1

Téma: jaky olej pridat do tornada

prosim, jaky olej mamm pridat do paliva tornado tc20?
povedlo se mi po prvni nadrzi prehrat motor u traxxas revo 3.3 a pekne me to stvalo. praskla ojnice. ojnici mam novou a auto porad nejede jak by melo, zda se mi ze se moc zahriva. zjistil jsem, ze palivo ktere jsem koupil ma jen 10,5% oleje.
jake oleje se daji pridat do tohoto paliva, abych dosahl 16% pomeru oleje v palivu?
aspon myslim ze ma byt 16%, nekde jsem to dneska cetl, ze traxxas tolik doporucuje.
snazil jsem se to tady na foru najit ale bez uspechu:/

dekuji

ps: zapomnel jsem jeste dodat ze jsem nasel neco o syntetickem oleji castrol, ale porad nevim jaky presne, takovych oleju je spousta sad

Naposledy upravil: klimbik (13. 08. 2014 15:07:19)

Traxxas Nitro Revo 3.3

2

Re: jaky olej pridat do tornada

To není palivem , ale rukama !  Jak je auto staré a kolik máš zkušeností s RC ?

- -  Servis RC modelů :     Fotky    Videa    Blog    Zvuk    Tel:  608 249 147  - -

3

auto ma 14dnu cca, zkusenosti leda s elektrickyma autama. o tomhle jsem cetl vsechny navody na nastaveni karburatoru.
vyjel jsem 2,5l rapikonu 16% v pohode.
a pak po prvni nadrzi 20% tornada jsem to pokazil.

ja jsem myslel ze by to mohlo byt i palivem. rapikon mel o procento a pul vic. u toho tornada se mi nepodarilo vubec najit takove nastaveni, aby auticko poradne modre kourilo.

mam uz objednany i teplomer, ale nez prijde tak bych rad trochu jezdil.

vim ze se ma ladit od presycene smesi a ubirat po kousickach, ale s tim predeslym palivem to slo fakt lehce.

Traxxas Nitro Revo 3.3

4

vedel jsem i ze kdyz pouziju jine palivo (viceprocentni), ze musim znovu nastavit karburator. tak jsem mu hned na zacatku pridal a pak ubiral.

Traxxas Nitro Revo 3.3

5

A jak si zajížděl motor ?

- -  Servis RC modelů :     Fotky    Videa    Blog    Zvuk    Tel:  608 249 147  - -

6

podle navodu. pet nadrzi. prvni na ctvrtinovy plyn. druhy na polovicni. pokazde jen 2-3 sekundy a brzda. tak nejak to bylo, presne z knizky. ale jelo mi to pomalu, protoze to bylo celou dobu moc bohata smes. ale cetl jsem ze pri zajizdeni se to jeste ladit nemelo, tka jsem to ani nedelal.

Traxxas Nitro Revo 3.3

7

Takže zajížděls dobře , olej při zajíždění si do paliva nepřidával ? Zajížděls a jezdíš bez teploměru ?

8

olej jsem jeste nikdy nepridaval. zacinal jsem na 16% nitro rapikon. 12% oleje.

jezdim bez teplomeru i zajizdeni bylo bez teplomeru. ted mam objednany bezdotykovy asi infra teplomer. at mam predstavu o teplotach.

Traxxas Nitro Revo 3.3

9

Při zajíždění se do paliva přidává ještě olej a musí se hlídat teplota ! Vysoká teplota je důsledkem chudé směsi.
Kdo auto opravoval ?

10

auto jsem opravoval sam dneska, vymena ojnice.
uz jede, ale mam strach ze se zase prehreje, proto jsem si vycetl kolik tam ma byt oleje a zjistil jsem tu odchylku od pozadovane hodnoty traxxasu.

Traxxas Nitro Revo 3.3

11

Motor si vyčistil , aby tam nezůstal žádný zbytek materialu z ojnice , kouknul na válec i píst a jsou bez poškození ?
Počkal bych s ježděním na teploměr a asi bych ještě dodatečnš koupil olej , stačil by ricínový olej. Vyjezdit třeba 5 litrů paliva s příměsí ricínu a pak už můžeš bez něj.

12

ano. vycistil, vyplachl, vyfoukal, namazal.

jenom dve veci me na tom stvaly.

