1

Téma: Plomby na RC modelech

Dostaly se ke mně informace, že někteří prodejci si u nás zavádějí nová pravidla při prodeji modelů a následných reklamací. Na níže uvedených fotkách jsou vidět "plomby", kdy po jejich odstranění dojde ke ztrátě záruky.

Po konzultaci s několika lidmi jak z oboru RC modelů tak i z oboru prodeje jsem se utvrdil v mém názoru na věc, který je takový - tyto plomby nejsou od výrobce a tudíž tam při koupi modelu nemají co dělat. Dokonce by se dalo mluvit o tom, že už kupujete poškozenou věc. Protože plomby nejsou od výrobce, nemá taková plomba ŽÁDNÝ vliv na záruku a záruční podmínky vůbec.
Je absolutní nesmyl, abych si koupil auto a při otevření nějakého krytu (třeba z důvodu čištění) přišel o záruku. V takovém případě bych si nemohl ani vyměnit vysílačku, ani zapojit jiné servo, ani zapojit aktivní ventilátor, ani prostě nic! Nesmysl! 

prijimac
http://www.mojemodely.cz/ostatni/plomba_prijimac.jpg

a servo
http://www.mojemodely.cz/ostatni/plomba_servo.jpg

Něco jiného je třeba v případě regulátoru, kde je origináílní nálepka od výrobce, která se nesmí pro reklamaci poškodit. To je ovšem jiný případ.

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL
Beta 1400, Multiplex FunCub, Ikarus vznášedlo - Spektrum DX7, FrSky Telemetry
www.mojemodely.cz, www.calcrc.com

2

Re: Plomby na RC modelech

To je nějaký vtip ? big_smile Fakt bomba, hlavně ten příjmač... člověk kterého to napadlo ví o modelech asi hodně... Každopádně užitečné info smile Já třeba osobně nemám rád když prodejci zboží rozbalujou, nikde se to nedělá, jen v česku je normální že ti přijde něco rozbalené s porušenou plombou. Rád si své věci rozbalím sám a kdyby mi přišlo rozbalné auto a ještě někde zakapané voskem, tak to promiňte ale kde to jsme.

3

Ja osobne to tak trochu chapu. Dneska se do tech modelu vrta, kdo ma ruce nohy. Snazi se chranit. Jeste bych zkousnul tu plombu na servu, ale na tom krytu prijimace, to uz je na me trochu moc.

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL

4

bude to na všech modelech ?!

Traxxas Slash 2wd/Equabrilium mini V2/sestra- himoto truggy 27mhz neni to zazrak ale jej to staci....xl-5 regl na predaj
http://www.youtube.com/watch?v=mwG8fKQRRp8

5

Hoj, dokonce tenhle model vlastni moji 2 kolegove, jeden ma Maxxe a druhej Erevo. Na obou toto bylo a kdyz jsem resil reklamaci reglu,tak mi psal, ze jsme se do toho stourali...coz je samozrejme, kdyz jsme menili radio. Tehdy jsem netusil, ze se nejedna o záruku od TRX. Ted bych mohl poslat konecne odkaz na shop, ale neni to myslim nutne. Pan ing. Spanhel tusim.

**XRAY XB9 Brushless**                                                         **Xray XSCT-projekt ve vystavbe**
Bylo:HB-D8Te E-Revo, Serpent S811 brushless, Xray 808e, Losi 8ight Te 1.0,  Schumacher CAT SX, HPI E-Firestorm FLUX.

6

Hezký, tam jsem v pondělí koupil e-revo na doporučení tady z fóra.

7

Podle me si chybu neudelal. Eshop je dobry, jednani taky, cena taky. Akorat tohle je takove, rekneme, divne...

8

Zatim žádný úpravy neplánuju, ale až odejde třeba servo? Tak co to budu posílat pořád na reklamaci? :-D dost divný

9

Jo souhlasim s Richardem, nakonec bylo jednani pomerne vstricne a ten clovek vi ktera bije, narozdil od 95% ceskych "prodejcu".

