1

Téma: Správné měření teploty motoru

Predem nez se do me nekdo naveze se rovnou omlouvam za stupidni dotaz, ale rad bych znal vas nazor a mel v tom (doufam ze nejen ja) jasno smile

Vsiml jsem si (mozna jsem jen slepej, blbej a kdo vi co vidim) ze nekdo meri teplotu motoru na vrchni plose chladice a nekdo zase zameruje infrateplomer blize do stredu chladice smerem do prostoru pro svicku a a dost mozna primo na svicku.

Diky tomu, ze je teplota na chladici motoru rozdilna, a kdy mi na aute od vrchni plochy chladice  stoupa smerem ke svicce (na vrchu chladice treba 110 a u svicky i pres 150) se opravdu stupidne ptam... kde se ta mrska teplota spravne odecita?  :oops: Jak pokud mozno co nejlip teplotu nitro motoru merit?

2

Re: Správné měření teploty motoru

zasadne merim namirenim teplomeru primo na svicku, mereni chladice je podle me nesmysl,
navic u vetsiny teplomeru je tabulka nebo textik
ze kazdy teplomer si musime zkalibrovat na typ nebo druh materialu ktery merime,  rozdil dela nekdy i 10 stupnu,  tak pozor na to
zejmena u duratraxich teplomeru  to jen upozorneni

3

takze kdyz mam na Savikovi na svicce 150 stupnu tak to asi dobre neni,co? V manualu pro motor uvadej teplotu nad 135 stupnu jako nebezpecnou. Merim to infrateplomerem Graupner, mam ho pujceny a snad i serizeny.

4

to opravdu neni dobre, teplota okolo 110-135 je opravdu tak akorat , a 150 je hodne moc na tento motor

5

fajn a diky, s tim merenim na svickce jsem si to myslel a proto jsem se radeji zeptal.

Chudaaaak motor malej....  :oops:

6

NZ od toho tu je forum
nikdo moudry z nebe nespadl, snaz se seridit motor tak aby jsi se dostal mezi tu normu, je to jen o hlavni a prechodove jehle, a vzhledem k okolni teplote se nastaveni muze menit, 
takze chce si to najit optimalni nastaveni a podle teploty venku jen trosku ubrat nebo pridat

7

jasne... zkusim napred pridat na bohatosti jestli to poleze dolu, merili jsme to vsichni blbe a tak jsem si dovolovali malinko ubirat prave na bohatosti na hlavni jehle.

8

ono je nejjistejsi  jednou videt nez 20x zkouset,  proto ja vzdy doporucuju kazdemu navstivit nekoho kdo uz s tim ma zkusenosti

9

naprosto souhlasim, ja si ten teplomer pujcil od zkuseneho ktery mi to puvodne nastavoval a taky si nebyl jist. Doufam ze se dotycny nebude na me za to zlobit  big_smile stale si ho fakt jako zkuseneho modelare moc vazim...cestny pionyrsky...  big_smile  big_smile  big_smile

10

Tak se mi to podarilo obohacenim na hl. jehle srazit a drzet kolem 120-127 stupnu. Okolni teplota cca 20 a pouzite palivo RS-25. Na prechodove jsem pustil bohatsi taky protoze to zacinalo ve volnobvehu misty mecet. Motor se mi zda vykonove i pri prechodech  a i na poslech OK.  Teplotu jsem meril zamerenim primo na svicku. Muzu byt s tou teplotoutoho motoru takle spokojen? Nevim jak to uchladim az bude venku pres 30  big_smile

11

zasadne merim namirenim teplomeru primo na svicku, mereni chladice je podle me nesmysl,
navic u vetsiny teplomeru je tabulka nebo textik
ze kazdy teplomer si musime zkalibrovat na typ nebo druh materialu ktery merime,  rozdil dela nekdy i 10 stupnu,  tak pozor na to
zejmena u duratraxich teplomeru  to jen upozorneni

