1

Téma: Xray M18T nebo M18MT - ktery vybrat?

Mam dilema. Chci si koupit sve prvni RC auto a velmi se mi zamlouva Xray. Jen nevim, zda vzit M nebo MT. Chtel bych s nim jezdit nejen na rychlost, ale i v mirnejsim terenu a technictejsi trate (skoky, nerovnosti atp.).

Ovsem vyhledove bych se rad zucastnil i nejakych zavodu a vsiml jsem si, ze Monstery byvaji vycleneny do zvlastni kategorie.

Obecne mi prijde, ze monstery jsou fain, ale tak nejak moc poskakuji a stavi se na zadni, ale asi toho zase vic projedou. Co byste radily?

Diky

2

Re: Xray M18T nebo M18MT - ktery vybrat?

Hergot! Ja to dal omylem do spalovaku  :oops:

Ma to byt, samzorejme, v elektrach. Omlouvam se!

3

Paneboze a dokonce jsem to dal i spatneho meritka... to je forma...  8O

4

Konkrétně u toho XRaye bych řekl, že to je vpodstatě jedno, co pořídíš. Ty auta se zas tak moc neliší, navíc není žádný velký problém to později přestavět. To MT není čistokrevný monster, takže nijak moc neposkakuje, nepřevrací se v zatáčkách a tak. Co to MT zvládá líp jsou větší skoky, T se 4-ma tlumičema i při použití tvrdších pružin jde na doraz, to MT díky 8-mi tlumičům moc ne. To T-čko mi přijde že trošku líp sedí v zatáčkách a jde s ním jezdit rychlejc - to je ale jenom pocit - je možný že to je jinýma gumama a řidičem smile

Jinak tu na fotkách jsou vidět T a MT vedle sebe, pro porovnání...
http://jmasnik.sunware.cz/fotky/xray-m18t/img00290.php
http://jmasnik.sunware.cz/fotky/xray-m18t/img00291.php

5

JM: Jojo, tve strankya galerii jsem uz pilne studoval - bylo to jedno ze zavazicek na misku vah prave pro Xray. Moc se mi tam zalibil.

Nekde jsem cetl, ze pro Tcko existuje kyt pro prestavbu na monstera. Ale zase si rikam, proc to prestavovat, kdyz by to slo koupit rovnou.

Osobne jsme naklonen koupit spise T nez MT. Rikas tedy, ze prostupnost terenem je priblizne stejna? Je mi jasne, ze tahle mala auticka zase az tak moc terenem neprojedou, ale nejaka ta hlina s par hrboly jim snad problem nedela, ne?

Jeste jsem se chtel zeptat, zda se vyplati tam dat rovnou stridak a nebo plechovka staci? Mam doma nejake Lipolky z letadel, takze napajeni zvolim asi 2 clanek 1250 mAh.

6

V prostupnosti terénem bych řekl že na tom jsou stejně, MT má sice větší kola, ale nějaký praktický význam toho moc velký nebude. Tyhle malý auta stejně v nějakém náročnějším terénu nemůžou jezdit. A kdybys chtěl, tak prostě koupíš větší kola z MTčka a hodíš je na Tčko.

Pro začátek stačí stejnosměrný motor (Speed 300 6V, XRay 370), jezdí to s ním svižně. Akorát bacha na motor, který k tomu Xray dával kdysi, tuším že to u nich mělo číslo 300 - ten byl výkonově trošku horší.

Jinak výhoda Téčka taky je, když ho chceš tunit... Stačí na něj jenom 4 ALU tlumiče a dvoje ALU držáky tlumičů  wink

7

Jo vzhledem k cene tam asi nakonec skonci nejaky Speed 300.

Tak jo, diky za rady! Ujistil jsi mne, ze me prvotni rozhodnuti pro T je spravne.

8

Tak situace se opetz zkomplikovala. Do hry totiz vstoupil LRP Shark 18 Monster.

Je o neco vetsi, jdou na nej rovnou desitkova kola a podle vseho by mel byt i dobre zpracovany. Cena podobna. Co myslite, ktery vzit - Xray M18T a nebo Shark 18 Monster?

