2,951

Re: TRAXXAS E-revo 1/16

Ten obrazek jsem videl, ale asi jsem totalne blbej, pac porad nevidim problem. Pokud nemam jinou paku, pouziku tu origo a zbytek dotrimuju na vysilacce. Pokud mam jinou (lepsi) paku, dam ji tam a (mozna) nebudu muset trimovat. Rozumime si?

EDIT: Uz dlouho jsem nevidel origo servo, ale neni to origo nastavene uplne stejne?

Naposledy upravil: Tomecek (23. 02. 2012 19:01:28)

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL
Beta 1400, Multiplex FunCub, Ikarus vznášedlo - Spektrum DX7, FrSky Telemetry
www.mojemodely.cz, www.calcrc.com

2,952

Alex333 napsal:

Jeden obrázek řekne víc než tisíc slov:

Už to vidíš? Páka sice funguje skvěle, ale na jednu stranu to bude zatáčet úplně jinak než na druhou. Tedy symetričnost řízení je naprosto v p.deli - sorry za to slovo, ale je vystihující.

souhlas je to tak  ,já stím taky bojoval .ale vždyť to jde seřídit - musí ale servo chodit na  obě strany stejně(při odmontované páce)

Naposledy upravil: Tomecek (23. 02. 2012 19:02:12)

E-revo Vxl , Himoto Monster 1\10 -(do žní)

2,953

Tomecek napsal:

Ten obrazek jsem videl, ale asi jsem totalne blbej, pac porad nevidim problem.

Už jsem Ti dneska jednou chtěl napsat ať tolik nepiješ, ale pak ses sám opravil smile. Vidím, že teď už ne.
Když budou všechny 3 páky (servopáka, spojovačka a servosaver) vůči sobě kolmé tak pootočení serva o 20° bude znamenat výchylku kol taky o 20° (například) pokud budeš pokračovat v natáčení serva o dalších 20° tak kola už se nepootočí o 20°, ale jen o 10°. Když budeš pokračovat dál a dostaneš se do bodu kdy páka serva a spojovačka budou v jedné ose tak natočení serva o cca 10° nepřinese téměř žádné natočení kol.
Hodnoty zdaleka nejsou přesně, ale chci tím říct, že natočení serva nerovná se to samé natočení kol. Přenos serva na kola není lineární, ale degresivní - čím víc si od 3 kolmic tím míň se natáčí kola.

Jinak origo servo je přesně 3x pravý úhel (servopáka, spojovačka a servosaver).
Prostě je mimořádně důležité mít v nule všechny 3 páky vůči sobě v pravém úhlu.

Naposledy upravil: Alex333 (23. 02. 2012 19:45:26)

E-REVO VXL (LiPo2S)
LOSI 1/24 SCT (LiPo2S)

2,954

Tak znova, jeste jednou a pomalu, abys to pochopil i Ty! wink
Jakym zpusobem je tvuj prispevek v rozporu smym prispevkem c. 3155?
Predtim jsem se opravil, protoze jsem napsal presne opacny postup. Omluva byla na miste. Ted nevidim jediny duvod, proc se opravovat. A Ty evidentne taky nee, protoze si ho jeste nenapsal.

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL

2,955

Já v tom také nevidím problém, to že se vzrůstajícím  úhlem natočením serva se nelineárně zmenšuje úhel natočení kol je  logické a zdůvodnitelné. Pokud bude  mít jiné servo v jiné vzdálenosti uložený vývod, což je pravděpodobné, bude nutné delší páka, v mém případě při použití Corony a je to i na obrázku. Pak nelineárnost nebude stejná na obě strany. No a co? Jenom teorizujete, v praxi to myslím neznamená vůbec nic. Nemá to ale vliv na maximální výchylky a na funkci zootechnika už vůbec ne

Naposledy upravil: mancusco (23. 02. 2012 20:00:39)

Venom Creeper, EzRun 32 Brushless, Traxxas e-Revo VXL brushless

2,956

V pohode. Nekdo se tu neco snazi resit a uplne zbytecne. Jestlize mi nevyhovuje paka serva, dam jinou. Jestli jinou nemam, dotrimuju. V cem je problem?

