1

Téma: Jakou nabíječku?

Zdravím,

trošku jsem to tu procházel, ale většina témat je ohledně konkrétních modelů nabíječek.

S modely jezdím jen rekreačně, mám sériové Mini Inferni s 6xAA 2700 mAh, Xmoda Truckin lehce upravého na Crawler (4 x AAA 800 mAh) a pod stromek bude Losi Trail Trekker (4,8V 220 mAh).

Na nabíjení zatím používám obyčejnou nabíječku na 4AA/AAA (pro Xmoda) a Mega Peak 3000 pro MiniInferno, Losina má svoje trafo.

Plus na dobíjení autobaterie máme starou po domácku udělanou nabíječku - občas se hodí na dobití 72Ah a 55Ah 12 V v autech.

S Li-on a Li-Pol zatím nepočítám, ale kdo ví co mě chytne.

Můžete mi prosím doporučit nějakou nabíječku, která by tohle vše zvládla?

Koukal jsem po obchodech a líbí se mi docela tohle:

equilibrium-profi

popř. z levnějších toto:

equilibrium-mini-v2

Počítám, že ta první, když umí až 10A, tak nemůže mít problém s nabíjením ani 72Ah autobaterie.
Přece jen je to už jistá investice, tak bych nerad koupil něco o čem za chvíli zjistím, že to není ono (jako u MegaPeaku :-) )

Předem děkuji za všechny názory a rady.

BICEK

edit: preferuji něco, co se dá napájet z 220V, nechci řešit další věci kolem. Teď, jsem si všiml, že té první toto schází.

Prosím bez odkazů na cz shopy - viz. pravidla - díky wink

Naposledy upravil: Fik (17. 12. 2011 18:27:37)

2

Re: Jakou nabíječku?

No tu druhou mám a vše funguje tak jak má. Stejně nemám žádnou baterku která by se dala nabíjet víc než 4A takže mně vyhovuje.
Auto jsem s ní nenabíjel ale není důvod proč by to nemělo fungovat i u auta.

J.K.

3

Nikdy není špatné, mít rezervu výkonu, protože nikdy nevíš, co budeš mít za rok či dva v modelparku.
Equlibrum profi - 200W - dobrá volba
Eventuelně Raytronic C16 či SkyRC IMAX B6 Ultimate - v podobné cenové relaci
Popř z HK iCharger 106B+ - sám ho mám přes dva roky
Něco výkonově mezi Equi mini a profi např. Raytronic C14 - osvědčená klasika

Savage FLUX HP tuning - Futaba 4PL  / Multiplex Funcopter v2         byl E-Savage
naše RC kalkulačka        Foto   Video

4

Raytronic C 16 , a zatím (2 roky) spokojenost. 8 A

Traxxas Summit 4WD Ezrun 2700 ot/V -regl Foxy 120 A
AT-10 2 WD
www.milou1.rajce.idnes.cz

5

Nechapu, jak se to stalo, ale prispevek co jsem poslal a ve vedlejsim okne, ktere jsem od te doby neobnovil, ho normalne mam zobrazen tady najednou neni. Tak jeste jednou:

Takže toto:
xxxxxxxxxxxxxx NE CZ SHOPY
nebo
xxxxxxxxxxxxx
?

C16 uz mi projde dost draha kvuli 3A navic.

To Equlibrium se mi libi, ze vypada seriozneji a je v hlikove kastli. Jen bych nerad koupil neco problemoveho.
Ten Raytronic je osvedcenejsi?
za ty penize vypadaji oba slusne.
Ale pisi tam, ze je to na gelove Pb. Zvladne to i klasickou udrzbovou autobaterku s kyselinou?

Naposledy upravil: Fik (18. 12. 2011 11:00:04)

6

Omlouvam se za ty linky. Nenapadlo me, ze by to mohlo porusovat pravidla. Priste si dam pozor.

Takze nazvy nabijecek, ktere mi cenove i parametrove vychazi dobre jsou:

Equilibrium 3.0

RAYTRONIC C14

Vykonove jsou srovnatelne, vybavenim take.
Equlibrium je o neco levnejsi, vypada lepe (hold vzhled take prodava :-) ) a ma odpojitelnou snuru na 12V napajeni.

