1

Téma: Regulátor Castle Mamba Monster

Momentálně mám půjčený regl Mamba Monster i s propojkou Castle Link a testuju jej ve svém E-Revu.

Včera jsem stáhnul nejnovější CastleLink software a provedl update FW regulátoru na nejnovější BETA verzi. Oproti předchozí verzi v CastleLinku přibylo nové nastavení jménem motor torque control. Překládal jsem nápovědu a vyplývá z toho, že lze v regulátoru nastavit omezení maximálního kroutícího momentu motoru. Aby tato možnost fungovala tak je třeba nechat regl protočit motorem bez nasazeného pastorku anebo s pastorkem oddáleným od spuru, regl si sejme kV motoru a možná ještě něco. Pak lze nastavit momentové omezení v rozsahu 0,2 - 10(maximální kroutící moment).

Zkoušeli jste to někdo? Předem říkám, že to je naprosto odlišná funkce než klasický Punch control, který moment vůbec nehlídá a jen zpomaluje odezvu na plyn tak aby se snížila rychlost náběhu na požadovaný výkon daný polohou plynové páky na vysílačce.

Zatím to vypadá, že Torque control je mnohem lepší volba než Punch control. Narozdíl od Punch control totiž nezhoršuje odezvu například při rovnání skoku pomocí plynu. Totiž pokud jsou kola ve vzduchu tak je potřeba mnohem menší krouťák na dosažení požadovaných otáček než při jízdě.... 

Dneska jsem tuto funkci i zběžně otestoval. Nastavil jsem torque control na hodnotu 0,8.... auto pak mělo akceleraci jakou měl můj bývalý E-Maxx s plechovkama jezdící na unavené NiMh packy  smile   Na maximálku(na pevném povrchu) toto nastavení ale vliv nemělo. Pak jsem zkusil nastavit na hodnotu 5, to jest omezení na polovinu teoretického maxima.... s tímto nastavením již byla akcelerace celkem ostrá, řekl bych velmi podobná jako když jsem měl punch control daný na 50%, i špičkové odběry zachycené na wattmetru tomu odpovídaly, ale opravdu byla znát mnohem lepší odezva na plyn.

E-RevoBL, Futaba 3PM 2,4G, Neu1515, eZRun80A, Savox, Full RPM          http://sejny.rajce.idnes.cz/
Revo, GT3B, Ofna Picco .26MAX Savox HV Brushless servo, 2s LiPo RX, Full RPM  Revo je prostě nej smile
Savage FLUX XL Brushless

2

Re: Regulátor Castle Mamba Monster

Chtel jsem to ozkouset, o tyhle volbe uz nejakou dobu vim. Jenze pri prvnim testu mi nameril nesmyslnych 7000 kV u Medusy 3300kV. Takze jsem od testovani ustoupil.

3

Jen tak pro info.... kolik pólů ta Medusa má?  Protože pokud čtyři tak to, co ukázal regl souhlasí. Regl totiž netuší kolik má motor pólů.  Je to tak, že u čtyřpólu musíš komutovat 2x rychleji než u dvoupólu se stejnými kV pro dosažení totožných otáček.  Takže pokud těch 7000 vydělíš dvěma tak to vcelku sedí, hodnoty kV také mají nějakou výrobní toleranci.

E-RevoBL, Futaba 3PM 2,4G, Neu1515, eZRun80A, Savox, Full RPM          http://sejny.rajce.idnes.cz/
Revo, GT3B, Ofna Picco .26MAX Savox HV Brushless servo, 2s LiPo RX, Full RPM  Revo je prostě nej smile
Savage FLUX XL Brushless

4

Presne tak, Sejny, ted jsem se do toho zacetl a resila to spousta lidi. Navic jak jsem ted zjistil, s poslednim firmwarem uz to cisla neukazuje. Prave proto, aby lidi nebyli zmateni. To znamena, ze jdu ven s notebookem na parking testovat :-D

5

Prubeh torque control rozhodne neni linearni. Pri 0,2 je to jako skoro vybite NiMH. Mezi 3,5 a 5 jsem nevidel nejaky ohromny rozdil. Bude to chtit hodne elaborovani :-)

Sejny, u jake hodnoty jsi nakonec skoncil ty?

