176

Re: Arrma Kraton/Talion 6s BLX

Jedine, co by stalo za uvahu od Turnigy, jsou ty nanotech ASPEC. Ty jsem videl, ze jezdi kluci i na hobby zavodech. Vykonostne dle informaci na netu a od nich uz velmi dobre,  ale take uz podstatne drazsi, zrovna vcera jsem se na ne koukal, s postou 2x2S za 3 litry v hardcasu.. Jinak cpat do tezkyho auta, monstera/truggy obycejny Turnigy kapacitou 5 000mAh a 30C mi prijde jako nerozum. Ja mam turnigu 5600mAh 55C(!) a jede to s ni na ho*no.. Ale jede to, pravda.. Kola se toci a mnohym to staci.
Doporucuji vzit ty dva kusy 4S od eMDeeho (KS-racing, 5600mAh, 55C), mam je taky a vzhledem k cene jednoznacne zatim to nejlesi, co jsem jezdil v Talionovi.. Navic ta baterie je lehka a mala.. Jestli jsou chvilku jezdene, tak budou uplne ok a za pusu v cene mozna pomalu i tech turnig nebo o neco vyssi.
Dobre porid smile

Xray XB8 2016 - Hobbywing Xerun XR8 sct, Xerun 1900Kv G2, Hitec servo
Xray XB2 2016 - esc Hobbywing Xerun 120A, Trackstar 5,5T, Savox servo
Precirotate SB401 - esc Hobbywing Xerun 120A, Hobbywing 5,5T G3, Savox servo

177

holt co člověk, to názor smile Já bych rozhodně Turnigy a Zippy nezatracoval.. Např. 2 roky jsem jezdil turnigy 5000 jen 20C v Savage flux s mambou a taky to jelo... Jasně to už je docela extrem, na závody by to rozhodně nebylo, ale ty tazatel předpokládám jezdit nebude. Baterie do aut stejně většinou člověk po 2 letech zahodí, a je trochu rozdíl zahodit baterky za 1500Kč nebo za 3500Kč, ale jasně je to o penězích... dražší jsou lepší, o tom žádná.. ale pro běžné poježdění jsou baterky z HK v pohodě a většina lidí na nich jezdí...

Arrma Kraton 6S; Turnigy Reaktor 250W; (dříve HPI Savage Flux HP, TRX Stampede VXL)

178

lepsie baterky su casto lahsie, kvalita jednotlivych serii menej kolise, clanky su vyberane do kazdeho packu jednotlivo, po vybiti mensie rozdiely v napati medzi clankami, rychlejsie nabijanie vdaka tomu, nizsie teploty, kvalitnejsia kabelaz vo vnutri baterie a kvalitnejsie kable/konektory na baterii, mensia chybovost, citelne vyssi vykon a na zaver, nikto nepocita pocet nabijacich cyklov,ktory nevravim ze sam o sebe prevazi nizsiu cenu lacnej baterky, ale spolu so zvysnymi vyhodami  moze rozdiel v cene z velkej casti eliminovat.

paradnu 4s 6500mah baterku som kupil uz aj za 3000, staci ak dosiahne dvojnasobnu zivotnost cyklov+ vyssie popisane vyhody a strci podla mna lacne baterky do vrecka.

ak ti 20C vydrzi 2 roky v monster trucku na mambe, tak to neviem ako s tym jazdis, resp nejazdis.

co to odjazdene: Tamiya dt02, Tamiya df01, Team associated b4.1 , Sworkz s 104 ek1 performance kit, Xray xb9e 2013,Trucksucks Ejebo 1/10 brushed/bl,TLR 8ight-t 2.0, Agama a8e evo, Schumacher SVR, SV2, Xray xt8 2009 bl

179

Ahoj, posilam maly update Taliona pomoci custom made dilu, nechal jsem si vyrobit zatim jen par dilu, ale dalsi jsou na ceste, aktualne davame dohromady osvetleni, taky se chystam na buggy.. Ale to je zase jiny pribeh smile
Zpet k Talionu, vylety na drahu se prece jen trochu na aute podepsaly, konkretne kastle dostala zabrat a v miste uchyceni se prolamala.. Vyresil jsem to novym, masivnejsim dilem, ktery doseda na karoserii v jinem miste. Navic uz nepouzivam sponky, ale suchy zip:) Jelikoz je fotka vetsi, nez dovoluje forum, davam odkaz na rajce :
http://talion.rajce.idnes.cz/custom_mad … G_0287.jpg

