51

Re: Nanda NRX-18

Obávám se zklamání lidí co si to koupí v představě, že to bude v základu konkurenceschopný model.

Dovolím si poněkud polemizovat. Náklady na zprovoznění pro rozumné závodění nejsou nijak tragické a nikdo z nás tu neměl v úmyslu porovnávat Nandu v základu s M18PRO se stříďákem. Já osobně tvrdím, že to je ideální  4WD model pro začátečníka a pro motor "180" !!!! Mám tu jak M18, Scalpel, měl jsem v ruce M18pro a taky spoustu další modelů, takže jsem pochopitelně porovnával. Samozřejmě netvrdím, že model vyndaný z krabice je stoprocentní (o RTR s vysílačkou nepíšu, ten mne jaksi nezajímá), ale již jsem připomínky a rady napsal výše.
V sobotu jsme na závodech měli Nandy tři. Jedna prakticky v základu na gumovejch kolech, jen se samodomo vypilovaným držákem motoru (k jeho výrobě použil autor pilník, vrtačku, vrtáky a závitník a ruce nic víc. Před ježděním vypral ložiska a diferenciály od nesmyslné vaselíny. To bylo vše. Jako regulátor DSYS 10A, což také není žádná raketa, ale stojí příjemné peníze. Výsledek - třetí místo z devíti, jen o jedno kolo za druhým (Xray M18 na mechovkách s motorem MIG280racing) čtvrtá opět Nanda, tentokrát na mechovkách a s horním patrem v laminátu (regulace opět DSYS 10A) Takže tohle je dle mého názoru rozumná začátečnická kategorie. Mimochodem třetí místo v osmnáctinách na posledním Xray Chalange v Kolíně byla taky Nanda, tady ale pochopitelně nikoliv v základu. Ovšem ve výsledkové listině se o tom nějak takticky mlčí... lol Samozřejmě ale s Tebou souhlasím, že je poněkud nesmysl osadit Nandu ze základního setu stříďákem a čekat zázraky. Pokud to tak někdo očekával, tak tudy pěšina není, ale není to nedostatek modelu, nýbrž chybná úvaha majitele. Osmnáctiny dohnané do extrému jsou sice zajímavá záležitost, ale myslím že hledáme cestu jak osmnáctiny rozšířit a zpřístupnit co nejvíce lidem. Že to je správná cesta není pochyb, protože se po určité stagnaci zdá že na závodech přibývají soutěžící. A o to jde hlavně. big_smile

52

Já si myslím, že podvozek NANDA NRX-18 by měl být opravdu určen pro ty začínající jezdce, kteří chtějí nějak začít s RC modelařením. S motorem 180 a 5 ti články to nejede vůbec špatně a jak zde již bylo psáno, je k tomu potřeba minimální investice. Kdo má prostředky, pak může využít podvozku jiné provience a zajezdit si na OPEN závodech. Ale i já osobně jsem pro rozšíření této kategorie mezi co nejširší veřejnost. A k tomu je potřeba možnost výběru. Je jen na lidech do čeho se dají. Já mám XRAY M18 Pro pro závody OPEN a jsem s ním maximálně spokojený. Pravda, že za jiné peníze než je u NANDA NRX. A jsem u jádra problému : je to opět o penězích. No a tak závody s možností motoru 180 a 5 článků jsou právě tou levnou variantou ježdění, kde není potřeba FULL TUNING.

53

Konečně mám vyrobeno spodní a horní plato z textitu tl. 2mm a nárazník také z 2 mm textitu (kombinace Xray x Nanda). U spodního plata jsem byl překvapen jak mi vyšly všechny rozteče otvorů takže mi zbývalo otvory jen zahloubit a dodělat otvory pro servo a vypínač. Horní plato jsem musel trochu upravit okolo motoru SPEED 300 ale jinak je OK. Na nárazník jsem nemusel též sáhnout. Při montáži diferenciálů mi vadí ty drobné podložky, které se obtížně nandávají. Nyní mám auto sestaveno jen naladit regulátor a můžu se stát členem rodiny autíčkářů.

Nyní musím jen doladit přepážku u kardanu  a rozhodnout se pro typ baterií. Plato mám vyrobeno na 5 článků ale syn jezdí 6 článků tak se asi přizpůsobím. Tím si budu muset nakreslit plato na 6 článků. A asi bude nutno dát vyšší sloupky a jiný držák.

Počítal jsem a jedna sada  (dolní plato, horní plato, přepážka + 2x nárazník) vychází asi tak na 330 - 350Kč.

Důležité je, že mám vyzkoušenu dodavatelsko - výrobní cestu.

15.12.2007 jedeme se synem do Rychnova nad Kněžnou na Východočeský pohár tak tam budu s Nandou trénovat, jinak jsme členy Trutnovského klubu, kde se jezdí každý měsíc Trutnovský pohár.