1) povrch pistu i vybrusu byl v pohode, az na maly detail. jak se rozpulila ojnice, poustelo to pist malinko nize nez by mel, tak se omackala hrana na strane vyfuku, to jsem ubrousil lehce, aby to nedrelo ve valci. jenze to vymackani ten dela v horni poloze pistu malinkatou dirku, asi pul milimetru. kdyz je pist nahore, tak je z motoroveho prostoru maximalne milimetrova dirka smerem do vyfuku. coz by asi mohlo zpusobovat unik pripravene smesi, ale kdyz je pist nahore, tak tam jeste neni tlak, tak by to snad nemuselo moc vadit. maximalne snizeny vykon lehce a zvysena spotreba. kdyztak me oprav.
casem objednam nejakym chytrym zpusobem vybrus a pist z ameriky, maji to tam za tretinove ceny, ale trva to dlouho nez to prijde.

2) druha vec je ta pruzinka co drzi kolicek v pistu proti vyjeti ven. nedostal jsem to k ojnici nove, tak jsem pouzil ten puvodni, a nedrzel tam uz tak pekne jako predtim. tak doufam ze nevyskoci.

jinak ohledne toho ricinoveho oleje, vsude na anglickych forech jsem cetl ze tam davaji synteticky castrol olej, ale nenasel jsem prave ktery. ricinovy jsem taky cetl, dokonce uz je v nejakych asi 2% obsazeny i v tom mojem novem palivu tornado tc20.

ohledne toho vyjeti peti litru a pak uz bez nej, to moc nechapu. ja jsem myslel ze bych ho tam pridaval z toho duvodu, ze je v originalnim baleni obsah oleje mensi nez vyrobce doporucuje. proc doporucujes (nebo schvalujes) po vyjeti peti litru uz jezdit s nizsim obsahem oleje?

Traxxas Nitro Revo 3.3

13

Jestli je narušený přesný rozměr pístu , tak už komprese nebude úplně nejlepší , ale to neznamená že to nemůže jezdit. wink
Přidat ricinový olej stačí. Paliva jsou přesně vyrobené a není třeba je upravovat , ale pokud máš pocit že to bude lepší s přidaným olejem , tak klidně ........ motoru to neublíží. Olej se přidává při záběhu motoru , protože tam dochází k velkému tření než se motor "vybrousí" a pak už není třeba , ale tys zajížděl bez přídavného oleje a ještě je motor poškozen a po opravě , tak pár litrů by bylo lepší odjezdit s olejem navíc.

14

diky moc za rady, zitra jdu sehnat olej smile

Traxxas Nitro Revo 3.3

15

V každém případě neuškodí když si v téhle chytré sekci najdeš info které se ti bude hodit.
http://www.rcauta.net/forum/forum80-zaklady-o-rc.html

16

tak koupil jsme deci ricinoveho oleje v lekarne, sice 70kc, draha sranda, ale fakt to je ted lepsi. uz to i kouri modre. pridal jsem tam 5% cca. resp. do 120ml paliva jsem dal 6ml oleje.

sice nebudu klidny dokud nebude teplomer, ale rozhodne z toho mam dneska lepsi pocit smile

a jeste jedna otazka. jak jsem dneska jezdil, tak po zabrzdeni (zpomaleni) motor zustava v otackach par sekund a az pak klesnou. nikde jsem zatim takovou vec nenasel. cim to muze byt? predtim to tak nedelalo, ale je fakt ze jsem od te doby hybal se vsema nastavenima. ted jsem nastavil hsn tak aby to kourilo a abych nemel strach ze to spalim, lsn jsem nastavil pinch testem, po zablokovani paliva 2-3 sekundy jede a pak zrychli a chcipne. a idle jsem nastavil na nizke otacky.

kdyz auto stoji na miste, tak ma chod krasny, ale po pridani a zpomaleni jede moc rychle. dokonce i kdyz pustim plyn, tak se toci kolecka, dokud se sam zase neuklidni. ten stav trva vetsinou tak 3 sekundy po zastaveni.

Traxxas Nitro Revo 3.3

17

To znamená že máš moc bohatou směs.
Jestli ti to před tím nekouřilo a motor se moc hřál jak si psal , tak to není tím olejem , ale tím žes jezdil s moc chudou směsí a zničil sis tak motor ! ! ! ! Radím ti dobře - počkej s ježděním na teploměr a přočti si sekci na kterou jsem ti napsal odkaz. Kdyby sis to pročetl dnešní otázku bys nenapsal.