6

Teď tam mám 4,0 ale ještě jsem s tím nejezdil, to až zítra.  Nevím jak to mají udělané....  Mamba Monster nijak neměří proudový odběr.... No a jediný mě známý způsob jak v tomto případě omezovat kroutící moment je omezení proudu pro motor. 

Pro snažší pochopení analogie s baterkama. Pokud máš Lipo pack tak třeba proudem 5A ho nabíjíš hodinu, ale pokud zvolíš proud 20A tak to bude u téhož packu trvat jen 15 minut....   

U motoru je to podobné...  bez omezení motor bere třeba 120A a rozjezd na maximální rychlost je bleskový, pokud motoru dovolíš brát třeba jen 20A tak bude rozjezd omnoho pomalejší, ale zase méně trpí převodové ústrojí.  Třeba u Reva ty kilowatty využívám hlavně při akceleraci, když už auto jede maximální ustálenou rychlostí tak bere cca jen 15A, proto se při omezení krouťáku maximálka nezmění, pokud to tedy s momentovým omezením nepřeženeš.

Jelikož tedy Mamba Monster proud nijak neměří tak to musejí mít udělané nějak softwarově. Jak to netuším, ale každopádně toto řešení bude mít své meze a tudíž bych nečekal, že toto omezení bude nějak přesné a lineární.

On tam rozdíl nejspíš bude, ale asi se bude špatně poznávat takto pocitově. Takže abys dostal nějaké výsledky tak by bylo vhodné měřit špičkový odebíraný proud a špičkový výkon.... a taky při každém měření mít doplna nafutrované baterky. 

No nevím jestli se ti v tom bude chtít až tak šťourat :-)  každopádně u Castlu jsou v tomto skuteční průkopníci. Fandím jim, jen takovými inovacemi a fíčurami mohou přečůrat číňany, kteří také nespí   smile

Savage FLUX XL Brushless

7

Vcera vecer jsem s tim jeste elaboroval v pokoji na koberci a skutecne i tam rozdil je. Vylozene pocitove, nemam tady bohuzel nic na mereni, kapku partyzanske podminky v zahranici.

Jak to maji udelane jsem castecne vcera cetl na jednom foru, ale protoze elekru rozumim asi jako koza petrzeli, nebyl jsem z toho moudrej. Musim uznat, ze jako ficura je to dost povedene. Opravdu tam mam kroutak azaz a pri rozjezdu se mi kola casto zbytecne protaci. Jde vetsinou o start. Jak pises, pri vyssi rychlosti uz to neni tak potreba.

Ma to ale zatim jednu nevyhodu. Software neni dotahnuty do konce a pri startech se mi tak v 30% pripadu stavalo, ze motor cuka/cvaka a auto se ani nehne. A pritom je to 4pol, ktery ma behat plynuje. Dokud jsem tam nedal tuhle ficuru, motol behal jak senzorovy. I na tom vlakne to tam hodne lidi popisovalo, ze s tim maji problem. Budeme si muset holt pockat na novejsi firmware, ale uz ted je to slusna pecka.

Pro dalsi lidi, co to budou testovat - chvili mi trvalo, nez jsem vubec dosel do kroku, kdy si regl nacte kroutak. Po zaskrtnuti volby a upozorneni textem musite poslat toto info do reglu pomoci tlacitka UPDATE. Dokud tohle neudelate, nikdy to regl merit nebude.

8

U mě se to cukání neděje, ale mám jiný regl a i motor smile   Tlačítko update mě napadlo použít až při druhém pokusu :-)

Savage FLUX XL Brushless

9

Regl ma stejny soft, aspon jsem to tak cetl na ruznych vlaknech. Cili v tom by problem mit nemel byt. Asi v pouzitem motoru, nejak to s nim nekomunikuje jak by melo.

Mam objednany novy combo SCT primo od Castlu, tak pak pouziju ten novy motor a snad to bude lepsi. Je to taky 4pol, ale Neu.

Jinac zajimavy je, ze to cukani se delo spouste lidem, ale jen do verze 1.28. Od 1.29 (nejnovejsi firmware) jim to slape. Az na me :-D

10

Hola, me ten test motoru zaboha nejde spustim, akorat  mi to furt pise "v dalsim startu bude proveden test motoru" , poradi mi prosim nekdo?

