1

Téma: Zlobí signál

Dobrý večer , Ahoj,

Mám postarší RC spalovák 3,5kubík (zakoupen cca 1 rok používán prodávajícím - mnou tak 10x na 10 min max) jsem v tom naprostý amatér , stává se mi , jakmile připojím soupravu vysílač k RCčku a zatáčím sem tam i bez plynu najednou se zasekne servo na jakékoliv poloze a nehne se nic(jako by to ztratilo signál s vysílačem) , to samé pokud držím plyn a sem tam zakroutím koly občas se prostě zasekne i s koly a nereaguje. Servo na řízení nové , vysílač v RC také nový

http://www.rc-auta.eu/zbozi/4690/Prijim … 2-4GHz.htm

vysílačka je Acoms je vidět na videu přiloženém s potíží.

http://www.youtube.com/watch?v=tPmtLCH4XmY

http://www.youtube.com/watch?v=lU6XUoLhV2s

Baterie v packu jsou jeté tak 5x ale dělá to i s novými nabíjecími i s alkalickou.

Baterry pack má 5,5-6V - neměl by být problém.
RC bylo zakoupeno již v takovémto stavu prákrát jsem se s ním projel ladil motor jenomže s tímhle nic ladit nejde , navíc se mi stalo , že se rc zaseklo při plném plynu jízdy (naštěstí na zahradě) takže se ulomil jen nárazník.

Prosím o jakékoliv rady nebo nápady co odzkoušet. (Kdyby se někdo našel z okolí Příbrami byl bych velice rád i s osobní radou ;-) )

Děkuji všem.

2

Re: Zlobí signál

Ahoj,

nevím, jestli Ti už třeba někdo neporadil, ale našel jsem Tvůj dotaz, a poté co jsem zkouknul ty videa,
tak mi to nedalo abych Ti neodepsal.

Mám pár tipů co bys mohl zkusit.

Není to sice z videa moc dobře vidět, ale pochopil jsem asi správně, že obě serva (tedy řízení a plynu/brzdy) reagují s velmi dlouhým zpožděním na pokyny vysílače, a někdy přestanou reagovat úplně, nebo se zaseknou v nějaké poloze.
Všiml jsem si, že máš zařazen za akupackem asi monitor napětí - a na těch LED diodách je pěkně vidět jak se napětí houpe přesně podle toho jestli je servo/nebo obě serva v činnosti nebo ne. K tomu by tedy rozhodně docházet němělo. Tohle by se dalo vysledovat nějakým chytřejším digi voltmetrem s větším počtem měření za sekundu a dost možná i s rozšířenější pamětí. Ale myslím že je to zbytečné - ty LED diody na monitoru podle mě mluví pravdu.

Napadají mě tato řešení:
1. někde je špatný kontakt - prověř kabely, konektory, včetně držáku baterií
2. samotný akupack je velmi "měkký" a při zatížení tedy výrazně klesne jeho napětí - to bych řekl, že bude asi
    nejpravděpodobnější příčina. Nevěřil bych novým bateriím - nedávno jsem kupoval 2x AA alkal. Panasonicy do foťáku
    - a vyfotil jsem s bleskem asi 2 fotky a baterky už byly na vyhození.
    Já osobně mám na nitro autě LiPo dvoučlánek + BEC obvod pro zajištění snížení napětí na 5,5 nebo 6V pro další
    distribuci - tedy pro napájení přijímače a serv. NiMh a NiCd packy už dávno v autě nepoužívám.
3. serva odebírají příliš velký proud z akupacku (který ale předpokládáme že je v pořádku) - pak jsou špatná serva,
    nebo třeba jen jedno z nich. Pak udělej test bez zapojeného jednoho a pak druhého serva
4. problém s přijímačem nebo s vysílačem - může být špatně spárováno - pak tedy znovu napárovat
5. problém s přijímačem nebo s vysílačem - může být také aktivován na přijímači nějaký FailSafe režim
    a ten třeba nepracuje správně.
6. problém s přijímačem nebo s vysílačem - může být na vysílači naprogramováno nějaké zmatené nastavení (třeba mixy
    apod.), ale to je velmi málo pravděpodobné.
7. problém s přijímačem nebo s vysílačem - vyskytuje se závada i pokud odstoupíš s vysílačem dál a dál (třeba i 30m) od
    auta?  Pokud ne, tak je jednoznačně problém s kompletem vysílače a přijímače
8. špatné pořadí zapínání - všiml jsem si že zapínáš auto dříve než vysílač, správně je to vždy opačně - tedy nejprve
    vysílač a po chvíli auto. Na to si zvykni. To jen tak na závěr.
    Toto samo asi tvůj problém nevyřeší, ale kdo ví, elektronika je někdy mocná a zrádná čarodějka. smile

Jinak stojí samozřejmě za úvahu se spojit v okolí s nějakým tím zkušeným modelářem aby se Ti na auto kouknul.

