1

Téma: Axial SCX24

Ahoj pánové, narazil jsem na off-road drobka v měřítku 1:24 od Axialu. SCX24 je malý bráška velkého SCX10, nevypadá vůbec špatně na nějaké malé, třeba i domácí zdolávání překážek. Jasně, s desetinou se to dá těžko srovnávat, toto je spíše hračka než model, ale i tak vypadá a funguje na svoje možnosti myslím dobře. Na YouTube je spousta videí, zdá se že se tento malý model dostal do obliby. Ale u nás, na českých stránkách a fórech jsem nenašel zhola nic, což mě překvapilo. Je zde nějaká majitel SCX24 co by se mohl podělit o zkušenosti? V první řadě vybírám kterou kastly SCX24 vybrat. Líbí se mi Chevrolet C10, ale ještě je Jeep, Deadbolt a B-17, elektronika je stejná, ale liší se rozměry, váhou, velikostí kol, nárazníků a také cenou...

aXial eXo & scX24

2

Re: Axial SCX24

Ahoj, taky po tomto modelu pokukuji. Mám doma 3 microlosiny 1/36 a tohle by se mi líbilo na to domácí šplhání. Já asi půjdu do B-17 edice. Jiná kastle i kola se dají sehnat vždycky.
Je tu dost mrtvo. Před lety když jsem začínal s Losinama, tak tu byl jiný crvrkot.
Tak tu možná budeme dva big_smile

3

Čau Ondro, už jsem se bál že jsem tady snad jediný kdo se o SCX24 zajímá. Jak píšeš, dříve to zde žilo výrazně více, nevím zda se lidi přesunuli na jiné fórum, nebo zkrátka začali mít jiné zájmy a starosti, nevím. Ale zpět k topicu.

Stále se nemůžu rozhodnout nad variantou, protože ty odlišnost tam jsou, karoserii neřeším. Co tě vedlo k výběru B-17? Když pominu design karoserie, který mě osobně příliš neoslovil, to je ale můj problém smile Kola jsou u každého modelu jiná, mají různou velikost, různé pneu a u modelu za 4 tisíce se mi nechce hned dávat dalších 1500 za jiná kola. Další zásadní rozdíly jsou v náraznících. Třeba B-17 má výrazně vyšší nárazník než zbylé modely, což je výhoda při nájezdech na překážky, zároveň tím pádem ale nepůjde snadno (bez úpravy) na podvozek B-17 osadit kastli z C10 nebo Jeepu. Zde jsou dobře vidět rozdíly... https://www.youtube.com/watch?v=sZMHg3pOukk
V neposlední řadě také pořizovací ceny, kdy C10 začíná na 3800 a B-17 končí na 4700. Těch několik stovek není moc, bavíme se ale o cca 20 - 30% z pořizovací ceny, což není v tomto smyslu zanedbatelný, navíc už by se daly investovat do modelu na nějaké úpravy. 

Na Youtube je toho docela dost, hodně lidí SCX24 upravuje. Vazelínu do tlumičů, závaží do kol a na diferenciály kvůli nižšímu těžišti a lepší stabilitě, je toho hodně...