A jeste jedna vec - chtelo by to rozlisovat paku serva a tahlo serva, mozna i proto si tu nerozumime smile
To, ze na rizeni nejsou tri kolmice, nema vuuuuubec nic spolecneho s pakou serva, ale s tahlem serva! smile

Naposledy upravil: Tomecek (23. 02. 2012 20:07:29)

2,957

přesně tak, kratší nebo delší, dle náhrady serva, páku serva stačí jenom převrtat

2,958

Názvosloví pák neznám, pojmenoval jsem si to po svém. Prostě osobně vidím nutnost (při použití serva na fotce) prostřední páku (spojující páku serva s pákou servosaveru) vyměnit za delší tak, aby páka serva byla rovnoběžně s pákou servosaveru.
Dle svého příspěvku 3155 bys vyměnil páku serva (pokud jsem Tě dobře pochopil).
Jenže ta nevyřeší to, že pastorek serva se nachází v jiném místě než pastorek orig. serva. To vyřešíš jen jinou spojovačkou (táhlem serva?).

E-REVO VXL (LiPo2S)
LOSI 1/24 SCT (LiPo2S)

2,959

Huraaaa, konecne jsme se domluvili. Hodinky holinky, to je jedno big_smile Ono spravne nazvoslovi by nam usetrilo nervy a asi 20 prispevku. Pokud nekdo nechce z nejakeho duvodu trimovat, musi se dat DELSI TAHLO serva (to je to prostredni na fotce s tema dvema sroubama).
Ale ted druha vec - nevim o tom, ze by se delalo delsi tahlo bo nejaky stolovaci. Opakuji NEVIM, abych predesel dalsim diskuzim. Mozna existuje. A nebo to nahradit uplne necim jinym...

Edit: PAKA SERVA se meni v pripade, ze nesouhlasi pocet zubu na servu. Proto mi nebylo jasne, proc mu nesedela ta PAKA serva...

Naposledy upravil: Tomecek (23. 02. 2012 20:39:25)

2,960

jeslti to bylo na mě, TAHLO serva nemá cenu měnit, ježto jinou stejně neseženu, tu páku SERVA bych pouze upravil, bývají obvykle dost dlouhé a dírky nemusí sedět dle potřeby. Ano, chtělo by to pouze delší/kratší  TÁHLO, kdybychom byli detailisti. V Praxi to je ale myslím jedno, protože nikdy auto nezatočí stejně vzhledem k natočení volantu, prokluzuje to, závisí to na rychlosti atd. neustále je nutné volantem dle potřeby kvedlat, stejně tak jak u velkého auta.  Ta nelineárnost je v podstatě to samé, jako nastavení expa na vysílačce. Prostě to nemá cenu řešit

2,961

Nebylo to na Tebe, bylo to obecne. Tebe uz jsem pochopil. Predpokladam, ze bys vyvrtal diru do PAKY serva mimo osu tech soucasnych. Taky reseni, pokud to nebude moc u kraje.
Proste ja osobne nevidim nic tak zavazneho, jak tu neco zaznelo. Vse se da resit a celkem v pohode a jednoduse. A nebo muze nekdo najit "tuningove stolovaci" TAHLO. A jeste jedna moznost - to orig. TAHLO rozriznout, navrtat a nastavit zavitovou tyci.
Uffff, to si radsi 3x zmacknu cudlik na vysilacce a jdu jezdit. smile

2,962

ale kdepak, jenom případně převrtání v ose  délce, ale jde fakt o prd, na šířku to nejde, nevejde se tam už dírka, ale dírku na páce už neřešme, to je fakt jenom v podstatě estetický detail