Krome drzaku karoserie jsem namontoval i bordel kryty, ktere kryji komplet cela ramena. Pod pruzinami tlumicu jsou pak vlozky, opet vyrobeny na miru s vyskou 11mm.. (kazda podlozka ma ze spodni strany ubran material tak, ze pruzina presne do dilu zapada a nijak diky tomu v podlozce necestuje a presne jeji drahu vymezuje). Sem tam jsem totiz potreboval jeste vice pritvrdit tlumice, nez bezne dovoluje aretace na tlumici... Timto jsem si trosku pomohl smile Jinak pruziny na obrazkou jsou od Team Durango z jejich truggyny a jsou vyrazne tvrdsi, nez originaly.
http://talion.rajce.idnes.cz/custom_mad … G_0290.jpg

Taky jsem si nechal vyrobit stojan, tenhle je tedy konretne na Serpenta (buggy), lze ho polohovat, pripadne slozit do velmi kompaktniho rozmeru smile

U Taliona se mi povolilo horni rameno v plastovem uchyceni, neslo to uz opravit, ruzne jsem to dotahoval a lepil a porad nejak spravoval, ale chtelo to zkratka novy dil. Nelibil se mi ale ten plast.. Takze opet prislo na custom vyrobu, tentokrat jsme ulozeni horniho ramene udelali masivnejsi a hlavne jsem do nej zapustili matici, tudiz nyni se uz nesroubuje kov do plastu, ale kov do kovu a drzi to perfektne. Dovolim si i tvrdit, ze tento kousek je mnohem lepsi, nez original..  Otazkou je, proc to neudelali uz kluci od Arrmy..  ? hmm
http://talion.rajce.idnes.cz/custom_mad … G_0294.jpg
Zde puvodni dil:
http://talion.rajce.idnes.cz/custom_mad … G_0296.jpg

Mno a konecne jeste prikladam pro inspiraci privod vzduchu k pasivnmu chladici, zde vyrobeno pro buggynu, Talion to moc nepotrebuje, vystacim si u nej s pasivem, pripadne v lete za vedra s aktivnim vetrakem.. Buggy ma mnohem vice natesno kastli a privod vzduchu tam vazne a to i s tim aktivnim chlazenim, tak jsme to vyresili takto..Samozrejme na kastli musi byt prurez.  Budume ale nasavani snizovat a dale upravovat, tvar se nam nezda optimalni, taky bude v jine barve, nejspise oranzove (serpent ma oranzovou kastli)..
U Taliona ta bila taky neni zrovna prakticka, tam jeste nevim, jakou barvicku zvolim, libi se mi ty reflexni, tudiz mozna taky pujdu do nejake divociny.. Pripadne decetni cerne, jeste uvidim wink
http://talion.rajce.idnes.cz/custom_mad … G_0293.jpg

180

pekna praca, treba inovovat ked sa to da smile ta biela farba sa mi normalne paci. A uzitocny poznatok s chladenim motora na buggy vs truggy, pohyb vzduchu robi vela.

co to odjazdene: Tamiya dt02, Tamiya df01, Team associated b4.1 , Sworkz s 104 ek1 performance kit, Xray xb9e 2013,Trucksucks Ejebo 1/10 brushed/bl,TLR 8ight-t 2.0, Agama a8e evo, Schumacher SVR, SV2, Xray xt8 2009 bl

181

Mensi update k Talionovi, buggy jsem uz vyladil a momentalne cekam na dily, tudiz jsem se presunul k truggyne smile Ladil jsem podvozek, upravil jsem propady ramen (snizil), vymenil pruziny. Zde jsem to vyresil trochu Salamounsky. Talion i jeho zavodni sestricka (DEX8T) trpi na mekke a kratke pruziny. Tudiz jsem to vyresil tak, ze v zadu i vpredu mam zadni pruziny, pricemz ty zadni jsem jeste podlozil vlozkou, idealne by sem patrily pruziny s delkou 90-95mm, ja mam cca 82-84mm. Vpredu nove 95gf (5,32lb), vzadu 81gf (4,54lb), vysku jsem upravil na 38mm vpredu a 40mm vzadu.
Stock kola mi hned po par jizdach popraskaly, prehodil jsem je na HPI z bazaru, coz teda nebyla velka vyhra.. (jsem chtel usetrit:lol: )
Zmenil jsem v prubehu minuleho roku LOSI a ty uz jsou vyborna (na drahu obzvlast), tak kdyby nekdo hledal nova, doporucuji..;)
LOSA7743 a zlute disky s offsetem LOSA7780A (uz to ma temer vetsi sirku jak delku tongue )
Tady posilam  odkaz na album, jsou to ty posedni fotky.
http://talion.rajce.idnes.cz/custom_mad … o_-_Talion

