1

Téma: Gumy

Potřebuju poradit, nemáte někdo zkušenosti jak sundat přilepený gumy z disků a bych je nemusel uřezat čím povolí to vteřinové lepidlo? Už mám sjetý drapáky a chtěl bych  na gumy nandat šroubky.

2

Re: Gumy

Už se to tu řešilo.Musíš je uvařit ve vodě.Většinou ale ráfky přijdou o chrom. wink

3

Pry 20 minut ve vode,jak psal Hynek a lepidlo ztvrdne a odroli se. Ale nesmi se dotykat horkyho dna.

Axial, Vaterra, Kyosho, Tamiya, Asso.

4

Chlapci mali ste už v ruke pneu z FG a podobných big scale? Tam tie osmičkové  finty nefungujú. Plášť je podstatne hrubší, a zámok je fakt fest zámok, nie atrapa ala seriove pneu z nitro monstrov. Nuž a takto povarený disk by som nemal odvahu znova osadiť na auto ktoré váži cez 10kg. Nie všetky rady sa dajú zovšeobecniť a použiť na všetky kategorie. wink

5

Tak to se omlouvám. :oops:

6

kdyz tak koukam na rozmery 1/5 MT pneu tak jsou defacto stejne velky jako BIG JOE a ty sly docela v pohode uvarit. Varici voda se dostane vsude a ono to povoli a zalezi na materialu disku jestli to prezije ci ne ale jsou disky ktere to nemaji rady.

Kazdopadne se delaji odstranovace vterinovych tedy CA lepidel coz bude sice drazsi ale bezpecnejsi metoda

7

Nejde o rozmer ide o použitý material. Plášte 1:10 a 1:8 sú podstatne mäkšie. Plášť napríklad na šestinovú buggy máš dosť problém stlačiť. Znova by som len chcel upozorniť nezovšeobecnujte a nesnažte sa silou mocou radiť. Ja som jazdil 1:8 buggy, EMaxxa aj TXT a viem čo si mešte môžem dovoliť v benzinaku a čo je holý nezmysel hraničiaci už s neúnosným rizikom pre model a okolie. To by mala byť vec ktorú si treba pri experimentoch zvážiť.

UŽ samotné osádzanie zjazdenej pneu nejakými kovovými hrotmi je veľmi nebezpečný nezmysel. Nevieš kedy sa môže hrot z oslabenej gumy vytrhnúť a odstredivou silou doslova vystrelený do okolia. Prípadné prejdenie po nohe nejaké čumila ktorý sa primotá  na plac môže byť tiež veľmi prijemné. :cry:  Aj z technického hľadiska je to riziko. Vznike veľká rozváženosť kolies, auto bude ťažšie ovladateľné a všetky rotačné dielce budú trpieť nadmernýmí vibráciami čo im zaručene tiež dvakrát neprospeje.
Koľko litrov paliva si vyjazdil, že si dokázal zjazdiť tvrdé 8mm špunty na off roadových gumách? ja ich deriem už druhú sezonu a zaručene vydržia až do konca tejto. Kolega na Leopardovi jazdí 3. sezónu a tiež ešte poslúžia. Samozrejme s off road pneu jazdíme v teréne a nie po asfalte.

8

Jasně eště sou poloviční, já se ptám do budoucna, ale ubejvaj rychle mám auto 3měsíce a sou poloviční samozřejmě jezdim v terenu. Takže až je sjedu tak nové, žádné experimenty ze šroubkama, máš pravdu dostat šroubem do kolena nebo někam jinam to by bolelo.

9

Tak, tak, kolego. lol  Som rád, že si necháš poradiť. No aj tak mi nejde do hlavy tvoja spotreba pneu. Jazdíš na nejakom kamenitom teréne? Kolko litrov benzínu si už vyjazdil? Pýtam sa fakt smrtelne vážne. Ak sú to pneu čo sú v základe tak museli ísť kvalitou dosť dole alebo umyselne obúvaju v základe mäkšie aby bol skorej nejaký biznis.

10

Tak, tak, kolego. lol  Som rád, že si necháš poradiť. No aj tak mi nejde do hlavy tvoja spotreba pneu. Jazdíš na nejakom kamenitom teréne? Kolko litrov benzínu si už vyjazdil? Pýtam sa fakt smrtelne vážne. Ak sú to pneu čo sú v základe tak museli ísť kvalitou dosť dole alebo umyselne obúvaju v základe mäkšie aby bol skorej nejaký biznis.

Přidám se ke kolegovi. Mám Mardera cca 6 týdnů, vyjezdil jsem  8 nádrží a zadní gumy jsou poloviční  sad  Jezdím buď po travnatém povrchu, nebo ujeté prašné "jako" polní cestě. Asfalt jsem zkusil jen jednou a po minutě mi bylo jasné že by to pneu vydrželi ještě tak půl hodiny a tradá do věčných lovišť !

11

Mám vyjeto 10l benzínu a jezdím většinou na trávě občas na šotolině. Jsou ty špunty měkký a ubejvá to před očima. Počítám do půl roku je po nich. To je docela blbej byznis kupovat za sezonu dvoje gumy za 3000kč.
Jsou to šmejdi.

12

Mám vyjeto 10l benzínu a jezdím většinou na trávě občas na šotolině. Jsou ty špunty měkký a ubejvá to před očima. Počítám do půl roku je po nich. To je docela blbej byznis kupovat za sezonu dvoje gumy za 3000kč.Chtělo by to vymyslet protektory.
Jsou to šmejdi.