Tak to je asi vše.
Myslím, že máš teď co zkoušet, tak pak dej vědět jak to vypadá.

Tak držím palec.

Mirek

Savage FLUX GT-2 RTR 2,4GHz + CastleLink / Savage X4.6 Nitro GT-2 3sp Reverse + LRP C3-STX Pro 2.4 GHz FHSS / BULLET MT Flux RTR / 2x Tamiya Monster XBPro Mighty Bull RTR / Raytronic C60

3

Ahoj, dobrý den,

konečně jsem se dostal k PC.

Na začátek jsem odzkoušel ještě v pátek - koupil jem si uplně nové baterky do vysílačky 8*AA

http://www.czc.cz/verbatim-alkalicka-aa … 59/produkt

a do autíčka jsem dal nové nabíječky Philipse

http://www.czc.cz/philips-aa-2100mah-mu … 71/produkt

A hle problém po nabití Filipsů z ničeho nic zmizel - plný plny a zároveň volant na plný knedl v levo v pravo chvíli podržet (pro drifty) a funguje. - mohu natočit video a ukázat jak funguje momentálně (přiznám se , že jsem na přijímač v autíčku ani nekoukal jak svítí nebo bliká ledka při plných tazích serv)

Pochopil jste správně reagují a někdy se vzájemně zaseknou v jakékoliv poloze. Co se týče "monitoru napětí" za akupckem - nemám tam žádný , nebo nevím co přesně "monitorem napětí" máte na mysli (jsem amatér prosím o ujasnění ;-) ) - měl jsem vyndaný pouze vysílač/příjímač z autíčka aby bylo vidět co dělá pokud se to odpojí (a to tuším začne ihned blikat , jakmile se to zase spáruje , tak ledka na vysílačí/ přijímači v autíčku svítí.

1. kontakty jsem prochcázel v akupacku dokoncel lépe přepájel.
2. Mohl byste mne poslat odkaz na jakýkoliv LiPoakupack , který by byl vhodný použít.?
3. jedno servo je staré , druhé měněné za uplně nové.
4.- 6. Díky za rady určitě se hodí kdyby se to zase naskytlo.
7. Autíčko jezdí třeba 100metrů odemne a neztrácí signál vůbec. - myslíte , že něco v nepořádku s vysílačem nbo příjímačem (kompletem) - jakmile vypnu vysílačku autíčko správně zabrzdí.
8. Dky za radu budu tak již používat - nejdříve vysílačku poté auto. - opačný způsob se mi nikdy nestalo , že by se nespárovalo.

Co se týče toho , že mne to teď funguje se bojím , že to začne třeba po týdnu nebo dvou znova takto jak jsem popisoval kravit a nebudu si zase vědět rady co s tím.

Ještě bych měl na Vás jeden dotaz dá se něják zabránit poklesu napětí nebo úplnému vybití baterii(akupacku) v autíčku tak aby když jedu neztratilo sicgnál a zárověn mi to nedrželo plný plny a tím by mohlo RC kamkoliv nabourat? - Samozřejměn co se týče mé kontroly vždy po jízdě zkontrolovat voltmetrem kolik mají baterky napětí a zárověn je nabít.

Děkuji za rady / pomoci.

S pozdravem Štěpán.

4

predpokladam,ze ten akupack v aute mas 4 clanky.udelej pack z 5 clanku a budes mit pokoj.U nitra je 4clanek malo na 2 serva.Zapinat rc vysilacka auto,vypinat naopak.auto vysílacka.

hormann HT3v3

5

Ahoj,

takže problém máš vyřešen novými NiMh bateriemi do auta pro napájení přijímače a serv. OK.
Akorát nevím jestli jich tam máš 5ks, protože se čtyřmi by bylo malé napětí a za chvíli by se ti problém mohl opakovat.
Pro lepší představu:
- 4x NiMH 1,2V = 4,8V (nabité), při vybití na 1V/článek budou 4 články mít 4V - a to je na přijímač a serva dost málo.
- 5x NiMH 1,2V = 6,0V (nabité), při vybití na 1V/článek bude 5 články mít tedy 5V - což je podstatně lepší.

Ještě lépe bys na tom byl pokud by sis pořídil přijímačový pack Lipo 2S a k němu BEC na 5,5V.
Alo pozor, k LiPo akumulátorům potřebuješ odpovídající nabíječku, která umí režim LiPo, což je samozřejmě určitá investice.
S LiPo máš ale výhodu, že nepotřebují před nabitím plně vybít jako je tomu u NiMH nebo NiCd.

