201

Re: Jak se chovat k Lipolkám

diferak na reve sa opravuje tak ze si clovek kupi savika fluxa

a 840 cyklov beriem ako vtip... to je prehnane az do neba. neexistuje ze cina vydrzi tolko pokial by to neboli LiFe baterky. kolko mas rokov ze mas cas vyjazdit baterky 4x kazdy den prosim ta? mozno by to vysvetlilo aj ten pocet cyklov

jelass- tie merania od sejnyho som cital velakrat ale on tie baterky po 100cykloch ZAHODIL co nehovori velmi o tom kolko naozaj vydrzia tak zato sa pytam kolko vseobecne zvyknu prezit

202

Takže asi takhle, vy nevěřící Tomášové. Že jezdím denně nejmíň 4 hodiny to už jsem tu párkrát psal a kdo tomu nevěří je jeho věc. hmm
Že mě to baví a mám na to čas i prostředky je zase moje věc. hmm
Že ty lipolky mám přes půl roku a jsou  funkční můžete věřit a nemusíte. Sám jsem tím mile překvapenej, ale nezabývám se tím.
Někdo se tu ptal, kolik cyklů vydrží a já napsal moji zkušenost. hmm
Dál nemám, co bych vám k tomu dodal.

hmm Traxxas Stampede  hmm Losi Mini 8ight 1/14 4WD hmm Himoto MegaE8MTL Monster Truck hmm  Axial SCX10 II Jeep Cherokee hmm Savage XS Flux VGJR hmm Exceed RC Mad Torque 8x8 Crawler hmm
                                                        http://jackie49.rajce.idnes.cz/

203

necuduj sa ze ti nikto neveri ked kazdy kupuje rovnake baterky a nikomu nepreziju ani polovicu tvojich cyklov. kolko % z povodnej kapacity maju teraz a kolko % kapacity na jednom jazdeni spotrebujes?

204

Sorry jackie ale 840 ti neuvěří nikdo, někteří možná polovinu, já tak 150 podle toho jak tvrdíš že je nabijíš.

HPI E-Firestorm + Foxy R60B + Robitronic 8.5T + LIPO power
Thunder Tiger ZT-2

205

jackie napsal:

Že mě to baví a mám na to čas i prostředky je zase moje věc. hmm

Co myslíš těmi prostředky? Protože Tvoje 4 auta jsou v hodnotě 1,25 osminový buggy/ truggy ( bez baterek a ostatních doplňků )

206

Hele neboj se přiznat kolik tak těch cyklů mohou mít doopravdy, první údaj jsi přestřelil ale když se opravíš tak ti přece hlavu nikdo neutrhne smile

Nabíjení na nižší napětí LiPolkám mírně prodlužuje život, já mám nastaveno koncové napětí v iChargeru na 4.18V. Pokud je tak nabíječka nastavená a nevypíná to ručně tak balancování musí fungovat správně.

Jackie nemá auta ale hračky smile měl jsem Traxxas Revo 1/16 VXL a už nikdy více, nedá se s tím jezdit skoro nikde, jediné fajn je že se vejde do báglu a tak ho můžeš tahat sebou kdekoliv. Velkému Revu může prcek konkurovat jedině v rychlosti a to pouze na ideálním povrchu.

2Johny723: Diff u Reva neni důvod opravovat, teda pokud se k autu nechováš jak úplné hovado. Ty aku jsem nezahodil jen tak, bohužel se mi je povedlo podvybít tak, že umřely.... napájel jsem s nima přenosný DVD přehrávač. Vlastně já je nezahodil vůbec.... mám je v motorce místo olova smile  V Brushless Revu byly k nepoužití protože vyměkly.

E-RevoBL, Futaba 3PM 2,4G, Neu1515, eZRun80A, Savox, Full RPM          http://sejny.rajce.idnes.cz/
Revo, GT3B, Ofna Picco .26MAX Savox HV Brushless servo, 2s LiPo RX, Full RPM  Revo je prostě nej smile
Savage FLUX XL Brushless

207

no to s tym difom som myslel zo srandy big_smile

208

Jsem tu jen chvíli,hltám spoustu informací.Jen jsem teď poznal,že u některých je třeba si dávat pozor.(840)

E revo

209

Nabíjení Lipol na 4,15-4,18V/čl.( programem fast charge) také používám ,balancer mi to srovnává během nabíjení takže rozhozený to není,navíc pokud se vybíjejí na nějaké rozumné napětí okolo 3,6- 3,7V/čl. tak se články ani rozhodit nemůžou,pokud nění některý z nich vyloženě špatnej,lilpolka odejde spíš stářím než počtem cyklů,takže těm 840 cyklům klidně věřím,pokud se nepřekračují vybíjecí a nabíjecí proudy  a napětí tak proč ne,v RCrevue na to byl dokonce i test a těch 900 cyklů lipolka dá

