151

Re: Arrma Kraton/Talion 6s BLX

Tak už jsem si objednal Kratona, cca za týden by měl být doma smile Snad to bude dobrá volba, jako kompromis mezi monstrem a buggynou, zkrátka aby zvládal menší/střední terén i asfalt.

Pročítal jsem místní forum i nějaké zahraniční a mám k tomu pár postřehů a dotazů:
Aktuálně prodávané verze by již měly mít vyřešený problém s regulátorem, kdy jeho první verze často "hořela" smile
Praskající plastové uložení ložisek u kol je již také zesílené oproti první verzi a mělo by vydržet.
Originální servo nemá dlouhou životnost a s největší pravděpodobností dřív nebo později odejde.
- nemáte nějaký tip, jakým servem ho nahradit? Ale nechce se mi dávat dvojku za Hitec nebo Savox. Uvažuju nad něčím z HK, tam 18-30kg servo vyjde do 1000Kč). Jedno jsem HK již měl a fungovalo bez problému.
Ložiska - originální údajně také moc dlouho nevydrží a doporučuje se výměna např. za Avid
- řešili jste? jaká konkrétní odcházejí? Abych se předzásobil smile
Dean konektory - prý se jedná o neoriginální, u kterých někdy vypadává kontakt a restartují tím regl - setkali jste se s tím?

Nic z toho není moje osobní zkušenost, jen co jsem se různě dočetl, ale chci být trochu připraven na to, co mě čeká... Navíc díly na Kratona v ČR tolik nejsou, tak abych věděl s čím počítat. Mám počítat ještě s něčím dalším, na co narazím?

Lepili jste třeba spoje šroub/kov, nebo to drží z výroby? Má cenu rozebírat diffy a kontrolovat je, nebo stačí až když budu chtít dát hustší náplň? U talionu jste tu psali, že praskají kola... u Kratonu ok? Pneu zvládají i vyšší rychlost, aniž by se extra nafukovaly/praskly?

Jezdit budu nejspíš na 5S + dojezdím starší 4S, které mám. Na 6S se mi to nechce dráždit, aby nešla celková životnost součástek rychle do kopru.

Díky za postřehy, třeba takový souhrn pomůže i dalším smile

Arrma Kraton 6S; Turnigy Reaktor 250W; (dříve HPI Savage Flux HP, TRX Stampede VXL)

152

Tak za mě asi tak.

Mám Taliona. Už novým firmwarem v reglu. Jezdím 6S a žádnej problém jsem zatím nezaznamenal.
Dostává odemě občas dost pokouřit. Dost často jsem padal nešikovně bokem na přední kola a musím říct že se servem zatím žádnej problém. (předím jsem jezdíval s xrayem m18t:D:lol:)

S konektorama taky žádnej problém ale to je maličkost.

Šrouby jsem nelepil zatím drží jak mají.

Disky mám zatím taky v pořádku neprakají, jen gumy jsou jaksi laxně nalepený takže jsem je okamžitě zezul.

Náplně v diff sem nekontroloval takže nevím.

Jen jsem vyměnil pružiny s náplněma tlumičů, zdálo se to hodně měkký.

Tamiya FF01, Tamiya TRF414M WORLD CHAMPION REPLICA CHASSIS KIT, Kyosho PureTen GP Alpha, Xray M18T, Arrma Talion

153

Tak už mám Kratona doma... ALE... :-)
První problém byl ten, že už z výroby dorazil s prasklou spojovačkou mezi servem a servo saverem. To jsem pořešil koupí 2 "oček" a jejich spojení šroubem bez hlavičky.
Další neduh z výroby byl ten, že kastle měla otvory pro nasazení na auto skoro o 0,5cm mimo úchyty. To jsem vyřešil vypodložkováním úchytů kastle.
Následovala první jízda... vyjeté jedny baterky... vše ok. Po 5min na druhou sadu baterek mi však odešlo servo. Sice jsem to čekal, viz můj příspěvek výše, ale ne hned první den. Ach jo... V servu se musel zlámat nějaký převod, chrastí to v něm jak v míchačce. Spojím se s prodejcem a uvidím, jak se k tomu postaví, ale jestli dostanu stejné servo, tak to asi moc nepomůže.

