51

Re: Axial EXO Terra Buggy

Pavelcivka: Logicky je to něco za něco... Exo má rámovou a dělenou karoserii, což vypadá velmi působivě, díky tomu je i elektronika poměrně dobře krytá před prachem nebo vodou, no a právě díky těmto výhodám oproti konkurenci, má horší přístup k elektronice nežli jeho konkurenti.

Kilatore co ty? máš už Exo nebo ne? Neodpověděl jsi.. smile

aXial eXo & scX24

52

Ze vahas, skladal jsem ho cca.11hodin a vcera o pulnoci uz byl na kolech. V pondeli prijde motor Sidewinder SCT ESC + 1410-3800 a ted resim jaky barvy. Dokud nebude kompletni tak se nedotkne zeme.
Stavba je brnkacka, zdrzeni jsem mel jenom vlastni blbosti. No to je tak kdyz poskladas stredovej diferak, zalejes ho olejem a pak si vzpomenes, ze tam taky patri lozisko. Jinak je to opravdu legrace, manual je pekne zpracovanej a kazdyho provede od A az do Z.
Pokud to pujde vsechno tak jak ma, tak pristi vykend jezdim.

Traxxas Summit, Special Ocelwagen
Axial EXO TERRA buggy, Axial Wraith.
Zatím nejlepší bylo EXO

53

Wow! 11 hodin? já Asi 11 dní... smile Ale čistýho času kolem 25h... Nikam jsem se nehonil, užíval jsem si to, ale taky jsem občas něco opravoval, teřba tlumiče, kam jsem dal špatně těsnění, ale zjistil jsem to až byly tlumiče na autě a byly neustálé mokrý. Jenom předělání tlumičů mi zabralo pár hodin práce. Další komplikace nastala u řízení, jednak u tyčky řízení, kde mi závit projet skrz ten plastovej kloubek, druhak u spojovací tyčky řízení, kde v originál návodu nebyly zakreslený 2 podložky...

Koukám že to osadíš stejným kombem jako já, né že bych z toho měl radost smile ale je to asi ideální volba... Jaký máš vybraný servo? Docela ti závidím že budeš jezdit už přístí víkend, to já na Exo koukám už druhý měsíc, občas ho pošlu po podlaze v obýváku ale to je zatím vše... smile Elektroniku budu dokupovat postupně a snad po vánocích už budu plně pojízdnej...

Každopádně jsem rád že v tom nejsem sám, protože u nás v ČR Exo zatím moc lidí nemá, ždáný recenze ani zkušenosti...

aXial eXo & scX24

54

Nedavno jsem jedno servo (HiTec) kupoval do Summita, ale uz ma vymysleny jiny misto kde bude makat.

Zatím nejlepší bylo EXO

55

Michale, jak moc jsi zkuseny se strikanim kastle?

Zatím nejlepší bylo EXO

56

Jsem modelář začátečník, první model, první auto, první KIT, první stavba, první lakování... smile Je dobrý se mrknout na pár videjí než začneš lakovat, aby člověk měl představu...

http://www.masters.cz/manualy-a-info/vi … ody?page=1 Videomanuál č. 30 ale jsou i další...

Jakým že to servem osadíš Exo? smile

aXial eXo & scX24

57

Servo tam pujdetoto: Hitec HS-7955 TG High torque servo

Zatím nejlepší bylo EXO

58

Skoro až škoda takovýho serva do týhle buggy...

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL
Beta 1400, Multiplex FunCub, Ikarus vznášedlo - Spektrum DX7, FrSky Telemetry
www.mojemodely.cz, www.calcrc.com

59

Můj Exouš se jistě spokojí s Hitec HS-7985...

aXial eXo & scX24

60

Ja vim Riso, je to sila. Rikal jsem si ale kdyz uz jsem se pustil do projektu EXOKILL, tak at je to poradny auto

Zatím nejlepší bylo EXO

61

Panové k těm servům... Výrobce udává různé hodnoty pro 4,8V; 6,0V a 7,4V... Budu mít combo Sidewinder s motorem 1410-3800kv a baterii 2S1P počítám kolem 5000mAh a 30C. Jaké pro mě tedy platí hodnoty serva? 7,4V? Jde o to že u serv se uvádí vždy 2 hodnoty - parametry pro 4,8 a 6V nebo parametry pro 6 a 7,4V, jestli tedy mohu použít servo které má paramtery 4,8 a 6V do Exa kde bude dvoučlánek 7,4V...

Díky za odpovědi

aXial eXo & scX24

62

To je velmi jednoduche. Hodnotu musis brat podle toho, cim budes to servo napajet. Jestli to bude v Tvem pripade regl, tak tam pocitej s hodnotou okolo 5V.

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL

63

Zalezi jak to servo budes napajet...jestli primo z S Li-po, tak 7,4V, jestli ho bodnes pouze do prijimace, tak pocitej hodnoty pro 4,8V.

