1

Téma: Moje zkusenosti - chcete driftovat? treba to pomuze

Ahoj

Takze, rekl jsem si ze trosku shrnu zkusenosti ktery jsem za posledniho pulroku udelal s driftem. Rovnou rikam ze to bude hodne subjektivni a muzete se mnou nesouhlasit, nejsou to zadny axiomy.. proste takhle to vyhovovalo me

a, pokud nemate fakt mraky penez, kupte neco starsiho kompletniho, vetsinou k tomu dostanete i nejaky naradicko, popis, nahradni dily... nebudete muset utracet za veci, ktery tam jsou.
b, drzte se overenejch znacek, yokomo drift package, xray, tamiya tt01.
c, za vsechno na cem na zacatku usetrite, pozdeji zaplatite vic, takze koukat po bazarech po komplet kvalitnich sestavach. Nabijecka + vysilacka je neco co vam zustane, podvozek se pravdepodobne bude menit.

Precetl jsem hodne o sbihavostech, diferacich, odklonech naklonech, pruzeni a podobne. Je dobry mit model kterej to ma vsechno nastavitelny a pohrat si.

Snazil jsem se celou dobu udelat nejakej zaver, co driftuje nejlip, moje druhy dritovaci auto (yokomo drift package) bylo xkrat rozdelany do mrte, zkousel jsem spoustu ruznejch odklonu a nastaveni...
- poznatek c1, nejvic delaj gumy, protoze vsichni tady na tom foru budou chtit urcite na zavody do celakovic (je to prdel a stoji to za to.. hlavne to neni zadnej stress) tak gumy pripadaj v uvahu jen ty ktery tam jsou povoleny
- poznatek c2, hodne dela pastorek na motorku, teoreticky by to melo byt ze motor staci slabsi s mensim pastorkem, protoze topspeed nas nezajima.
- poznatek c3, nejlepsi je vzit si naradicko a primo na draze/parkovisti zkouset fakt po malejch kouskach ladit sbihavosti a vyladit to jak to vyhovuje. Bohuzel druhej faktor kterej nejvic ovlivnuje driftovani po gumach je povrch po kterym jezdite.. takze neexistuje univerzalni nastaveni.

Tak ted jsem se tak pekne rozepsal .... a ted to cely znicim. Treti auticko ktery jsem koupil, je xray 05. Koupil jsem ho od kluka co s tim jezdil gripovy zavody. Takze otevreny diferaky, vepredu volnobezka, sbihavosti vepredu 0 vzadu tak jak je tovarni xray (tak -1.5). Odklony 0 vsude. Vymenil jsem na tom kolecka a trosku si pohral s nastavenim dal predni rozbihavost cca 1stupen, odklony nechal na 0. Jediny co jsem zmenil bylo uchyceni tlumicu, na tuhost jsem ani nesah.
    Auticko driftovalo nejlip ze vsech, bylo krasne ovladatelny a pak jsem dal malej pastorek a slo s nim jezdit tak presne jako je tu nekde na videu od yokoma na koberci. Takze pomalu, presne a kontrolovatelne... pak jsem prijel na zavody a zjistil ze draha je mnohem vetsi a okamzite menil pastorek zpatky.
    Na zavodech jsem si zkousel auticko Pavla Holuba a uznal ze to je fakt naprosto luxusne ovladatelny, klouzavy a vubec se mi hrozne libilo.. takze jsem ho rovnou vyslechnul jak to ma nastaveny, cekal jsem nejakou teoretickou masaz o masakr nastaveni... chyba lavky.. odpoved byla proste "vsude 0, zadek sbihavost tak jak je z tovarny. diferaky otevreny, jinak nic" inu tak jsem to zkusil.
   Vysledek byl uspokojivy ale porad jsem bojoval s tim ze kdyz uz auto nekam driftuje tak ho prehoupnout na druhou stranu byla i pod plnym plnym potiz... takze jsem tam dal corally black motor (taky od Ondry) nechal sjem tam standard pastorek (tusim 31zub) a auticko se stalo podle me tak ovladatelny jako ma Pavel a fakt se s nim jezdi skvele. Od ty doby jediny co ladim je po nejakym tukanci nebo jezdeni predni sbihavost tak aby mi auticko nezatacelo.

