, že Internal Impedance = 1,2 miliOhmů, pak budou pěkně tvrdé.

Docela by mě zajímal pak Tvůj názor po určité době provozu (více cyklech nabíjení) - řekněme tak po jednom roce.

Jinak pro ten druhý LiPo akupack (3S 5000mAh) máš samozřejmě nastavení správně - t.j. 1C (cca 70 minut nabíjení).

Tak to je asi vše.

Snad to nebylo moc dlouhý a únavný čtení. smile

Mirek

Savage FLUX GT-2 RTR 2,4GHz + CastleLink / Savage X4.6 Nitro GT-2 3sp Reverse + LRP C3-STX Pro 2.4 GHz FHSS / BULLET MT Flux RTR / 2x Tamiya Monster XBPro Mighty Bull RTR / Raytronic C60