Jinak jízdí vlastnosti na první otestování velice dobré, na asfaltu drží, nepřevrací se. Holt středový diff, stabilizátory a širší rozvor dělé své smile Vzorek pneu se zda trochu tvrdší, ale alespoň snad déle vydrží, dá se říct, že i se s ním dá i trochu driftovat smile
Až na vypsané neduhy celkově velmi dobrý dojem.

Ikdyž vlastně na jednu věc jsem narazil... couvání i na plný plyn není moc rychlé (řekl bych tak 15-20km/h?) + se mi u toho stejně roztancují přední kola, takže to je neovladatelné. Při jízde dopředu drží stopu jak pod plynem tak bez něj. Geometrii jsem nastavoval od oka, ale s tím jsem problém nikdy neměl.

Arrma Kraton 6S; Turnigy Reaktor 250W; (dříve HPI Savage Flux HP, TRX Stampede VXL)

154

Jak říkáš napiš prodejci.

Když se k tomu nijak nepostaví. Tak kontaktuj přímo arrmu. Oni to mají dobře ošetřený, reklamace a vše okolo u nich funguje perfektně.
Není to moje vlastní zkušenost ale zkušenot kluků za mořem. Jednak jsem si snima psal a jednak skoro do jednoho tam řešili ty regulátory a další věci.;)

Ty kola jak popisuješ při couvání jsou taky divný.

Tamiya FF01, Tamiya TRF414M WORLD CHAMPION REPLICA CHASSIS KIT, Kyosho PureTen GP Alpha, Xray M18T, Arrma Talion

155

Disky u Taliona v poradku rozhodne nejsou.. Disky jsou tvrde, nepruzi a navic s otvory, coz znamena, ze po par skocich praskaji . Tohle arrma bohuzel hrozne podelala, kdyby dala plne a pruzne, problem vyresen. Jinak samotne gumy a jejich vzorek nejsou vubec spatne, i kdyz tvrdsi. U Kratona mozna ale disky nepraskaji.. Jinak dean konektory jsou opet slabsi clanek a musim potvrdit, ze se s nimi neda jezdit, cca po 10-ti bateriich auto odeslo a stale se behem jizdy restartuje.. Pripadne hlasi pokles napeti a prechazi do jizdniho rezimu s omezenym vykonem motoru. Nastesti neni to nic neresitelneho, budu muset hlavni kabely prepajet (pravdepodobne na XT60), ale zamrzi to.
Dale se zacina ukazovat, ze slabsim clankem budou diffy, ktere jiz po jedne jizde maji uplne cerny olej a ozubena kola se koupaji v kovove lazni. Delaji to vymezovaci podlozky u ozubenych kol, ktere se zkratka vymylaji a uvolnuji kovove castecky do oleje.. Napr. takovy Serpent ma diffy podstatne lepe resene a nejake vymezovaci podlozky ci jiny bordel  v nem vubec neni. Koukal jsem i na zavodni verzi Taliona (Team Durango Dex8T) a ta ma diff stejne resene..:/ Ted uz do nich nelezu, treba ten humus v diffech je neznici, nevim..
Jinak co se tyce odolnosti, tak ted uz s autem zdaleka nemlatim tolik, co na zacatku, ale prezilo opravdu hrozne pady, kotrmelce, za celou dobu nic nezlomeno (!), elektronika funguje, motor ma vykonu na rozdavani, bohuzel ten dojem kazi tyhle mouchy v podobe kol, dean konektoru a mozna do budoucna diffu..
Servo u temer vsech RTR setu odchazi, jedinou vyjimkou je opet Serpent, ktery dava uz v zakladu Savoxe smile Stockove od Arrmy vypovedelo sluzbu asi po 4 jizdach (8baterek), dival jsem se tehdy dovnitr a prevody vsechny ok, bez jedineho vylomeneho zubu a pritom melo auto a sebou hromadu skoku. V mem pripade se poroucel motr serva, takze nyni na reklamaci a cekam na opravu. V pripade ale zubu reklamovat nejde, muzes si koupit ale novou sadu nahradnil kol. Ja mam u taliona HiTec servo s tahem 24 kg za 1800 kc, nic levnejsiho jsem tehdy nenasel (servo musi zvladnout 7,4V). Servo zatim funguje skvele, zadny problem smile
PS: u serva jen bacha na pretazeni, bezne vyrobce posle spatne sestelovany rozsah pohybu paky, ktera pak napr. na neco narazi, s necim navic pretahuje.. Mozna to vsichni vi, ale pro jistotu urcite zkontrolovat, rozsah se pak nastavuje na ovladacce.. Ja ted kupoval jeste buggy a musel jsem s hodnotou rozsahu jit ze 100 na 60% napr...  smile