9

Mám Xraye M18MT a nemůžu si stěžovat, auto je v pohodě. Před časem jsem koupil Mini Inferno, jen tak, bylo to poměrně levné. Když jsem to osadil osmičlánkem, tak to celkem lítalo. Ještě jsem udělal menší úpravu na řízení (prodloužil jsem páku serva), aby to mělo větší rejd a naprostá spokojenost. Potom jsem zkusil prohodit motory, do MI jsem vrazil stříďák a to bylo poježdění !!! Po dvou hodinách dost ostrého ježdění bylo MI naprosto v pohodě, nic se nezlomilo, nic se neuvolnilo, vše původní. Toto o M18MT nemůžu tvrdit, první trochu ostré ježdění a urvané držáky kastle a po další chvíli vypadl přední kardan. Kardany jsou jedna z věcí, která se musí u M18MT vyměnit, odpadnou snad každému a musí se nahradit alu kardany.
Každé z těchto aut je jiné, nelze srovnávat monster a buggy.
Jak jsem už psal i přes drobné výhrady jsem s Xrayem spokojený, ale rozhodl jsem se, že si vymazlím Mini Inferno. Ono je to totiž i o jiných penězích a poježdění s MI je skvělé.

10

tak to s STéčkem nemusím ani moc řádit a držáky karoserie mám už asi po páté ulomené. to je asi daň za MT resp. ST.

Taky chci brát druhý MT a rozhoduji se mezi Shark 18 MT, Xray a Asso. Ale zatím to vypadá na Sharka.

11

Loop: No ja jsem prave take ted trochu zvyklany pro toho Sharka, ale nemam to nijak podlozene. Jen, ze je o neco vetsi a ma snad i par dilu v jliniku rovnou v zakladu. Jinak jsem o nem nenasel mnoho informaci krom jedne recenze v nemcine a nemecky vubec neumim.

Proc se ty priklanis k Sharkovi? Jak je to u nej s dostupnosti nahradnich a tuningovych dilu? U Xray jsem si rikal, ze kdyz je od nasich bratu zo Slovenska, ze by to nemel byt problem. Taky jsme videl, ze na Xray dela tuning dily i 3racing, ale na Sharka jsme toho zatim moc nevidel.

12

Sigin: O Mini Infernu jsem uvazoval na zacatku. nakonec jsem od nej ale upustil prave z duvodu, ze jsem vsude cetl, ze zaklad je nic moc a musi se za nemaly peniz natunit, aby trochu jezdil a neco vydrzel.

A druhym duvodem je, ze se neda koupit bez vybavy a je pouze ve variante RTR. Jinak se mi libi.

13

Ono te je trochu jinak. Snad každé auto má nějaký ten slabý článek a pro pořádné poježdění jsou třeba nějaké ty úpravy. Když shrnu co je slabým místem již zmíněných typů a co je třeba naprosto nutně vyměnit, tak u M18MT jsou to již zmíněné kardany (820,- za pár), alu blok řízení (každý 780,-) a nějaké ty držáky kastle do zásoby (alu se nevyrábějí), také je dobré koupit alu držák motoru (770,-) a kovové převodové kolo (580,- + adapter 180,-). Do zásoby to ještě chce přední ramena (alu se nevyrábějí).
MI po zakoupení vyžaduje namontovat ložiska do kol (280,- komplet 8ks, 3D Racing) a vyměnit třecí tlumiče za olejové (ty jsou v ceně setu takže 0,-), dobré je vyměnit hlavní převodové kolo (set 3ks různé počty zubů od 3D Racing za cca. 150,-) a alu držáky tlumičů (265,- 3D Racing). Je zde možnost zakoupit kompletní ramena v alu, nebo také alu plato(800,-), které umožňuje montáž normálního, velkého serva a obrácenou montáž motoru (motor je na stejné straně jako servo, druhá strana je volná pro Li-Pol baterie, ale to je už tuning, který není nutný, ale je možný. Ještě jsem zapoměl na diferáky, kuličkové alu (450,- kus). Na Xray jsou kuličkové v základu, ale kuličkové alu stojí 560,-kus.
Co se týká dostupnosti dílů, tak na alu kardany jsem čekal čtyři měsíce a nedávno jsem je sehnal od jedné dobré duše z tohoto fóra, jsou od 3D Racing a jsou o něco levnější, než originální, chtěl jsem adaptery na 1/10 kola, rovněž nejsou. Takže jsem 4 měsíce nejezdil. Proto jsem si koupil MI, abych měl doma něco, co se hejbe. První dojem po vybalení a osazení 6ks AA akumulátorů byl děsný! Po sletování 8článku a výměně konektorů přišlo překvapení, jóóó, docela to jede, po přemontování stříďáku z Xraye na MI přišel úžas, lítá to jak blázen a přitom to poslouchá, žádné koulení sudů, žádné kymácení ze strany na stranu. Prostě i v základu to má skvělé jízdní vlastnosti.
Z těchto důvodů jsem se rozhodl, že MI lehce vytuním, je to jen pro radost, není to nutnost.
Když vezmu v úvahu pořizovací cenu, tak je opět ve prospěch MI a RC + servo můžu vyhodit, nebo někomu bouchnout za 500,- a mám na ložiska a převodové kolo,...třeba.
Na Xraye jsem nezanevřel, jen chce trochu víc investic a je to spíš speciál na halové závody, ježdění venku se s ním prodraží. Na druhou stranu je dobře zpracovaný a jedná se o poměrně jednoduchou koncepci, která funguje.