Je to trosku trapny, ale otevreny diferaky znamenaj ze auticko bude ovladatelny, lepsi motor ze mate porad prostor na pridani i ubrani, "gumy" mame vsichni stejny a pak uz je to jen a jen o rukach, na zavodech mi prislo ze vsechny auticka jezdej tak, ze s tim jde vyhrat, je to jen a jen o rukach (a o nervech smile takze pokud planujete zacit a nechcete dat moc penez, kupte tt01 RTR ojeta (je jich na bazarech mraky) dejte na ni jiny gumy a zacnete trenovat.. stojim si za tim, ze kdyz to udelate a budete sikovni, tak zavody pujdou vyhrat stejne jako s autem za desitku.

2

Re: Moje zkusenosti - chcete driftovat? treba to pomuze

No me se s mym lehce postelovanym TT taky zacina driftit dobre, pravda xraye na apod na drift sem nezkousel. Spis co vidim jako minus je ne podvozek ale pomaly standard servo a pak setovou XBpro vysilacku. Setovej Tamiyackej regulator me nejak nevadi, funguje.
Nicmene ted v nedeli jako totalni lamka zkusim prvne taky celakovice, hlavne jsem zvedav jak se chova ten povrch tam.

3

Můžu ti říct, že co jsi natrénoval jinde ti bude v Čelákovicích na prd. Je tam úplně jiný povrch. Já se bohužel nedostavím hmm

4

No jelikoz mam todle RC 14dni a drift pneu neco pres tejden a casu neni nazbyt tak toho treningu moc nebylo, takze je to fuk big_smile

5

lol  Já jen, co kdyby. Fakt to tam jinak klouže.  roll

Když sem Petr dával to videjko, vypadám na něm jak největší borec. Ale to musel nátačet jen když mi to šlo smile (to červené BMW je můj mazlík)

6

To video je super, pekne vam to tam jde vsem.

7

No mně to právě nešlo  wink  To co je tam vidět byly asi světlé chvilky  lol

8

S ohledem na to, že se driftovaní hodnotí stejně jako třeba krasobruslení, tak je vám všem všechno stejně úplně na prd...

9

No nevím. Pokud zajedu čistou jízdu nemá mi co strhnout. A pořád jde o zábavu a není to tak napjaté jako jiné onroad závody.

10

Můžu ti říct, že co jsi natrénoval jinde ti bude v Čelákovicích na prd. Je tam úplně jiný povrch. Já se bohužel nedostavím hmm

neprehanej, ja nikdy predtim na ty draze nebyl, trenoval jsem jen po parkovistich a podzemnich garazich a 5ty misto me prekvapilo smile a osmicka sla v pohode (bilo modra skodovenka wink fakt si nemuzu pomoct proste se mi libi wink

ad to bodovani... prislo mi ze je rozhodci spis shovivavej nez prisnej... a rozhodne tam nebyly zadny vyhry kdy jeden udelal pet chyb, druhej ctyri a slo by se hadat... spis jeden jednu, druhej tri a nebylo o cem... hlavne je to fun, kdyz tam jdes poprvy nic necekas a jdes se hlavne bavit vid wink

11

No já byl dvakrát čtvrtý. Při první účasti jsem skončil druhý. Celkově jsem čtvrtý a nestěžuju si. Já jen že mě osobně to v Čelákovicích klouže jinak než tam co jsem jezdil předtím. A hodnocení je pohodové a nikdo se nehádá. Muselo by to hodnotit víc lidí a to by bylo složitý.