aXial eXo & scX24

4

Tak já mám prcka doma. Kvalita zpracování je super. Jen jsem musel podotahovat všechny šroubky. Zadní náprava chodila snad 5mm do stran, po dotažení cca 1mm. Co budu muset hned vyřešit je výška. Takhle jak to je mi pořád pneumatiky škrtají vzadu o kastli a dělá to hrozné zvuky. Připadá mi to až moc měkké na zadku. Takže buď seženu o něco tvrdší pružiny a nebo vyrobím na soustruhu podložky. Zkusím na předek 2mm a na zadek 3 až 4. Pak uvidím jak se to bude chovat při křížení náprav a jak bude kopírovat terén. Nejvíc jsem chtěl toho zeleného Pickupa z roku 67, ale ten prý bude až tak v červenci. Šedivý se mi tolik nelíbí. U Jeepa je fajn největší typ kol, ale zase jsem nechtěl tu kastli. Ta Betty vyhrála hlavně u dětí. Tam byl názor jednoznačný. Svítívá zelená a zelená kola.... Bylo rozhodnuto. Já mám tedy v plánu ještě pořídit toho zeleného Pickupa až bude. Vždy mám radši 2 modely, kdy jeden je v záloze na díly. Počítám , že to budu mít zase mraky let a sháněj si pak nějaký díl. Ani teď kdy se to prodává se nedá skoro nic sehnat. A když bych naházel do košíku samostatně díly do budoucna, tak jsem na 2nasobku ceny dalšího modelu. Vysílačka 900, převodovka 900, šasi 500, přijímač 800, servo 500, nápravy 1500, kola 600....a kde je zbytek.... Kdo ví jestli nevezmu do zásoby i Deadbolta. Teď je na Alze za 3200.  Losiny mám taky 2 na ježdění a jednu jsem kupoval navíc na díly. Taky je mám už 12 let a ta na díly uz je úplně rozebraná. Jak se jezdí a blbne, tak to odchází no. Mimochodem závaží do kol mám v plánu si vyrábět na CNC, tak když bys ho měl, tak vyrobím o 4 kousky víc i pro tebe.

5

Tak jsem nakonec s podvozkem nic nedělal. Zvedl jsem akorát kastli. Vepředu jsem posunul držák na poslední pozici a přinejhorším by šla ještě dovrtat jedna dirka. A na zadku jsem musel udělat 5mm redukci. Nyní jsou přední kola při plném rejdu a vykřížení náprav cca 1mm od kastle. Zadek též. Je jasné jak špatně to fungovalo, když byla o 5mm níž. Kola pořád zabořený v kastli. Nevím jak u toho někdo přemýšlel, když to konstruoval big_smile

Tady foto:

https://ondrero.rajce.idnes.cz/SCX24_B-17/

6

Dobře Ty... big_smile Jak jsem rano četl, ze už máš prcka doma, tak jsem přestal nákup odkládat a objednal C10 ve stříbrné. Zelená byla taky fajn, ale nebyla nikde skladem a navíc mě trochu odrazovaly ty chromové komponenty, které alespoň z obrázku na mě působí trochu lacině. Každopádně i stříbrnou barvu byl docela problém sehnat, vsude vyprodáno. Nabízí se tedy otazka.. Kde jsou sakra ty majitele malých SCX??? big_smile

Jinak jsem zvědav jak na tom bude s vyskou kastle a dorazem C10. Z čeho sis udělal tu redukci na zvýšení zadku? Jinak na zavazi do kol se hlasim, myslíš ty kroužky / podlozky na na unasece? Ještě jsem koukal na ochranné kryty diferenciálu, protože mám v plánu ho vytáhnout ven na kořeny a kameny, ale v CZ nesehnatelne, jedine ebay..

Jaky jsou tedy první dojmy? Už jste doma s deckama postavili prekazkovou dráhu? Koukám že může dobře i posloužit Lego Duplo.. wink

aXial eXo & scX24

7

No vzal jsem ženě čínu, z tuhy sundal ten hliník a ustřihl si proužek

8

9

No vzal jsem ženě čínu, z tuhy sundal ten hliník a ustřihl si proužek  Nic lepšího jsem doma nesehnal, ale funguje to. Co se mi moc nelíbí jsou ty imbusové šroubky všude. Na Micro Losinách jsem nikdy křižák nestrhnul. Ale tady jsem chtěl povolit šroubky co drží kastli a srthnul jsem u jednoho hlavu. Naštěstí byl zvenku a šel chytit ostrýma kleštičkama. Být někde utopený, tak by se musel odvrtávat a já nevím co všechno. Za mě tedy nešťastné řešení. Ano závaží myslím místo unašečů. A dojmy.... Jsem ve šplhání a překonávání překážek začátečník. Takže ode mě žádný profesionální názor nebude. Ale baví mě to moc. Už se nemusím bát, že do něčeho napálím v rychlosti a něco zničím. Takhle se maximálně překulí na koberec. Děti z toho mají vánoce, když jim jezdím po zádech a nebo šplhám přes nohy.