To je pravda. S teplomerem FlashPoint od Duratrax lze merit teploty ruznych materialu avsak kazdy material jinak vyzaruje teplotu. Proto je dobre nastavit teplomer na spravny material.
Vetsina z nas pouziva elexovane hlavy motoru a podle tabulky nize bysme meli pouzivat kofeicient zarivosti 0.77 tedy v menu navolit 77E.
Puvodne je teplomer nastaveny na hodnotu 0.95, coz odpovida spise zelezu nez hlinikovym hlavam motoru na nasich modelech.
Prikladam tabulku zarivosti tepla dalsich materilu:
http://www.engineeringtoolbox.com/emissivity-coefficients-36_447.html
A tady pro jistotu odkaz na manual kdyby ho nekdo stratil.
http://www.duratrax.com/pdf/dtxp3100-manual.pdf
Byla by skoda nevyuzit tak sikovny teplomer.

12

To je pravda. S teplomerem FlashPoint od Duratrax lze merit teploty ruznych materialu avsak kazdy material jinak vyzaruje teplotu. Proto je dobre nastavit teplomer na spravny material.
Vetsina z nas pouziva elexovane hlavy motoru a podle tabulky nize bysme meli pouzivat kofeicient zarivosti 0.77 tedy v menu navolit 77E.
Puvodne je teplomer nastaveny na hodnotu 0.95, coz odpovida spise zelezu nez hlinikovym hlavam motoru na nasich modelech.
Prikladam tabulku zarivosti tepla dalsich materilu:
http://www.engineeringtoolbox.com/emissivity-coefficients-36_447.html
A tady pro jistotu odkaz na manual kdyby ho nekdo stratil.
http://www.duratrax.com/pdf/dtxp3100-manual.pdf
Byla by skoda nevyuzit tak sikovny teplomer.

...hmm, ta tabulka koeficientu se doufam da pouzit i pro jine teplomery nez ten FlashPoint od Duratraxu. Zbeznym nahlednutim do manualu by mel byt vice mene totozny s tim graupnerem.

Nu coz, teplomer je jak vidim  nutnost  takze budu muset zainvestovat a rovnez poridit. Celkem me zajima tento od HPI co nabizi Lestr ( neni bohuzel zatim skladem) http://www.lestr.cz/lestrmodels/akce/hpi/dily/tempgun/tempgun.htm
nemate uz ciste nahodou tento nekdo? Zrejme ale bude jedno jaky poridim, hlavne abych nejaky opravdu po ruce vzdy mel....

13

Ani bych se nedivil ze by to byl ten samy. Nekdo to vyrabi a dava na to samolepky bud graupner nebo duratrax atd podle toho pro koho jede zakazku. je to bezna praxe stejne jako prekupovani.
Teplomer se ti bude hodit. Ladeni s teplomerem je dobra vec ale nezapomen na vlastni cit a selsky rozum.
Pokud teplomer podporuje nastaveni koeficientu emisivity, tak tabulku muzes pouzit.

14

taky diky za poznatky... jeste prosim zda muzu byt tak nejak v tomto pocasi spokojen s tou teplotou 120-127 stupnu, jak se dotazuji o kousek vyse...

15

bypes to napsal vystizneji me se to nechtelo hledat,
dik

16

taky diky za poznatky... jeste prosim zda muzu byt tak nejak v tomto pocasi spokojen s tou teplotou 120-127 stupnu, jak se dotazuji o kousek vyse...

Vzhledem k tomu ze jezdis RS25, tak by ta teplota mohla bejt mensi, ale zalezi na tom jak jezdis, jestli jedes 2 kola na okruhu na plnej knedlik a mas telotu 127, tak ej to myslim dobry. Jestli mas tuhle teplotu kdyz jezdis jen sem a tam nekde za barakem, tak je to dost vysoko.

17

bypes to napsal vystizneji me se to nechtelo hledat,
dik

wink

18

......anebo si kup onboard teploměr od MIP a máš po problémech.
Tento teploměr je furt v autě a změří i nejvyšší a nejnižší dosaženou teplotu!!

Sežene ti ho BYPS