Pro lepší představu:
- LiPo 2S = 2x 3,7V = 7,4V
  to by bylo pro přijímač a nonHV serva ale příliš velké napětí, a proto je nutné zařadit BEC,
  který zajistí konstantní napětí na výstupu na 5V nebo 5,5V nebo 6V, podle toho jak si naprogramuješ.
BEC si zároveň hlídá i minimální napětí LiPo, které nesmí jít pod 3V / článek. Pokud ho baterie docílí, BEC odpojí výstup.

Do tvého auta postačí přijímačový akupack LiPo 2S cca 1500mAh (ja mám v Savage X4.6 1700mAh).

Jsem teď v práci, ale až budu doma, můžu Ti pokud budeš chtít poslat linky poté co je najdu po SZ, jelikož se sem nesmí vkládat na prodejce v ČR.

A ještě na upřesněnou k Tvým dotazům:
- Monitor s LEDkami - řada LED diod, které ukazují aktuální napětí akumulátoru, např. v krocích po 0,2V,
  je-li plně nabito = svítí všechny, je-li středně vybito = svítí jich polovina, je-li vybito = svítí jen jedna.
  Připadlo mi podle videa, že ho tam máš, protože to tak nějak při zatížení blikalo. Ale to je asi přijímač že?
  I když, třeba ten tvůj přijímač má tuhle "monitor funkci" v sobě - ale to nevím.
- k bodu 7. - takhle přesně to má fungovat, při ztrátě signálu se auto zastaví.

Mirek

Savage FLUX GT-2 RTR 2,4GHz + CastleLink / Savage X4.6 Nitro GT-2 3sp Reverse + LRP C3-STX Pro 2.4 GHz FHSS / BULLET MT Flux RTR / 2x Tamiya Monster XBPro Mighty Bull RTR / Raytronic C60

6

Dobrý den, Ahoj,

marder: popřípadě cermir:

co se týče těch kusů baterek mám 4(mám akupack pouze na 4kusy) - prodávají se také na 5ks, nebo nejaké pyramidová ale aby se mne vešli do krytu(pouze akupack bz baterek - nemyslím takové ty obalené baterie - abych nemusel pořizovat ještě nabíječku)

Je mi to jasné už když jsem kupoval baterie , jsem to bral tak , jako že to nebude stejně fungovat protože to napětí je jen 4,8V (4*1,2V) , ale zatím funguje lépe než u alkalických které měly napětí na voltmetru 6,5V(akupack)

Ještě mne napdlo měl jsem v ovladači napětí 10,6V je to zásadní problém pro ovladač musí tam být těch 12V , nebo kolik se pohybuje normál napětí tak aby auto neztrácelo signál (jde mi o orientační hodnoty abych se mněl čeho chytat).

Co se týče těch Lipolek zatím budu uvažovat , pročítat a rozhodovat zda budu investovat , nejedná se přeci jen pouze o akupack LiPo , ale i nabíječka + k tomu tedy ten UBEC.

Zatím to budu řešit tím sehnáním akupacku na 5ks Baterek a dám tam ty Filipse.

To co mi tam bliká je přijímač , který jsem vyndal schválně, aby bylo vidět co to dělá když se to pomate.

Mockrát děkuji za ochotu.

S pozdravem Stefi.

7

Zdar
v první řadě bych vyhodil klec na baterky a baterky sletoval do akupacku (ideálně 5ks), protože sledovat auto, jak si to po doskoku samo zamířilo, nejlépe do rybníka, není úplně ideální.
Jinak problém by mohl dělat slabý/vadný bec v přijímači, zkus baterky připojit na třetí kanál a obejít tím bec (ono ani jinak nemá cenu používat 5ti článek, protože bec v přijímači sníží napětí zpět na 4,8V)

8

krtek:

Ahoj,

samozřejmně mě taky napadlo to vyhodit a sletovat 5ks baterek do sebe ale jak je budu potm nabíjet?(nějaká rada nebo nápad jak to udělat tak abych nemusel kupovat jinou nabíječku než co mám klasickou na kusy baterií.)

Co se týče toho BECku ve příjímači - zjistil jsem , že přijímač je 3kanál ale ta vysílačka není tak se obávám , že to nepůjde(popřípadě zda by si mohl do PM info jak na to) - že sníží napětí na 4,8 by až tak nevadilo ale déle by ten pack vydržel nabitý. - není těch 4,8V na ty serva málo když to ten BAC v přijímači sníží na 4,8V? - moc jsem nepochopil co jsi psal s tím backem právě..

Edited: pokud připojím na 3-tí kanál bude vysílačka s přijímačem fungovat?

Zkus mi trocha popsat jak na to abych nemusel nebo něco neodpálil na tom přijímači.