Naposledy upravil: Mexxx (10. 02. 2016 00:14:26)

182

Ahoj vsem, tohle vlakno by si zaslouzilo trosku ozivit.. Arrma vydala NOVOU verzi Kratona a Typhona, ktera se prave v techto dnech dostala konecne do nasich obchodu. Informace je to o to lepsi, ze ceny zustaly stejne.. Obe auta maji komplet novou elektorniku - tedy ESC, motor a nove vodeodolne 15kg servo s velmi slusnou odezvou 0,12 sec. Krome toho presla Arrma na XT 90 konektory (snesou vetsi zatez, mensi odpor) a kabelaz z AWG 10. Soucasti je i novy prijimac a volantovka.
Zmen docela hodne, podobne tak i Typon, mozna doslo i  nejakym dalsim zmenam v materialu, ale to uz bude muset vyzkoumat nejaky majitel techto novych verzi.. smile
http://www.arrma-rc.com/rc-cars/latest/kraton/blx
http://www.arrma-rc.com/rc-cars/latest/typhon/blx

Snad brzy vyjde i upgradovana verze Taliona, kteremu by urcite slusely kvalitnejsi (idealne plne) disky

Naposledy upravil: Mexxx (30. 05. 2016 10:26:44)

183

a pre info, kombo je vyrobene hobbywingom a motor ma konecne poriadny rozmer 74mm smile

184

Zdravim Všechny,

Měl bych dotaz na na baterie do Kratona.Mám v plánu kupovat novou verzi a pořád nemám jasno co do toho koupit za baterky.
Z obchodu kde budu brát auto mi bylo doporučeno buď při 2x2S -EZ POWER 7200mAh/7,4V/70-140C - TURBO PACK
Nebo při 2x3S - ANTIX by LRP 5600 - 11.1V - 45C LiPo Car Hardcase
Nevím pro jakej pack se mám rozhodnout, protože cenově to vyjde úplně stejně tzn. 2tis za jednu bat.
Nabíječku budu kupovat taky novou a opět ze stejného obchodu doporučena - Raytronic C15 nabíječ s balancerem 50W

Za každou radu předem velké díky:)

185

teraz bezohladu na kvalitu EZ alebo LRP [neviem to bohuzial zrovnat], ja by som bral 6s, k tomu mensi pastorok a na ovladaci si potom obmedzil maximalny plyn. zmysel by to malo mat taky, aby ti cely system tahal menej prudu a menej sa zahrieval, to dosiahnes vdaka vyssiemu napatiu a vdaka lahsiemu zprevodovaniu k tomu, zaroven ale aby sa motor nepustal do super vysokych otacok [coz zase len produkuje teplo a je narocne na rotor] tak zlimitujes max vykon. Vo vysledku by si mohol mat s oboma baterkami auto co ide 60kmh, ale v tomto pripade by si mal mat nizsie teploty, zataz na baterky a regler a o nieco malo vyssiu vydrz bateriek [ak uvazujeme rovnaku kapacitu]. A teda aj lepsiu zivotnost komponentov.

http://dhrc.rchomepage.com/RolloutCalc.htm

tu mas peknu kalkulacku kde si mozes skusit ako napatie baterky a pastorok zmenia vykon auta pri zachovani ostatnych parametrov
priklad pre moje auto [poznam jeho prevody], na 4s a 14z pastorok , da mi to 54kmh, dam teda 6s, 11z pastorok, o 15% stiahnem otacky motoru a som zase na 54kmh. Ale s vyssie uvedenymi vyhodami.

samozrejme idealny pripad by bol mat motor s nizsim KV, ty si ale motor vyberat nemozes, takze pracujeme s tym co mame.