Naposledy upravil: Mexxx (02. 07. 2015 07:38:23)

Xray XB8 2016 - Hobbywing Xerun XR8 sct, Xerun 1900Kv G2, Hitec servo
Xray XB2 2016 - esc Hobbywing Xerun 120A, Trackstar 5,5T, Savox servo
Precirotate SB401 - esc Hobbywing Xerun 120A, Hobbywing 5,5T G3, Savox servo

156

Ohledně reklamace serva, které mi odešlo při druhé sadě baterek... CZ prodejce mě slušně vyfáknul s tím, že serva reklamovat prakticky nejdou... Napsal jsem tedy přímo do EU servisu Arrmy a po zaslání fotky + faktury jsem měl za 3 dny nové servo doma. To jsem pak sdělil i prodejci, který se velmi omlouval, ale že prý jim serva reklamovat nechtěli.. no nevím... Mezitím jsem si však koupil servo nové a to za 1300Kč 17kg Hitec HS-5585, které zatím slouží bez problému.

Jaké jezdíte převody vs baterky? Já tam mám původní 12z pastorek a jezdím 5s. Budu kupovat ještě jednu baterku a přemýšlím, jestli jít opět do 5s nebo koupit 6s. Paradoxně stojí stejně, ty na které koukám (5000mAh, 40C) Buďto bych tam dal 14z a zůstal u 5S nebo nechal 12 a koupil 6s. Teoreticky by to na 6s mohlo jezdit déle, protože bych předpokládám jezdil tak do 2/3 plynu smile S 12z pastorkem se asi také méně hřeje motor. Na těch 5s jsem naměřil 72 stupnů.

Naposledy upravil: kykloop (01. 08. 2015 13:38:26)

157

predpokladam ze aj v CZ je rovnaky zakon ako na SVK a sice, ze predajca nema do reklamacie co hovorit, ma povinnost to zobrat a zaslat do servisu, aj keby si to pred nim kladivom rozmlatil to servo. respekt vyrobcovi.

ja by som 6s nepouzival a zostal pri 5s. je to mensi napor na diely auta a netlacim elektroniku na hranicu max napatia. A ak uz nie je baterka lacnejsia, co je divne, aspon bude lahsia. ak das rovnaky pastorok, auto sa ti bude hriat na vyssom napati viacej. ked mas teraz 72 (neviem samozrejme akym stylom jazdis) to tak 10z, ak nie 9 na 6s. Co sa dlzky jazdy tyka, vyssie napatie pokial nezmenis prevody, ti s dlzkou jazdy nepomoze. na zavody sa vyuziva vyssie napatie v zmysle 1400kv motor a 3650mah 6s baterka a tam je uspora energie rovnaka. ty KV neznizis, revodovy pomer nechas rovnaky a das tam 6s, nie sme sice lietadla, energeticke naroky aut su o spickach a preto tazko zovseobecnitelne, nie o -konst. prude, ale ziadne plus od toho necakaj. A ak chces zazit vykon, kup si nejaku nvsion/trakpower/nieco podobne baterku, 70-80C, aj na 4sku to pojde ako 5s (nie co sa rychlosti tyka samozrejme)

co to odjazdene: Tamiya dt02, Tamiya df01, Team associated b4.1 , Sworkz s 104 ek1 performance kit, Xray xb9e 2013,Trucksucks Ejebo 1/10 brushed/bl,TLR 8ight-t 2.0, Agama a8e evo, Schumacher SVR, SV2, Xray xt8 2009 bl

