Téma: Hodnota Odporu
Ahoj, mam dotaz. Moje nabíječka mi ukazuje odpor baterie při dobíjení, k čemu mi je tahle informace dobrá?
Díky za odpovědi, je to asi blbá otázka ale líná huba holé neštěstí
FLY SKY GT3C 8ch
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Ahoj, mam dotaz. Moje nabíječka mi ukazuje odpor baterie při dobíjení, k čemu mi je tahle informace dobrá?
Díky za odpovědi, je to asi blbá otázka ale líná huba holé neštěstí
Čim větší odpor, tim víc baterie v pr..
Naposledy upravil: Duboun (08. 09. 2013 10:39:24)
OK super ale jak zjistim nějaké výchozí hodnoty pro 3S?
Čim větší odpor, tim víc baterie v pr..
Melo by to byt tak ze cim kvalitnejsi baterie (ma vic Ccek) tim ma nizsi vnitrni odpor. Nova baterie bude mit jekaky vnitrni odpor ten bych si nekde zapsal a muzes pozorovat jak barie starne bude odpor postupne stoupat. Vychozi hodnoty by jsi mohl najit na strankach vyrobce baterie.
Díky, jdu na to.
Teorie by měla být taková, že když si představíme baterii jako dokonalý zdroj, nebude mít žádný odpor. Skutečná baterie ovšem má odpor, který se dá představit jako rezistor zapojený sériově k baterii. Při vybíjení (i nabíjení) baterie teče přez tento odpor proud a tím na něm dojde k úbytku napětí. To v praxi znamená, že čim větší bude vybíjecí proud baterie, tím více na baterii klesne napětí. Zhruba se dá vypočítat maximální zkratový proud baterie vydělením napětí baterie vnitřním odporem. Ještě se dá vypočítat aktuální C-rate podle: C = 0,37 / (Ri * Kapacita v Ah). Ale to je spíš pro modely letadel abyste poznali že baterie už nevydrží a nehavarovali.
Jen dodam ze na kazdem rezistoru kterym tece proud (tedy i na vnitrnim odporu baterie) vznika ztratovy vykon v podobe tepla, toto teplo ohriva baterii pri dosazeni kryticke teploty dojde v LIPO baterii k nastartovani exotermicke reakce a baterie vyhori.
P = ctverec_I * Ri
Tedy ze baterie zacina mit vetsi Ri pozname i podle toho ze se vice hreje.
Naposledy upravil: Wormsnake (08. 09. 2013 15:55:46)
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.