1

Téma: Nastavení Infra teploměru od Graupnera

Vím, že se to někdy rozebíralo, jenže nemůžu to najít. Máte někdo zkušenöst jak ho nastavit aby měřil OK. Mám doporučení nastavit to jako na eloxovanej hliník - což by měla být hodnota 77E.

Díky za koment

JB

2

Re: Nastavení Infra teploměru od Graupnera

Už jsem to našel, jenže popis je k teploměru FlashPoint od Duratrax - mě zajímají zkušensti právě s výrobkem od Graupnera.

3

Ten graupner je uplne to same jako duratrax, jen jiny obal jina barva, jina cena.
Jinak na Eloxovany hlinik je tam uvedena hodnota 72E, ne?

4

72E, ne?

Asi jo, kouknu na to.

Dík
JB

5

Eloxovany hlinik je 77E viz "Aluminum Anodized" (anodizovany = eloxovany) na http://www.engineeringtoolbox.com/emissivity-coefficients-36_447.html

6

Zkusím hodnotu 77E - to by mě zajímalo jaký může být teplotní rozdíl pokud je různě nastaveno. Mám to nastavené od výroby a tudíž netuším, jestli vůbec měřím dobře....

7

Jestli je to nastaveny jako byl ten duratraxi teplomer tak tam mas 95E. to funguje na vetsinu povrchu jako orientacni hodonta. muzes merit tusim ze az o 10 stupnu mensi hodnoty, ale muzu plect, nezkousel sem to.

8

Jestli je to nastaveny jako byl ten duratraxi teplomer tak tam mas 95E. to funguje na vetsinu povrchu jako orientacni hodonta. muzes merit tusim ze az o 10 stupnu mensi hodnoty, ale muzu plect, nezkousel sem to.

Docela bych tomu věřil. Můj DURATRAX byl taky takovej optimististější, než jsem jej správně nastavil...  wink

9

Graupnera mam taky a bohuzel to vypada, ze ten teplomer nestoji za nic. Sesly se 3 teplomery a  kazdej ukazuje neco jinyho. Muj dokonce o cca 20C mene. Nevim jak zjistit jestli ukazuje spatne  muj nebo kluku.  :x

10

Graupnera mam taky a bohuzel to vypada, ze ten teplomer nestoji za nic. Sesly se 3 teplomery a  kazdej ukazuje neco jinyho. Muj dokonce o cca 20C mene. Nevim jak zjistit jestli ukazuje spatne  muj nebo kluku.  :x

to je jednoduchy, ohrej neco ve vode do teploty varu a pak to tim teplomerem zmer.. aspon ja bych to tak udelal

11

Presne to samy napadlo i me, jenze to je teorie. V Praxi to uz tak jednoduchy neni. Para ktera jde do teplomeru, voda, musis to udelat rychle, merit musis hlinik a ten  hrozne rychle chladne. Dal jsem varit koleno od vyfuku, ale bohuzel vysledku jsem se nedopatral. :?

12

Dal jsem varit koleno od vyfuku, ale bohuzel vysledku jsem se nedopatral. :?

Lepší bude koleno z prasete, je aspoň k jídlu :-)

Porovnáme potom ty naše, tuším, že nám kdysi ukazovaly +- stejně .

13

Dal jsem varit koleno od vyfuku, ale bohuzel vysledku jsem se nedopatral. :?

Lepší bude koleno z prasete, je aspoň k jídlu :-)

Porovnáme potom ty naše, tuším, že nám kdysi ukazovaly +- stejně .

Koleno z prasete bych si taky dal, ale než vařené, raději pečené.  smile

Ale k věci. Na základě této diskuze jsem se rozhodl zkontrolovat teploměry Graupner (Mini-Infrarot-Thermometer, Nr. 1963), které mám na prodejně a jeden stejného typu, který již asi 3 měsíce používám. Celkem 5 ks. Naměřené teploty 25.5, 25.1, 25.3, 25.4, 25.3. Další měření: 63.7, 63.5, 63.5, 635, 62.5. Další měření: 82.8, 83.1, 83.6, 82.4, 82.5.

Závěr: teploměry v podstatě ukazují stejně, rozptyl je v toleranci.

Ještě zkusím porovnat svůj teploměr s jiným typem a uvidím.

14

Teplomery nam nizky teploty ukazovaly taky stejne, ale cim byla vyssi, tim byl vetsi i rozdil.  muj 119, ostatni 138,140.  :?  V kazdym pripade jsem se jim ridil skoro 3 mesice (2 zavody+ 15l rekreacne) a motor neumrel ani jeden.

15

(2 zavody+ 15l rekreacne)

To jsem prehnal (2 zavody + 10l rekreacne) :oops:

16

Teplomery nam nizky teploty ukazovaly taky stejne, ale cim byla vyssi, tim byl vetsi i rozdil.  muj 119, ostatni 138,140.  :?  V kazdym pripade jsem se jim ridil skoro 3 mesice (2 zavody+ 15l rekreacne) a motor neumrel ani jeden.

Já to tedy ještě vyzkouším při vyšších teplotách.

