101

Re: Postavit si CRAWLER?

Jak jsem psal, nemam vlastni stranky, ale jestli chcete, muzete se podivat na tyto stranky, kde je muj Crawler ve fotogalerii. Az tam zabrousite, bude to chtit nainstalovat prekladatele, protoze je to opravdu hodne vzdalena galerie, tak odkliknete storno. Doufam, ze tam najdete i spoustu inspirace pro vasi stavbu. big_smile
http://craftlab.net/epage/egallery%20txt%20k.htm

102

Nevíte nekdo kde bych mohl sehnat naboje kol na Wild Dager.Stavim
crawler,az bude hotovy poslu foto

103

To slick7: Ako to vyzerá s tým stretnutím? Máš už termín a miesto?

104

Cau lidi stavim cravler ktery je 60cm dlouhy nevite kde na nej sehnat karoserii nebo je lepsi svarit ram z ocel. tyci prumer 6mm.daky za odpovedi wink

105

Prosím ťa aký motor tam chceš mať? Na pohon crawleru ktorý ma rám z 6mm ocelových tyčí budeš teda potrebovať fak poriadnu silu big_smile  Ked sa robí rám tak sa obyčajne používalú trubky z ľahkých kovov.

Karoséria by mala ísť použiť z osmičkovej rady. Niečo čo pasuje na Savika a podobné monstre.

106

Osoben si myslim, ze delat vubec nejaky ochranny ram je dost nestastny napad, protoze at se to udela z cehokoliv, zvysuje to teziste a to u Crawlera neni zadouci 8) . Staci proste zakladni nosny ram a karoserie pak dle vkusu a kazdeho stavitele, nejlepe samozrejme lexanova. Sam pri provozu Crawlera stojim vzdy blizko a pokud hrozi pad, tak ho chytam, nekdy padne a nechytnu, ale krom par skrabancu na karoserii se mi zatim nic horsiho nestalo. Rad bych sem umistil foto sveho Crawleru, kam to mam poslat? Zatim se muzete kouknout na moji praci sem:
http://craftlab.net/epage/egallery%20txt%20k.htm

107

Ja som ten rám pochopil trocha ináč. Nehovorí o ochrannom ráme, ale o trubkovej konštrukcii . Ked pozrieš po nete tak ich najdeš veľmi veľa. Nepoužívajú žiadne továrenské rámy, ale z trubiek si spravia vlastný rám do ktorého sa zabudujú len komponenty pohonu, elektronika a batérie. Napríklad niečo podobné ako tu to červené čudo. http://www.rccrawler.com/

108

Stavba, takoveho ramu, vyzaduje uz dost velke zkusenosti a technicke zazemi, protoze naohybat stejne trubky, aby meli stejny rozmer na kazde stranea taky samozrejme pevnist v krutu atd. neni sranda :? . Hmotnost je v tomto pripade take nezadbatelna, teziste by melo zustat co nejnis. Crawler takto postaveny je velmi pekny, urcite hodne snese, ale jak jsem psal, do takoveho ramu uz se pozdeji spatne zasahuje a provadeji dalsi upravy a kdo je schopny rict, ze postavi takovy ram a vsechno mu tam perfektne sedne a vsechno mu funguje tak, jak si to naplanoval a predstavoval.
    Me osobne velmi zaujala konstrukce, ktera se sklada pouze z hlavni centralni roury, ktera ma na koncich napravy, na naprave jsou pridelane baterie a serva, mala karoserie, ktera schovava prijimac, nic vic, v jednoduchosti je krasa a v tomto pripade i ucelnost, jizdni vlastnosti a prujezdnost pres prekazky je fantasticka, to chci big_smile

109

Tak jsem to prestavel na styl vic normalni trial a karoserii udelam laminatovou LIAZ Dakar.Dik za odpovedi :idea:

110

Me osobne velmi zaujala konstrukce, ktera se sklada pouze z hlavni centralni roury, ktera ma na koncich napravy, na naprave jsou pridelane baterie a serva, mala karoserie, ktera schovava prijimac, nic vic, v jednoduchosti je krasa a v tomto pripade i ucelnost, jizdni vlastnosti a prujezdnost pres prekazky je fantasticka, to chci big_smile

