1

Téma: Akcelerace a řízení

Mám problém s autem a týká se rychlosti a řízení.Když otáčím samotnýma kolama na ovladači tak servo jede jak švícary,krásně doprava a doleva,když však pustim plyn, kola se roztočí ,ale náhle kola zatočí doprava a otáčky spadnou na nulu,to směrem dopředu.Do zadu je vše v pořádku.A ještě jeden problém je to normální že když chci prudce akcelerovat tak mně regulátor prostě nepustí?vždy musim rozjezd plynule.A ještě jedna blbustka,ikdyž je auto v klidu v servu pořád něco chrastí,jakoby chtělo furt zatáčet ale nepohne se.moje komponenty: podvozek Tamiya TT-01E standard motor,regulátor rychlosti Tamiya TEU-101BK,servo MG995 13Kg/cm,přijímač Hitec HFS-06MT 40MHz,rc souprava od kamaráda Hitec Ranger 3S 40MHz.Nebude problém v celé kompatibilitě?

Tamiya TT-01E Nissan Silvia S15 HPI Racing

2

Re: Akcelerace a řízení

To servo je digitalni a neustale hleda nulovou polohu, proto cuka. Je to neprijemny, ale je to normalni. Co to znamena, ze te regl nepusti zrychlit? Jako ze nic neudela, auto stoji? S tim zatacenim me ted nic rozumnyho nenapada, max. znova zkusit sparovat regl s vysilackou. Zkus jeste pojezdit dopredu a dozadu s odpojenym servem...

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL
Beta 1400, Multiplex FunCub, Ikarus vznášedlo - Spektrum DX7, FrSky Telemetry
www.mojemodely.cz, www.calcrc.com

3

Zkusim natočit videjko,snad z toho někdo pozná kde je chyba.Zkrátka začnu páčkou akcelerovat směrem vpřed  kola se pomalu roztáčí a asi v první třetině plynu se natočí kola doprava a když chci dále akcelerovat tak regulátor kola zastaví a takhle pokaždý,do zadu se mi zdá vše v pořádku až na tu prudkou akceleraci kdy jakoby regulátor toto omezí a já musim akcelerovat pomalu plynule.ještě jak zpáruju ovladač a rego,nikdy sem to nedělal sem začátečník.

4

Tomecek : Chtěl jsem se zeptat na to samé. Řešil jsem problém, že mi přišlo moje servo dost líné - přitom je 25Kg a rychlost 0.16sec při 6V. Pořád si jako tak poprdlávalo - přijde mi že i nepravidelně. Tak jsem se jal ho vyměnit a zjistil jsem , že předchozí majitel skřípnul kabel k servu do krytu přijímače a dráty téměř přerušil. Po opravě je servo ok, ale pořád si prdlá.... To dělají tedy jen digitální serva? Díky, Ryo

5

Zmondy napsal:

Zkusim natočit videjko,snad z toho někdo pozná kde je chyba.Zkrátka začnu páčkou akcelerovat směrem vpřed  kola se pomalu roztáčí a asi v první třetině plynu se natočí kola doprava a když chci dále akcelerovat tak regulátor kola zastaví a takhle pokaždý,do zadu se mi zdá vše v pořádku až na tu prudkou akceleraci kdy jakoby regulátor toto omezí a já musim akcelerovat pomalu plynule.ještě jak zpáruju ovladač a rego,nikdy sem to nedělal sem začátečník.

6

Zmondy napsal:
Zmondy napsal:

servo jsem odpojil!!

7

Tipl bych, že regl neví kde jsou koncový hodnoty plynu, je to potřeba spárovat s přijímačem...

Naposledy upravil: soft147 (30. 12. 2012 17:58:46)

1/8 Mugen Seiki ..MBX6-TR e.../Flux 2200...Mugen Seiki ..MBX7R Eco.../Tekin 2650
**Xray XB4
http://intertrack.cz/

8

soft147 napsal:

Tipl bych, že regl neví kde jsou koncový hodnoty plynu, je to potřeba spárovat s přijímačem...

Dobrá,pokusim se to spárovat ale pořád nevm proč mi směrem do předu zatáčejí kola doprava ,ve videjku je servo odpojené:(

9

Takze to dela i s odpojenym servem rizeni? No muze to byt i nekolik zavad najednou, takze vse poporade. Musis sparovat regl s vysilackou, aby regl vedel, kde jsou koncove body plynu a neutral. Postup najdes v manualu k aute nebo regl. Osobne ten regl neznam. Nejdriv musis "opravit" ten plyn, pak muzem dal.