E-REVO BRUSHLESS, 2x3s Gold Ray Li-poly 5000mAh

11

Nevim jestli si to pamatuju presne, ale kazdopadne to bylo napsano v okne ktere se otevre, kdyz zaskrtnes, ze chces udelat test.

Tak za prve musis mit motor naprazdno (odkloneny od ozubenych kol, nebo i bez pastorku).
A taky musis mit dobre sparovanej regl s prijimacem.
Dal zaskrtnes test a ulozis nastaveni do reglu.
Pak ho odpojis od kompu a pripojis normalne do prijimace.
Das nabitou baterku a zapnes.
Nasledne das na visilacce plnej knedlik. Po trech vterinach by se mel motor prestat tocit.
Ted kdyz pripojis regl nazpet ke castelink tak uz by melo jit nastavovat vykon.

Alladdin
Slash 4x4 Ultimate, CC Sidewinder SCT

12

Dik za rychlou odpoved, delam to presne jak popisujes,  dam plnej knedlik ale motor se po 3sec nezastavi a jede dal, dokavad drzim plyn, po prepojeni do castlelinku mi hned v uvodu vyskoci okno s varovanim ze se musi odpojit pastorek a tak to jde furt dokola ;/

E-REVO BRUSHLESS, 2x3s Gold Ray Li-poly 5000mAh

13

Me to delalo taky, musel jsem poradne nakalibrovat regulator s prijimacem a pak to bylo v pohode

Alladdin
Slash 4x4 Ultimate, CC Sidewinder SCT

14

Hoši 5.4. 2011 vyšla nová verze 3.30 Castlelinku - a je v ČEŠTINĚ, včetně nápovědy smile smile smile
http://www.castlecreations.com/download … nload.html

Savage FLUX HP tuning - Futaba 4PL  / Multiplex Funcopter v2         byl E-Savage
naše RC kalkulačka        Foto   Video

15

já mám combo mmmv3 je tato verze určená i pro mě???

16

Castle link je  pro všechny regly Castle. Není to přeci firmware ale "ladící" software smile

Savage FLUX HP tuning - Futaba 4PL  / Multiplex Funcopter v2         byl E-Savage

17

aha tak moc díky du stahovat smile

18

Další opravená/upravená  verze  V3.30.1   wink

19

KDE SE DÁ STÁHNOUT NOVÝ FIRMAWARE? jdu na tyhle stránky kam mě odkazuje castle link,ale nikde není odkaz na stažení,je to jen historie verzí,nebo mamba musí být připojená k pc?

Naposledy upravil: lancer (29. 04. 2011 12:58:50)

http://lancer76.rajce.idnes.cz/
Traxxas summit mamba monster 2200kv spektrum DX4S- Axial scx10 chevrolet blazer spektrum DX3C

20

To si myslim stahnes pres ten nainstalovanej program(CastleLink) v PC.

E-Revo brushless,E-Revo VXL,Revo platinum edition.Futaba 3PM 2.4 ghz,Hyperion EOS0610i Duo II
Fotogalerie

21

Mamba musí být připojená wink
Potom přes Castlelink, jak píše Hell, jinak doporučuju nedávat betaverze wink

22

díky pánové

http://lancer76.rajce.idnes.cz/
Traxxas summit mamba monster 2200kv spektrum DX4S- Axial scx10 chevrolet blazer spektrum DX3C

23

mě přijde karta na castle v úterý, tak mi Vaše poznatky budou dobré.
Dnes s e mi povedlo přes známou na celním skladě dostat můj balíček z celnice.....Fakt nadlidský úkol-:)

Kyosho MP9e 1:8 / Axial XR10 / HPI Crawler King 1:10
Orion MR8& 1950kV, Tekin FXR, Novak M2Dig, Orion 4S 6400mAh 90C, Ko propo, Hitec, Futaba 4PK, Raytronic C60            http://rakovi.rajce.net

24

Máme tu novou verzi CastleLinku - 3.30.3

25

Se to nejak rozjelo. tongue

Naposledy upravil: Bob (06. 05. 2011 07:02:13)