210

Konečně rozumnej příspěvek, kterej vám to vysvětlil. Přesně tak to já s baterkama dělám nevybíjím na doraz a nenabíjím na doraz, protože oba tyto extrémy lipolkám nejvíc vadí.

hmm Traxxas Stampede  hmm Losi Mini 8ight 1/14 4WD hmm Himoto MegaE8MTL Monster Truck hmm  Axial SCX10 II Jeep Cherokee hmm Savage XS Flux VGJR hmm Exceed RC Mad Torque 8x8 Crawler hmm
                                                        http://jackie49.rajce.idnes.cz/

211

Takze kdyz nekdo s tebou souhlasi, je to rozumny pripsevek? big_smile My to vysvetlovat nepotrebujem. Je nas tu hodne, co vi, jak se k lipolkach chovat a jak jim prodlouzit zivotnost. To nic nemeni na tom, ze tvych 840 cyklu je dooooooost. smile

PS: Hele budu chvili pocitat - kazdou baterku denne nabijes 4x. Pocitam, ze mas minimalne 2. To je 8x 30 minut jizdy, i s prostojema +- 5 hodin denne jizdy. Co se tyka nabijeni - protoze baterky setris, nabijis maximalne 1C + nejaky to balancovani, to je cca 10 hodin nabijeni denne! Samozrejme vice kanalu nebo vice nabijecek ten cas zkrati.
Neni to nic osobniho proti tobe, vazim si kazdeho modelare, pokud nedela hovadiny. Jen proste tech 840 cyklu nemuzu prekousnout a zdaleka nejsem jedinej. Neni tech 840 cyklu na vsech baterkach dohromady?

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL
Beta 1400, Multiplex FunCub, Ikarus vznášedlo - Spektrum DX7, FrSky Telemetry
www.mojemodely.cz, www.calcrc.com

212

v sprave mi jackie pisal ze ich vybera z auta ked maju 3,8V na clanok a z 2200mAh dobija 1100-1400mAh. myslim ze pri takomto zaobchadzani baterky vydrzia neporovnatelne dlhsie ako pri NASOM beznom pouzivani

213

johny723 napsal:

v sprave mi jackie pisal ze ich vybera z auta ked maju 3,8V na clanok a z 2200mAh dobija 1100-1400mAh. myslim ze pri takomto zaobchadzani baterky vydrzia neporovnatelne dlhsie ako pri NASOM beznom pouzivani

Ty vis, pri kolika voltech ja a nekolik dalsich vypiname baterky? Ze mluvis za "nas"... wink

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL

214

i při takovém zacházení mi přes 200 cyklů u baterky jeté v autě přijde dost..

když to ale vezmu tak ,že pokud si chci pojezdit s třeba fluxem vypínání mám na 3,5V/čl,baterky Nano 6000mAh a jezdím cca 30min,nedovedu si představit jezdit max do 3,7-8V/čl.. má cenu to vubec časově a užitně nosit ven? za sebe řikám i při dvou sadách skoro ne

Multiplex FunCub,Fit 1800 2x,Hitec Optic 6 2.4 Ghz
Hitec Agrressor SRX PRO 2.4Ghz,  http://skodovak2.rajce.idnes.cz/

215

tak to poviem inak tomecek

ja osobne vyjazdim baterky stale na skoro 90% kapacity a drzia sa dobre a to mam cutoff nastaveny na 3,4V a tie baterky mam v inom aute s inym motorom ako jackie. a myslim ze tak to mame nastavene skoro vsetci.

ked niekto ako jackie vyjazdi baterky na 50-60% kapacity tak mu zakonite vydrzia ovela dlhsie ako mne

chapes co chcem povedat?

216

Já myslel, že kupujeme levný baterky, aby jsem je mohli dřít na 3.3V, nabít občas bez balancéru, rvát do nic 2C a potom je odevzdat na sběrné místo, smozřejmě...

217

no aj ja kupujem baterky na to aby som z nich vyzmykal co najviac. ale ked sa k nim niekto sprava ako jackie tak musia vydrzat viacej ako je bezne.

to kolko jazdi je jeho vec ale pri takomto zaobchadzani to vydrzi urcite ovela viacej ako pri beznom pouzivani. nehovoriac o tom ze tie jeho 1/16 auticka nemaju bohvieake prudove naroky. neporovnatelne s osminami a zavodnymi modelmi. kolko W ma maly vxl s rozmermi 28x48mm ? 150W? a moja mamba 1520 s rozmermi 40x88 ma okolo 1700.

ked tie baterky cely cas iba setri a ani model im neda nijak zabrat tak potom by som mu mozno aj veril.

218

Kde máš motor 40 x 88? to je trochu macek, ne? Nenech se zmást. Desetinový motory maj běžně 36 x 55 a watáží se shodují ( nebo myslíš kV? ) ,ale kroutící moment je někde jinde.

Edit, teďka jsem našel jeden udaj u 10T desetiny a tam bylo 205w, tak máš možná pravdu, tak jak to je? smile Ale otáčky na volt jsou stejné nebo vyšší, to víme.