14

Sakra, tak ted jsi mi to uplne zamotal. Cekat 4 mesice na ND to je dost sila! Auto bych chtel ze zacatku predevsim na ven a pozdeji s nim trebas i zkusit zavody. Faktem je, ze RC muzu vyhazet a dat tam poradne a alespon nez ho poridim muzu jezdit...

Safra, mam z toho hlavu jak balon.  8O

Zajimal by me jeste ten Shark MT. Ma ho tady nekdo?

15

Spíš se rozhodni co chceš, jestli buggy, nebo monster a teprve potom zvol konkrétní typ. Mě se buggy vůbec nelíbily (proto byl Xray můj první model), ale jejich jizní vlastnosti mě mile překvapili. Teď začínám uvažovat o truggy, je to něco mezi a jízdní vlastnosti prý super. V souvislosti s truggy teď řeším jestli Kyosho 1/8, nebo Xray 1/8, který má novou truggynu XT8, samozřejmě se jedná o spalováky, ale zatím je to jen ve fázi úvah.
Jinak k těm dílům,  kardany a adaptery na Xray jsou snad jen vyjímka a naštěstí jsou tady i další výrobci ND a tuningu.
Xray M18MT a Kyosho MI jsou naprosto odlišná auta a nelze porovnávat hrušky a jablka. To co jsem psal, se týká jen mojich dojmů a zkušeností, protože právě tato auta vlastním, v žádném případě je neprosazuji. Rozhodně jsem rád, že mám oba, tyto modely a v žádném případě neuvažuji o tom, že bych se některého z nich zbavil, asi právě proto, že je každý jiný a jezdím právě s tím, na který mám náladu. Shark mi připadá jako skvělé auto, ale nemám s ním žádnou zkušenost.

16

Sigin: No ja uvazuji o Sharku Monsterovi, ktery neni podle me neni cistokrevny monster, ale spise takovy ekvivalent Mini Inferna ST.

U Xraye jsem uvazoval o M18T - tedy ne te Monster variante.

Ted jsem shlednul video Sharka a jsem nadsen:

http://www.monkeytoys.de/videos/wmv/lrp … 7898051200

Shark zatim vede. Jen nevim, jak to bude s ND a tuningem u neho.

