1

Téma: Barvy na lexan

Toto téma jsem založil k probírání značek, kvality a dostupnosti barev na lexan.
Moje poslední zkušenost: na těch pár kastlí 1/10, co jsem zatím dělal, jsem používal pouze barvy od Tamiye. S posledním autem, co jsem kupoval, mne můj dodavatel upozornil, že má skladem barvy od LRP, v ceně cca kolem Tamiyí, ale o polovinu větší obsah (150 v. 100 ml). Tož jsem si řekl, proč ne, na zkoušku, vzal jsem neonovky červenou a žlutou. Kastli jsem jako vždy důkladně odmastil jarem a vysušil teplým vzduchem a opatrně omaskoval. Už první lehounký nástřik červenou ve mne vzbudil podezření a s dalšími vrstvami jsem trnul víc a víc. Ta barva, samozřejmě řádně protřepaná,  se prakticky neslévala, doslova prášila, takže sice nakonec se podařilo kastli nastříkat, ale padla na to celá plechovka a barva má zevnitř strukturu šmirglu 40ky. Normálně při použití Tamiye mi tak kolem pětinky plechovky zbyde na opravy a další použití. Naopak ta žlutá LRP se již chovala standardně. Takže buďto to někde "přemrzlo" :-), nebo uděli belgičtí soudruzi někde chybu. Jaké máte zkušenosti s barvami LRP, já zřejmě zůstanu raději u Tamiyí, než riskovat další podobné překvapení. Příp. jaké jiné značky/barvy používáte, abych si nejen já rozšířil obzory - zkušenosti, cena atd.

Michal Nováček - RC.305
... zběhl jsem k expedicím.

2

Re: Barvy na lexan

Stalo se mi to samý, ale  byla to barva od Pelikána - tedy jen jeden odstín - svítivá oranžová. Ostatní barvy jsou OK a slévají se.

Ta oranžová se nechá normálně prstem odrolit až na základ.

Původně jsem myslel, že mám snad špatnou barvu, ale ne spray byl popisek správný.

3

Stalo se mi to samý, ale  byla to barva od Pelikána - tedy jen jeden odstín - svítivá oranžová. Ostatní barvy jsou OK a slévají se.

Ta oranžová se nechá normálně prstem odrolit až na základ.

Původně jsem myslel, že mám snad špatnou barvu, ale ne spray byl popisek správný.

Mne se ta barva taky lehce drolila, ale na zaklad ne, jen zvrchu. Prejel jsem to tvrdsim stetcem, oprasil to co nedrzelo a zafixoval zaverecnou bilou. Zvenci to nastesti poznat neni.

Michal Nováček - RC.305

4

Zvenci to nastesti poznat neni.

Tak to máš štěstí - já to bral jen jednou barvou, příště dám taky bílou, vynikne tak hloubka barvy.

5

Tak to máš štěstí - já to bral jen jednou barvou, příště dám taky bílou, vynikne tak hloubka barvy.

Reflexni barvy je nutno VZDY podstriknout bilou. Ja podstriknu vsechny barvy kdyz ne bilou tak stribrnou.

6

Jirko, ale ta bila neplati ani na ty LRP fluorescentni barvy, me se na jedne karoserii sloupla cervena komplet, zluta jen na narazniku od penovky.
Pro me LRP nejsou barvy na lexan, protoze veskera snaha je na h...o

7

Jirko, ale ta bila neplati ani na ty LRP fluorescentni barvy, me se na jedne karoserii sloupla cervena komplet, zluta jen na narazniku od penovky.

To je fakt LRP barvy jsem nikdy nepouzil - pouzivam Tamyia a driv jsem zkusil CUSTOM COLOUR, ale zda se mi ze Tamyia jsou dobre tedy ve spreji. Jinak hodne lidi pouziva zvlaste pro airbrush FASKOLOR http://masters.cz/catalog/index.php?cPath=44_52_82_93

8

Reflexni barvy je nutno VZDY podstriknout bilou. Ja podstriknu vsechny barvy kdyz ne bilou tak stribrnou.

U reflexnich barev je to bezpochyby urcite lepsi, ale i bez bileho (stribrneho) podkladu se da obejit, zvl. u tmavsich barev.

Michal Nováček - RC.305

9

Takze koukam, ze nejsem sam, co mel s barvami LRP problem. Takze priste opet a pouze Tamiyi, za takoveto prekvapeni to vetsi mnozstvi barvy v plechovce urcite nestoji.
Jen pro zajimavost - takhle vypada ta moje "dobre viditelna kastle" :-) http://web.telecom.cz/notest/ta04_1.jpg. Ta krupicka na karoserii je od jpg komprese.