13

Mám vyjeto 10l benzínu a jezdím většinou na trávě občas na šotolině. Jsou ty špunty měkký a ubejvá to před očima. Počítám do půl roku je po nich. To je docela blbej byznis kupovat za sezonu dvoje gumy za 3000kč.
Jsou to šmejdi.

Nesouhlasim ze sou to smejdi a gumy se daj koupit za 1200 - 1400 pár, a stací dát na zadní nápravu. Výkon se halt musí nějak projevit  8)

14

Tak ted nesouhlasím zase já, gumy se musí vyměnit všechny a ne jenom zadní, hladkej předek nezatáčí aspon´teda mě, zkoušel sem dát asfalt´áky a v terénu  se skoro nerozjedu, tak nevím jak na hladkech gumách v terenu zatáčíš? A myslel jsem celá sada gum nová že stojí 3000
a když dělají ty špunty moc měkký schválně tak jsou u mě šmejdi protože
nejsem zbohatlík abych si je kupoval dvakrát do roka.

15

Tak jak se teda sundavaji ty gumy? Docela by me to zajimalo. Rogi?

Axial, Vaterra, Kyosho, Tamiya, Asso.

16

Pneu sa bez poškodenia nedajú vyzuť. Čo som pozeral na forach pre bigscale tak funguje bud nákup novej sady nalepenej na diskoch, alebo nové disky+nové gumy a vložky. V našich končinách ti teda nezostáva nič iné len gumy dojazdiť skoro do mrtva. Potom nastúpi nôž, staré pneu odrežeš, vyčistíš zámok a obuješ nové. Tož riešenie chudobného modelára.  sad

Teda to sú moje skúsenosti. Možno kolegovia čo jazdia aj súťažne majú nejakú fintu o ktorej zatiaľ neviem.  wink

17

Tak ted nesouhlasím zase já, gumy se musí vyměnit všechny a ne jenom zadní, hladkej předek nezatáčí aspon´teda mě, zkoušel sem dát asfalt´áky a v terénu  se skoro nerozjedu, tak nevím jak na hladkech gumách v terenu zatáčíš? A myslel jsem celá sada gum nová že stojí 3000
a když dělají ty špunty moc měkký schválně tak jsou u mě šmejdi protože
nejsem zbohatlík abych si je kupoval dvakrát do roka.

No nevim..zadní mam sjetý, predni 70% tak proč kupovat i přední že? To je ovšem moje situace, budeš na tom asi jinak.
Jen k tomu že nejsi zbohatlík, ptal si se předtím než si šel do modelů, kolik co stojí?  roll

18

Jasně, že sem si ceny zjištoval ale to jsme si asi nerozuměli, dám  příklad, Rogi psal že mu gumy vydrží sezonu a půl má starší auto já mám nové a gumy jsou fuč takže jsou nekvalitní snad to konečně pochopíš a jestli si myslíš že když mám na auto tak mám i na gumy tak to se pleteš, protože auto sem koupil na půjčku a budu ho splácet dva roky tak proto píšu že nejsem zbohatlík ale bohužel invalidní důchodce a jsem rád že jsem si ho mohl pořídit ale na ty díly hold nezbejvá ale s tím ty asi mít problém nebudeš co?Víc ti k tomu psát nebudu.

19

Pozor na pochopenie problematiky. Gumy nie sú horšie. Len sa zmenila zmes a robia sa z mäkšej . Presne ako u dospelých aut alebo u F1 lol

20

Nevím jak teť ale asi před 2 roky dodávaly mardra v základu s pmeumatikama soft a mardra race s pneumatikama medium.
Kolega který si koupil klasiku, tomu pneu taky vydržely asi 3/4 roku, směs byla tak měká že se ojížděli i na hliněné dráze (šotolině).
Já koupil race,  na něm byli pneu medium a jezdím na nich už 2 sezony MČR. Na opotřebení pneumatik  má vliv směs pneu (soft, medium, hard) ale i pdklad po kterém se jezdí (tvrdost podkladu, složení)

21

Jasně, že sem si ceny zjištoval ale to jsme si asi nerozuměli, dám  příklad, Rogi psal že mu gumy vydrží sezonu a půl má starší auto já mám nové a gumy jsou fuč takže jsou nekvalitní snad to konečně pochopíš a jestli si myslíš že když mám na auto tak mám i na gumy tak to se pleteš, protože auto sem koupil na půjčku a budu ho splácet dva roky tak proto píšu že nejsem zbohatlík ale bohužel invalidní důchodce a jsem rád že jsem si ho mohl pořídit ale na ty díly hold nezbejvá ale s tím ty asi mít problém nebudeš co?Víc ti k tomu psát nebudu.

Nechtěl sem nic rozdmýchávat, jen je potřeba u modelů vědět, že "spotřebák" velice lehce přesáhne během sezony cenu modelu ;-)
Mardera se koupil letos, takže sem netušil, že se změnila směs. tahle co tam je mi vyhovuje.

22

Jen tak mimo téma to s těma šroubama jsme vyzkoušeli...
Dali jsme tam obrovské podložky a kontra matky přilepili loctidem aby nic neodlétlo. Auto jezdilo opravdu jak ďas, doslova rvalo drny a lítalo po zadních. Řiditelné taky bylo v pohodě, jedno "ale" to přece jen mělo začali odcházet různé jiné části na autě. Už přesně nevím co. je to už rok co jme to zkoušeli, ale tušim že něco kolem spojky a tak. Takže nedoporučuju smile

23

lol  lol  FG zabiják LOL