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL

10

Tomecek napsal:

Takze to dela i s odpojenym servem rizeni? No muze to byt i nekolik zavad najednou, takze vse poporade. Musis sparovat regl s vysilackou, aby regl vedel, kde jsou koncove body plynu a neutral. Postup najdes v manualu k aute nebo regl. Osobne ten regl neznam. Nejdriv musis "opravit" ten plyn, pak muzem dal.

takže vysílačku sem spároval s regem dle návodu přímo k regu a dělá to to samý.Zkoušel jsem se servem i bez serva naprosto stejná závada:(

11

zajímavá věc,zde sem našel že při použití el.regulátoru Tamiya TEU-101 BK který mám v modelu i já, je třeba použít toto  http://www.rc-auta.eu/zbozi/13097/BEC-k … -104BK.htm  ,je možný,že tu poruchu způsobuje toto anebo sem mohl rego nebo přijímač ,,odkouřit,,?

12

Zmondy napsal:

zajímavá věc,zde sem našel že při použití el.regulátoru Tamiya TEU-101 BK který mám v modelu i já, je třeba použít toto  http://www.rc-auta.eu/zbozi/13097/BEC-k … -104BK.htm  ,je možný,že tu poruchu způsobuje toto anebo sem mohl rego nebo přijímač ,,odkouřit,,?

jelikoš jsem zjistil že přijímač ani rego nemá ochranu BEC je možný že problem je zde,ještě mně napadlo ,přijímač který mám je určen spíše pro letadla nemůže být problém i zde?Koupil jsem ho z důvodu že byl levnější jak leckterej 2. nebo 3.kanálovej na auta.Je to se mnou těžký,hold začátečník.

přijímač:  http://www.pelikan-rcmodely.cz/hfs06mt-40mhz-p4710

13

Samozrejme ze muze. Ale abys mel jistotu, tak to zjistis jen jednim zkusobem - otestujes to na jinem reglu/vysilacce.

14

Mám následující problém. Včera jsem běžně jezdil s nitro monsterem HPI. Při jízdě do svahu motor chcíplnul. Při jeho znovu natočení jsem zjistil, že servo plynu je otočené do max plynu. Po vypnutí přijímače se servo vrátí do své klidové polohy. Po zapnutí však opět se natočí do max plynu. Před tím po zapnutí přijímače se servo točilo spíše do brzdy (plyn a brzda na jednom servu - je to HPI). Teď tedy uvažuji zda je závada na servu či na přijímači nebo zda je potřebné udělat nějaké přenastavení serva plynu. Nevím však jak. Díky za jakokoliv radu. Jsem z toho zmatený.

15

sundej páku ze serva, dej trim na vysílačce do nulové polohy, zapni vysílačku a zkus přidávat plyn a brzdit, zda se servo chová normálně...

16

Teď ho nemám po ruce. ale včera jsem to zkoušel a servo se natáčelo do polohy na max plyn (byla sundaná páka ze serva). A nereagovalo na brzdu a ani na plyn.

17

Přesně ten samý problém, který tady popisuješ měl kamarád, který také pouštěl z TEU-101BK (mozna 104, ted si nejsem jisty) do přijímače plné napětí baterky. Vyřešilo se to externím becem (např. ten kabelktery maš v odkazu)

18

PetrZah

pokud to tak je, pak servo udělalo pápá sad u RTR serv HPI nic neobvyklého, u nitra se vždy vyplatí kvalitní serva....

manek100

je to nitro, zde se serva napájí accu packem wink

Naposledy upravil: j.hery (31. 12. 2012 10:19:37)

19

Předpokládám, že to snad bude tím servem a snad to nebude ještě i přijímačem.

20

přijímačem ne, to by nijak nereagovalo na zapnutí vysílače, samozřejmě ani servo řízení...

21

Takže budu muset koupit nové servo. Nevím však přesně jaké to má být, případně kvalitnější náhradu. Jde o monster truck od HSP Tyranosours 1:10. Mohl by mi někdo poradit. Díky. Přijímač na zapnutí reaguje i trochu to servo. Servo na čřízení jde Ok.

Naposledy upravil: PetrZah (31. 12. 2012 10:38:09)

22

vybírej digitální servo s tahem kolem 8-10kg a budeš mít klid.... nebo to ze řízení dej na brzdu, plyn a na řízení dej rovnou lepší.. klidně 13kg a víc, otázka je kolik chceš do serva investovat, o servech tu najdeš hodně...

23

To mne nenapadlo, že to mohu vlastně vyzkoušet na tom servu z řízení. :-) Jde mi i o rozměr, abych ho tam mohl v pohodě vložit.

24

kanály-serva samozřejmě přehodit můžeš... vybírej serva standardní velikosti, např. si najdi Hitec HS-7985 MG, Hitecy jsou obecně dobrý... nějakou srágoru za 500 fakt nekupuj....

25

Ok. nechám si poradit.