Téma: Modelařina a komerce
Dovoluji si otevřít trochu nezvyklé téma, ale prostě mi to nedá!!! V sobotu proběhlo celostátní mistrovství on-road 1/18 a kdo tam byl ví jak to dopadlo. Kdo tam nebyl a zajímá se o tuto kategorii, tak pro něj je jistě zajímavá informace že např. v pětici nejlepších modelů onroad 1/18 tzv. "Open" jsou dva 2WD amatérské modely a řekněme jeden malosériový 4WD přestavbový kit. Titul mistra získal Víťa Parák s vlastním modelem 2WD. Ovšem i v kategorii 180 4WD se na čelních místech vyskytly amatérské konverze podvozku Xray M18. Takže jak je vidět i v "automodelářském sportu" ještě modeláři nevymřeli!!!
Doufám že toto vítězství automodelářství nad konzumní komercí inspiruje další nadšence, kteří rozšíří řady konstruktérů ale i závodníků onroad kategorií 1/18. Je vidět, že ještě stále jde postavit doma dobrý závodní RC model, třeba i s využitím nějakých těch nakoupených sériově vyráběných dílů.
Tímto bych chtěl vyzvat modelařící jedince v naší kategorii aby se nebáli ukázat co umí a pochlubit se s tím co vytvořili a zároveň chci poděkovat všem co přispěli k tomu, že se mistrovství vydařilo více než excelentně.
A jedna věc nakonec....když jsem před lety začínal, tak jsem velmi často mezi tehdejšími TOP jezdci 1/18 slyšel, že doma dělané modely nemají šanci proti značkovým komerčně vyráběným modelům. Dnes po, řekněme, pěti letech vývoje je tomu prakticky naopak...... a já všem Těm pochybovačům děkuji, že nás donutili dokázat jim opak!