17

Zapoměl jsi uvést že na toho xraye jsou také díly od 3racing které jsou daleko levnější než orig a pochybuji že jsou o tolik horší,měl jsem oba modely co popisuješ osazeny tou nejvýkonější mambou.Taky nemužeš srovnávat MI a MT je jasný že 1/16tina se třemi diferáky bude daleko poslušnější než MT 1/18tina která má jen dva .To že musíš vyměnit všechno pohoné ustrojí je dáno tím že nám prostě nestačí jezdit z normální plechovkou lol (prostě motor který točí 8Kv/V to vyžaduje včetně dobrých aku)např když jsem měl v MI mambu a 8článek tak po cca 5min už auto nejelo protože ty aku nebyli schopný dát tolik štávy,orig diferáky se rozpadly jak papír a ty plastové kosti mezi nimi se ukroutily,ale sedělo při jízdě velice dobře.To auto mělo samo o sobě těma dif.a jakou si spojkou i malou setrvačnost,když jsem obě auta postavil vedle sebe a drcnul do nich tak MT přejel celý pokoj a MI ani třetinu.U toho MT je fajn že to má strašně jednoduchý převod a kul.dif.v základu bolest jsou horní ramena samozřejmě že v těch velkých rychlostech na ukor uřízení,ale s tím normálním motorem to musí snad být gut(měl jsem 3x MT-T ale ani jednou s normál motorem tak nevím jak to funguje)jinak jak píšeš s těma díly možností je dnes na oba modely moře,když něco není tady tak venku je to vždy.Jinak oba modely jsou dobré ale uplně jiné.

18

Sigin: No ja uvazuji o Sharku Monsterovi, ktery neni podle me neni cistokrevny monster, ale spise takovy ekvivalent Mini Inferna ST.

U Xraye jsem uvazoval o M18T - tedy ne te Monster variante.

Ted jsem shlednul video Sharka a jsem nadsen:

http://www.monkeytoys.de/videos/wmv/lrp … 7898051200

Shark zatim vede. Jen nevim, jak to bude s ND a tuningem u neho.

Sharka bych se také vubec nebál,tokud zustaneš u normál motoru tak ani dílu dle mě moc nesežere,pokud budeš chtít dát silnější tak pak to začne lol ale to u každého modelu kde se dává daleko silnější motor.

19

To Siky: nezapoměl jsem uvést, že na Xraye jsou i díly od 3D, vždyť píšu, že naštěstí jsou i jiní výrobci, nakonec ty kardany, které mám na MT jsou právě od 3D.
Jinak máš pravdu v tom, že oba modely jsou dobré a shodujeme se i na tom, že jsou každý jiný a těžko je porovnávat. Spíš jsem porovnával náklady na nutné a na vhodné úpravy, které by měli postačit pro začátek, nebo pro průměrné poježdění. Samozřejmě, že po osazení modelu takovým motorem, který uvádíš, je nutné vyměnit na modelu poměrně dost dílů. Na MT mám motor Hacker, který točí jen 4200/V a myslím, že to bohatě stačí, to auto je už témeř neřiditelné a při rozjezdu nekompromisně hrabe, ať je na jakémkoliv podkladu.

20

To Siky: nezapoměl jsem uvést, že na Xraye jsou i díly od 3D, vždyť píšu, že naštěstí jsou i jiní výrobci, nakonec ty kardany, které mám na MT jsou právě od 3D.
Jinak máš pravdu v tom, že oba modely jsou dobré a shodujeme se i na tom, že jsou každý jiný a těžko je porovnávat. Spíš jsem porovnával náklady na nutné a na vhodné úpravy, které by měli postačit pro začátek, nebo pro průměrné poježdění. Samozřejmě, že po osazení modelu takovým motorem, který uvádíš, je nutné vyměnit na modelu poměrně dost dílů. Na MT mám motor Hacker, který točí jen 4200/V a myslím, že to bohatě stačí, to auto je už témeř neřiditelné a při rozjezdu nekompromisně hrabe, ať je na jakémkoliv podkladu.

Jojo tu sestavu co máš znám a je ideální pro naše mrnouse :lol:ten motor je právě dobrý že funguje dobře i z méně články a má dobrý krouták,u mamby to musím dohánět více články takže méně než 3článek lipol nejezdím

21

Tak jsem nevydrzel dal koumat a objednal jsem Sharka Monster Truck - Kit. Jsem na to zvedav!

22

Tak jsem nevydrzel dal koumat a objednal jsem Sharka Monster Truck - Kit. Jsem na to zvedav!

Myslím že budeš spokojený. big_smile

Buggy 4WD 1:8 Mugen MBX Eco;  Buggy 4WD 1:10 HB Cyclon D4   
Buggy 2WD 1:10 Ansmann Mad Rat;  Stadium Truck 2WD 1:18 ZT2

23

Ahoj, nevite kde v Brne se da "osahat" Shark? Ma nekdo Sharka v Brne?
A co Team Losi Mini-T, neni lepsi?