18

ja to myslel jinak. s tim prvnim palivem kouril pekne. s tim druhym kouril malo, i kdyz jsem mu pridaval (obohacoval).
proste modry kour je z oleje, ktereho je v tom novem palivu malo no.

jinak na tu sekci jsem se dival uz vcera. nasel jsem si tam krasne schematko lazeni nitro motoru smile diagram.

Traxxas Nitro Revo 3.3

19

jeste abych to upresnil. s tim novym palivem (tornadem) se mi podaril akorat nejaky namodraly kour, ale ne atk pekny jako s tim rapikonem. a tedka jak jsem pridal ricinovy olej tak mam i s tornadem modry.

ohledne toho ochuzeni smesi jsem to cetl hned na zacatku v revo manualu. ze pokud neni kour, prehreje se to. to jsem vedel. ale s tornadem byl bud sedo-bilo-modry, a nebo to strikalo z vyfuku, takovy pekny modry nesel udelat smile

Traxxas Nitro Revo 3.3

20

Už tím, že jsi na začátku použil blbé palivo jsi odsoudil motor k záhubě. Na všechny motory nad 2.1 musíš pro jejich dobrý chod a chlazení použít palivo s obsahem nitra 25 %. Nechápu, jak si někdo koupí model za X tisíc a pak šetří pár desítek korun na palivu. Nový motor tě bude stát min. 4.000,- Kč. Stála ti ta úspora za to?

A ještě jedna věc - do paliva se nic nepřidává, to je blbost!

P.S. Rapicon nikdy!

Naposledy upravil: Axial (16. 08. 2014 07:05:11)

21

v manualu traxxas primo k tomuhle autu je napsane, ze se ma pouzivat palivo s 10-33% nitra.
optimalne pak 16-20%.

Traxxas Nitro Revo 3.3

22

V manuálech už toho bylo napsáno...

Toto je o zkušenostech. Ať to dobře dopadne.

23

S Rapikonem jsme zajížděli a jezdíme motory Alpha a jezdí bez problému i hobby závody.
Rapikon se zlepšil a není s ním momentálně žádný problém.
A když motor nečoudí tak nemaže a přehřívá se, rozhodně zajíždět s teploměrem.

Naposledy upravil: Lukmasin (17. 08. 2014 17:51:40)

Truggy LRP S8 TX Team ,ALPHA DRAGON .21 3 kanál Off Road Competition,Radio Futaba 3PL, http://rc-offroad-trutnov.cz/

24

Mel jsem pujceny jeden den teplomer, z vysoke skoly, s kalibraci. Mel dlouhou tyc jejiz konec meril teplotu. Autem jsem jezdil a co chvili teplotu na svice zkousel. Musel jsem vzdycky pockat nez se to "cidlo" zahralo, ale po chvili uz bylo videt ze jak auto stoji, tak se ochlazuje. No a teploty jsm nameril ruzne. Nekdy mi to vyskocilo i na 150-160 stupnu sad bez kastle to byvalo lepsi, ale taky dost, kolem 120-130. Premyslim jak tomu jeste pomoct. Bohatou smes mam myslim dost. Pekne modre kouri. Z motoru se nekouri bile, nikde nic nesmrdi. Z vyfuku obcas nejake to palivo vyleti, ale nic vazneho si myslim. Rekl bych ale ze je to pekny dukaz ze chuda smes tam neni. Premyslel jsem bud o tom vyssim procentu nitra, nebo o pridani vetracku nekam pobliz hlavy motoru. Jo a taky o vyrezech do kastle abych proudici vzduch nejak lepe nasmeroval na motor. Co myslite?

Traxxas Nitro Revo 3.3

25

160 stupňů je u tohoto motoru stejné, jako když je člověk po infarktu. Při 180 stupních nastává jistá smrt. Kdyby jsi řešil palivo ještě před zaběhnutím motoru, nebyl bys teď v této situaci. Samozřejmě, že palivo s vyšším obsahem nitra (jak jsem psal výše) by ti zajistilo nejen lepší chod, ale zároveň lepší chlazení. Myslím si, že jsi motor poslal do kytek.

Naposledy upravil: Axial (22. 08. 2014 08:12:23)