54

Za pomocí strojního vybavení jedné údržby jsem sestrojil brusku na mechy jen jeden problém je ve vnitřním průměru kol Xray a Nandy. Nanda má větší průměr . Toto řeším přehozením jiných nábojů na brusce. Je to paráda kola jsou rovná a mají stejný průměr. V klubu nyní máme již 2 podobné brusky a můžeme diskutovat nad materiálem mechů. Nyní zkoušíme lepení mechů ředěným chemoprénem. Spoj je měkký, což potřebujeme. Z jednoho hladítka se dá vyrobit až 12 ks což cenově je někde jinde. Ta práce za to stojí.

55

Pro zájemce mohu nechat vyrobit sklotextitové plato vlastní koncepce (Xray x Nanda) + nárazník + horní plato vše tl 2mm. Foto na vyžádání. Nově i přepážka před kardan.

56

Tak jsem včera objednal NANDU(na radyAjgora) doufám,že mě pak někdo poradíte co dokoupit ,ať můžu začit trénovat na první závody. Už se těším jak malej wink

57

Tak jsem včera objednal NANDU(na radyAjgora) doufám,že mě pak někdo poradíte co dokoupit ,ať můžu začit trénovat na první závody. Už se těším jak malej wink

Kromě té karoserie, kterou jsi u mne objednal, mimo jiné jedna nenabarvená je přímo ve stavebnici..., je potřeba dokoupit jen posuvný držák motoru, nějaký jiný pastorek cca 17 zubů. A jede se. Teda musí se koupit baterie 5 článků a k dispozici musí být nabíječka, a RC souprava k ovládání smile

jinak v pohodě

58

Ahojte všichni, tak jsem koupil mojim klukům 3 Nandy a po celkovém "tuningu" podsvícení, světel a držáků motoru, na kterém jsem trávil 4 celé dny (od štědrého dne do do dneška) se mi nezdá jedna věc: když za to "potáhneme" nebo ostře brzdíme, tak jakoby přeskakují zuby v diferenciálech.
1. Je to normální nebo to mám rozebrat a nějak ho stáhnout či opravit?
2. Když to tak přeskakuje, za jak dlouho se to zničí (nebo nezničí)?
3. Nějaké jiné doporučení (za rozumné peníze)?
Nandy jsou v původním osazení: motor, pastorek, kola. Díky za rady a názory. Joch

59

Ahojte všichni, tak jsem koupil mojim klukům 3 Nandy a po celkovém "tuningu" podsvícení, světel a držáků motoru, na kterém jsem trávil 4 celé dny (od štědrého dne do do dneška) se mi nezdá jedna věc: když za to "potáhneme" nebo ostře brzdíme, tak jakoby přeskakují zuby v diferenciálech.
1. Je to normální nebo to mám rozebrat a nějak ho stáhnout či opravit?
2. Když to tak přeskakuje, za jak dlouho se to zničí (nebo nezničí)?
3. Nějaké jiné doporučení (za rozumné peníze)?
Nandy jsou v původním osazení: motor, pastorek, kola. Díky za rady a názory. Joch

no to rachtání cvakání se nám děje asi každýmu,trochu se to dá eliminovat stažením diferenciálů,ale stejně to trochu rachtá. jezdím v autě dvě lipo a 17pastorek a zatím to vydrželo 3 závody.

60

Zdar Radku já jsem ten co jsi u tebe objednal tu NANDU pak pokecáme doufám ,potřebuji nějaké rady jestli můžeš?!!!Hodil jsem ti inicialicaci na ICQ.

61

Takže máme za sebou další závody s poměrně četným nasazením Nandy  NRX (1xM18pro, 2xM18 v tuningu ALS, 7xNRX18 v různém stupni tuningu ALS). Ukazuje se, že model je na tratích odpovídajících měřítku 1/18 velmi slušně funkční a je schopen konkurovat dalším modelům této kategorie. Nicméně jednoznačně nestačí auto "z krabice" a spěje to k určitému tuningu v podobě kvalitního držáku motoru, laminátových plat, mechovek. To ale není nic vyloženě nákladného a kdo je šikovný může si i zamodelařit. Také se ukazuje vliv jakéhosi oježdění modelu, kdy se ložiska a převody (diferenciál) pomalu zabíhají a začínají klást menší odpory. Bez zajímavosti není ani fakt, že na odpovídající trati (šířka 1-1,3m) byla Nanda velmi vyrovnaným soupeřem pro Xray M18Pro a to dokonce v osazení stoosmdesátkou (pročko jelo v klasickém osazení s 370-kou a šestičlánkem). Pochopitelně ale na pročku musel být omezený plyn aby se model vůbec vešel na trať. Celkově ale vychází velmi příjemně i zkušenost s výtečnou odolností modelu. Ze tří odjetých závodů se na Nandách měnily jen převody a nárazníky. big_smile

62

Ajgore můžeš trochu poradit z ventilátorem.Probírali sme to s Luisem0.Ten taky nemá zkušenosti.Jestli to má nějaký vliv na odběr nebo regulátor.Navíc na fotkách se mě zdá že ho máš 3cm velký lol .
Myslím ventilátor ,a internetu jsem našel jen 4 cm,ve městě jsem ještě nebyl.Dík za radu.

