Ahoj kluci...
Na začátek bych chtěl upozornit, že to bude trochu delší a předem se omlovám. Taky bych chtěl všem radílkům a ostatním poděkovat, jak to tu zvládají. DÍKY
Chtěl bych taky pořídit nějakej stroj pro driftění. Pročetl jsem toho fakt opravdu hodně, myslím, že už bych už i že se celkem co se podvozku týká chytám, ale pořád je to prd platný.
Ostatní věci jako převody, věci kolem regulátorů a motorků jsou mi zatím záhadou, ale na to je myslím zatím čas a prozatím si myslím, že záladem je podvozek a k němu se může vybírat zbytek komponent později (pokud se pletu opravte mě).
Mám pocit že čím víc toho vím, tím víc se v tom motám.
Pročetl jsem toho hromadu, všechna vlákna v sekci "Drifting" snad až tři stránky na spátek, dost se toho opakuje. Trošku nešťatně je tu často rada "hledej" (vím, že řada ostatních je nesamostatná a prostě se raději ptají než aby hledali). No ale i když jsem toho načetl kvanta, tak jsem se mnohdy nic nedozvěděl, protože odpověď tam nebyla a hledat odpověď na otázky které mě až tak nezajímají se mi nechtělo. Navíc hledám informace spíš tak obecného povědomí a to se těžko hledá.
Ale k věci.
Chtěl bych si složit nějakej model, jsem totální amatér a nikdy jsem s žádným RC modelem neměl zkušenost, ale technika mi není cizí a myslím že složit to snad s pomocí návodu (a případně googlení a fora) dokážu. Chtěl bych nějakej kvalitnější podvozek, nechcu sice chodit na závody a současně jsem amatér, takže široké možnosti nastavení budou spíš na škodu, ale na druhou stranu se chci vyvarovat situaci, že mě to chytí a já pak 80% věcí vyhodím, protože je to nepoužitelnej brak. Myslím si, že s pomocí fora a nějakých rad bych to mohl nastavit na stav kdy se s tím bude dát jezdit, pak se to budu učit a učit a až si budu myslet, že to mám celkem pod kontrolou, tak bych se vrhl do ladění a hlubšího setupu.
A teď pár otázek.
1) Není to až příliš najivní? Je mi jasné, že mi dlouho potrvá, než se to vůbec naučím ovládat a ještě mnohem déle než zvládnu první smyky s tím ale počítám, spíš myslím třeba to jestli to dokážu (s pomocí někoho nebo webu) dostat do nějakého základního nastavení ten podvozek tak aby to schopně (rozuměj použitelně) jezdilo.
2) Chci jezdit hlavně drifty a četl jsem, že pro drifty je lepší kardan, že se silnějším motorkem se sice kroutí podvozek, ale že sbírá míň "bordelu". Tady ve vlákně mluvíte o Yokomo, ale od něj jsem našel jen řemínkáč. Pak je to tu plné Hot Bodies, Xrayů, a Tamiya a díval jsem se a všechno to jsou řemínkáče. Zdá se mi, že všechny opravdu kvalitní podvozky stojí na řemínku. Takže to používají ti frajeři z videa řemínky s krytem nebo to častěji čistí (pokud teda ten bordel nevadí co za jednu jízdu sezbíram), nebo mají nějaký podvozek který mi unikl?
3) Rovnou se zeptám dopředu i když možná zbytečná otázka, ale tak trochu předpokládám, že na dvojku trošku tuším co odpovíte.
Nepotřebuji (a asi ani nechci) podvozek za 12 000 a dražší. Takže jsem uvažoval o těchto variantách.
a) HB Cyclone TC (TCX)
b) Xray T3R
c) tamiya TRF 416
d) HPI PRO-4
Asi ani nechci přesně říct co je nejlepší, protože pokud jsem ty kvanta textu načetl správně, tak v podstatě mi každý doporučí něco jiného, protože každý má jiné preference a jinak jezdí. Ale spíš mě zajímají následující věci:
Nebude velký problém, že to nejsou primárně drift podvozky? Mají totiž spoustu možností na Setup a tak by s tím snad šlo něco dělat, ne?
U T3R jsem lehce nervózní s toho že to není karbon, ale to by nemělo až tak vadit a asi nejvíc mi bude vadit že nemá nastavitelné spojovačky (jestli se nepletu) ale to se doufám dá řešit výměnou dílu. Je to tak?
U TRF 416ky mám torchu strach, protože se v tom nepohybuji, nevím jak dlouho už je ten podvozek na trhu, ale našel jsem už i TRF 417 v prodeji, takže asi nástupce, u nás na předobjednávku. A navíc jsem našel jen jednoho prodejce, takže nebyl by u tohohle podvozku problém s díly?
HPI Pro 4 je asi ten samej dotaz, je zajímavý tím, že jako jediný ze zmiňovaných nemá řemínek. Ale už je to hodně starej podvozek a tak pro něj asi neseženu díly, nebo je to kompatibilní s něčím novějším? Na Ebay se tento podvozek dá pořád sehnat. Navíc ve specifikaci s umístěním motoru vepředu.
4) Nějaký jiný podvozek co by jste doporučili? Priooritní je asi aby na něj bylo v českých eshopech k sehnání dost náhradních a tuning dílů (pro případ, že bych je potřeboval).
Díky za jakékoliv příspěvky. Je mi jasné, že se mé otazky dost prolínají, takže odpovědí na otázku dvě, dost možná zodpovíte i tu čtyřku a trojka se navíc stane v podstatě nesmyslným dotazem, zejména pokud s řemínkem drift nejde jezdit. Ale opravdu už týden pátrám po internetu a hledám a lovím, jen ještě neznám ty nejprofláklejší obchody a protože se v tom nepohybuju ani rok, tak nevím co je v kurzu a podobně.
Takže: všem díky za trpělivost.