Že viem kde si zobral inšpiráciu! smile  smile

111

Myslim, ze vsichni nekde bereme ispiraci, zalezi pouze ne nasem vkusu, ale netajim se tim, ze uz mam vymyslene dalsi vylepseni tohoto podvozku. big_smile Jedina starost je s osazenim maleho, ale silneho serva pro otaceni naprav. Byly by super ty nove digi. serva od Hiteca s titanivymi prevody, to nejlepsi umi az tricet Kg, ale ta cena, tritisice x 2 sad  :?  sad   Taky to vyzaduje dva regulatory, dalsi velka investice, protoze me se na trial i Crawler osvedcil regulator od Graupnera V80, ktery ma nastavitelnou brzdu a to je dost dobra vec. ale cena dvatisice x 2 :?  :?
     Ale stejne do toho asi pujdu, i kdybych si mel najit druhou praci lol  lol to uz je osud modelare smile

112

Kúp jeden regulátor ale poriadny! Napríklad tento Novak Super Duty XR High Voltage ESC. Mám ho v TXT-1 a som spokojný a to pri tom ho nemám naprogramovaný. Beží mi v základnom nastavení.

113

Ale Rogi, v TXT jsou sice dva motory, ale maji spolecnou prevodovku, kdezto auto, ktere chci stavet ma dva motory a dve prevodovky, kazda naprava svoje, tady je zapotrebi mit dva reglery, videl jsem co to dela, kdyz je tam jen jeden, v rozjezdech do kopce kolikrat zabira pouze jeden a ten druhej je takovej lenoch lina co se necha jen tahat. Ja potrebuju, aby mi spolehlive zabiraly vzdy oba a v jakekoliv situaci.

114

A ako chceš ovládať na vysielači plyn? Leda by si mal pákové rádio a nie colt. Ak som dobre pozeral tak aj ClodBuster má len jeden regler a každá náprava má svoj motor s prevodovkou.

115

Ovladat se to bude zase jen jednou packou a jednim kanalem, z prijimace se vyvede prvne Y kabel a na ten se napoji oba reglery. Je to jedna z mala moznosti, jak zajistit, aby oba motory pracovaly soucasne a ne jen jeden. Ptal jsem se na to, proc ty motory nefunguji dobre pri pouziti jednoho regleru a bylo mi receno, mozna to ted nevysvetlim spravne, ale na zavodech jsem nekolikrat videl, jak naprava, ktera byla min zatizena se tocila, zatim co ta druha, ktera byla zatizena vic nezabirala a model se kvuli tomu nevyhrabal tam, kam mel a kam mohl, kdyby zabraly oba stejne. Presne se tento jev da oznacit jako elektronicky mezinapravovy diferencial a jak pracuje mezinapravovy diferencial urcite vis, to ti vysvetlovat nemusim. A taky, ze by si ho v takovem aute nechtel lol

116

Tak mi ale vysvetli, prečo Clood a jeho rozne klony funguje perfekte s jedným reglerom?

Možno je problém v tom, že sa snažiš regulovať dva motory reglerom ktorý nie je na to určený. Pozri sa na reglery ktoré su špecialne určené pre pre dva motory a napätie do 14V. Ani na RCcrawler som nezaregistroval takéto riešenie o aké sa pokúšaš. Nebude to slepá ulička a vyhodené peniaze? Radšej ešte pošpekuluj, preskúmaj náš najlepší zdroj inšpirácií big_smile  a daj vediet ako si sa rozhodol

117

Tak to ti musim oponovat,  prave i na jinych modelech, ktere maji napravy od Clod Bustera, pouzivaji jejich majitele dva reglery. Mozna ze dnes existuje regler, ktery je upraveny pro dva motory, ale ja o nem nevim. A aby jsi mi to veril, poslu ti foto.  big_smile

118

Ved som ti dal link na regler pre dva motory Novak Duty Super Roster, alebo aj u váe Ilgner predáva reglery MR tie majú tiež dvojmotorovú radu.