Naposledy upravil: eMDee (20. 06. 2016 12:08:28)

186

Diky za odpoved:)
Ja jsem uz tak nejak od zacatku nalomenej na ty 3S
Nejaka rada kde a jakou znacku koupit?

187

to ti bohuzial neporadim, s baterkami je to tazko, lahko stupis do kaluze. ak ti predajca odporuci tie Antix a mas na to korunky tak ich asi vezmi, ked sa s nimi daco stane, aspon su kupovane v CR a predajca by sa k tomu mal postavit s ohladom na to ze ti ich odporucil. ja som mal iba 3s od LRP 4500mah a tie, za 90e kus. boli dobre, ale cenou nie.

188

Ahoj, tak jsem si objednal taky novou verzi Kratona a čekám na naskladnění... mezitím vybírám nějaké akuše na HK a přemýšlím, že bych k nim přibral do rezervy aji nějaké servo, protože co jsem tak četl, tak ty základní dlouho nevydrží. Poradil by mi prosím někdo nějaké konkrétní z EU skladu abych ho mohl vzít k těm akuším? Nějaký rozumný poměr cena/kvalita. Chápu, že za kvalitu si člověk musí připlatit, ale 2 tisíce mi přijdou dost :-/

189

Ahoj, mam pomerne zanovni Zippyny 6000mAh/50C v hardcasu, 2x 2S me vyslo na nejakych 1700kc.. Nekteri s nima jezdi i zavody, me se na draze nicmene v buggyne trochu foukaji a to jezdim s lipo stopem na 3,75V a buggy vazi pod 4kg.. Jsou dobre, cena super, ale to nafouknuti po dojeti me trochu znervoznuje. Uvidime, kolik toho vydrzi, nutno tedy rict, ze i takove TrackPower s cenou 2,5x vyssi se take foukaji.. I prodejci nekdy krci rameny a jen konstatuji, ze nektre znacky baterek to proste delaji a je to normalni.  No take mam nove Gens Ace 5000mAh/50C 2s s cenovkou cca 1250kc/ks a ty jsou zatim vynikajici. Obe dve sady se chovaji stejne, zadny problem, vykon OK. Zkratka uz jsem tech znacek vyzkousel docela dost a tohle je u me v tuto chvili vitez v pomeru cena/vykon. Pokud bych ted kupoval baterky, sel bych proto do znacky Gens Ace.. V tvem pripade zvaz 2x3s s tim, ze by sis stahnul vykon na ovladacce..  Na servu bych rozhodne nesetril, kup neco s tahem pres 20kg.. Kraton je krava a taky neco vazi, kola tezky... Doporucuji napr. Hitec 8335SH s tahem 24kg, cena cca 1800kc nebo neco od Savoxu. Budes mit 2 roky zaruku a jistotu, ze minimalne ty dva roky bude servo fungovat.
Asi bys rad slysel neco jineho a doporuceni produktu na HK, ale ta cena proste odpovida kvalite, pro me je zasadni zaruka a spolehlivost, ktera je pro me u HK s otaznikem.
Dobre vyber a gratuluji ke Kratonovi, budes urcite spokojeny! wink

190

Děkuju za názor. Doma mám nevyužitou jedenkrát jetou Turnigy nanotech 3S 5Ah 65~130C, tak k ní vezmu ještě jednu a uvidím jestli se budou nafukovat nebo ne. S tím servem teda asi počkám až odejde základní a potom koupím nějaké z ČR. Na co se má při výběru serva dívat aby mi do Kratona "pasovalo"?

191

Vyprdni se na předraženej Hitec , kup si JX servo.  wink

- -  Servis RC modelů :     Fotky    Videa    Blog    Zvuk    Tel:  608 249 147  - -

192

a tip na nějaké ověřené? smile

193

http://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz/ … 10sec-24kg

- -  Servis RC modelů :     Fotky    Videa    Blog    Zvuk    Tel:  608 249 147  - -

194

super, díky. Je fakt, že ty JXka můžu mít za tu cenu dvě big_smile A jestli jsou tak kvalitní jak tvrdí, tak je to pecka.
Objednal jsem si ještě přední a zadní nárazník od T-Bone Racing. Krom toho že to vypadá krutě, si myslím že to může i spoustu věcí zachránit. Hlavně při kolizi s nižší překážkou by se auto mohlo po překážce sklouznout namísto čelního nárazu na přední nápravu. Co si o tom myslíte vy? smile