Naposledy upravil: ondrero (27. 04. 2021 17:30:28)

10

ondrero napsal:

Co se mi moc nelíbí jsou ty imbusové šroubky všude. Na Micro Losinách jsem nikdy křižák nestrhnul. Ale tady jsem chtěl povolit šroubky co drží kastli a srthnul jsem u jednoho hlavu. Naštěstí byl zvenku a šel chytit ostrýma kleštičkama. Být někde utopený, tak by se musel odvrtávat a já nevím co všechno. Za mě tedy nešťastné řešení.

JJ, to je Axial... Mám starší desetinu od Axialu - EXO a je fakt, že stržených imbusů a vyměněných za nový už mám několik, včetně jednoho odvrtání, což byl docela porod yikes. Především ty nejmenší 1,5mm se rychle vykoušou, kór v místech, kde musí být dotažený na krev, jako je pastorek, unašeče kol a pod. U SCX24 je imbus ještě menší že? Měl by být 1,3mm. Koupil jsem si nové imbus "profi" šroubováky WERA právě pro EXO ( 1.5, 2.0, 2.5) a vzal jsem ještě jeden 1.3 právě pro SCX24. Všechny jsou stejně veliké, nebo jsou tam i větší? Případně nějaké jiné než šestihran?

aXial eXo & scX24

11

ondrero napsal:

Tomu asi nerozumím... Jakou čínu? Jakou tuhu? Jaký hliník? lol

BTW: Ty dvě duplicitní odpovědi by měly jít smáznout.

aXial eXo & scX24

12

Myslím čínský pero. To má náplň s hliníkovým krytem big_smile

13

Cau, tak nějaké nové poznatky? Já už přemýšlím čím prcka vylepšit, jezdil jsem zatím 3x venku a bavi me to, docela příjemné překvapení co vse zvládne takto v sérii, ale už vidím několik much. Zacnu ale asi baterkou. Tím jak je kompaktní, muzu C10 vzít skoro všude sebou, což je fajn. Mel jsem model u kamarada na carodejnicich na zahradě a krom děti měl úspěch i u dospělych. Ale než jsme pořádně vytvořili trat z kamenů, cihel, klacku, prken a vseho co se dalo najít, došla baterka. Aj, skoda, nabijecku jsem nechal doma. A od té doby pokaždé když bych ještě jezdil, došla baterka. Ne že by málo vydržela (hodinu zdolávání terénu zvládne), ale mit druhou na výměnu, bylo by to super. Takže jsem se díval, ale v těchto mini rozměrech není moc z čeho vybírat, muzu objednat origo těch 350mAh, ale říkám si proč nekoupit rovnou větší kapacitu. Našel jsem v těch rozměrech od LRP 2S 600mAh a 30c. Co ty? Nekoukal jsi taky po druhé baterce? Už jsi něco vylepšil krom zvednuté kastle? To taky budu muset řešit pac mi drhnou kola v některých případech při náklonu. Potom přijde na řadu nějaká  zatez na nápravy nebo kola pro lepší prilnavost.

aXial eXo & scX24

14

Tak jsem zjistil že to nebude tak jednoduché, nenašel jsem baterii (mimo ebay), která by měla odpovídající konektor do přijímače a samotný konektor je taky nesehnatelný, takže bude muset stačit ta originální 350mAh.

