1

Téma: Elektro 1/5

Ahoj Všichni.

Chtěl bych si postavit, nebo zakoupit model 1/5. Bydlím v takové klidné zástavbě rodinných domů a spalovací motor v autíčku nepřichází moc v úvahu - kvůli hluku a také kvůli náročnosti na čas.

Mám driftovací auto, a toto bych chtěl jako model na kochání a občas ho vzít ven na projížďku a zase se jen kochat jeho propracovaností. Bohužel všechny onroad 1/5 auta co jsem na netu našel byla spalovací - pár speciálů na trial a buggy na eletro, ale já bych chtěl normální silniční auto. Nebo kdyby se dal koupit samotný podvozek s nápravami připravený na vestavbu dílů, bez motoru, a já bych tam vestavěl vlastní motor.  Zkoušel jsem si na netu poskládat podvozek ze samotných zvlášť nakoupených dílů, ale samotné díly se prodávají většinou tunningové za spoustu peněz a vyšel by mě minimálně na 30t, což mi přijde na mé využití jako úlet...

Také zvažuji koupi druhého 1:10 auta na občasné ježdení na asfaltovém parkovišti se synem - na kterém bych si mohl prohodit kola na driftování, ale abych do toho neulít zbytečně moc - mladej se zatím učí. Nemusí být v sadě vysílač s přijímačem, ty mám plonkové. Napadlo mě něco jako Sparrowhawk VX (líbí se mi kastle Fordu GT).

Díky za rady a nápady,

Ryo

2

Re: Elektro 1/5

http://traxxas.com/products/models/electric/6407xo1
to je ovšem taky úlet smile

Savage FLUX HP tuning - Futaba 4PL  / Multiplex Funcopter v2         byl E-Savage
naše RC kalkulačka        Foto   Video

3

To znám. Pro mě totální zbytečnost big_smile Navíc jestli si to dobře pamatuji, tak to bylo 1:8 a není to žádné licencované auto....

Ale dík smile

4

Tak auto už bych asi měl. Podvozek Carson C5 se dělal i v elektrickém provedení smile

Ale potřeboval bych poradit s výběrem motoru - jak k danému střídači vybrat vhodný motor?

Díky,

Ryo

5

K tomu auto 1:10 z vlastní zkušenosti doporučuji Sparrohawk VX, mám BMW M3 a jezdí fakt skvěle, jezdím v něm Li-po i NiMH s Li-po má rychlost jak můj Monster se střídákem. Hezky se sním driftuje i s normálníma gumama na silnici. Výhody: Perfektní zrychlení, rychlé zatáčení, z části zadělané převody. Nevýhody: Asi jenom jedna, že často dřu s kastlí a na nějékem chodníku, ale na cestě je to v pohodě.
Tu mám nějáké fotky i s osvětlením: http://andryxd.rajce.idnes.cz/Bmw_EMXT- … 479300.jpg

Naposledy upravil: AndryxD (27. 12. 2012 15:05:10)

Traxxas Summit 1:10 2,4Ghz,
Traxxas E-maxx 1:10 2,4Ghz, Mamba Monster. Tatra 815 4x4 - pokus o expedice, stavba...
http://andryxd.rajce.idnes.cz/

6

Tady mas cely kombo do 1/5: http://www.castlecreations.com/products/mamba_xl2.html

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL
Beta 1400, Multiplex FunCub, Ikarus vznášedlo - Spektrum DX7, FrSky Telemetry
www.mojemodely.cz, www.calcrc.com

7

Carson dělal  1/5 elektro ale ne C5  ale  CE6-B.  Na C5  byl conversion kit to co je na Modelbazaru je Schattenjäger CE6-B s Onroad koly

8

Tom69 : Jo to je on, zítra si pro něj jedu... Jen ta kola mi tam nějak nesedí, přijdou mi hrozně malá.. Ale uvidíme. Jako základ na přestavbu by to mohlo stačit....

Tomecek : Já ale chci jen motor... Nějakej jinej nápad?

AndryxD : Jo, jo.. Jen jsem koukal že dělají dvě verze. Mají stejné označení, jen jedna je s 3kanálovým vysílačem. V popisu ale nic není, proč to tak je?

Dík.

9

Ryo napsal:

Tom69 : Jo to je on, zítra si pro něj jedu... Jen ta kola mi tam nějak nesedí, přijdou mi hrozně malá.. Ale uvidíme. Jako základ na přestavbu by to mohlo stačit....

Tomecek : Já ale chci jen motor... Nějakej jinej nápad?

Dík.

Ano - koupit jenom ten motor. smile
Jen mi neni jasne, cim ten motor budes ovladat, tos nikde nenapsal...

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL

10

Tomecek : Odkud píšeš, že máš o hodinu víc? To jsi někde na východní Ukrajině smile ?

Ten regulátor je od hobbyking 120A, ale auto budu mít fyzicky doma až zítra, tak uvidím. Já právě dost dobře nevím, jak ten motor vybrat/spočítat... Původní majitel mi říkal, že tam byl motor 1390Kv. Tak hledám něco podobného, co tam dát. Původně jsem chtěl auto na kochání, ale zatím to vypadá tak, že z toho vzejde něco jiného, tak bych výběr motoru nerad zanedbal..