Michal Nováček - RC.305

10

Mam podobnou skušenost(smirkovatost) s reflexními barvami (všechny tři)
RC color car :evil:  od pelikána. Černá fungovala normálně.
Dobrou skušenost mám se spreji Tamyia.
Se spreji se daleko lépe pracuje, pokud je necháte prohřát pod tekoucí horkou vodou. Neprskají ,jemněji rozprašují a rychleji schnou 8O .
Nejlepší skušenost mám s barvami faskolor big_smile  a ke spreji bych se nerad vracel :cry: .

11

Mam podobnou skušenost(smirkovatost) s reflexními barvami (všechny tři)
RC color car :evil:  od pelikána. Černá fungovala normálně.
Dobrou skušenost mám se spreji Tamyia.
Se spreji se daleko lépe pracuje, pokud je necháte prohřát pod tekoucí horkou vodou. Neprskají ,jemněji rozprašují a rychleji schnou 8O .
Nejlepší skušenost mám s barvami faskolor big_smile  a ke spreji bych se nerad vracel :cry: .

To matláš štětcem :-) nebo airbrush? Teď jsem na ty fascolory koukal, ale zůstanu u sprejů - i když "ajirbráš" od východního velkého bratra, který fungoval vcelku slušně, mám ještě někde schovaný. Ono taky párat se s kastlí, která může být za pár dní na hadry ...

Michal Nováček - RC.305

12

To matláš štětcem :-) nebo airbrush? Teď jsem na ty fascolory koukal, ale zůstanu u sprejů - i když "ajirbráš" od východního velkého bratra, který fungoval vcelku slušně, mám ještě někde schovaný. Ono taky párat se s kastlí, která může být za pár dní na hadry ...

No , faskolor barvy se nematlají , ale stříkají . To co zaplatíš za spreje máš , v mém případě za rok zpět. Jinak karoserii mám nastříkanou do hodiny, takže asi jako ty se sprejem, ale 10 x levněji, navíc barva ve spreji dělá lexan křehký, takže praská podstatně dříve. roll

13

Pánové, když už jsme u to airbrushe, můžete mně dát tip na nějakou pistol za přijatelnou cenu (cca. do 1500)?

14

No , faskolor barvy se nematlají , ale stříkají . To co zaplatíš za spreje máš , v mém případě za rok zpět. Jinak karoserii mám nastříkanou do hodiny, takže asi jako ty se sprejem, ale 10 x levněji, navíc barva ve spreji dělá lexan křehký, takže praská podstatně dříve. roll

Prosím o vysvětlení - to je ta barva tak vydatná a krycí, když píšeš "10x levněji" ???. Lahvička faskoloru, jak jsem se dočetl, má 60ml a neředí se, cena lehce pod Tamiyí. Že lexan může křehnout, to chápu, pokud se do toho barvy na polykarbonát zažírají. Faskolorka ne? Drží dobře a neloupe se? Díky za odpověď.

Michal Nováček - RC.305

15

[

Prosím o vysvětlení - to je ta barva tak vydatná a krycí, když píšeš "10x levněji" ???. Lahvička faskoloru, jak jsem se dočetl, má 60ml a neředí se, cena lehce pod Tamiyí. Že lexan může křehnout, to chápu, pokud se do toho barvy na polykarbonát zažírají. Faskolorka ne? Drží dobře a neloupe se? Díky za odpověď.

Ano přesně tak , barva má perfektní kryvost, je lehká a při troště cviku spotřebuješ minimum barvy. (celá bouda , tak 1/5 lahvičky). Jinak barva je  vodou ředitelná a to se lexanu líbí. S loupáním nemám sebemenší problém.

16

Ano přesně tak , barva má perfektní kryvost, je lehká a při troště cviku spotřebuješ minimum barvy. (celá bouda , tak 1/5 lahvičky). Jinak barva je  vodou ředitelná a to se lexanu líbí. S loupáním nemám sebemenší problém.

To zní zajímavě, jdu hledat stříkačku :-) ... 1/5 lahvičky, to pak opravdu není co řešit, i kdyby to zpočátku byla půlka ;-), tak je to dobrý. Kolik dáváš vrstev a jak dlouho je necháš proschnout před dalším nástřikem??? Děkuji předem.

Michal Nováček - RC.305

17

Já používám pouze Tamiya spreje. Kromě reflexních barev jsem neměl s loupáním barvy problém. Drží výborně. Dříve jsem odmašťoval jarem, ale to se mi občas loupalo. Teď  to dělám technickým líhem a je to naprosto v pohodě. S jinými spreji zkušenost nemám. zatím jsem neměl potřebu nic jiného zkoušet.

18

To zní zajímavě, jdu hledat stříkačku :-) ... 1/5 lahvičky, to pak opravdu není co řešit, i kdyby to zpočátku byla půlka ;-), tak je to dobrý. Kolik dáváš vrstev a jak dlouho je necháš proschnout před dalším nástřikem??? Děkuji předem.