63

samozrejme ze to ma vliv na odber, pokud je ten vetrak zapojeny smile ale zanedbatelny
reglu to nevadi, vetrak zapoj na + a - baterek, je jedno jestli to zapajis do konektoru co jdou do baterek, nebo u reglu, pokud jsi dost sikovny... u Alregu 1824 mam napajeni vetraku udelane primo na plosnak, ale rozhodne nikomu neradim to tak delat, je to na vlastni riziko a pri nesikovnosti hrozi zniceni reglu

na motoru mam vetrak 25mm od 3racingu

64

Ajgore můžeš trochu poradit z ventilátorem.Probírali sme to s Luisem0.Ten taky nemá zkušenosti.Jestli to má nějaký vliv na odběr nebo regulátor.Navíc na fotkách se mě zdá že ho máš 3cm velký lol .
Myslím ventilátor ,a internetu jsem našel jen 4 cm,ve městě jsem ještě nebyl.Dík za radu.

Už nemusím, vyřešilk to za mne kolega Tom smile

65

Ajgore můžeš trochu poradit z ventilátorem.Probírali sme to s Luisem0.Ten taky nemá zkušenosti.Jestli to má nějaký vliv na odběr nebo regulátor.

Jde o to, že jsem objevil ventilátory na 12V a taky na 5V. Ten pětivoltovej bych rozhodně nedoporučoval aplikovat. U některých typů uváděli odběr až 0,5A a to by nemuselo prospívat BEC obvodům regulátoru (zátěž navíc). 12V napojenej přímo na baterky je jasná věc, navíc bude v modelu brát míň, než je jeho nominál (teda pokud někdo nejezdí třeba čtyřčlánek lipolek lol ).
Odhaduju že odběr bude tak do 0,1A.

66

Ahoj,

uvazujem tiez nad Nandou, rad by som sa opytal co je vsetko potrebne na to aby sa model osadil 300vkou motorom? Staci drziak motoru? A ak niekto mate skusenost, aky pastorok a ake ozubene kolo ku tej 300vke? A tiez aku 300vku, mam kupit tu original Nandu?

Chcel som to povodne prevadzkovat na 6clanok ale vraj sa do toho plastoveho podvozku nevojde, tak asi budem frcat na 2 clanok Lipol...

Dakujem vopred za kazdu radu.

Caute

67

uvazujem tiez nad Nandou, rad by som sa opytal co je vsetko potrebne na to aby sa model osadil 300vkou motorom? Staci drziak motoru? A ak niekto mate skusenost, aky pastorok a ake ozubene kolo ku tej 300vke? A tiez aku 300vku, mam kupit tu original Nandu?

Pro třístovku je původní podvozek moc měkkej, je třeba tuningovat a osadit minimálně laminátové provedení plat. Také jsou třeba mechovky. Převod záleží na trati, my jezdíme pětičlánek s třístovkou a převod 14/42. Ovšem naše trať je široká 1-1,3m, takže na desetinovém okruhu asi pojedeš něco úplně jinýho. Lipolky už jsme zkusili taky, ale zatím jen se stoosmdesátkou. Na třístovku by to bylo na naší trati moc. wink

68

Dik Luis. budu jezdit na desetinove trati, takze si mi urcite pomohl s tim co dokoupit... Jeste jednou dik.

69

Hoši dík už jsem našel něco ohledně těch ventilátorů i Luděk mě něco nabídl.

70

Tady máte foto týmu NANDA vs XRAY M18 Pro. Dnes zpracuji nastavení mojí NANDY - detailní i s foto a najdete to na mých www http://www.manet.cz/trf414
http://fotogalerie.modelfan.cz/detail.php?ID=4499

71

Ajgore máš už něco bližšího o tom nastavení NANDY nemohu nic najít.Nevíte o nějakých závodech poblíž mě(Šumpersko)tzn.i Olomouc,Prostějov,popřípadě na druhou stranu Bruntál,Opava,Ostrava.
Díky.Luboš

72

Ajgore máš už něco bližšího o tom nastavení NANDY nemohu nic najít.Nevíte o nějakých závodech poblíž mě(Šumpersko)tzn.i Olomouc,Prostějov,popřípadě na druhou stranu Bruntál,Opava,Ostrava.
Díky.Luboš

Článek bude dnes večer na MASTERS i s foto... Teď se na tom pracuje. Závody - jedu nyní do Třebíče

73

JJ Díky už mě došli i nějaké odkazy na závody wink

74

Může být v NANDĚ toto reglo ,,HBX8402 LM-406FB,,Nevíte jak se programuje.Tlačítko setup tam je ,ale abych něco nepos...Nejak špatně funguje zpáteška.DÍKY :cry:  :cry:  :cry:

75

Může být v NANDĚ toto reglo ,,HBX8402 LM-406FB,,Nevíte jak se programuje.Tlačítko setup tam je ,ale abych něco nepos...Nejak špatně funguje zpáteška.DÍKY :cry:  :cry:  :cry:

Nechces prestat vytvaret duplicitni prispevky?