151

Re: Jak se chovat k Lipolkám

Vadi Lipolkam mráz? Nechal jsem je přes noc v aute a bylo -3? Dik

152

Co já vím, tak se, když je dlouho nepoužíváš dávaj dokonce do ledničky, chlad zpomaluje chemický procesy v baterkách... takže myslím že jim to nevadí. Ovšem bych s takovýma chladnýma baterkama nejezdil, nikdy nepodají dobrej výkon... nejlepší je zahřát je než se jde jezdit, nebo já je nosim ve vnitřní kapse od zimní bundy... Potom už se udrží při teplotě samy.

153

Jestli se ptas, zda prezijou, tak ano, prezijou. Kdyby ses ptal na jejich vykon a vydrz v zime, tak rapidne klesa...

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL
Beta 1400, Multiplex FunCub, Ikarus vznášedlo - Spektrum DX7, FrSky Telemetry
www.mojemodely.cz, www.calcrc.com

154

vsimol som si ze odkedy zacali mrazy tak baterky zrazu nabijam na menej mAh ako v lete. jedna sada (zippy 2s 8000mAh) len 5500 oproti povodnym 7000mAh a druha sada 4700 oproti 5500 predtym ( nanotech 6000mAh). je to normalne az do takej miery?

155

v zime se hlavne musi nabijet na mensi napeti jinak se nici

LRP S8 BXe Team kit, combo Mamba Monster 2200kV, 6S Lipol Dualsky G5

156

To čtu poprvé, že se musí v zimě nabíjet na menší napětí. Odkud to máš? Kde jsi to vyčetl?
A jestli je to pravda tak na jaké napětí se mají dobíjet?
Já nabíjím furt na plno a to několikrát za den a zatím nic nepozoruji, že by bylo horší.

hmm Traxxas Stampede  hmm Losi Mini 8ight 1/14 4WD hmm Himoto MegaE8MTL Monster Truck hmm  Axial SCX10 II Jeep Cherokee hmm Savage XS Flux VGJR hmm Exceed RC Mad Torque 8x8 Crawler hmm
                                                        http://jackie49.rajce.idnes.cz/

157

no je to u kazdeho navodu u Lipolek. Lepsi nabijecky maji i teplotni sondu a samy upravi napeti baterek pri nizkych teplotach. mely by se nabijet jen na cca 4,1 na clanek. Je to kvuli chemickym reakcim uvnitr baterie. A je to tu napsane i v clancich o Lipolkach. A take nedokazou dodat takovy vykon a energii.

LRP S8 BXe Team kit, combo Mamba Monster 2200kV, 6S Lipol Dualsky G5

158

no v mojem návodu nic takového nepíšou. Navíc, nabíjím doma, kde nemrzne, dám baterku do auta teplou a když začnu jezdit, tak už se zahřívá sama. Takže No problem.

hmm Traxxas Stampede  hmm Losi Mini 8ight 1/14 4WD hmm Himoto MegaE8MTL Monster Truck hmm  Axial SCX10 II Jeep Cherokee hmm Savage XS Flux VGJR hmm Exceed RC Mad Torque 8x8 Crawler hmm

159

Ahoj, no zcela vyjímečně musím souhlasit s jackiem... Krom toho že lipolka v zimě opravdu vydrží o něco méně, jsem nic jiného neslyšel. Ano, nedělá jí to dobře, když je honěná v nadměrných mrazech, ale když je dána do auta v pokojové teplotě a jde se hned jezdit, tak v tom nevidím problém. Něco jiného je, když je ta baterka na mrazu a pak ji prdneš do auta a očekáváš výkony... Nepřijdou... Poslední věcí je, že se snižuje (zkracuje) celková životnost takové baterie. S tou sondou co tu píšeš (teplotní) to není pro to aby nabíječka rozpoznala, jestli budeš jezdit v mrazu, nebo v teple, to ani dopředu přeci nelze vědět, jaké napětí mají upravit pro jakou teplotu? Je to pro to, kdyby se nadměrně Lipolka zahřívala, aby se nabíjení ukončilo a nedošlo k zahoření wink...

Je: E-Revo VXL / SCX10 - Jeep Wrangler Rubicon / Axial Wrangler Wraith / Spektrum DX3C / Hitec Eclipse 7 PRO
Byl(o): Cross Tiger / Savage 3,5ccm / E-Revo VXL / E-Maxx 3908 / Blade Dancer / Gama 2100 / Scout
FOTO▼▲▼VIDEO▼▲▼WEB

160

vadi lipolkam ked sa nabijaju teple? ze pridem z jazdenia a mozem ich dat nabijat hned ako ich vyberiem z auta a su trochu teple alebo je lepsie par minut pockat kym vychladnu?