2,963

Jsem rád, že jsme si vyjasnili názvosloví. Musím souhlasit s tím, že se volantem musí při jízdě furt kvedlat - to jo. Souvisí to i s tím, že řízení není natvrdo, ale přes servosaver a ten dle terénu občas uhne.
V pořádku. Nelinearita řízení je také v pořádku a je to jak expo na vysílačce. OK.
Jenže - JENŽE díky tomu, že táhlo je dle obrázku krátké, tak i když vytrimuješ vysílačku a v nule Ti auto pojede rovně, tak se řízení bude chovat blbě. Jak?
Jednoduše tak, že úplně jinak bude zatáčet doleva a úplně jinak doprava.
Prostě na jednu stranu bude řízení ostřejší a na druhou stranu krotší.
V terénu asi nepodstatné, ale na asfaltu už to bude vadit.
A to už nijak nevytrimuješ. Jedině přeprogramovat.
Ale možná tu řeším kraviny - toť jen můj názor smile.

E-REVO VXL (LiPo2S)
LOSI 1/24 SCT (LiPo2S)

2,964

Kraviny neresis. Ale i tohle jde v pohode vyresit. Jedna vec je vytrimovani "nuly" na servu a druha vec je nastaveni koncovych bodu serva. Jsou to na sobe dve nezavisle veci a delaji se naprosto bezne. Jo a jeste si na "normalni" vysilacce nastavis exponencialy, ale to uz jsme zase nekde jinde... smile

2,965

Tomecek napsal:

a jeste si na "normalni" vysilacce nastavis exponencialy

Pokud jde nastavit jiná exponenciála na zatáčení doleva a jiná na zatáčení doprava tak to by bylo řešení. Ale jednodušší by to bylo výměnou táhla serva, případně nastavitelným (taky nevím jestli nějaké je).
No to víš - já se to snažím řešit mechanicky, jelikož nedisponuji "normální" vysílačkou, ale "nenormální" (stock) big_smile.

E-REVO VXL (LiPo2S)
LOSI 1/24 SCT (LiPo2S)

2,966

No podle me by bohate stacilo nastavit koncove body, to expo je takovej bonus. Jinak i expo jde nestavit pro pravou a levou stranu zvlast, zalezi jenom na modelu vysilacky. Omlouvam se tu vsem, ale stock vysilacku nemam rad a vyhodil jsem ji uz hodne davno prave kvuli nekterym vecem, ktere tu resime. Spektrum DX3C tohle vsechno umi (a nejen to) a je za celkem prijemnou cenu.
Nejjednodussi je samozrejme vymenit tahlo, pak nepotrebujes zadnou extra vysilacku. Bohuzel, nevim o zadnem, ktere by pasovalo bez uprav. A pokud je, koupim hned dve na oba reviky a nalezce ma u me flasku! smile

2,967

Tomecek napsal:

No podle me by bohate stacilo nastavit koncove body, to expo je takovej bonus. Jinak i expo jde nestavit pro pravou a levou stranu zvlast, zalezi jenom na modelu vysilacky. Omlouvam se tu vsem, ale stock vysilacku nemam rad a vyhodil jsem ji uz hodne davno prave kvuli nekterym vecem, ktere tu resime. Spektrum DX3C tohle vsechno umi (a nejen to) a je za celkem prijemnou cenu.
Nejjednodussi je samozrejme vymenit tahlo, pak nepotrebujes zadnou extra vysilacku. Bohuzel, nevim o zadnem, ktere by pasovalo bez uprav. A pokud je, koupim hned dve na oba reviky a nalezce ma u me flasku! smile

no táhlo opravdu asi neexistuje a proto jsem si ho vyrobil - rozřízl jsem standartní tyč stabilizátoru  na potřebnou délku(potřeboval jsem ji delší  o 0,5cm oproti origu) vrtl jsem to , a prodloužil normální šroubovicí uřízlou ze šroubku , závit jsem pouze na fest dotahl(nic jsem nelepil) a drží to.