**XRAY XB9 Brushless**                                                         **Xray XSCT-projekt ve vystavbe**
Bylo:HB-D8Te E-Revo, Serpent S811 brushless, Xray 808e, Losi 8ight Te 1.0,  Schumacher CAT SX, HPI E-Firestorm FLUX.

10

crapper: když ti odejde servo v záruce, proč to neposlat na reklamaci? :-D Zdarma Ti je vymění a nemáš s tím náklady krom pošty...

Losi MiniDesertBuggy 1:18, Losi DesertTruck 1:10

http://milino.rajce.net/Losi_Desert_Truck

11

Proc? Protoze nebudu neustale menit origo servo, ktery stoji za velky kulovy. Chtel bych dat poradne servo a to podle tohoto prodejce nemuzu, pac bych prisel o zaruku. A to je to, co mi prijde dooooost padly na hlavu.
A ty naklady samozrejme mas. Musis to poslat a pak cekat...

12

Lide a uzivatele modelu jsou ruzni.

Nekteri rozumi elektronice, vi, jak je mozne proudove zatizit prijimac, jak nainstalovat osvetetleni apod., nekteri nikoliv. Nekteri jsou zrucni a nekteri jsou bastlici.

Potom, co k nam na reklamaci prisly modely, kdy tesnici guma na prijimaci netesnila, servo bylo rozebirane a mamby byly otevirane jsme pristoupili k plombovani tech casti modelu, na ktere lze uplatnit zaruku. Pokud plomby nejsou porusene, take zaruky bez diskuze uznavame. Plomba v podstate slouzi i jako ochrana nasich zakazniku v pripadnem reklamacnim sporu.

Verim, ze uznate, ze neni mozne spolehlive drzet zaruky na zarizeni, pokud se nevi, co se snim delo. Modely jsou a priory vyrobky, do kterych clovek ma tendence "stourat". To naprosto chapu, delam to same. Proto mi take urcite ti, kterych se to tyka daji za pravdu, ze domluvit se da vsechno. Meli jsme jiz nekolik pripadu, kdy zakaznik po domluve bez problemu plomby mohl porusit a instalovat si veci dle sve potreby, vymenit prevody serva, dat jine radio atp. Zakladem vyreseni jakekoliv nejasnosti je komunikace. Pokud komunikace chybi, nebo se odehrava formou stezovani si na foru s nekompetentnimi (tedy bez vedomi prodejce), muze dojit pri pripadne reklamaci k neprijemnostm, to je zrejme.

Dekuji za pozornost a pochopeni a preji hodne zabavy z modely

Robert Spanel

------------------------------------------------------------------------------------
http://www.facebook.com/rcstore
Nějaký předělaný Summit, malé E-Revo VXL, TRX Rally VXL a tak...

13

Tomuhle ja osobne rikam postavit se celem. Dekuji smile

A moje reakce k tomu - pokud si budu chtit zapojit aktivni ventilator nebo LED osvetleni, musim porusit plombu. Budem predpokladat, ze tomu rozumim a nic nezkazim. smile
Po case mi odejde prijimac a shodnem se na tom, ze to nebylo mym zasahem. Uznate mi zaruku, kdyz je porusena plomba?

PS: nikdo si tu nestezuje, poukazujeme na fakt, ktery se tu deje. wink

14

Jo, tak asi jo... pravda kontaktovat Vas pred otevrenim krabicky prijimace nas nenapadlo. Pravda Ja jsem nikdy RTR model nekoupil, tak me nenapadlo, ze to muze byt problem. Kazdopadne diky za reakci...