**XRAY XB9 Brushless**                                                         **Xray XSCT-projekt ve vystavbe**
Bylo:HB-D8Te E-Revo, Serpent S811 brushless, Xray 808e, Losi 8ight Te 1.0,  Schumacher CAT SX, HPI E-Firestorm FLUX.

64

Dobře, ale proč bych to servo zapojoval přes regl a přijímač a měl nižší napětí, tedy i nižší výkon serva, když to můžu zapojit jak říkáte přímo z Li-Pol? Hlavně jakým způsobem, když na baterce mám 2 kabely a ty půjdou přímo do regulátoru....

Ještě příklad, nějak tomu úplně nerozumím. smile Dejme tomu že vyberu servo Hitec HS-5645, který má hodnoty pro 4,8V a 6V, lze připojít přímo na Li-Pol která má 7,4V, že by bylo servo ještě rychlejší? Naopak když pořídím servo Hitec HS-5665, který má hodnoty pro 6V a 7,4V, lze toto servo zapojit přes regl? Asi jo, ale tím ho degraduju a místo 10kg a 0,14s při 7,4V se dostanu např. na 6kg a 18s, protože přes ten regl mi na servo půjde těch 4,8V...

Naposledy upravil: michal09 (12. 10. 2012 10:54:21)

aXial eXo & scX24

65

Kdyz se kouknes o par prispevku zpet, tak napajeni serva primo z lipo jsem Ti uz radil. wink
Pokud ma servo hodnoty pro 4,8V a 6V, tak to nemuzes napajet z baterky, jedine pres externi BEC. Napajet z lipolky muzes pouze serva oznacena jako "HV", High Voltage. A vetsina takovych serv Ti pojede i na 4,8V. Samozrejme musis pak pocitat s nizsi silou i rychlosti. Pokud pripojis na lipolku servo, ktery neni HV, pojede. Ale jenom chvili, znicis ho.
Pokud se rozhodnes pro napajeni primo z lipo, uprava kabelu je otazka par minut, to bych Ti vysvetlil...

66

Aha, vím že jsi mi vysvětloval použití BEC ale nějak jsem si to nespojil smile Předpokládám tedy, že většina modelářů jezdí se servem přímo napájeným z baterky, jsou s tím spojené i nějaké rizika? Nicméně kdybch se rozhodl jít standartní cestou přes regl a přijímač, tak hodnoty při 4,8 kolem 10kg a 0,15s jsou plně dostčující ne?

PS: Jinak tedy musím pochválit toto forum a jeho uživatele za rychlost a ochotu s jakou odpovídají na mé začátečnické dotazy... Díky wink

aXial eXo & scX24

67

No já nejsem úplně příznivcem tahání šťávy z baterky. Přijde mi být rozumnější použití externího becu za 5usd z HK, ale mi se s Ríšou v tomto neshodujeme. Pro něj je to zbytečná elektronika, pro mě je to stabilní proud třeba pro světla, nebo naviják. A také pokud půjdeš cestou co píše Ríša, tak nemůžeš dát třeba 3S....což mi přijde být škoda.

Naposledy upravil: rakpavel (12. 10. 2012 12:46:28)

Kyosho MP9e 1:8 / Axial XR10 / HPI Crawler King 1:10
Orion MR8& 1950kV, Tekin FXR, Novak M2Dig, Orion 4S 6400mAh 90C, Ko propo, Hitec, Futaba 4PK, Raytronic C60            http://rakovi.rajce.net

68

Priklanim se k zapojeni pres prijimac a vybrat servo low voltage, tedy do max.6V. Vyber je dost velky a model EXO neni tak tezky auto aby se muselo servo napajet z baterie.
PS: Michale09, uz jezdim jen s tema barvama je to stale na stiru. Dodavatel zklamal kde se dalo.

Zatím nejlepší bylo EXO

69

rakpavel napsal:

No já nejsem úplně příznivcem tahání šťávy z baterky. Přijde mi být rozumnější použití externího becu za 5usd z HK, ale mi se s Ríšou v tomto neshodujeme. Pro něj je to zbytečná elektronika, pro mě je to stabilní proud třeba pro světla, nebo naviják. A také pokud půjdeš cestou co píše Ríša, tak nemůžeš dát třeba 3S....což mi přijde být škoda.

3S tam stejně dát nemůžu, alespoň to výrobce píše, regulátor by to snesl, ale motor snese 3S pouze pro 2WD a Exo je 4WD, takže jsem omezenej na 2S. Stejně by se tam tříčlánek nevešel, tolik místa na batrku tam neni. Nicméně věřím že i na ten dvoučlánek to bude slušne lítat... Světla na autě budou, tak ten BEC steně budu muset pořídit, uvidím jak to nakonec dopadne.