158

* a tam je uspora energie realna

co to odjazdene: Tamiya dt02, Tamiya df01, Team associated b4.1 , Sworkz s 104 ek1 performance kit, Xray xb9e 2013,Trucksucks Ejebo 1/10 brushed/bl,TLR 8ight-t 2.0, Agama a8e evo, Schumacher SVR, SV2, Xray xt8 2009 bl

159

já jsem nad tou 5s vs 6s uvažoval ještě v tom smyslu, že nová 5S je zkraje v poho, ale po roce přeci jen ztrácí výkon (jako každá jiná LIPO) a u "naddimenzované" 6s by mi to vadit nemuselo smile Koneckonců ono i u té nové baterky je znát, když je plně nabitá vs. po 15min jízdy, když už má přeci jen nižší napětí. Ale zase mučit elektroniku/komponenty na max, se mi taky úplně nechce, ikdyž na to má být auto papírově stavěné smile
Jinak těch 72 stupnů měl motor, když bylo venku 35, regulátor měl myslím jen lehce přes 40.

160

neviem ci nad tym rozmyslam spravne, baterka straca casom mozno kapacitu, hlavne ale schopnost drzat napatie pod prudom. Kamarat ma buggy na 6s a ked podrzi plny plyn 5 sekund, odpoji mu auto, lebo jedna baterka uz je stara, opotrebovana a ked si auto vypyta prud, klesne na nej napatie, LVC to odpoji.

chapem co chces povedat, pri vybitejsej baterke to ma zmysel, kedze furt budes mat viacej napatia ako na 5s cerstvej, co sa starnutia baterky tyka, tak ked je cas, tak je cas. ak stratis 30% vykonu z 5ska a baterka odide , rovnako stratis 30% vykonu zo 6s a konec.

ja som tiez jazdil v buggy 5sko na mambe monster, aj 6sko, foxy, zippy, nakoniec som skoncil na buggy motore a KVALITNEJ 4s baterke. akceleruje to ako besne, tie vysoke Cecka je proste citit, az po vybite odskacem vsetko co je treba (minule som jazdil s zippy baterkami zase, bolo to uplne skapate), da sa na to spolahnut a urcite to vydrzi viacej cyklov.

161

Taky na Talionovi jezdim jen 4s a je to zivejsi nez kamaraduv monster s 5s baterkama a mambou motorem..( a to se mu to jeste porad sype). Kratona jsem v "akci" nevidel, ale asi to bude dost podobne. Silnejsi baterie bych tam necpal, neverim tomu, ze to auto to dlouhodobe vydrzi, i kdyz treba vyrobce tvrdi, jak to frci pres kilo.. (jenze jak dlouho, ze smile ) Jak rika pak eMDee, jen potvrzuji, ze kvalita baterek dela hrozne moc, bohuzel ta cena sad Moje nejlepsi baterky jsou zaroven i papirove nejslabsi,  staly dva a pul litru.. Zatim mi cenove (vzhledem k vykonu) nejlepe vychazi Domansky baterie, ktere s klidem mohu doporucit a pritom jsou jeste unosne (jezdi take kamos, 5400mAh a 60C, super)...  Na Vanoce si snad udelam radost a koupim 7500mAh 2s 75/150 C big_smile

PS: nevim, kde si kupoval to servo (respektive Kratona), ale mne reklamaci bez problemu uznali, nyni doma a opraveno.. Takze cajk;)

Naposledy upravil: Mexxx (04. 08. 2015 22:25:49)

162

To Funadzy Ahoj, koukám, že prodáváš Kratona. Co se stalo? Však jsi ho tak vychvaloval!!