Ma nekdo s tim Equilibriem zkusenost?

7

Obě Ti udělají dobrou službu.

Savage FLUX HP tuning - Futaba 4PL  / Multiplex Funcopter v2         byl E-Savage
naše RC kalkulačka        Foto   Video

8

Ještě se zeptám na to nabíjení autobaterie. Neměl by být problém nabíjet s tím obyčejnou údržbovou (popř. bezúdržbovou) autobaterii. Nebo se mýlím?

Pro nabíjení a vybíjení 1 – 15 NiCd/NiMH článků, 1 – 6 Li-ion/Li-poly/Li-Fe článků nebo 2- 20 V olověných akumulátorů

Vzhledem k tomu, že i teď nabíjím 72Ah baterii jen na 4A a jde , tak 5A nemůže být málo.

9

Nejde tolik o proud, protože olověné akumulátory příliš velké proudy při nabíjení v lásce nemají. Jinak počítej že těch 5 amper kterýma dokáží ty dvě nabíječky nabíjet, není pro všechny baterky. Obě  nabíjí maximálně 50W, což znamená že například dvoučlánkovou LiPo baterku dokáže ještě nabíjet maximálním proudem 5A, u tříčlánkové je ale maximum už jen necelých 5A a čtyřčlánkové nabíjí maximálně 3,7A. Stejně tak autobaterka 12V už nepujde celýma 5A, ale to je v pořádku. Jiný problém je ten, že režim Pb je určený pro gelové baterie (ten režim v nabíječce je kvuli gelovým baterkám do startboxu u nitromodelů). Co jsem zjišťoval, tak by režim Pb-gel neměl klasické baterce vadit (Vadí jen klasické nabíjení gelové baterce). Takže já osobně modelářskou nabíječku také používám pro autobaterie a nenarazil jsem na žádný problém.

Naposledy upravil: Dovi5 (18. 12. 2011 16:30:14)

Přátelé vracím se na můj původní nick Dovi

10

raytronic C14 može nabijat az 6A

Mám: Xray XT8,    FlySky-GT3C, Raytronic C14,    (losi raminator na predaj)
Bolo: himoto emxt-1, HPI firestorm flux, Savage flux XL
http://foxo66.rajce.idnes.cz/

11

Raytronic C14 umí nabíjet i 6A, ale stále jen do 50W. To v praxi znamená že zvládne nabíjet 6A do napětí 8,3V, takže maximálně 2S Lipolku umí nabít těmi 6A. Vybitou autobaterku pojede cca 4,2A. Ok?

Naposledy upravil: Dovi5 (18. 12. 2011 16:59:39)

12

Dovi5: pravda, takže tu autobaterku to stejne bude umět nabíjet jen lehce přes 4 Amperama. Jinak díky za zkusenost. Taky myslím, že u autobaterie není moc co řešit - teď ji nabíjíme obyčejným trafem, kde jdou jen nastavovat 4, 2 nebo 0,8 A a staci to.

FOXO: Ja všude čtu jen 5A u C14ky. Kde jsi vzal těch 6? Vlastní zkušenost?

13

Je to tak, umí 6A http://www.rcm-pelikan.cz/dld/Raytronic … _CZ_EN.pdf

14

mam ju doma a lipo 2s 5600mah my nabijala 6A ale viacej ako 2s lipo doma nemam tak neviem posudit ale je to perfektna nabijacka na zaciatok isto staci

15

Tak, teď koukám a už vyšla novější verze equilibria - verze 3.0 byla nahrazena verzí 3.5.
Vypadá to, že stát by měla cca stejně:

http://www.pelikandaniel.com/?sec=produ … id=61031#3 - odkaz sem je povolen, jak jsem vyčetl.

