1

Téma: lexanitko - nastroj na delani otvoru do Lexanovych karoserii

Vim, ze Hudy dela pekelne drahy nastroj tohoto druhu (asi 500 Kc).
Nevite nekdo o nejakem levnejsim? Pouziju ho tak 10x do roka, ale zas ho potrebuju vzdy, kdyz si ho nemuzu pujcit a tak mi prace stoji :-(

Nebo nejaky jiny, stejne bezpecny zpusob, jak do lexanu vyvrtat diru a neposkodit ho?

2

Re: lexanitko - nastroj na delani otvoru do Lexanovych karoserii

firma PROTECH dela za cca 340Kc to prodava pelikan i patrik nekde, a jinak jeste firma duratrax dela jeden za 19$ ale ten je docela tupy. Ten od protechu se da v klidu pouzivat na laminat, balsa, preklizka kolem tloustky 3mm a vse v poho ...

3

Já jsem s tímhle trochu experimentoval. Zkoušel jsem na odřezcích, co mi zbyly ze dvou Tamiyáckých karosérií a pak jsem naostro vrtal do jedné tři díry. Na těch odřezcích jsem si vyzkoušel, že při ostém klasickém vrtáku jdou vrtat vcelku bez problémů díry do cca 4 mm, pak se to začíná trhat. Takže malé díry jsou jasné, když jsem potřeboval jednu větší, tak jsem to odvrtal uvnitř obvodu malým vrtákem, ostými kleštičkami vyštípal a zabrousil šmirglem (rulička).

Michal Nováček - RC.305
... zběhl jsem k expedicím.

4

tak jsem to taky delal ... je treba predvrtavat a postupne zvetsovat velikosti, a cim je dira vetsi, tim je lepsi tupy vrtak, protoze se nezakousne.

5

.... že při ostém klasickém vrtáku jdou vrtat vcelku bez problémů díry do cca 4 mm, pak se to začíná trhat....

Väčšie diery (6-10mm) sa dajú v pohode vŕtať vrtákom do dreva (samozejme ostrým). Najskôr si vyvŕtame v strede dieru klasickým vrtákom s prierom asi 1-1,5 mm. tá slúži ako vodiaca pre vrták do dreva a potom opatrne vŕtame vrtákom do dreva. Vhodné je lexan podložiť dreveným špalíkom. Pozor!!!!! Použíť nízke otáčky vŕtačky!!! V princípe je to ako vŕtanie veľkej dieky do plechu wink .

6

Jak vas tak posloucham, tak se trosku zacinam bat.

Teda super je, ze ste se rozepsali o postupu, ale pri slovech "trha lexan" me trosku mrazi v zadech.
Zase 300 Kc za lexanitko je taky rana :-)

7

Dalsi finta jak udelat diru do lexanu je, ze nahrejes odporovou hrotovou pajku a udelas tu diru a na stranach se udelaji takove okraje, tak tam to po zchladnuti oriznes uplne krasne ziletkou! ...

8

Teda super je, ze ste se rozepsali o postupu, ale pri slovech "trha lexan" me trosku mrazi v zadech.

To trhani neber tak doslova - tim je mysleno, že se ti potrhaji okraje diry. Opravdu se toho nemusis bat, lexan neco vydrzi. Ja to vrtal rucni vrtackou upnutou do pakoveho stojanu se zarazenou "jednickou" (cca 800 ot/min), podlozeno tvrdym drevenym spalikem. U der o prumeru cca do 3-4cm muzes pouzit muj postup (taky to jde rychle), u vetsich udelat maly otvor a vystrihnout kolecko nuzkama, nakonec zabroustit smirglem.

Michal Nováček - RC.305
... zběhl jsem k expedicím.

