1

Téma: MČR pro osmnáctiny

Mám takový názor,že osmnáctiny jsou již poměrně u nás rozšířeny, aspoň soudě podle různých capů po celé republice.Nestálo by již zato, vypsat pro ně také MČR zároveň při desítkách.Již jednou, zde byl pokus o neoficialní mistrovství,ale někde to ztroskotalo.Co vy na to?

2

Re: MČR pro osmnáctiny

Mám takový názor,že osmnáctiny jsou již poměrně u nás rozšířeny, aspoň soudě podle různých capů po celé republice.Nestálo by již zato, vypsat pro ně také MČR zároveň při desítkách.Již jednou, zde byl pokus o neoficialní mistrovství,ale někde to ztroskotalo.Co vy na to?

je to o pravidelch

3

Lestr pořádá v rámci Cupu závod osmnáctin s naprosto volnými pravidly, jediné omezení je šestičlánek!!!! Pokud by toto platilo i pro případné MČR stálo by to určitě za hřích. big_smile

4

... Nestálo by již zato, vypsat pro "18" také MČR ...

Stálo. Také jsem o tom uvažoval. Prostory, ubytování, sponzoři by se u nás dokázali najít.

....zároveň při desítkách....

Tak to bych byl já za sebe proti. Když MČR v M 1:18, tak proč ho jet na dráze postavené pro desítky? Přeci MČR v M 1:10 se také nejezdí na dráze postavené pro pětiny!
Berte to jenom jako názor a nic víc.

Hezký zbytek dne přeji. MiKy; http://mkmiky.wz.cz

5

Myslím že to je rozumný názor. Mistrovství by mělo být samostatné a na odpovídající trati protože jinak to bude jenom trpěný doplněk "prestižních" závodů desítek a kolik času bylo vymezeno třeba na nějaký trénink nebo ladění osmnáctin v Prostějově ví každý kdo tam byl. Někomu to možná stačilo, ale mně to přišlo hodně málo a projíždět se společně s desítkama je pro hodně modelů osmnáctin prakticky sebevražda. Jinak se taky obávám že časové dostihy při společném závodě s desítkama mnoho potencionálních účastníků odradí.
Mimochodem určitě by se našla i mediální podpora třeba u nového časopisu RCauta, no a jako sponzor se klidně na samostatnou akci na odpovídající úrovni hlásím. Myslím ovšem, že to bude asi hlavně na nás mikro-nadšencích jestli má tahle myšlenka šanci na úspěch. Obávám se že odpovídající činitele RCAČR (nebo ty druhé???) tahle kategorie zajímá jen velmi okrajově.

6

....

tak zkus kontaktovat sefa sekce p. Strupka

7

Mluvil jsem s ním o dané problematice a o problematice závodů osmnáctin v minulosti několikrát a rozhodně jsem nezískal dojem že by osmnáctiny byla jeho "srdeční záležitost" i když mu určitě patří velký dík za "open" závody osmnáctin na Lestr Cupu. Také se, pokud vzpomínám, řešila otázka jestli by silná moravská osmnáctkářská skupina přijela závodit do Čech. Obávám se, že tohle zůstalo hodně otevřené. Proto jsem v předchozím příspěvku psal hlavně o tom že to bude na jezdcích. Chápu, že si RCAČR nemůže dovolit uspořádat samostatný mistrovský závod osmnáctin hlavně z ekonomických důvodů. Nicméně to samozřejmě nemusí nic znamenat a určitě hodlám s panem Strupkem na dané téma ještě hovořit.

8

Mluvil jsem s ním o dané problematice a o problematice závodů osmnáctin v minulosti několikrát a rozhodně jsem nezískal dojem že by osmnáctiny byla jeho "srdeční záležitost" i když mu určitě patří velký dík za "open" závody osmnáctin na Lestr Cupu. Také se, pokud vzpomínám, řešila otázka jestli by silná moravská osmnáctkářská skupina přijela závodit do Čech. Obávám se, že tohle zůstalo hodně otevřené. Proto jsem v předchozím příspěvku psal hlavně o tom že to bude na jezdcích. Chápu, že si RCAČR nemůže dovolit uspořádat samostatný mistrovský závod osmnáctin hlavně z ekonomických důvodů. Nicméně to samozřejmě nemusí nic znamenat a určitě hodlám s panem Strupkem na dané téma ještě hovořit.

