1

Téma: Propojení serv

Chtěl jsem  zeptat na propojení serv na řízení u mardra prosím foto a jestě se ptám co k tomu potřebuju a můžu propojit  2x hi-tec HS-805BB tím dostanu tahovou sílu 50Kg za 1800Kč což je dobré a pujdou mi tyto serva k RC soupravě Futaba 3PM synthéza. Prosím  nepřesouvat jde mi hlavně o řízení a jak to udělat.

2

Re: Propojení serv

Podle mně by měl stačit Vkabel,čili jen propojit serva řízení,aby brala stejnej signál z rádia.Na Marder Race mam servo z RTR a jsem s nim spokojenej a dostačuje.

3

http://www.rcauta.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2321

4

Já nemyslím jak to propojit jestli v kabelem nebo nečim jiným ale jak to bude vypadat jak budou ty serva spojený a nebo jestli na každý kolo bude 1 servo jak budou uchycený k řízení a jak budou spojený na podvozku Děkuji[/img]

5

Pozrel si minimálne manuál k Marderu? Mal si už auto vytiahnuté vlastne z krabice? Ked si dáš trocha práce tak na webe najdeš asi tak 15 000 foto riadenia Mardera. Podľa tvojich dotazov fakt začínam pochybovať o tom, že automodelárstvo je ešte modelárstvo. žiadne tvorivé myslenie, žiadna zručnosť, len založit baterky, naliať palivo a jazdiť. Asi tak ako jazdec na veľkých autách ktorý má veľký tým mechanikov ktorí sa starajú o všetko okolo auta. sad

Spoj sa s niektorým kolegom z okolia a pýtaj sa, testuj, skúšaj.

To riadenie je fakt jednoduché. Jedno servo na pravé koleso, druhé na ľavé koleso. Na páku pravého serva priskrutkuješ tiahlo od pravého kolesa, na páku ľavého serva tiahlo od ľavého kolesa. Je jasné, že jedna páka musí byť nasadená naopak aby sa kolesá nepreťahovali. Servá prepojíš V káblom do kanála č. 1 na prijímači. jednodukšie sa to už fakt nedá vysvetliť. sad

6

Ešte som zabudol napísať, servá sa montujú "dole hlavou" teda páka je od spodu, hore ti trčia krabičky elektroniky a páky sú zospodu. Páky je porebné priskrutkovať k tisíchranu ktorý trčí zo serva. Pri nasadzovaní páky pozor na správnu polohu páky a tisíchranu a páky, nenatláčať nasilu cez zuby. Skrutku na prichytenie páky ríadne pritiahnuť.

7

Ano mardra ještě nemám ale už mi frčí z Německa zatím mám už vysílačku a že servo visí hlavou dolu na to zas tak blbej nejsem a ptal jsem se na propojení pák u serva a určitě žádnej tým mechaniků nevlastním ani vlastnit nebudu. Stačí lol  big_smile

8

To riadenie je fakt jednoduché. Jedno servo na pravé koleso, druhé na ľavé koleso. Na páku pravého serva priskrutkuješ tiahlo od pravého kolesa, na páku ľavého serva tiahlo od ľavého kolesa. Je jasné, že jedna páka musí byť nasadená naopak aby sa kolesá nepreťahovali. Servá prepojíš V káblom do kanála č. 1 na prijímači. jednodukšie sa to už fakt nedá vysvetliť. sad

Ale ved som ti popísal zapojenie pák na servách. Čomu ešte nerozumieš? Alebo čo ešte chceš vedieť? Prípadne čítaj vždy celý príspevok, alebo nereaguj tak ako si reagoval. Takto človek nevie či to stačilo tak ako je to popísané alebo na čo vlastne reaguješ.