TLR 22 SCT 2.0 + TLR 22 4.0 2WD + LCRacing sand buggy 1:14 + LCRacing EMB-1 + TeamC 2WD buggy Jekkyl 1:10 + onroad Basher BSR BT-4 1/10 4WD 1:10 + LRP Blast TC rallye => bývalo Himoto Zenit MT model 2014 2,4GHz 1:10, SWORKZ S104 EK1, TeamC TS2 Team Edition 2WD 1:10 short, Serpent Cobra 1:8 Buggy, HSP Troian 1:16

163

A vždy vychvalovat budu ,ale situace se změnila ,pořídil jsem moto a už se mi to tu delší dobu jen válí. Nechám si jen Summita pro občasné vyblbnutí.. Rozhodoval jsem se dlouho ,ale tady na západě jsem sám a člověka už to tolik nebere. U baráku je Kraton zbytečnej nářez ,proto padla volba na sumce a proto také prodávám Kratona...Mám tu ještě navíc Fg Marder po malé GO.. ale musím ho ještě doskládat... Nemám na to vše čas asi tak...Jestli máš zájem můžeme se domluvit auto je v naprostém pořádku a plně funkční... wink

Traxxas Summit 1/8 (150A/1700kv)   Arrma Kraton 1/8 6BLX (180A/2050kv)   
FG Marder 2WD (28ccm...2.4 Ghz)     Flysky Gt3c-8ch    http://funadzy.rajce.idnes.cz/

164

Tak sem přešel na buggy ,Talion musel z domu,dvě auta sem nechtěl. Ale jeden od nás si ho pořídil nový,tak budu sledovat jak je na tom. smile

Naposledy upravil: mouchator (22. 09. 2015 19:58:37)

Serpent Cobra 2.0

165

Čaute všem je tu ještě někdo s Kratonem? Minulý týden mi přišel nový domů a musím říct ze jsem z toho auta zatím nezkutečně unešený. Koupil jsem do toho  2x 2s 5200 50c a auto má dostačující výkon ikdyž výdrž je bída sotva 20 minut ale zase furt na plný plyn:o). Mám doma ještě Axial Exo které jezdím na 3s a musím říct že výkonově jsou na tom podobně ikdyž exo je krapet rychlejší,ale zase kraton může až 6s což by bylo jiné kafe. Jsem hlavně překvapený jak je kraton nezkutečně stabilní díky nízkému těžišti a šíři auta je snad nemožné auto na asfaltu převrátit. Pokud někdo uvažuje o koupi a váhá s tím tak směle doporučuji. Jediné mínus bylo že auto přišlo s vadným přijímačem který jsem za 250,- korun koupil nový a mám klid. Původní samozřejmě reklamuji.

166

Ahoj, jsem rad, ze je tu tema o Arrma autech. Zvazuji poridit Talion nebo Senton. Zkusenosti s Talionem jsem nasel zde, ale jestli ma nekdo zkusenosti s Sentonem. Rad si poslechnu, trochu premyslim ktere vybrat.

A propo, jak funguje jejich regulator a motor?

Diky moc

LRP S8 BXe Team kit, combo Mamba Monster 2200kV, 6S Lipol Dualsky G5

167

oboje su na rovnakej platforme,tusim ze aj s rovnakou elektornikou, akze rozdiely budu asi iba minimalne, s vynimkou karosky, dlzky tlmicov, ramien, pneu... 1/8 short course je vymyslena kategoria, takze by som sa na to vykaslal. 1/8 truggy je aj zavodne legalne vozidlo, keby si chcel niekedy na trat, takisto lahsie zozenies gumy, lahsie zozenies azda karosky od inych vyrobcov, nastavenia, vzdy je dobre mat auto kategorie ktora sa realne pouziva. truggyna bude aj lepsia do terenu.

Naposledy upravil: eMDee (20. 11. 2015 17:48:27)

168

Tak o jezdeni na trati mi moc nejde, spis takove to damaci jezdeni. Spis jde o to kde to projede.