9

super se male diry delaji navrtavakem... pouziju R1 (velky prumer 3) a pak kdyztak pouziju R5 nebo vrtak na kastli smile

10

Nejednoduší způsob jak do lexanu udělat jakoukoliv díru naprosto čistě pokud je větší než řekněme jak 6mm je použití prostřihovadla. Nicméně k jeho vyrobení je potřeba soustruh, takže to berte asi jako nepříliš důležitou variantu, protože nevím kolik z Vás k soustruhu může. Cena takového děrovátka je ale pak o pár korunách za ocel a trošce času. Na těch pár děr co se většinou dělají to ani není potřeba kalit či jinak nástrojařsky zpracovávat. Nevýhodou je nutnost vyrobení sady razník-raznice pro každý potřebný průměr. Jinak pro větší průměry by asi nebylo marné vykružovadlo Olfa i když tá třeba prostřihuji i průměry otvorů okolo 40mm (výřezy pro kola u kastlí osmnáctin) úplně v pohodě.

11

sice mam z naradi od HUDYho snad vse ... veskere imbusy, krizahy, kulickove imbusy a dalsi veci i setup .... ale ten vykruznik neni az tak moc ostry ... vyzkousel jsem toho protecha a to je proti nemu ziletka

12

Nevite nekdo o nejakem levnejsim? Pouziju ho tak 10x do roka, ale zas ho potrebuju vzdy, kdyz si ho nemuzu pujcit a tak mi prace stoji :-(

Nebo nejaky jiny, stejne bezpecny zpusob, jak do lexanu vyvrtat diru a neposkodit ho?

Já to dělám takzvaným navtáváčkem,nevím jak se to odborně řekne ale je to vrták o malém průměru který  se rozšiřuje na průměr který konkrétně potřebuji. Dá se koupit v každém lepším železářství a když ho nemají tak se dá objednat.Jde to s ním vrtat docela dobře bez otřepů a vytrhávání.

13

Já to dělám takzvaným navtáváčkem,nevím jak se to odborně řekne ale je to vrták o malém průměru který  se rozšiřuje na průměr který konkrétně potřebuji. Dá se koupit v každém lepším železářství a když ho nemají tak se dá objednat.Jde to s ním vrtat docela dobře bez otřepů a vytrhávání.

spravny nazev je "stredici vrtak", podle tvaru je oznaceni A, B, C, D, R, viz vyse

14

Asi me nebudete mit radi, ale ja rad pouzivam naradi ke svemu ucelu stvorene: reamer na lexan v kombinaci se znackovacimi hroty od Trinity a nemam problemy

ano, vim neni to nejlevnejsi a neni to alternativa, kterou chtel tazatel... tak nekamenovat

15

Mozna by se dalo doporucit koupit samotny hrot a at pouzije vrtacku, ale ne s otackama naplno .. jinak kazda dira bude vypadat jak prustrel z velkeho kalibru

16

Já to už čtvrtým rokem dělám s tím co poskytla domácí dílna, tzn. běžný vrták na kov, elektrická vrtačka. Pokud potřebuju větší průměr, např. na transpordér, tak tu díru o průměru 4mm postupně rozšířim pomocí kuželové frézky na kov upnuté ve vrtačce nebo v ruce. Zatím jsem neměl problém - jen tu kuželovou frézku budeš možná špatně shánět.

17

Já jsem s tímhle trochu experimentoval. Zkoušel jsem na odřezcích, co mi zbyly ze dvou Tamiyáckých karosérií a pak jsem naostro vrtal do jedné tři díry. Na těch odřezcích jsem si vyzkoušel, že při ostém klasickém vrtáku jdou vrtat vcelku bez problémů díry do cca 4 mm, pak se to začíná trhat. Takže malé díry jsou jasné, když jsem potřeboval jednu větší, tak jsem to odvrtal uvnitř obvodu malým vrtákem, ostými kleštičkami vyštípal a zabrousil šmirglem (rulička).

no... ja to delam klasickou vrtackou a pak zbrousim pilnikem... kamos jednou delal diru na zrcatka nuzkama tongue