9

http://www.fg-modellsport-gmbh.de/%20_PDF-ANLEITUNGEN/EX.6000-6004.pdf

10

http://www.fg-modellsport-gmbh.de/%20_PDF-ANLEITUNGEN/EX.6000-6004.pdf

no přesně to scháním ale zapojení s 2 servama

11

Presne to ako je to tam, len tam budú dve servá a na každom bude jedna páka. wink

12

Výsledok vyhladávania za cca 5 min.

http://www.fgdriver.de/pdf/fg_anl_fernlenk.pdf

13

Tenhle problém už mám za sebou,do Mardera Race jsem namontoval na řízení 2 x HS-5745 MG digital,(což je vlastně brácha RHINA 4 ale ale o 1000 levnější-teď nevím kdo koho vlastní ale je to prakticky jeden výrobce)

Mechanicky je zapojený přes poloviční páky(páky nedávat kovový-zásadně plast) na servo saver,chce to vyhrát si s nastavením závitovek hodně na přesno ,jinak se budou serva přetahovat.(to že ty serva trochu vrčí je normální-digitální servo se neustále snaží najít si optimální středovou polohu a ty nemáš šanci obě dvě tam přesně dostat to jsou desetiny mm-vzhledem k tomu že je servo saver plastový a serva jsou uložený v gumách a mají plastové páky, tak bych to ani neřešil,trochu se to podá cca 0,5mm)
Ještě proč ten plast-je lepší při případné bouračce na předek aby prdla plastová páka za pár korun než celý servo za 1500 x 2

Elektricky zapojený to mám jako u rc letadel,zkrácené napájecí silové kabely serva tj.černý a červený přímo na zběrnici napájenou přes nové kabely 4mm2 od rx aku (při těch proudových odběrech menší-tedy originální kabely od rx aku nemají smysl-tvoří se ztráty,tj.úbytky napětí-menší tah),nedávám to do příjímače protože serva berou při tahu kolem 6A každý a to nevím co by na to přijímač říkal.

Oranžový ,tedy signál je zapojen do příjímače.Ideální řešení je koupit novou dutinku do konektoru,originální konektory odcvakat ,smotat dráty a vložit do nové dutinky a zalisovat-(rozhodně nepájet na 100% se to v místě pájení zlomí) a pak smršťovací trubičkou zaizolovat.

Funkce perfektní hlavně v nižších teplotách,dost často jsem předtím 1 servo řízení utahal třeba na sněhu.

Má to jedinou nevýhodu,pokud odejde jedno servo ,tak to druhý ho bude velice rychle následovat,protože tahá nejen řízení ale i to mrtví servo.Teď testuju signalizaci chodu serv kvuli kontrole stavu ale je to už prakticky vyřešený.

Myslím si a mám vyzkoušený , že je lepší mít u šestiny či pětiny na řízení místo 18kg - 36kg

14

Jirko Dvořáku z Jindřichova Hradce jsi to ty?  big_smile
Jinak ten přízpěvek na který si odpovídal je z toho to datumu ....05. únor, 2007 big_smile ale to nevadí....každé postřehy jsou super

15

Ale choval se psrávně, študoval témata k modelu, který ho zajímal. Já tomu fandim.
Ale stejně nerozumim tomu, jak to jezisek nastavil, aby se mu moc nepřetahovaly, mě připadá, že když jsou dvě serva na jednu "páku" tak se perou dokud neshoří, takovej boj na život a na smrt. Proto se má dávat jedno servo na jedno kolo. Viděl sem takhle dvě rhina na řízení v hobarthu (nebo jaxe ten sakramensky drahej špás menuje)u maníka, co sem od něj kupoval FG.

16

bylo to na MCD smile

17

To ty? tak to sem ti ještě přidal.

Jinak bych tě nejradši bacil, nahrazovat kuličky vysypaný z ložiska podložkama...  roll    big_smile

18

no tak ted nachapu 8O kulicky jo ty byli porad nekde v haji lol

19

No u pastorku co žene diferák byly v ložisku místo kuliček tři podložky. Ale to už je jedno, jsou na převodech všude nový ložiska, tak snad bude chvíli šlapat v pohodě.

20

tak jak jsem dojezdil v tojicich tak jsem vycistil a uz nejezdil.podlozky tak byly jen na vymezeny vule mezi lozistem a koleckem.tak at te to maka. smile