11

Už to vidím - na fóru je nastavený letní čas.....

12

Rozdíl je v tom, že je u nich jiná RC souprava, nic jiného jsem tam nenašel. Skus klidně napsat prodejci jaký je rozdíl.

Traxxas Summit 1:10 2,4Ghz,
Traxxas E-maxx 1:10 2,4Ghz, Mamba Monster. Tatra 815 4x4 - pokus o expedice, stavba...
http://andryxd.rajce.idnes.cz/

13

AndryxD : Ok, zkusím a uvidíme. Na stránkách TT toho také moc není..

Jinak auto už mám doma. Je děsně rozhašený. Měl bych pár dotazů
Geometrie : Jak si nastavím geometrii? Kola mají velkou sbíhavost a jsou hodně do V. Je skoro nemožné jet rovně - auto nesedí a vlní se a jede jen po cca 2/3 šířky (vnitřní) kola. Trošku jsem to poladil podle oka, ale není to úplně ono..
Servo zatáčení : Přijde mi takové línější. Zkouška na místě - když zatočím z jedné krajní polohy do druhé, tak je to kalup, ale když jsou kola rovně a chci zatočit na jednu, nebo druhou stranu, jde mu to pomaleji. Za jízdy je to lepší, ale také to není žádný zázrak...
Nabíjení baterií : V autě jsou dvě baterie. Když jsem je měřil, obě ještě celkem slušně dávají. Jedna je NiMH, druhá LiPol - jakou byste mi doporučili nabíječku? Je mi jedno, jestli se baterky budou nabíjet hodinu, nebo tři, ale chci aby nabíječka měla nějakou ochranu proti přebíjení. U stávající nabíječky to musím hlídat. Je to takovej levnej šunt... Zase ale jak často budu jezdit. Nepotřebuji nic extra - dokuoupím si další dvě baterky, nabiju je v týdnu a to mi bude stačit na víkend na hodinu ježdění....
Problémy s motorem : Napadá Vás, co by to mohlo být? Když se s autem chci rozjet, tak jakoby pocukává a nemá dostatek síly se rozjet. Lehce do něj drbnu a vystřelí. Nedají se moc regulovat otáčky. Přijde mi to, jakoby motor nevěděl co dělá. V práci co dělám používáme pro různé manipulátory také střídavé motory, které musí mít řídící elektroniku, která má v sobě sensory a motor se potřebuja naprázdno protočit, aby se jakoby namapoval v jaké je poloze a pak se teprve řádně roztočí. Přijde mi to podobné - tak jestli by nestálo za to, motor třeba rozebrat/vyčistit. Nebo jestli to třeba nedělá diferenciál... ?? Když to auto jede, tak občas dělá strašný kravál, takový rachtavý. Ne pořád.
Oprava karoserie : Karoserie není úplně špatná. Na pár místech je ale rozpraskaná. Jak a čím jí opravit/vyztužit, aby se praskliny nešířiřily dál? Přelakovávat jí nebudu. To si pak koupím novou na fintění a tu si udělám pořádně.

Díky Ryo

14

Tak jsem vyndal motor a zkoušel ho mimo auto - je KO. Dá se v ČR koupit někde 1/5 motor? Ideálně bez sensorů... Nebo ho vezmu z Hobby Kinga.

Ještě by mě zajímalo, co je inrunner a outrunner dělení motorů - jako pro vnitřní a vnější použití, myšleno jízda venku??

15

Taky by mě zajímalo, když teď na to 120A ESC zapojím motor :
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor … 730KV.html

který má max ampraitng 128A, co se stane při normálním ježdění? Musím zákonitě spálit ESC?

A vůbec, jaký vliv má použití té které baterie? Nenašel jsem žádný rozumné téma - článek, který by to osvětloval...

16

inrunner X outrunner - rozdil v konstrukci a otackach, u aut se s tim nesetkas, pouziva se u letadel
ESC zakonite spalit nemusis. Je to max. odber motoru a ten nebude trvaly. Ale sance na spaleni jsou tu vzdycky. smile
Co konkretne bys chtel vedet o baterkach? Je o nich tuny clanku.

Nic ve zlem, ale na stavbu vlastniho modelu jsou tohle zakladni informace, ktere bys mel davno vedet. Pokud tomu tak neni, doporucim Ti koupit model hotovy (nebo klidne stavebnici) a poradne se naucit, nez se pustis do stavby vlastniho podvozku...

17

Tomecek : Díky za informace, jak jsem psal už jinde, přes noc jsem nasál spoustu informací. Dělám ve strojírenství, takže všeobecné informace o technice mám, ale u té modelařiny je to jinak. Já používám třeba ve svém oboru trakční abterie, kde ta Cčka znamenají trochu něco jiného, respektive se jinak počítají. Jsou důležité jiné parametry apod. Stejně tak s motory, přijímači/vysílači - u modelů jsou důležité jiné hodnoty, než jsem zvyklý... Ale já to časem rozslousknu. Stavbu chci právě proto, že mě baví zjišťování těch informací a ty věci kolem zapojování a zkoušení. Samotná jízda mi už pak tolik nedává smile

18

Pro někoho stejně zaměřeného spousta inspirace : http://www.hm-modellbau.de/epower.htm