Naposledy upravil: michal09 (10. 05. 2021 14:13:50)

aXial eXo & scX24

15

Zdravím vespolek, je zde stále ještě někdo s SCX24...? Mám, ho asi od podzimu a tuním na crawlera... moc už z něj vlastně nezbylo, ale o to více je zkušeností..:-) Tuning nakupuji na injora.com, rc4wd.com a sleduji podobné pacienty na insta...nenacházím ale nikoho v ČR/Praze... https://www.instagram.com/lukaspech1/ tak jestli máte, napište...

16

Ahoj, SCX24 mám C10, a plánuju koupi druhého, je s tím sranda. U C10 mám nové servo Hitech, nové nastavitelné tlumiče HR, kryty diferenciálů a závaží v kolech HR. Dále jsem předělal konektor baterie a reglu na XT30 tak, abych nebyl závislej pouze na origo baterii a nabíječce. Jinak FB nepoužívám a INSTAGRAM nemám, vyhýbám se těmto sítím jako čert kříži. Pro uživatele a co chtějí komunikovat a sdílet info o svém hobby a dohledávat nějaké informace - nepoužitelné! Zlaté diskusní fóra, to byly časy.. sad Bohužel, doba se změnila, fóra obecně vymřely, teď beru inspiraci a čerpám informace hlavně na Youtube.

aXial eXo & scX24

17

Tak proto jsem se sem na starý kolena nakonec taky zaregistroval...na tom jůtůbu se každej tak vykecává, že u toho usnu:-.) FB jsem zrušil dávno tomu, ale taky kreslím a mám rád hezký obrázky, takže insta je na to pro mne dobrej....ale proti gustu.....Synek mi na 3D tiskárně udělal už druhý šasi a taky se chystáme pořídit druhýho do party...mě už na tom z originálu zbyly jen převodovka a hřídele, v přijímači 3in1 odešla zpátečka, takže jsem do toho narval Hobbywing 25A regl na 3S+66záv. motor a jedeme skoro po zadních, servo mám Futabu 3114, ale nejvíc se používá EMAX 08 s kovovými převody, kovová kola a měkčí pneu jsou hodně znát.....mám spoustu dílů, kdyby někdo něco potřeboval....

18

Jasné, kecám, nemám servo Hitech ale právě ten Emax a oproti slabému originál AX01 je to velký rozdíl. Jinak jsem spokojenej jak to je, nechci do toho zase nesmyslně sypat. Jó, líbilo by se mi ještě střídavé kombo Furitek, kvůli tomu krouťáku, ale je to dost drahé a v CZ nesehnatelné.
https://www.amainhobbies.com/furitek-li … _a285f0bb5
S nákupem v zahraničí nemám zkušenosti, ale výhledově bych se rád bych rád přidal k nějaké objednávce, když by si něco kupoval, šábli bychom se o poštovný. smile Chtěl jsem ještě jiné kola, ideál beadlocky s jinými pneu, jezdím na originálech co jsou na C10 a žádná sláva. Jaký máš podvozek a kola? Ono né všechny kola se vlezou do origo kastle.

Jako druhý plánuju bude dlouhýho Wranglera nebo novinku Ford Bronco, ten vypadá parádně. Jsem zvědavej na nový regl co tam dali, bohužel motor i servo nachali původní.

aXial eXo & scX24

19

No na motor mám taky zálusk, ale jak píšeš, je to půl auta..mě spíš chybí trocha té rychlosti, když se někam nejde vyšplhat pomalu...a to ta 3S zatím vyřešila. Ty kola jsou k sežrání, doporučuju, mám na nich velký pneu 60mm, ale boudu už mám v regálu, do C10 se nevejdou, vytiskli jsme něco odsud, je tam toho tuna...https://www.yeggi.com/q/scx24/  nemůžu teď najít přesně to moje šasi...
Kdybych něco objednával, dám vědět... ale aktuálně musím ale napřed něco dobít, už je na tom kovová přední náprava, závaží, linky, pokukuju už as i jen po tom overdrive převodu pro předek, protože se mi to zvedá, když zadek dojíždí předek.. A Bronco bude dřív nebo později, to je krásný:-) Ten rgl je asi víceméně stejnej, ale nemá už výstup CH2 na samostatnej regl, což se mi právě hodilo, když vyhořela ta zpátečka, ale tam nejspíš vlítla nějaká kapka..... jinak je ta krabička od Axialu na poměry těchhle kombinovanejch mrch myslím docela v poho...