Nenasel jsem ani srovnani co ma vetsi svetlou vysku

LRP S8 BXe Team kit, combo Mamba Monster 2200kV, 6S Lipol Dualsky G5

169

preto som ti vymenoval aj zvysne plusy.. truggyna bude podla mna vyssia, na vacsich kolesach

170

Ahoj tak mám pár poznatků po intenzivních jízdách a cca měsíci a pul ježdění na motokrosové trati,na asfaltu, trávě i štěrku. Za prvé musím říct že arrma kraton je pro mě největší pecka a zároveň překvapení co jsem s rc modely zažil je to fakt živel a v porovnaní s Axial exo je exo totální nuda. Jezdím teda zatím jen na 4s 50c,ale ta rychlost je pro mě co se týká off road dráhy maximálně dostačující myslím že na 6s by  na trati stejně málokdo využil ten výkon.Samozřejmě co se týká jízdy někde po poli tak tam určitě 6s proč ne. Auto vydrží neskutečné skoky ,že už kolikrát jsem si říkal že se musí něco urvat ale zatím vše drží:o) Asi po 10 hodinách jízdy na trati mě odešla jediná věc a tou je servo ale to jsem očekával jelikož na každých forech co jsem četl tak snad každému servo odešlo.Nicméně jsem servo reklamoval a do TÝDNE přišlo nové a to z Německa což byl pro mě opravdu šok. Takže momentalně ještě jezdím na original a zatím drží:o)Co se týka údržby tak pozor na některé šroubky které se rádi povolují proto doporučuji po každé jizdě důkladnou kontrolu,ale není to nic co by locktite nevyřešil. K autu jsem si koupil ochranu motoru od dustymotors a mohu to jen doporučit je to vážně skvělá věc ale bohužel celkem drahá,dále jsem ještě koupil ochranu zadních náprav teamdurango a celkem příjemná změna,že to není tolik od bláta.

171

ahoj mam 2 měsíce kratona ale ted poslední dny mam takový problém když auto zapnu auto se ohlásí ale jak se chci rozjet tak auto jen cukne obě kontrolky u regulátoru zhasnou a potom 5 krát blikne jen modra kontrolka a takle pořád dokola dokud auto nevypnu ale řízení normálně de. nevíte prosím někdo co stím sad

172

Zdarec, me delal neco podobneho Talion na draze, odesly mi konektory, ktere jsou i jinde na foru kritizovany jako slabsi clanek. Auto se samovolne "restartovalo", rozjelo, pak skok a po dopadu se opet vypnulo, naskocilo a tak podobne.

Jinak update k Talionu:
Za sebou mnoho padu, hvezdic, skoku a veleskoku, jezdeno na technicke tratit brzda-plyn.. Celkove odeslo servo (reklamace OK, mam ho jako zalozni), ventilator na regulatoru, meneny konektory, jedna kovova osa a stock kola, ktera jsou k prdu. Jinak OK, panove.. Coz povazuji za velmi dobry vysledek:)

Jinak ted jsem kupoval nove offroad kola s offsetem od LOSI a naprosta parada, diky nim ma Talion podstatne lepsi jizdni projev smile Doporucuji!
Tak at to jezdi, cus! tongue

Naposledy upravil: Mexxx (06. 12. 2015 18:48:07)

173

Zdar borci teď uvažuji o koupi Kratona, ale potřebuji poradit dobré baterie. Dá někdo dobrou radu?

174

mam na predaj dva kusy, stare mesiac, jazdene 4x, s fakturou,
http://www.profimodel.cz/cz-detail-4348 … ttery.html
ak mas zaujem, posli spravu

175

já jezdím obyčejné Turnigy 2S+3S 5000 30C a Zippy 6S 5000 45C... Určitě bych doporučil alespoň těch 5S a samozřejmě čím víc Céček, tím lépe smile V poměru cena/výkon se hodně doporučuje řada Turnigy Heavy Duty.