12

Taky myslim ze hlavni je si zajezdit smile
Ja se holt normalne na drahu nedostanu tak aspon vyuziju moznosti drift zavodu, protoze furt mene nepatricne budu se svoji "vybavou" a "umenim" pusobit na drifteni nez na nakych grip zavodech smile

13

Hlavně ať vám vyjde počasí. Já definitivně nejdu  hmm

14

Tak mam novej poznatek... jmenuje se tlumice..

so far nejvic ovlivnujici drift. Kdyz pominu ze ty moje vytekly protoze jsem debil a auticko se chovalo tak ze v kazdy zatacce se mu kouslo vnitrni predni kolecko a slo do hodin... total nepouzitelny... nastesti uz jsem to jednou videl a nehrotil volnobezku ani otevrenej diferak ale resil tlumice...

takze rada, vepredu mekky , vzadu tvrdsi, ale hlavne bacha na doliti voleje wink

15

No tak ja teda nevim. jezdim celou dobu zcela dle logiky vepredu mekci vzadu tvrdsi. Nicmene ondra v celakovicich rikal ze to ma byt naopak...
uvidime zkusim i druhou variantu.

Jinak jeste k tomu co rikal gema o celakovicke trati - je pravda ze to tam klouze trochu jinak, nicmene nerek bych, ze trening jinde je naprd. Ono trebas tedka na poslednich zavodech to klouzalo zase uplne jinak diky vydatne destove pokryvce vcetne par peknych louzi, kde sem na vlastni kuzi zazil, ze i RC auto muze bejt postizeny akvaplaningem big_smile

16

Já netvrdím "netrénovat". Já jen že můj dojem po prvním závodě byl, "vždyť to jede úplně jinak než na parkovišti". A co teprve až se bude jezdit na koberci  wink

17

Tak využiju téma:
Mám Tamiya TT-01D se sériovým převodem - na motoru 19 a na kardanu 61, vzadu sbíhavost 2° a ve předu cca 1,5°, motor Tamiya sport tuned a zamčený zadní diferák. Diferák se chystám otevřít. Ale chtěl bych aby bylo líp ovladatelné, tak uvažuju nad koupí nových převodů, ale nejsem si jistý. Podle toho co se tu píše tak bych měl koupit pastorek s více zuby na motor?

18

Zavřít oba diferenciály, vzadu 3°sbíhavost, vpředu 1°rozbíhavost, odklony 0°. A auto bude rázem hodné.

19

Odklony mám na 0 vzadu můžu mít bohužel buď pouze sbíhavost 2° nebo 0°, ve předu je ta rozbíhavost relativní kolem 1 - 1,5° a diferáky zamknout oba? Tady čtu, že mají být otevřené. A jak je to s těmi převody?
Jinak díky za odpověď  wink

20

Ano jezdíme oba zavřené diferenciály, auto pak hezky poslouchá a jede za plynem tam kam chceš. Na druhý káře mám ještě kardan s volnoběžkou a taky je to zajímavá kombinace tongue. Sbíhavost tedy vzadu nech 2°, to bude stačit. A co se týče převodů? Tak na koberec lehčí a na asfalt těžší převod. Chce to vyzkoušet, pár kombinací a co tobě a motorku s réglem bude sedět nejvíce.

21

Dík za odpověď. Ale jelikož jsem ještě dá se říct nováček, tak nevím co je to těžší převod  :oops:  Jezdím zatím převážně na asfaltu a převody mám 19 a 61.

22

nyni mas oprevod 61/19 - > 3.21

kdyz das menci pastorek treba 17 - > 61/17 -> 3.59

kdyz das vetsi pastorek treba 21 -> 61/21 -> 2.9

samozrejme to muzes menit i velikosti prevodoveho kola

cim je vysledne  cislo menci tim tezsi prevod budes mit. auto pojede rychleji ale bude mit horsi zrychleni. pokud budes mit extra tezky prevod motor auto nemusi ani rozjet

Menci pastorek -> lehci
Vetsi pastorek -> tezsi
Menci hlavni prevodovy kolo - > tezsi
vetsi hlavni prevodovy kolo - > lehci

23

opravdu dík  wink  už mám jasno