Me treba postoj moravske casti, ktera se nezucastnila zavodu v Cechach (ackoliv ucast z Cech v Prostejove byla skvela) vadil natolik, ze si nejsem jist, zda bych se zucastnil podobneho zavodu. Snad jen za situace, ze by se prvni zavod jel v Cechach a podle ucasti z Moravy bych zvazil dalsi ucast a myslim, ze nejsem sam.
Pritom stacilo dopredu napsat - neprijedem, mame zavody. Prvni informace o tom, ze lokalni zavod koliduje s MCR prisla v patek pred zavodem. Do te doby to byla hra na mrtveho brouka i pres vyzvy me i dalsich lidi v Cechach - neni problem dohledat na foru MojeHobby

9

Aby nedoslo k nedorozumneni:

hura do toho, ale uz se nebudu angazovat, nechci ztratit iluze

10

No možná by stálo za úvahu nedělat seriál závodů, ale udělat dva samostatný mistrovský závody osmnáctin. Jeden na Moravě a jeden v Čechách. Jinak ty iluze o jakých píšeš už mám taky kapku dole, proto se teď více věnuju čtyřiadvacetinám a směřuju to na modelářské kroužky. Ale jak jsem napsal už výše, jsem pro to zkusit. Možná bych i s kolegou uměl sehnat nějaké větší sponzory protože děláme určité reklamní věci pro pivovary a tam jak známo peníze jsou. big_smile

11

No možná by stálo za úvahu nedělat seriál závodů, ale udělat dva samostatný mistrovský závody osmnáctin. Jeden na Moravě a jeden v Čechách. Jinak ty iluze o jakých píšeš už mám taky kapku dole, proto se teď více věnuju čtyřiadvacetinám a směřuju to na modelářské kroužky. Ale jak jsem napsal už výše, jsem pro to zkusit. Možná bych i s kolegou uměl sehnat nějaké větší sponzory protože děláme určité reklamní věci pro pivovary a tam jak známo peníze jsou. big_smile

jak jsem uz psal, za vyseuvedene podminky (pripadne nekdo da vedet, ze v ten termin neni zavod jinde :-) ) a budu mit cas, tak rad prijedu. Necham se prekvapit. Snad to nekdo nebere jako vyzvu k hadce, to bych nerad. Je to pryc, stalo se. Tesim se na dalsi sezonu

12

Bphužel musím s Tomášem souhlasit. Nejdřív se na Moravě vykřikovalo cosi o nefér podmínkách na SuperCupu (či jak se to ten rok jmenovalo smile  ) a když se na MČR uvolnila stavební pravidla a víceméně všichni z Čech do Prostějova přijeli, do Prahy nepřijel z Moravy nikdo.
http://pebe.wz.cz/vysledky/MCR%201-18%202004-2005.htm
Ale jestli se bude pořádat MČR 1:18, bylo by fajn, kdyby to bylo vícero závodů.

13

Bphužel musím s Tomášem souhlasit. Nejdřív se na Moravě vykřikovalo cosi o nefér podmínkách na SuperCupu (či jak se to ten rok jmenovalo smile  ) a když se na MČR uvolnila stavební pravidla a víceméně všichni z Čech do Prostějova přijeli, do Prahy nepřijel z Moravy nikdo.
http://pebe.wz.cz/vysledky/MCR%201-18%202004-2005.htm
Ale jestli se bude pořádat MČR 1:18, bylo by fajn, kdyby to bylo vícero závodů.

muj navrh je, kdyz uz teda mistrovstvi, tak jako "zlaty hreb sezony", tzn jeden zavod nekde uprostred republiky, zadny "serial MCR"...

14

No, tak po přečtení několika odpovědí a toliko názorů se mi potvrdilo,to co jsem si myslel,rozhádanost,neochota dohod,ale především neochota z vedení.Stále berou osmnáctiny,jako něco obtížného navíc a to mě velice štve.Tak proč se to začalo vůbec u nás prodávat.Modelář si to v dobrém slova smyslu nakoupil,začal ladit,tuningovat pro lepší výkony a pak jezdí jen někde.Můžu Vám říct,že mě to mrzí,že jsem si to vůbec kupoval a hodně přemýšlím,že od r.2007,začnu jezdit desetiny,proč tak pozdě,protože v osmnáctině mám tolik peněz a práce a zkoušek,že se chci pokusit zůročit moje úsilí,ještě v příštím roce.Jak dlouho u nás osmnáctky jezdí?Určitě 3 roky a za tu dobu nedošlo k žádnému sjednocení.Na Moravě se jezdí jinak a v Čechách také jinak a vidím,že k dohodě nedojde.
Posím, toto berte pouze jako úvahy starého modeláře,který se po mnoha letech vrátil zpět k modelům aut a vlastně stál v Praze u zrodu skupinových závodů elekter,tehdy ještě dvanáctin za hlubokého totáče,ale tehdy to aspoň fungovalo.Závodníci striktně dodržovali pokynů pořadatele a nikdo si nic nedovolil,to co vidím občas na závodech v dnešní době,tak to zůstává rozum stát,neochota se nikomu ničím podřizovat.Kdyby toto četl Martin K. určitě mi dá za pravdu.
Toliko z mého modelářského srdíčka.