15

Tomecek napsal:

Tomuhle ja osobne rikam postavit se celem. Dekuji smile

A moje reakce k tomu - pokud si budu chtit zapojit aktivni ventilator nebo LED osvetleni, musim porucit plombu. Budem predpokladat, ze tomu rozumim a nic nezkazim. smile
Po case mi odejde prijimac a shodnem se na tom, ze to nebylo mym zasahem. Uznate mi zaruku, kdyz je porusena plomba?

Lepsi je nepredpokladat nic. :-)
Osobne bych spis polozil otazku jinak.... a to: Chci si nainstalovat ventilator, ma napajeni 6V, spotrebu 200mA a 8x LED. Chci to napajet z prijimace. Je to OK, mohu porusit plombu?
Odpoved bude velmi pravdepodobne: "ANO, ale prosim dbejte na to, abyste tesnici gumicku dal zpet na spravne misto a pro jistotu to vse jeste opatlejte vazelinou".
Pokud bude reklamace, bude se zkoumat pritomnost vlhkosti a vody v prijimaci (resp.. stopy po ni), popripade zda nebyl prijimac oteviran (myslim samotny prijimac, ne kryt). Pokud se zda vse OK, neni problem s reklamaci, pokud jsou pochybnosti, vetsinou se se zakazniky domluvim, ze to posleme do Traxxasu na posouzeni. (tohle se mi stalo zatim jen jednou).

------------------------------------------------------------------------------------

16

ak sa plomba poskodi mechanicky..narazom alebo niakou nahodou uzná sa reklamacia?

Traxxas Slash 2wd/Equabrilium mini V2/sestra- himoto truggy 27mhz neni to zazrak ale jej to staci....xl-5 regl na predaj
http://www.youtube.com/watch?v=mwG8fKQRRp8

17

No narazem se plomba neposkodi, tomu neverim.

Takze to vidim asi takhle - pri neporuseni plomby je zaruka automaticka, pri poruseni je vse individualni a o dohode...

18

Na zaklade vyse psaneho (nejen meho) bych rad vsem soucasnym i budoucim uzivatelum modelu od nas sdelil nasledujici:

Modely jsou a budou plombovany i nadale. Je to z duvodu ochrany naseho vzajemneho smluvniho vztahu. (reklamace a jeji bezproblemove uznani)

Zde bude uvedeno a do uzivatelskeho navodu napiseme priblizne nasledujici:

Na modelu jsou umisteny plomby, ktere slouzi jako ochrana pred neodbornym zasahem. V pripade, ze uzivatel planuje plomby z jakehokoliv duvodu porusit (instalece chlazeni, LED osvetleni, vymena plata podvozku, vymena ozubeni serva apod.) je zadouci technicke reseni konzultovat s prodejcem.

Pod carou:  Pokud bude vase technicke reseni OK a neohrozi elektroniku modelu, neni duvod poruseni plomby neschvalit. Jako "dukaz" pri pripadne reklamaci pak muze slouzit napriklad e-mail. Pri pripadne reklamaci bude z pochopitelnych kladena zvysena pozornost na zarizeni, ktera byla odplombovana.

Diky jeste jednou

RSpanel

19

Kdysi když jsem měl revíka, tak jsem ho taky koupil a na asi 2 šroubcích na servu bylo něco takového. Jako nějaký gel či co, ale s reklamací jsem neměl problém nejmenší, i když se nejednalo o servo...

PS Kupoval jsem ho taky u pana Spanela na známém cz traxxas eshopu...

Naposledy upravil: Daver (22. 03. 2012 17:21:53)