161

Asi bych par minut pockal. Ono neni teply jako teply. Taky nabijim baterky hned po jezdeni, ale nez dorazim domu, jsou vlazne.

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL

162

Jak potřebuješ, baterka má především sloužit Tobě. Jestli jsou trochu teplé, tak určitě jim to nevadí. ono se totiž Tobě v tomhle počasí bude zdát vše, co má deset stupňů.

Sry, nevšiml jsem si, že už odpověděl Tomeček.

Naposledy upravil: Jelass (27. 01. 2012 17:20:12)

163

Chcem sa spýtať,vadia Li-Polke mínusové teploty? prípadne do koľko mínus môžem s nimi ísť jazdiť,lebo teraz sú riadne mínusi -10,-8 a pod,diky moc vopred. smile

Naposledy upravil: metalbreath (03. 02. 2012 12:17:48)

E-Revo 1:10 s Brushless

164

Vcera jsem byl jezdit v -12. Lipolky jezdily bez problemu, jen ten vykon byl nizsi.

165

Tak jazdiť som jazdil aj ja v -10 cca,ale mne skôr ide o to,či to neškodí baterke,prípadne neuberá na kapacite a pod...

166

Jistě, že jim to vadí asi jako každému zařízení na chemické bázi a ztrácí kapacitu, ale když je vytáhneš z domova, dojdeš do auta, někam dojedeš, dáš do modelu a drandíš, tak o nic nejde.

167

metalbreath napsal:

Tak jazdiť som jazdil aj ja v -10 cca,ale mne skôr ide o to,či to neškodí baterke,prípadne neuberá na kapacite a pod...

Kdybys zabloudil do včerejšího vlákna  "Jízda v mrazu", tak by ses dozvěděl, že jezdíme i při -27 (Foxo) a nic se baterkám neděje hmm

Naposledy upravil: jackie (03. 02. 2012 15:02:36)

168

Přesně tak,není třeba dělat z toho vědu,dneska jsem taky jezdil asi -12°C,jedny baterky ohřátý z domu a druhý normálně zmrzlý a žádnej extra pozorovatelnej rozdíl mezi nima nebyl,obě nabytý na 4,2v/čl.

169

OK,diky moc smile Len som sa chcel uistiť to je všetko wink

170

Zdravim,
pls mam dotaz. Pouzivam LiPol 2S s pipakem. Kdy koncite s jezdenim kdyz Vam pipak pipa pri pridani plynu, nebo az kdyz pipa i kdyz auto nejede ? Ja koncim pri pipani pod plynem, ale kdyz dam pak baterky na nabijecku maj 3,7 - 3,8V na clanek. Pipnuti zpusobuje to, ze je tam pokles napeti pri pridani plynu. Jde mi o to jestli jim to nevadi ?? Doufam ze jsem to popsal nejak srozumitelne. Diky.

Naposledy upravil: Jerseyd (05. 02. 2012 12:08:58)

E-Savage, TL-01b, SCX10, TRF416WE, Losi XXX-T

171

Předpokládám že pípák máš externí a tudíž neumí zastavit auto, ale pouze pípat. Pokud tedy auto zastaví, není to zásluha pípáku, ale už totálně vybitých baterek, což je špatně. Jinak ano, při plném plynu a velkém zatížení baterky se pípak může ozvat , protože  napětí krátkodobě klesne pod nastavenou mez. Pokud tě netrápí délka jízdy, je rozumné v tuhle chvíli baterku vyměnit.

Přátelé vracím se na můj původní nick Dovi

172

Ano pipak mam externi, nemyslel jsem, ze auto zastavi, protoze uz nema stavu, ale proste jen nejedu. Diky budu dal menit baterky pri prvnim pipani lipostopu.

E-Savage, TL-01b, SCX10, TRF416WE, Losi XXX-T

173

U TRX mi lipo-stop rovněž vypíná i když má článek 3,8V. Ale je to lepší, než kdyby vypínal pozdě a navíc se doporučuje, aby se baterka nechávala do příštího nabití nabitá na těch 3,8V. hmm

174

mně  třeba vypne při první poklesu pod 3.5V při plynu, ale s tím pípákem bych to tak nehrotil. Když pípne po plynem, tak klidně jezdi, než se rozpípá. Kamarád má vyzkoušeno, že když mu začně pípat, tak v klidu dojede koleo na dráze a přidá ještě jedno.

175

Jenže milej zlatej Jackie 3,8 - 3,9V je normální provozní napětí lipo, takže pokud odstavuješ lipo a má jalovejch(bez zátěže) 3,8V na článek tak to se připravuješ o pěknejch pár minut neli desetiminut  ježdění smile

Savage FLUX HP tuning - Futaba 4PL  / Multiplex Funcopter v2         byl E-Savage
naše RC kalkulačka        Foto   Video