Tak předně karoserii umyji houbičkou, jarovou vodou a nechám uschnout. Pak dle potřeby a vkusu namaskuji. Jakým odstínem začít si musí každy vyskoušet sám. Po nástřiku ofoukám barvu fénem a další vrstvu dávám tak za 10-20 min. Závěrečné podstříkání bílou barvou dělám raději až druhý den, jinak se občas stane, že se při sundávání maskování barva trhá. Výhodou je, že pokud na začátku něco pokazíš dá se to umýt vodou. Když se to umí tak je to fakt v pohodě a daj se udělat super nástřiky. viz třeba Vláda Šulc, nebo Luboš Dudák. http://www.autorctrnava.sk/karoserie/dudy.htm  big_smile

19

Tak předně karoserii umyji houbičkou, jarovou vodou a nechám uschnout. Pak dle potřeby ...

Technologie je mi celkem jasná, odmaštění samozřejmý - taky ho dělám jarem a nechám pořádně oschnout (nebo vyfoukat teplým vzduchem). Esli jsem to pochopil dobře, tak dáváš max. 2-3 vrstvy.
Parádní kastle jsem viděl už dříve i jinde, no uvidíme, taky bych si chtěl někdy něco zkusit. Ta vodouředitelnost/umyvatelnost je v tomto případě výhodou, když se něco nepovede, dá se to ještě zachránit.
Ještě jednou dík za info.

Michal Nováček - RC.305

20

Další výhodou je , že se dá v poho stříkat doma, barvy jsou bez zápachu. Co se týká vrstev tak dělám jenom jednu tenkou vrstvu od odstínu a pak to celé podstříknu tou bílou.

21

Další výhodou je , že se dá v poho stříkat doma, barvy jsou bez zápachu. Co se týká vrstev tak dělám jenom jednu tenkou vrstvu od odstínu a pak to celé podstříknu tou bílou.

Jen JEDNU vrstvu?? Tak to je dobrý, když se to umí. Faskolory vyzkouším. Bez zápachu je další plus. Já to stříkám v dílně, protože venku poletuje různý sajrajt a hmyz a dle zákona schválnosti se vždycky nějaká přiblblá muška rozhodne povozit se zdarma na kastli. V dílně pak není k vydržní, i když větrám a ještě dlouho potom to smrdí. Dík za tvé zkušenosti. Určitě to zaujme víc lidí.

Michal Nováček - RC.305

22

Kde kupujete faskolory v Praze? Pecka model?

23

Kde kupujete faskolory v Praze? Pecka model?

Domluv se s Kubrtem. Ten kluk ušatá ti přiveze na závody tolik odstínů, že nebudeš vědět kterej.  wink  wink  lol  lol

Ještě snad doplním moji malou zkušenost:
Na pistoli pro AirBrush nešetřete. Cenová hladina hodně dobré pistole u Hansa je okolo 2500-3000 kč a máte bezva nástroj s možností dokoupení ND. Kdo si koupí pistoli na AB, tak pokud nekoupí slušnej kompresor s tlakem okolo 5 atmosfér a tlakovou nádobou okolo 6l, tak tu pistoli skoro nevyužije. Je to obrovský rozdíl práce s pořádným kompresorem a nebo s nějakým pidi. Barvy: Zkoušel jsem Tamiya ve sprayi, tamiya v lahvičkách, barvy od Graupner, LRP a Faskolory. Na ty posledně jmenované nenechám dopustit. Třešnička na dortu je i snadné vyčištění AB pistole po jejich použití.
Příprava kastle před stříkáním: jarová voda a pořádně opláchnout vodou z kohoutku. Když jsou na kastli ostré hrany v přechodech nebo je více členitá, tak ještě lexan přejedu lehce smirkem /800-1000/ pod vodou.
Když už si hraju s nástřikem kastle, tak mě potom bolí u srdce každá rána a říkám si proč jsem ji nedal raději do vitrýny. :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

24

Příprava kastle před stříkáním.....Když už si hraju s nástřikem kastle, tak mě potom bolí u srdce každá rána a říkám si proč jsem ji nedal raději do vitrýny.

jj, ja tu kasli neprebrusuji a jediny problem s barvou ktery jsem kdy mel byla svitivaoranzova od LRP... ta se oloupala jak lentilky...

myslim, ze vic nez tebe u srdce boli kazda rana Valdu a na noze :-)

25

myslim, ze vic nez tebe u srdce boli kazda rana Valdu a na noze :-)

Ano, mohu potvrdit, že karoserie TAMIYA Subaru B4 je tvrdčí o 4štychy než noha Valdy Marka. Tvrdost byla testována lékaři nemocnice v Prostějově.  lol  lol  lol  lol  lol  lol  lol  lol  lol  lol  lol  lol  lol

Ještě jednou Valdo - Sorry.  :oops:

Karoserie byla stříkána barvami Fastcolor a závěrečné překrytí bílou barvou Graupner ve sprayi /je taková gumovatější/.