15

Bohužel musím s Tebou do značné míry souhlasit, ale věřím, že ještě není vše ztraceno. Rozbíháme teď s několika modeláři projekt automodelářských kroužků. Zatím s měřítkem 1:24, ale věřím, že Ti co vydržej půjdou na osmnáctin, protože na závodní provoz desítek asi většina dětí nebo spíše jejich rodičů nebude mít prostředky.Zatím tahle aktivita čítá cca 22 dětí ve dvou kroužcích a to už je šance na to, že to bude fungovat. Mimochodem jeden kroužek je v Jičíně a druhý v Tanvaldě a případní zájemci z okolí jsou vítáni. Uvítáme i účast dospělých hrajících si jedinců. big_smile

16

....

jj, to by bylo fajn

17

Ještě doplním pár myšlenek. Pokud vím hodně závodů osmnáctin se na Moravě jezdí samostatně (bez desetin) a jezdí se na menších tratích odpovídajících spíše tomuto měřítku. Přidružený závod osmnáctin k desítkám potažmo když se z původně neoficiálního MČR stal obyčejný závod pro ně už neměl takovou atraktivnost. Tím se pochopitelně nezastávám jejich neochoty přijet do Čech, když my jsme jeli na Moravu v hojném počtu. Nicméně je tu právě tan fakt že pokud bude MČR osmnáctin samostatný závod, respektive dvojice závodů (Morava a Čechy) tak je pravděpodobné že si to z prestižního hlediska ujít nenechají. Seriál více závodů přibalených k desítkám už asi pro ně nebude tak atraktivní a budou volit mezi ním a jejich regionálními závody. Je to ale jenom můj názor a asi by stálo za to aby se k dané problematice vyjádřil i někdo z druhé strany. Mimochodem náklady na pořádání menších samostatných závodů osmnáctin nemusí být tak závratné. Uvedu příklad kalkulací.
1.Pronájem školní učebny cca 6x14m  50,-Kč/hod Zdarma dvě hodiny na přípravu
2.Koberec 6x12m vyjde na cca 6-8 tisíc podle výběru
3.Měření jde pokud vím půjčit za celkem rozumný peníz
Tak a teď jsme u toho co už jsem napsal v předchozím:    Je to hlavně na nás!!!

18

....srdíčka.

nevidel bych to tak cerne. Je jina doba, nemuzes to srovnavat objektivne. Uz jen mnozstvi kategorii "tehdy" a ted, a i pristupnost .. a vubec.

K tem osmnactinam - nikdo ti preci v nicem nebrani. Druhe kategorie pri jedne hlavni u nas byly, jsou a budou. Preci jen druha kategorie byvala myslena jako kategorie pro tatinky. To, ze je to uz ted trochu jinak a poradatele nemaji chut omezovat svoji hlavni kategorii na ukor mrnavych potvor? Ja se jim snad ani nedivim.

Btw, myslim, ze nikdo rozhadany neni, mozna ten pocit jen mas wink

19

Je to hlavně na nás!!!

tak nejak, myslim, ze tohle Karel potreboval slyset/cist

20

Bohužel musím s Tebou do značné míry souhlasit, ale věřím, že ještě není vše ztraceno. Rozbíháme teď s několika modeláři projekt automodelářských kroužků. Zatím s měřítkem 1:24, ale věřím, že Ti co vydržej půjdou na osmnáctin, protože na závodní provoz desítek asi většina dětí nebo spíše jejich rodičů nebude mít prostředky.Zatím tahle aktivita čítá cca 22 dětí ve dvou kroužcích a to už je šance na to, že to bude fungovat. Mimochodem jeden kroužek je v Jičíně a druhý v Tanvaldě a případní zájemci z okolí jsou vítáni. Uvítáme i účast dospělých hrajících si jedinců. big_smile

Zdravím,na MH jsem si pořídil Mini-z a rád bych si s někým zajezdil. Jsem z Jablonce n.N. a do Tanvaldu je to kousek. Bylo by to možné?