Naposledy upravil: Jelass (14. 02. 2012 15:28:27)

219

mambu 1520 ktory ma 40x88 mam v osminovom savikovi.  poriadna potvora to hej:D ale bol vo vypredaji ako jeden z poslednych kusov tak som nevahal:D a moj 6,4kg savik ma motor STUDENY aj po 2sadach bateriek bez akehokolvek chladica co hovori samo za seba

a jackie ma 1/16 modely ktore traxxas pohana motorom s velkostou 380 co som podla google nasiel ze je 28x48mm http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt … p;I=LXXKM1
motory v desatinach maju vacsie rozmery ako tie v 1/16 traxxasoch

Naposledy upravil: johny723 (14. 02. 2012 15:40:52)

220

Jasně, rozměry neřeším, ale asi se to bude těžko dohledávat, dohledat to u tý desetiny bude lehčí.

221

ale ved on ma sestnastiny nie desatiny. a link co som dal je na towerhobbies kde predavaju vxl do 1/16 traxxas modelov a pisu tam aj jeho rozmery.

222

Já vím ,ale asi bude lehčí dohledat watáž u desetin, než u konkrétního motoru Traxxas 380, chápeš, proto jsem psal o desetinách?!

223

johny723 napsal:

tak to poviem inak tomecek

ja osobne vyjazdim baterky stale na skoro 90% kapacity a drzia sa dobre a to mam cutoff nastaveny na 3,4V a tie baterky mam v inom aute s inym motorom ako jackie. a myslim ze tak to mame nastavene skoro vsetci.

ked niekto ako jackie vyjazdi baterky na 50-60% kapacity tak mu zakonite vydrzia ovela dlhsie ako mne

chapes co chcem povedat?

Ja naprosto chapu, co chces povedat.  A ty bys zase mel pochopit, ze nemas vubec poneti, kdy vypinaji ostatni, takze za ne emuzes mluvit. To, ze Jackie vypina o desetinu min, nez je nominalni hodnota lipolky, je ciste jeho vec. Jestli vypnu baterku pri 3,5V nebo 3,8V, je vcelku jedno, to mi nezaridi 400 cyklu navic. smile

224

podla mna ti to zariadi dost.
uvedom si aka je vybijacia krivka  napriklad toto http://prototalk.net/forums/attachment. … &stc=1

obrazok je ilustracny tie cisla su pre kazdu bateriu ine
vsimnite si ze na zvislej ose y je napatie a na vodorovnej ose x je cas. cas je priamo umerny kapacite takze to mozeme povazovat za ukazovatel kapacity

nie su dolezite absolutne cisla ale ten tvar ze v strede krivky sa napatie meni MINIMALNE aj ked kapacita klesa vyrazne.
cize aj desatina nominalneho napatia baterie v tomto rozmedzi znamena podstatny rozdiel!

to je prvy fakt

ja mam naśtaveny cutoff na 3,4V a moje nanotechy su vybite na 90% kapacity pri tomto napati.

ked on vyberie baterky pri 3,8V na clanok tak z nich vybije mozno 50-60%

a o tom hovorim ze pri vybijani tak malo kapacity sa pocet cyklov VYRAZNE zvysuje. lebo to su neuplne cykly a pocet neuplnych cyklov vyrazne prevysuje pocet uplnych vybijacich cyklov.

to je druhy fakt

a teraz mi na to napis nieco v com bude aj nieco ine ako iba konstatovanie ze to skratka nejde. chcem ZDOVODNENIE a nie NAZOR ze to nejde.

Naposledy upravil: johny723 (14. 02. 2012 16:46:37)

225

Ja ale nenapsal, ze je to nesmysl. wink Vybijeci charakteristiku lipolek znam, s tim souhlas. A jak si napsal, pro kazdou baterku je vybijeci krivka jina. Ja mam nastaveny cutoff na 3,6V. Regl keca, takze baterky po vyndani maji 3,5V, takze co se tyka vydrze, nemam nejmensi problem. Nechci tu polemizovat o tom, jak se mam chovat k lipolkam, to si myslim zvladam dobre a bez problemu. Pouze jsem se pozastavil nad tim, ze tu ma nekdo 840 cyklu na cinskych lipolkach. Kdyz tomu veris, tvoje vec. Ja tomu neverim a nikdo me nepresvedci o opaku, ani ten tvuj obrazek. Kdyz to Jackie tvrdi, jeho vec. Ja ho za to mlatit nebudu a on me taky nee. Teda doufam... smile

A dalsi fakt - baterka do malyho reva stoji 10$. Nemam to ted chut pocitat, ale kolik projel elektriky, kdyz ty baterky (snad) 840x nabijel? CEZ by mel radost! wink
O kolik jizdniho casu se pripravil, kdyz jezdi na 50% kapacity? wink
A to vse kvuli 10$? wink

A dalsi fakt - ten tvuj obrazek je charakteristika vybijeci krivky, ktera nesouvisi s tim, kolik lipolka vydrzi cyklu.