Kilator napsal:

Priklanim se k zapojeni pres prijimac a vybrat servo low voltage, tedy do max.6V. Vyber je dost velky a model EXO neni tak tezky auto aby se muselo servo napajet z baterie.
PS: Michale09, uz jezdim jen s tema barvama je to stale na stiru. Dodavatel zklamal kde se dalo.

Jo ale když zapojím servo přes přijímač, tak stejně nikdy nedosáhne výkonu při 6V, nebo jsem to špatně pochopil? Ty jsi tam narval celkem přísný servo co jsme koukal smile a máš ho zapojený normálně přes přijímač bez BECu, takže u 7955 by to mělo být 18kg a 0,19s? A jak to jezdí se Sidewinderem SCT a 3800kv?

U koho jsi objednával barvy? Já si je kupoval osobně v MPM, úplně bez pronlémů, jen neměli bílou Tamiyi na podstřik, tu jsem kupoval jinde...

Naposledy upravil: michal09 (12. 10. 2012 13:17:34)

aXial eXo & scX24

70

Kvůli světlům pořizovat bec nemusíš. Motoru 3s nevadí, píšou to téměř na každém. 3S se tam vejde.

Orion MR8& 1950kV, Tekin FXR, Novak M2Dig, Orion 4S 6400mAh 90C, Ko propo, Hitec, Futaba 4PK, Raytronic C60            http://rakovi.rajce.net

71

Michale, servo jsem tam daval na zkouzku originalni TRAXXAS 9Kg a zatacelo to bez problemu na asfaltu i v terenu a to i na miste. Jasne, pokud se ti nekde bloknou kola mezi kamenim tak s tim nehnes, ale stejne je tam servo saver ktery ti proklouzne.
   Jezdi to pekne, to nemou rici. Jeto takova splasena vosa. Maximalku tam mas diky nizky vaze behem chvilky a co jsem zkousel tak to naklepe prd.. Traxxasu Stampede 4x4 VXL na 3S baterii. Jen to chce trosku vetsi pastorek aby se to lepe ovladalo za letu.
Zaver, zatim spokojenost.
Barvy jsem si objednal stejne jako ty.

Zatím nejlepší bylo EXO

72

No uvidím, stejně během času potom pořídím druhou baterku, tak pokud to půjde tak třeba i 3S, ale jako první baterku na první ježdění bude bohatě stačit 2S. Stejně se bojím že to neuřídím, když koukám na ty videa s autama osazeným tím combem a 2S Li-Po... smile Jinak max. rozměry pro baterku jsou 149x35x52, což by mohlo být na 3S málo

Jinými slovy BEC teda pouze v případě, pokud pořídím HV servo jinak není potřeba... Nemám žádné zkušenosti, takže se trochu obávám abych nekoupil nějaké slabé nebo pomalé servo, proto se ptám ještě jednou - hodnoty při 4,8V kolem 10kg a 0,15s jsou dostatečné?

Díky

EDIT: Kilator... Tak to rád slyším smile A ty jezdíš na 2S? Jaké jsou minimální požadavky na baterku u toho Comba? Jinak já jsem si tov tom MPM vyzvednul osobně takže nebyl problém. A jak to dopadlo? Barvy jsou na cestě nebo jsi stornoval objednávku a objednal jinde/jiný? Ono MPM je snad výhradní dovozce Tamiya, takže ty barvy by měli mít furt skladem, kromě bílí teda... smile

Naposledy upravil: michal09 (12. 10. 2012 13:57:22)

aXial eXo & scX24

73

michal09 napsal:

Jinými slovy BEC teda pouze v případě, pokud pořídím HV servo jinak není potřeba...

Naopak BEC, pokud nepořídíš HV servo

Savage Flux HP, 2.4G, E-Revo Brushless, Savage XS SS, Axial Wraith, Latrax Teton,
Night Crawler, TRX-4

74

Za mě bec vždy. za 5usd není o čem

75

rakpavel napsal:

A ten externi BEC taha stavu odkud? wink
Pri napajeni modelu 2S baterkou je externi BEC opravdu zbytecnej. A v pripade cinskyho BECu je to zbytecnost a jeste k tomu sazka do loterie. Externi BEC je IMHO az ta posledni moznost. Na zajisteni stabilniho proudu pro svetylka apod. mi bohate postaci interni BEC v reglu, kvuli tomu neni potreba nic kupovat. Vyber silnych a kvalitnich serv na 6V je vice nez dostatecny. Pokud uz mas HV servo, pak ano.

HV serva jsou zalezitost poslednich par mesicu, takze to neni az tak rozsirene. A bez pouziti externiho BECu je to pouze pro ty, co jezdi 2S, tech taky neni zas az tolik. Ja do nich sel jenom proto, ze jsem se spalil s jednim uzasnym ceskym reglem, ktery neutahne nic. HV servum jsem tak velmi rychle prisel na chut...

PS: Traxxas servo bych rozhodne nekupoval. Kdyz je doma, tak jako docasna nahrada, jinak neni dobry ani jako tezitko...