21

Muj navrh je, kdyz uz teda mistrovstvi, tak jako "zlaty hreb sezony", tzn. jeden zavod ...

Tak jest. Pokud bude pouze jeden mistrovský závod s parametry pouze pro "18", tak Morava, určitě nebude mít problém na ten jediný mistrovský závod kamkoli přijet a rozhodně se to týká i Prahy.
Pokud by to mělo být více závodů (seriál), tak tam bych si už tak jistý tou Moravou nebyl. Proč? Částečná odpověď je v ekonomické ročence MF ČR.

Dovolte mi navrhnout anketu:
1) Jakou variantu M ČR "18" bys preferoval:
a) samostatný závod
b) společný závod s "10"

2) V případě konání jednoho dvoudenního mistrovského závodu pouze pro "18":
a) zúčastnil by ses ho, kdyby se konalo někde na ose Ostrava - Zlín?
b) zúčastnil by ses ho, kdyby se konalo někde na ose Trutnov - Praha - Kolín?
c) zúčastnil by ses ho, kdyby se konalo kdekoli v ČR?

3) V případě nevypsání oficiálního M ČR pro "18" zúčastnil by ses dvoudenního neoficiálního M ČR na Ostravsku v termínu duben - květen 2006
a) ano
b) ne

22

Ještě doplním pár myšlenek. Pokud vím hodně závodů osmnáctin se na Moravě jezdí samostatně (bez desetin) a jezdí se na menších tratích odpovídajících spíše tomuto měřítku.

ano, to je dalsi vec, trat odpovidajici temer polovicnimu meritku oproti desitkam (asi jako kdyby se jezdily motokary na okruhu pro F1) - coz je aspon pro me argument pro mistrovstvi pro osmnactiny samostatne a ne jako trpena cast MCR 1:10..

Přidružený závod osmnáctin k desítkám potažmo když se z původně neoficiálního MČR stal obyčejný závod pro ně už neměl takovou atraktivnost.

jestli si to pamatuju, status se menil celkem 3x, z puvodne neofiko MCR 1:18, po naprosto "bezejmenny" zavod, coz byl i duvod toho proc do cech tehdy z moravy nedojel snad nikdo - proc taky, kdyz se jel ve stejnem terminu serialovy zavod ktery mel tehdy vetsi vyznam ( skoro se da rict i prestiz ), nez jakysi trpeny (coz bylo davano dost najevo) volny zavod...?

23

Dovolte mi navrhnout anketu:
1) Jakou variantu M ČR "18" bys preferoval:
a) samostatný závod
b) společný závod s "10"

a

2) V případě konání jednoho dvoudenního mistrovského závodu pouze pro "18":

vzhledem ke studijnim povinnostem kdy ze skoly prijedu domu v patek v 5 odpoledne by to asi dopadlo d) dvoudenni zavod je pro me nerealny

3) V případě nevypsání oficiálního M ČR pro "18" zúčastnil by ses dvoudenního neoficiálního M ČR na Ostravsku v termínu duben - květen 2006
a) ano
b) ne

Proc dvoudenni? jinak ano

24

.... 3) ... Proc dvoudenni? ....

Zájem sponzora + média. So - rozjížky od 13:00 + případně první kola finálových jízd. Ne - dopoledne - dokončení finálových jízd, vyhodnocení, papu a hajdy dom s krásnými zážitky i poznatky.

25

Na základě tel. ohlasů na navrhnutou anketu a možné realizaci v rámci hesla "sami sobě", bych si dovolil anketní otázky doplnit:

1) Jakou variantu M ČR "18" bys preferoval?
a) samostatný jednodenní závod
b) společný jednodenní závod s "10"
c) samostatný dvoudenní závod (víkendový)
d) společný dvoudenní závod s "10" (víkendový)

2) V případě konání jednoho mistrovského závodu pouze pro "18":

3) V případě nevypsání oficiálního M ČR pro "18" zúčastnil by ses neoficiálního M ČR na Ostravsku v termínu duben - květen 2006?
a) ano
b) ne

Odpovědi můžete psát třeba ve formátu: číslo otázky písmeno odpovědi.
Např.: Anketa MiKy: 1a, 2c, 3b

Děkuji za účast v anketě a podklady budou určitě sloužit funkcionářům/pořadatelům při plánování a realizaci záměrů.