17

Presne to samy napadlo i me, jenze to je teorie. V Praxi to uz tak jednoduchy neni. Para ktera jde do teplomeru, voda, musis to udelat rychle, merit musis hlinik a ten  hrozne rychle chladne. Dal jsem varit koleno od vyfuku, ale bohuzel vysledku jsem se nedopatral. :?

Musim potvrdit ze porovnavat na bodu varu jde opravdu hrozne spatne. Navic teplomer zameruje spise teplotu stoupajici pary nez vody, takze jsem se ani jednou nedopracoval k lepsimu vysledku nez 80stupnu. A s ohrevem hliniku to taky nelze, okamzite po vyjmuti z vody uz mel jen 50. Zrejme nejlepsi  jak zjistit presne ktery teplomer meri spatne ( jestli ten od Surfa nebo ty zbyvajici dva nase ) je porovnani s jinym teplomerem u ktereho je jasne ze meri 100% spravne.

Na jednu stranu bych byl hrozne rad kdyby byl v poradku spis ten Surfuv teplomer, protoze s tema dvouma nasima jsem se jeste nedostal pod teplotu 145stupnu at delam co delam  :oops:

18

Snad to neni blbost, ale co pouzit pro alespon hrube porovnani vice teplomeru a pri vyssich teplotach klasickou elektrickou plotynku zapnutou na potrebny vykon - je dostatecne masivni s velkou tepelnou setrvacnosti.

Michal Nováček - RC.305
... zběhl jsem k expedicím.

19

Surf > Jirko, uz jsi mel moznost s nekym jinym ten teplomer znovu porovnat? Pokud ano tak nezapomen prosim te dat vedet... nam se to zatim nepodarilo  sad

20

Surf > Jirko, uz jsi mel moznost s nekym jinym ten teplomer znovu porovnat? Pokud ano tak nezapomen prosim te dat vedet... nam se to zatim nepodarilo  sad

Porovnávali jsme ho spolu v sobotu, oba máme nastaveno 77E a můj ukazoval o nějakých 20 C méně.

Je to fakt divný - zase pokud motor měl okoli 90 tak to měřilo podobně, po překročení 105 se to rozcházelo.

21

Porovnávali jsme ho spolu v sobotu, oba máme nastaveno 77E a můj ukazoval o nějakých 20 C méně.

Je to fakt divný - zase pokud motor měl okoli 90 tak to měřilo podobně, po překročení 105 se to rozcházelo.

Pockej, chces tedy rict ze tvuj teplomer meri jeste o 20 st. mene nez ten Jirkuv? To by ale znamenalo, ze tvuj meri o 40 mene nez oba nase ktere jsme porovnavali pred casem s Jirkou!!! To uz je ale celkem dost silne kafe! Jinak co se tyka toho rozchodu nad 100 st. tak to by asi sedelo, i s Jirkou se nam to zacalo rozchazet az nad 100 st.

Zrejme nejlepsi moznost jak rychle a dobre porovnat tyhle graupner teplomery bude az v Chotankach , jen doufam ze do te doby motor neusmazime  sad

22

Taky mi to přijde divný, Jirka si pochvaloval jak mu tomálo topí, motor mu šel jako brus, mě se to kuckalo, bohatý to bylo stošest a přeci jen mi to ukazovalo větší teplotu.

No snad Choťánky ukážou - popřípadě poprosím někoho s lepším modelem o přeměření.

23

Tyhle teplomery jsou fakt divny. Jakubuv ukazoval o cca 20min nez muj a David s Jirkou i jeste o dalsich 20 vice nez ja.    TO ZNAMENA 40c ROZDIL.   8O

24

Tak to je fakt sila. V Chotankach snad budeme chytrejsi komu aspon trochu priblizne meri tak jak ma jinak ho asi daruju manzelce na mereni vag.. teploty nebot je zrejme ze je na ...  :evil:

25

Já to tedy ještě vyzkouším při vyšších teplotách.

Jak jsem slíbil, tak plním:
Měřící medium - jednoplotýnkový vařič Eta
Zkoušené teploměry - 5 x Graupner Nr. 1963
                                 1 x Duratrax FlashPoint
                                 1 x Ofna 10155 PCR IR Thermometer
Měřené teploty cca 165 st. Celsia, 145 st., 130 st. 105 st., 85 st.  - jak postupně plotýnka chladla. Maximální rozdíl, měřených hodnot byl asi 2 st. Celsia, což odpovídá při 100 stupních 2 %. Navíc nebyly měřeny všechny najednou, ale postupně, takže rozdíly vznikaly i  postupným chladnutím plotýnky.

Závěr: všechny teploměry měří v podstatě shodně i při různých měřených teplotách.

Důležité upozornění - je nutno dbát na čistotu IR čidla - je-li znečištěno, rozdíl v naměřených teplotách může být i těch 20 stupňů Celsia !!!  Osobně jsem to zjistil porovnáním teploměrů Graupner a Duratrax, kdy Duratrax měl čidlo znečištěné a Graupner čisté a Duratrax ukazoval o 20 st. méně, než Graupner. Po vyčištění se naměřené hodnoty shodovaly (+- 1-2 st).
Tedy čistota (teploměru) půl zdraví (motoru) !!!  big_smile