1

Téma: E 1:10 elektro

zdravím. o víkendu jsem byl na závodech v Otrokovicích a zjistit jsem, že tam jezdí s auty, které nemají zpátečku. Může mi někdo vysvětlit proč?

2

Re: E 1:10 elektro

co ja viem tak na pretekoch je zpatecka zakazana a neviem ci nahodou nehrozi diskvalifikacia ale naozaj neviem

3

No jestli je to místní klub, který si pořádá své závody, tak povětšinou maj pro sebe i přizpůsobené pravidla.

Setkla jsem se s tím mockrát, třeba u závodů Monster Truck, povolovali stabilizátory a středové diferáky, ty závody by se spíše dali charakterizovat jako disciplinovaná projížďka, kde si člověk vyzkouší své dovednosti.
Ale kolikráte je tam více adrenalinu a zábavy než oficiálních závodech.

4

predpokladam, ze se jedna o komutatorove motory. Tam je pouziti bezzpateckoveho regulatoru dano jeho mensim vnitrnim odporem nez u zpateckoveho => vyssi rychlost

5

No hold prevazna vacsina jazdcov uz respektuje ze sa jazdi bez spiatocky - je to jednoducho nebezpecne ako pre daneho jazdca tak pre ostatnych (ked spiatocka nie je limitovana pravidlami).

Schumacher "B" team driver

6

No hold prevazna vacsina jazdcov uz respektuje ze sa jazdi bez spiatocky - je to jednoducho nebezpecne ako pre daneho jazdca tak pre ostatnych (ked spiatocka nie je limitovana pravidlami).

Spousta jezdců má model pro hobby ježdění a tudíž zpátečku využijí a chápu, že se jim nechce na příležitostné závodní klání cokoli měnit, nebo upravovat.

Jen nechápu, proč by měla být zpátečka "nebezpežná"? Je to vždy jen o konkrétním modeláři a jeho přístupu k jízdě. Myslím si, že daleko nebezpečnější bude ten modelář/uživatel, který se po dráze bude bezmyšlenkovitě hnát hlava nehlava.

V klubu máme taky nejednoho, který si nechaly zpátečku. A to jen kvůli tomu, že jezdí i "trial" a nemají moc času/chutě se v autě před každým klubovým závodem hrabat. Pouze s tím, že uvedenou zpátečky během závodního klání nepoužívá. S tím, že na oficiální závody nechodí.

7

....

zpatecka je nebezpecna hned z nekolika duvodu:

- nasazovac, ktery netusi, ze ma model zpatecku, tak k nemu bezi a pokud se model nahle rozjede zpet, tak na nej nasazovac slapne (naprosto bezna situace)

- pri couvani srazi model jedouci ve stope (zkratka za normalni situace se nepredpoklada, ze by nekdo couval - myslim tim zavody MCR, lestr, Korinkoviny...) - - v Ceske Lipe mi takhle jeden pan rozebral auto na granule

- pri marnem pohybu nasazovace do mist, kde jeste pred chvili byl model je moznost zpusobeni 'housera' nasazovaci ;-)

Nevim jak je to u nas, ale 'venku' byva pouziti zpatecky doslova zakazano (a uz se neresi jestli ji mas vypnutou, regulator bez zpatecny nebo ji jen nepouzijes). Z tohoto pohledu bych se primlouval za nepouzivani zpatecky, nicmene pochopim, kdy za dodrzeni maximalni ohleduplnosti vuci ostatnim, vycouvam z mista, kde nasazovac neni nebo chrape.

8

Myslim ze to Tom zhrnul velmi pekne.

Schumacher "B" team driver

9

....

zpatecka je nebezpecna hned z nekolika duvodu:

- nasazovac, ktery netusi, ze ma model zpatecku, tak k nemu bezi a pokud se model nahle rozjede zpet, tak na nej nasazovac slapne (naprosto bezna situace)

- pri couvani srazi model jedouci ve stope (zkratka za normalni situace se nepredpoklada, ze by nekdo couval - myslim tim zavody MCR, lestr, Korinkoviny...) - - v Ceske Lipe mi takhle jeden pan rozebral auto na granule

- pri marnem pohybu nasazovace do mist, kde jeste pred chvili byl model je moznost zpusobeni 'housera' nasazovaci ;-)

Nevim jak je to u nas, ale 'venku' byva pouziti zpatecky doslova zakazano (a uz se neresi jestli ji mas vypnutou, regulator bez zpatecny nebo ji jen nepouzijes). Z tohoto pohledu bych se primlouval za nepouzivani zpatecky, nicmene pochopim, kdy za dodrzeni maximalni ohleduplnosti vuci ostatnim, vycouvam z mista, kde nasazovac neni nebo chrape.

Jeden se bavíme o koze druhej o voze - čti si kompletní příspěvky!

Psal jsem, že na ofiko závodech zpátečku zakázat, to ano!
Ale na místních závodech, které nejsou ofiko a pořádají si je kluby pro sebe, s pár příchozímy nevidím důvod, proč vysloveně zakazovat, stačí jen dohoda o nepoužívání.

Ohledně tvých houserů a různého poskakování po modelech nahazovačem si už vymýšlíš blbosti jen kvůli tomu, aby jsi sem něco napsal. Jen jednou jsem viděl nahazovače, který se vrhnul k modelu a to ještě tak blbě, že ho málem trefil jiný rozjetý model - co je tedy horší zlo? Pokud někdo použije zpátečku při tom, když na něj nahazovač šahá a nebo se k němu blíží a díky tomu dojde ke zničení modelu - je to holt BLBOST "řidiče" modelu a dobře mu tak!!!

10

....

na tohle snad ani nema cenu odpovidat... reagoval jsem presne na co ty pises (precti si to jeste jednou a poradne!), jestli neuneses nazor nekoho jineho, pak je mi te lito, anonyme. To, co jsem napsal jsou naprosto realne situace podeprene 10 lety zkusenosti na zavodnich onroad drahach (jak klubove jezdeni, tak realnych zavodu).

nikde nevidim duvod k tve flame reakci, vzpamatuj se, chlape!

btw, puvodni otazka znela:

zdravím. o víkendu jsem byl na závodech v Otrokovicích a zjistit jsem, že tam jezdí s auty, které nemají zpátečku. Může mi někdo vysvětlit proč?

tak se chyt za nos a omluv!

Adminy prosim o zvazeni, zda neumaznout jeho a muj prispevek z duvodu budouci flame, dik.

11

Mám přečteno, zatím to mazat nebudu, ale 2LIZARD by měl zvážit co tady předvádí...

12

Petanek15

protoze neni potreba smile kdo se neciti, ma ji tam a pouziva ji... ostatne kdo chce vyhrat, necouva wink

muj regl zpatecku umi, ale mam ji vypnutou

daro

tohle je bezne zakazane na slovenskych zavodech, u nas jsem to nikde zakazane nevidel

13

A nezapomeňte na to ,že lepší regulátory nemají zpátečku.

14

já vám nevím, na TTčku spátečku mám, ale závody nejezdím. Nutno podotknout, že ji stejně vlastně nepoužívám, páč dopředu to jede prost líp big_smile a u baji tam ani není, stejně co stojí v cestě buď přejedu, rozjezdím nebo přeletím big_smile:D

15

Myslim ze Hejkal to napsal naprosto srozumitelne a presne. Nechapu proc se 2lizard rozcilujes vic polopaticky to uz sna ani nejde napsat.
V Otrokovicich urcite zpatecka zakazana neni a dokonce ji spoustu "sodofkaru" pouziva.