Jinak díky za radu.

Naposledy upravil: Stefs (16. 04. 2013 10:57:51)

9

Když je sletuješ, budeš muset napájet kablík zakončený servokonektorem a budeš si muset pořídit nabíječku.
No a po čase pak zjistíš že ti třeba odešel jeden ze článků - takže pak všechno od znova?

LiPo je Lipo!
LiIon a Life jsou taky super, LiFe snesou snad cokoli.
Tím jim samozřejmě nedělám reklamu smile
NiMh články se asi budou používat dál třeba do vysílačů, teď mám v plánu pořídit pro jeden pákový vysílač Sanyo Eneloop 2500 mAh, budou se mi hodit i do foťáku, protože u nich téměř nedochází k samovybíjení a lze je také nabíjet aniž by musely být předem vybité, alespoň to o nich výrobce tvrdí. Pro přijímač a napájení serv bych je ale taky nepoužil.

Mirek

Ještě to Stefs: Další info jsem Ti poslal do SZ.

10

aha na obrázku je tří kanál, potom by jsi musel použít něco takového http://www.rcm.cz/e-shop/kabely-konekto … 3920.eshop a do jednoho konektoru zapojit servo a do druhého baterky. Ale typoval bych ze problém bude spíš v kleci na baterky (špatný kontakt, při větším odběru spadne napětí a přijímač se vypne). Prostě do off-roada jedině akupak obzvláště pokud je to 1/8.
Nabíjet můžeš i jednoduchým adaptérem který bude dávat při nějakých 6V (u 5článku 7,5V) proud menší než 1/10C (to znamená pokud máš baterky s kapacitou 2000mAh tak max 200mA) a hlídat čas (kapacita/proud takže 2000 baterky 10h proudem 200mA). Tohle platí pouze pro NiMh a NiCd baterky!!!!.
Lipo je Lipo ale musíš se k nim náležitě chovat a i tak je v off-roadu zničíš dřív než NiMhy

11

to Krtek:

hele, tobě už nějaký RX LiPo v autě odešly? Řekni kolik nabití ti vydržely a jakou dobu jsi je provozoval, ať víme.
Já tedy osobně nikoho takovýho neznám, tedy nepočítám případy po 3 letech provozu,
kdy už je životnost skoro ta-tam, a nebo že jsou nevhodně nainstalovány v autě,
to znamená, že skákaj při jízdě sem a tam jako klokan, nebo nedejbože jsou naprosto nechráněný.

To co tvrdíš a srovnáváš LiPo s NiMh, je samozřejmě nesmysl, NiMh pack po určitý době používání bude mít nejen menší kapacitu, což nastane u kterýhokoli typu aku, ale hlavně bude mít úplně špatnej jeden nebo i víc článků.

U pohonejch LiPo bych to bral, ty se nafukujou, protože a dodávaj pěkně hustý ampéry,
ale který NiMh packy by byly schopný dodávat takový proudy? Neznám.

No, už nebudu dál polemizovat, myslím, že je to uzavřené téma, a vlákno by se mohlo zavřít.

Stefs má už myslím ve všem jasno.

M.

Naposledy upravil: cermir (17. 04. 2013 18:30:40)

12

Odešly mi víceméně 2, resp. už nebyly ve stavu že bych je nainstaloval do auta na další sezónu. Jedna vydržela 2 sezóny a druhá jednu (ale už jsem jí před tím používal) max 100 nabití spíš míň. Jinak nejčastěji odcházejí, když si při tréningu nehlídáš podvybití (což se mi nikdy nestalo) a pak když se skladují plně nabité (což se mi u spalováka povede celkem často).

Tobě už někdy odešel článek u Rx NiMh? Nimhy jsou skoro nezničitelný, Rx akupaky co jsem používal cca před sedmi roky, dneska používám jako pohoné na driftování s 1/18 a žádnej článek zatím neodešel(samozřejmě už nejsou úplně v kondici ale fungujou). A hlavně vyměnit jeden článek není přeci problém.

Jinak máš samozřejmě pravdu, lipo jsou tvrdší a lehčí, s kapacitou už to tak slavné není, protože si musíš nechávat rezervu aby jsi je nevybil úplně.
Sám jezdím lipolky ale nedoporučil bych je někomu kdo o tom moc neví ...

13

Ahoj,

děkuji všem za rady, můj problém je prozatím vyřešen. ;-) Co jsem potřeboval to jsem zjistil a serva fungují na nové nabíječky (AA baterky) zatím to budu řešit takto až se v tom více všem orientuji budu dále řešit,.

Děkuji za vše můžete to uzamknout ;-).

Hezký zbytek večera

S pozdravem Stefi.