1

Téma: Komutátor motoru vs výkon motoru

Je možné, že s postupným ubytkem materiálu na komutátoru soustružením může docházet nebo i dochází ke ztrátám ve výkonu motoru jako celku ? Kupil jsem teď novou kotvu do stoku 17x2 a zdá se mi, že je to rychlejší než na kotvu, kterou už "dojíždím".

2

Re: Komutátor motoru vs výkon motoru

ja bych nerekl ze s ubytkem materialu na komutatoru by dochazelo k ubytku vykonu, spis s tim muze mit spojitost jak je kotva ta stara navinuta a tak.

3

Komutátor slouží poze k převodu el. energie do vinutí. Je možné , že uhlíky po zmenšení průměru komutátoru nesedí přesně po celém obvodu nebo mají menší přítlak a může   docházet buď k vyššímu jiskření nebo k přenosu el. energie pouze přes část plochy uhlíků - možná jiné časování motoru. U velkých stejnosměrných motorů třeba startér v autě to není znát, ale u těchto menších bude každá desetinka na průměru trochu znát

4

Jezdím nečasovatelný stock motor 17x2. Tam moc s časováním neudělám. Možná ten průměr komutátoru bude mít nějaký vliv, možná je unaveno vinutí kotvy. Je to asi jedno k druhému. Ale nejlepší test je jít na závod. Tamvím, jak jsem stíhal naposledy a podle ostatních poznám rozdíl. Buď to pojede lépe nebo ne. Můj první dojem byl, že to jede lépe. Ale bez srovnání se lze jen domnívat.

5

Je možné, že s postupným ubytkem materiálu na komutátoru soustružením může docházet nebo i dochází ke ztrátám ve výkonu motoru jako celku ? Kupil jsem teď novou kotvu do stoku 17x2 a zdá se mi, že je to rychlejší než na kotvu, kterou už "dojíždím".

Záleží na tom koľko meďi už bolo odsústruženej. Ak väčšie množstvo, potom sa môže prejaviť  na komutátore zmenšenie pierezu medi zväčšenim jeho odporu. Väčší odpor sa prejaví väčším zohrievaním komutatora a teda jeho rýchlejším opotrebenim. Z tohto pohľadu sa značne osústružený komutátor môže prejaviť menším výkonom motora.

6

Mezi strojně vinutými kotvami jsou dost velké rozdíly. Zkoušel jsem tři naprosto stejné nové motory Corally Street Touring, které jsem používal minulý rok ve standardech na Czech Cupu a např. rozdíl v otáčkách mezi nejlepší a nejhorší kotvou byl 3200ot/min. A to jsem si hrál jak s uhlíky, různě jsem prohazoval cany a ........

Prostě- stejné kotvy jsou stejné. Některé jsou ale kotvovatější.  wink

7

No jo a pak se člověk může divit, že mu ostatní ujíždějí. Místy už neví co by kde nastavil jinak avšak i přesto mu někteří jezdci na rovince ujedou třeba 5 metrů sad

8

No jo a pak se člověk může divit, že mu ostatní ujíždějí. Místy už neví co by kde nastavil jinak avšak i přesto mu někteří jezdci na rovince ujedou třeba 5 metrů sad

Kotvy ze stejne serie jsou az na nepatrne rozdily stejne - to co jde do prodeje je stejne jiz prebrano a nejlepe vyvazene a namotene kotvy si nechavaj fabriky pro sve tovarni jezdce. Ale tvuj problem bude na 80% v baterkach a prevodu.

9

Baterkama ani moc ne e, protože mám vybírané (myslím, že od Corally) 3700 GP. Chyba bude v převodech, no ale i tak, když jsem se díval, jaké převody jezdí ostatní a dal tam stejný převod (stejný poměr), tak mi i přesto ujížděli sad

10

Motor - obal motoru a sila megnetu!

11

Motor - obal motoru a sila megnetu!

ANO, spíše bude problém někde tady (a pak ještě mezi tribunou a vysílačkou lol )

12

Tam si myslim, ze dochazi k obcasnym zkratum :-D  wink

13

Tam si myslim, ze dochazi k obcasnym zkratum :-D  wink

myslíš??? lol  lol

14

No po Senove si myslim, ze obcas jo :-)

15

No po Senove si myslim, ze obcas jo :-)

Narážíš na něco konkrétního?! 8O

16

no par fotek jsem tatkovi posilal ne? mam namysli par leticich zelenych aut :-)