Téma: Bazarová MT Strada - samé potíže
Zdravím, jsem tu nový a z RC auty nemám žádnou zkušenost. Koupi jsem pro syna bazarového Mavericka MT Srada. Tu chybu bych podruhé už neudělal, nicméně už se stalo. Řeším několik problémů - viz. níže. Taktéž pro mě není řešení koupit něco jiného - dražšího. Je to z důvodu že zatím nemáme jistotu, že nás to bude bavit. Tedy cílem je auto zprovoznit, ne ho zahodit a koupit jiné. Řeším několik věcí.
1. Špatné zatáčení. Koupil jsem novou páku řízení. Projevuje se to tak, že když se vychýlí páka serva tak kola maji dost velkou prodlevu než zatočí na jednu stranu. Na druhou stranu (doprava) nezatočí při stojícím autě téměř vubec a zatočí, až když se vozítko rozjede. Uvedené přisuzuji právě té páce - mám koupenou novou ale ještě jsem si nevyměnil tak snad to bude tím.
2. Servo - po zapnutí v klidové poloze bez zatáčení vydává nějaký cvakavý zvuk. Ten přestane, když se se servem pohne. Po vrácení do klidové polohy se zvuk vrátí - přisuzuji vadnému servu, koupil jsem nové.
3. Regulátor. Mám X-Car 45A Brushed Car ESC. Je to tento: https://www.rcprislusenstvi.cz/Stejnosm … C-d46.htm. Nedaří se mi dle návodu vypnout ochranu podvybití u Li-on článků. Auto jinak provozuji na tovární NIMh 7.2V a LI-PO 2S. Mám za to že při provozu u NIMH mohu ochranu vypnout abych tu baterii vyjezdil. U LI-PO je naopak na místě ochranu zapnout. V návodu k regulátoru píšou stisknout programovací tlačítko a zapnout regulátor. Když to udělám tak regulátor jednou pípne. Když ho ale vypnu a zapnu znovu jen zapínacím tlačítkem- pípně pokaždé dvakrát (ochrana zapnutá). Chápu to správně, že si ten regulátor prostě nepamatuje poslední nastavení a pro to, abych ochranu vypnul musím pokaždé stisknout programovací tlačítko, zapnout regulátor, počkat až jednou pípně a už ho nevypínat. Je takto ta ochrana vypnutá? Část návodu přikládám.
To check current status:
Switch on ESC and check Motor’s “Beep--”:
• Motor “Beep--” + “SI-LA-SO--” or “SO-LA-SI--”
Status: Record Neutral Point + Protection OFF
• Motor “Beep--Beep--” + “SI-LA-SO--” or “SO-LA-SI--”
Status: Record Neutral Point + Protection ON
To Program:
1) Hold “Programming Switch”.
2) Switch on ESC, release to program according to Motor’s “Beep--”:
• “Beep--”: Both protections are OFF.
• “Beep--Beep--”: Both protections are ON.
• Default Status: OFF.
Aby to bylo jasnější, prostě se mi nedaří dosáhnout tohoto stavu.
o check current status:
Switch on ESC and check Motor’s “Beep--”:
• Motor “Beep--” + “SI-LA-SO--” or “SO-LA-SI--”
Status: Record Neutral Point + Protection OFF
Pokaždé mi ten regulátor po zapnutí pípne dvakrát.
4. Poslední věc která mě trápí, je hřející se motor. Ale jako ne že by byl horký, on po třech minutách ostré jízdy roztaví cín na kontaktech motoru a upadnou napájecí dráty. Když jsem před koupí s předchozím majitelem ato projížděl, tak on furt zastavoval a já netušil proč - no teď už to vím. Motor není originální je měněný za tento.
Kartáčovaný motor Hackmoto 27T pro 1:10 RC pásové podvozky, nákladní vozidla mohou vyhovovat Axial Tamiya
https://twokeysrcparts.com.au/product/h … al-tamiya/
Mnou uvažovaná řešení:
Body 1 a 2 se vyřeší pravděpodobně výměnou. S bodem 3 si nevím rady. Pokud jde o hřející motor napadá mě to nějak opravit (upřímně nevím jak) anebo to řešit výměnou motoru a regulátoru. V tom případě bych ale šel rovnou do střídavého pohonu.
Chápu že takto podané je to auto spíš na vyhození ale mě spíš jde o to to spravit do nějakého použitelného stavu už s ohledem na cenu dílů a předpokládanou cenu budoucích dílů v případě že by se měnil motor s regulátorem.
Našel by se tu někdo kdo by byl ochotný se mnou ty věci probrat a říci na to svůj názor co vyměnit, případně mě zajímají i věci okolo údržby. Jsem prostě začátečník, který chtěl udělat radost synovi a pravděpodobně naletěl. Pokud by jsme řešili věci na dálku mohu poslat jakékoli fotky i videa jak se to chová. Neumím sem vkládat fotky a videa.
Kdyby se našel někdo z Kladna a okolí, ke komu bych případně mohl s autem zajet a kdo by mi řekl svůj názor na výše uvedené problémy za kafe/čokoládu/láhev něčeho ostřejšího moc to uvítám. Děkuji všem.