Pozri si na fore sekciu Clod a hladaj 2xregler. Ale je škoda sa tu hadať o blbostiach. Ja po anglicky neviem, tak len dedukujem z technickych popisov a použitých komponentov. Možno v textoch sú iné informácie.

119

Nazdar chlapi

Tak uz mi dosly ty dily na napravy na Clod Bustera, je to moc pekne a uz se tesim, az se pustim do stavby noveho Crawlera  big_smile  big_smile . Vcera, kdyz jsem se na to dival a sestavoval prvni napravu, tak uz jsem vymyslel nejaky zlepsovaky. Udelam tomu predni ochranny ram, jako maji napravy na TXTcku a stejne tak tam upnu i servo pro rizeni, dival jsem se na to a nebude to problem.  K memu udivu jsem jen zjistil, ze sirka je o neco mensi, nez maji napravy na TXT a to diky tomu, ze jsou v domkach  pouzity kratsi poloosy, nez na TXT, coz mi udelalo trochu caru pres rozpocet, protoze jsem si objednal stredove disky do pneu z TXT, ktere nejsou kompaktibilni s dysky pro upinani na Clod Bustera :? . Budu je muset upravit a dokoupit polosy na TXT.  Jinak je to moc pekna naprava a vypada velmi subtylne. Co se tyka ceny,vyslo to cele na sest tisic i s komplet koly, takze porad jsem na tom lip, nez kdybych koupil celou stavebnici. Ted budu muset jen koupit drobny spojovy material, nejake podlozky a segrovky, take loziska, dal se bude uzavirat diferencial.
  Vase pripadne dotazy rad zodpovim a zaslu i seznam cisel pro objednani dilu. lol

120

hlavne nejake foto pro inspiraci

121

hlavne nejake foto pro inspiraci

Klidne nejake foto poslu, ale kam, nebo komu?

122

Tady najdete fotky od Slicka

http://rc-cars.rulez.cz/rcauta/crawler

123

Ahoj Acid, ta k uz mam dalsi material o stavbe Crawlera, tentokrat je to velmi zajimavy special. Na stavbu jsem pouzil dve napravy z Clod Bustera, kazda naprava ma svou prevodovku a svuj motor. Ram celeho Crawleru bude tvorit jedina duralova kulatina o prumeru 14mm, ktera bude na koncich spojena kulovym cepem s napravou a tim bude umoznovat napravam krizeni az devadesat stupnu. Tlumice budou pouze dva a to jen na jedne strane. Podvozek nebude umoznovat klasicke propruzeni, to neni u Crawlera nutnost, protoze neni urceny na skoky a male otresy dokazi pohltit velke pneumatiky. lol  lol  Pneu budu pouzivat stridave podle povrchu terenu, na travu a kamen pneu z TXT a na sterk a kamen pneu od Carsona z jedne z jeho bugin na spalovaci motor, ktera ma podle me jeden z nejvhodnejsich vzorku pro crawlery asi vubec. Motory hodlam pouzit 400, ktere budou vybaveny jeste predprevodovku na zvyseni kroutiveho momentu a snizeni rychlosti auta. Regler bude Novak EVX, ktery je primo urceny pro ovladani dvou motoru. Jako kabinu pouziju MB Actros, protoze s timto podvozkem planuji i zavody v RC Truck trialu, z techto duvodu bude krizeni predni napravy blokovane, aby kola pri krizeni nezasahovaly do kabiny, modelu to na jeho prujezdnosti v terenu neubere, protoze trate v truck trialu u nas nejsou narocne na krizeni naprav. Pro jezdeni v terenu pro Crawlery, bude krizeni predni napravy odblokovane a podvozek dostane lexanovou karoserii, ktera dokaze dostatecne snaset caste pady a kotrmelce pri jizdach.  lol  lol

124

to zni zajimave, kdyz budes mit dalsi fotky, neni problem, zase to muzem dat ke me a sem dat odkaz

125

Tak Slicku,s těma fotkama si pospěš,nemůžu se dočkat tvého řešení. lol