Nic nemám smile pouze tu okouním smile

20

Předem chci podotknou, že vůči panu majiteli zmíněného webu nejsem nijak zaujatý. Avšak to co tu čtu, mě osobně dostává do varu! Jakým právem zasahujete do modelu, který prodáváte jako nový, přitom je (musí být jinak byste nemohl namontovat plomby) rozbalený, kdo zaručí jeho nepoškozenost (co když vám upadl při montáži plomb). Nový model je originálně zabalený což samozřejmě po vašem zásahu také není... Přitom nejste žádný začátečník a nemyslím si, že byste nepoznal porušený přijímač či rozebírané servo. Pokud k tomu potřebujete plomby, pak nejste odborník (jak jsem již psal, stále si to zatím nemyslím). Celé toto vaše počínání beru jako blbý vtip, který má vystrašit nováčky, aby se do modelu moc nevrtali. Pak z nich ovšem neděláme modeláře, nýbrž uživatele, který při každém prdu musí za tatínkem, aby mu autí opravil. Celé bych to chápal pouze v jednom případě, kdybyste ty auta vyráběl. Mohl bych tu chrlit další a další argumenty, proč se mi to vaše počínání nelíbí, ale už by to asi ani nikdo nečetl a tak pouze suše prohlašuji, že dokud pan Španěl bude montovat plomby na cizí výrobky, moc kšeftů mu tedy neudělám. Berte to prosím jako můj názor, rozhodně to není myšlené jako návod na další navážení se...

Tomáš

Je: E-Revo VXL / SCX10 - Jeep Wrangler Rubicon / Axial Wrangler Wraith / Spektrum DX3C / Hitec Eclipse 7 PRO
Byl(o): Cross Tiger / Savage 3,5ccm / E-Revo VXL / E-Maxx 3908 / Blade Dancer / Gama 2100 / Scout
FOTO▼▲▼VIDEO▼▲▼WEB

21

Souhlasím s Polym. Nechci se do vás nějak navážet, sám jsem u vás tuším nic nekupoval ale jak to pak můžete prodávat jako úplně nové modely ? Co když se vám poškodí a vy sám ho potom budete muset rozebírat ? Absolutně nechápu takováhle opatření, celý auto je plně rozebiratelný, ale vy to znemožňujete plombami. To pak s každou blbostí auto musím poslat na reklamaci abych nepřišel o záruku ( když se s vámi předtím nedohodnu ). Tu reklamaci asi do druhého dne nevyřešíte takže uživatel zase musí čekat třeba měsíc než to vyřídíte. Já jsem taky čekal asi 6 týdnů kvůli příjmači takže vím o čem to je.

Naposledy upravil: Abyss (22. 03. 2012 20:52:11)

HoBao Hyper 8  l regl - Robitronic Speedstar, motor - Robitronic Platinium l http://abysss.rajce.idnes.cz/

Bylo: HPI Savage 3.5

22

Ještě že jsem si tohoto vlákna všiml chtěl jsem v onom E-Shopu koupit pro děti 2x Traxxas Grave Digger 1/16 tak se raději podívám jinde. To se mi nelíbí   aby si prodejce hrál na výrobce a něco patlal na šroubky.
Měl by to mít napsaný v obchodních podmínkách na e-shodu, a nejraději u každého zboží (modelu) co si takhle svévolně označí.

23

Podle me bys zas tak moc neprohloupil, ceny jsou fajn. A pak mas dve moznosti - plombu ignorovat, v manualu od vyrobce nic takoveho neni. Nebo druha moznost - plombu ignorovat, nema tam zadnej vyznam pro toho, kdo se nelekne...

24

Čím méně, díky plombám, uznaných reklamací, tím větší zisk?

Naposledy upravil: jirka.rubino (22. 03. 2012 21:23:05)

25

Přijde mi, že to trochu moc hrotíte někteří. U případné reklamace, nebo já nevím čeho, zabije vás napsat panu Španělovi a dohodnout se, když je to možné? Někteří prodejci by řekli "se*u na tebe, vyřiď si to jak chceš" roll, ale u tohoto prodejce jsem nikdy neměl problém s komunikací a s dohodou, vždy ochota a byl jsem spokojen, to u všech nebývá. Takže jsem pořádně nepochopil, nad čím tady zuříte... hmm

Naposledy upravil: Daver (22. 03. 2012 23:01:30)

Nic nemám smile pouze tu okouním smile