2,968

me ta vysilacka zatim staci end point ale myslim ze jen na obe strany zaroven tam nastavit jdou http://www.youtube.com/watch?v=5NxSA5GLpwM a po tom co sem si tam dodelal dalsi 2 kanaly tak o nove vysilacce dokud tato slouzi neuvazuju ale display by se tam hodil smile na to ze to je rtr vysilac to neni spatne

E-REVO Brushless / Summit  / Sakura D3 drift / MICRO-DT / MICRO Raminator /
E-REVO VXL / MICRO-T / HPI BLITZ / SAVAGE flux hp / (bylo) 
http://jencek8.rajce.idnes.cz/

2,969

Tomecek napsal:

Ten obrazek jsem videl, ale asi jsem totalne blbej, pac porad nevidim problem. Pokud nemam jinou paku, pouziku tu origo a zbytek dotrimuju na vysilacce. Pokud mam jinou (lepsi) paku, dam ji tam a (mozna) nebudu muset trimovat. Rozumime si?

EDIT: Uz dlouho jsem nevidel origo servo, ale neni to origo nastavene uplne stejne?

Jinak já mám ještě to origo a mám to taky takhle šikmo :-(. Bohužel u mého origo serva to tak blbě vychází, že i když nasadím tu páku co je nasazená na ozubeném kolu v servu o jeden zub na každou stranu, tak vždycky mi to hodí určitou výchylku od kolmice na jednu nebo na druhou stranu :-(. Ale zatím servo slouží dobře, tak to neřeším, a to že mi na jednu stranu zatáčí o trochu více mě taky vůbec nevadí. A jak už to tady někdo psal, v terénu to je úplně jedno a na asfaltu stejně používám expo řízení, takže to taky vůbec člověk nepozná a nijak mě to neomezuje.

2,970

vojta5 napsal:

no táhlo opravdu asi neexistuje a proto jsem si ho vyrobil - rozřízl jsem standartní tyč stabilizátoru  na potřebnou délku(potřeboval jsem ji delší  o 0,5cm oproti origu) vrtl jsem to , a prodloužil normální šroubovicí uřízlou ze šroubku , závit jsem pouze na fest dotahl(nic jsem nelepil) a drží to.

To uz jsem tady taky psal, ze je to jedno z reseni. Bohuzel, na tyhle veci jsem totalne lineja  levej. Dneska jsem dalsi hodinu hledal, cim by to slo nahradit, ale zatim nic. Ale chce to vytrvalost, ja neco najdu! smile

2,971

Zdravím, chcem sa len spítať na lipo turnigy konkretne tieto http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor … duct=10342
tam sa píše žedlžka je 105mm a neviem si to predstaviť ako sa tam dajú narvat ked tie čo mam teraz maju rovnych 100mm.

Traxxas E-revo VXL RPM - tuning 2x2S Lipo

2,972

105mmm se tam vejde v pohode. A kdyz uz jses u te Turnigy, maji tam tu samou, ale s 30C wink
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor … oduct=9459

Edit: malinko se poupravim, uplne v pohode to neni, ale vejde se...

Naposledy upravil: Tomecek (24. 02. 2012 16:31:57)

2,973

ano ano všimol som si aj tu ale ta bola tiez 105mm tak som pouzil tuto big_smile ale tak ak sa tam narvu tak je to v pohode. dakujem

Traxxas E-revo VXL RPM - tuning 2x2S Lipo

2,974

Duffs napsal:

ano ano všimol som si aj tu ale ta bola tiez 105mm tak som pouzil tuto big_smile ale tak ak sa tam narvu tak je to v pohode. dakujem

taky ji tam mám je to sice dost na "fest" ale jde to (osobně bych ale šel spíš do 30c , mám 20c a dost se hřeje )

2,975

Já bych se držel ZIPPY, jsou tenčí

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor … oduct=7370

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor … oduct=9941

Naposledy upravil: mancusco (24. 02. 2012 17:53:13)