195

Cenove vypadaji JX serva zajimave, co se tyce kvality, tak nevim, proto jsem zminoval Savox a Hitec, ktere se opravdu hodne jezdi a vim, ze se na ne da spolehnout. Luki ma ocividne zkusenost s JX, takze jdi klidne do teto znacky, proc ne. Jen pozor na voltaz, to servo v odkaze ma doporuceno max 6,0V, ty potrebujes ale servo 7,2V.. Nebo alespon ja jsem nikdy nezkousel vetsi voltaz, nez je uvedena vyrobcem.. wink

196

jaj... dobrý poznatek... v tom případě bych to viděl na http://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz/ … 09sec-27kg

197

Mexxx napsal:

Nebo alespon ja jsem nikdy nezkousel vetsi voltaz, nez je uvedena vyrobcem.. wink

ja som skusal, 6V servo od savoxu na 8.4V lipo a fungovat to fungovalo, samozrejme ako dlho, to uz je druha otazka, na trati som to nejazdil. Nie som si presne isty co v serve je konkretne napajane vstupnym napatim, ale co sa samotneho motoru tyka, je to podla mna rovnaky pribeh ako u pohonnych motorov - vyssie napatie = vyssie otacky = viac prudu a tepla. Kedze servu nemozem zmenit prevody ako na spur/pastorok u motoru, mozem zataz nan ovplyvnit jedine dlzkou servo paky. Ak napatie nema ziadny dalsi negativny vplyv (povedzte mi niekto), tak mozem 6V servo dat na +1.2V, ak znizim  umerne zataz na servo.

Ked som sa vracal k modelarstvu videl som serva od savoxu a v rovnakej cenovej hladine pri istej rychlosti prevysovali tahom konkurenciu. Prislo mi to ako jasna volba. Zaroven ale na forach bolo milion pribehov, o brownoutoch sposobenych tymito servami v kombinacii so slabsimi BECmi, ci istymi prijimacmi (spektrum). Takisto ich vela ludi na leteckych forach, nehodnotilo ako serva pre svoje drahsie projekty, kvoli poruchovosti. Az posledne som na tu temu cital pekny prispevok, autorom ktoreho bol samotny Steve Neu (Neu motors = castle creations = motory pre brushless hitecy), kde sa vyjadril na temu vyrobcov serv, pouzivajucich viac a viac otackove motory na dosiahnutie lepsich papierovych vykonov, sposobujuce vyssie prudove odbery, vyssie teploty a predcasne zlyhania serv. Na margo tohto este uviedol, ze prave striedave hitecy maju zabudovany limiter na odber prudu, takze nepapaju tolko ako niektore ine, papierovo nadupanejsie modely.

198

Ogaři, tož už mi došel ten Kraton a musím říct, že je to pecka! Letí to jak šutr, kam to pošlu, tak tam jede a moc si nestěžuje... Jde vidět, že už to není hračka... Teď mě celkem mrzí, že jsem kupoval Himoto EMXT-1 a pak do něj nasypal kotel peněz a stejně to není ani z poloviny takové poježdění jak s Kratonem.
Ale každá zkušenost něco stojí, že smile
Teď už to jen pořádně dostat do ruky a najít tady v okolí nějaké dobré místečka a lidi na vyblbnutí.
Každopádně všem díky za rady, určitě se neptám naposledy lol
Jako bonus jedno gifko z dnešní první jízdy
http://gifmaker.cc/PlayFrameAnimation.p … TXl68RkNbh

199

Tak velka gratulace... A jen potvrzuji Tvoje slova, az kdyz to vybalis z krabice a vidis model nazivo,  tak pochopis, ze to uz neni nejaka hracka, ale poradna masina. Zavodni podvozek se lisi "jen" kvalitou pouzitiych materialu v nekterych castech, pripadne celymi dily (tlumice apod.).. Jak uz jsem psal vicekrat, Arrmu vnimam jako takovy mezistupen hobby/profi. Za relativne "malo" penez hodne muziky.. wink

Naposledy upravil: Mexxx (03. 10. 2016 22:57:41)

200

Zdarec, vyjimecne tady pisnu obchod a tip na koupi... rchobbyracing.cz - akce na Taliona - 11 700kč  (verze 2016) lol