20

Ahoj rád se sem připojím smile teď jsem koupil scx24 Bronco a je luxusní opravdu pěkný model smile jen by to chtělo těžší kola a jiný gumy... mám ještě element enduro24 a na to že to je o dost levnější, crawler schopnosti jsou o hooodně lepší. Nedávno jsem do toho spadl a už stavím na zahradě Crawler course big_smile
mám rovnou dotaz:
Kde sháníte kovový kolečka a lepší gumy?
A co ten C10? prý je to nejlepší kastle kvůli tomu že je nízká a viděl sem že i ty seriové kola jezdí dobře smile

21

Vítej! :-) Hýr tuning:www.injora.com kola ocel i hliníky v solidní kvalitě..mraky tuningu, ale ne všechno má smysl..
C10ku mám doma i s dotištěnými podběhy a jelikož je to pickup a jen lexan, neváží skoro nic...gumy mají asi nejlepší RC4WD.com, ti dělají tuning na crawlery už dávno a ty gumy jsou fakt měkkčí než origo nebo ty z injory...
Osobně doporučuju i kovovou spojovačku předních kol, ta plastová má vůle a přední kola vaklaj..mám i to rozšíření s přidanou váhou z mosazi a to přidá na váze kolům možná  víc než ty bedlock kovové ráfky...
Jezdíme v Praze na Vítkově, v Bohnicích(velká skála), v Šárce příp v Čimickém háji....rádi se třeba potkáme...syn zase oživil i starého Axika AX10 a když se zadaří, bude i BRONCO:-) !!!

22

paráda mam objednáno z injory smile tak jsem zvědav kdy to dorazí smile o víkendu jsem testoval improvizované závaží do kol a na nápravy a nějakých 15-20g posunulo bronco a hodně výš smile tak se teším na ty kola a kovové těhlice z injory smile snad to vydrží motor big_smile kdyžtak vyměním taky smile až dám dokupy obě auta rád se stavím na nějakou akci smile 1/24 se moc v čechách nevidí,pokochal bych se smile prahu mam kousek.

23

No chvili to trvá....Motor mám aktuálně 66T odtamtud, ale není to velký rozdíl, spíše snese větší pastorek a aktuálně i 3S baterku:-) spálil jsem totiž v potoce zpátečku a musel jsem nahradit regl, tak jsem šel rovnou 3S. Topí to, ale jede to.
Akci si asi budeme muset udělat, žádný minilezce jsem nikde nepotkal....1:10 vcelku jo, ale tyhle malý prcky zatím ani ň.
Mě ale ty lexanový karoserie moc neberou, hrozně překáží....až bude nový podvozek, bude z toho asi něco jako Wraith

24

Josef Bronco napsal:

paráda mam objednáno z injory smile tak jsem zvědav kdy to dorazí smile o víkendu jsem testoval improvizované závaží do kol a na nápravy a nějakých 15-20g posunulo bronco a hodně výš smile tak se teším na ty kola a kovové těhlice z injory smile snad to vydrží motor big_smile kdyžtak vyměním taky smile až dám dokupy obě auta rád se stavím na nějakou akci smile 1/24 se moc v čechách nevidí,pokochal bych se smile prahu mam kousek.

Tak jak jezdíte..? Motory z injory jsem nabral, takže mám příp. i na prodej...

25

Jo a zkusil bych i https://holmeshobbies.com/motors/brushe … micro.html ale chtějí za poslání motoru za 12US asi 40za dopravu:lol:, takže hledám sparing y, když se podělíme aspoň dva nebo tři, už bych do toho šel...