- umí až 6A (nicméně 50W zůstává)
- má oddělený síťový zdroj (jako verze mini)
- a dokonce ze sebe umí udělat stabilizovanej zdroj - taky se někdy může hodit

Tak snad ji v lednu už budou mít v obchodech. :-)

16

FOXO napsal:

mam ju doma a lipo 2s 5600mah my nabijala 6A

Vždyť to píšu, že 2S baterku 6A umí... smile

17

tvoj prsipevok som si nevšimol wink

18

Poprosím ještě o názor na nabíječku pro kterou jsem na 90% rozhodnutý.
Je to Equlibrium 3.5:

http://www.pelikandaniel.com/?sec=produ … id=61031#3

Jen jestli tam někde nevidíte nějakou past nebo nevýhodu.

Děkuji.

19

Hele ale  Equilibrium má vtup jen  12V takže bys ji misel napájet z autobaterie nebo externího zdroje, takže C14 je jasná volba!

Team Durango DESC410 V2 PRO a DJI Phantom F302
Quadcopter, České Silnice, youtube

20

Degi: Má to externí síťové trafo - je to vidět na fotkách.

Nabíječ Equilibrium 3.5 byl konstruován se snahou poskytnout vše potřebné pro nabíjení "pod jednou střechou" včetně síťového zdroje. Abyste ale nemuseli na letiště tahat ani gram navíc, síťový zdroj tvoří zvláštní samostatnou jednotku, takže vlastní nabíječ má příjemné kapesní rozměry

C14 je dražší a umí to stejné. (a navíc se mi prostě moc nelíbí vzhledově - normláně by to nehrálo roli,ale když ostatní věci jsou to srovnatelné ... :-) )
Teda aspoň mi přijde, že umí to stejné.

21

Sorry, máš pravdu, hezčí je, to ano, ale mě by vadilo to externí trafo, ale pokud ti to nevadí tak ji ber.

Team Durango DESC410 V2 PRO a DJI Phantom F302
Quadcopter, České Silnice, youtube

22

Ja prave externi trafo beru jako plus. Další plus je kabel pro napajení z autobaterie s konektorem. Není na pevno jako u C14 a mého MegaPeaku.

23

Dovi5 napsal:

Nejde tolik o proud, protože olověné akumulátory příliš velké proudy při nabíjení v lásce nemají. Jinak počítej že těch 5 amper kterýma dokáží ty dvě nabíječky nabíjet, není pro všechny baterky. Obě  nabíjí maximálně 50W, což znamená že například dvoučlánkovou LiPo baterku dokáže ještě nabíjet maximálním proudem 5A, u tříčlánkové je ale maximum už jen necelých 5A a čtyřčlánkové nabíjí maximálně 3,7A. Stejně tak autobaterka 12V už nepujde celýma 5A, ale to je v pořádku. Jiný problém je ten, že režim Pb je určený pro gelové baterie (ten režim v nabíječce je kvuli gelovým baterkám do startboxu u nitromodelů). Co jsem zjišťoval, tak by režim Pb-gel neměl klasické baterce vadit (Vadí jen klasické nabíjení gelové baterce). Takže já osobně modelářskou nabíječku také používám pro autobaterie a nenarazil jsem na žádný problém.

Ahoj. Měl bych dotaz. Můj Raytronic C 16 zvládne atobaterii 45 Ah,ale do úplně vybité nacpe jen 16 Ah. Přitom baterka je plně nabitá. Na nabíječce je nabíjecí I cca. 2,6 A . Jsou ty údaje tak zkreslené,a čím,nebo je chyba jinde ?

Traxxas Summit 4WD Ezrun 2700 ot/V -regl Foxy 120 A
AT-10 2 WD
www.milou1.rajce.idnes.cz

24

a jak dlouho tu baterku nabíjíš? pokud neco pres 6hodin, tak se nabiji vazne pouze 16Ah (baterka muze byt uz hodne znicena), pokud skoro cely den, tak pravdepodobne zkresluje nabijecka.

25

Myslím že bys měl upřesnit co znamená uplně vybitá? Kolik má voltů? To že nenastartuje auto, neznamená že musí být uplně vybitá. Jinak u olověných aku se projevují všechny potíže jako u ostatních aku. Po 1-2 letech už určitě nebude mít 45Ah, ale klidně pod 40 Ah. K tomu se přidá nizká teplota okolo 0 stupňu, která napětí i proud u olověnejch dost sráží dolu a nenatartuješ ani s polovičně nabitou baterkou. Tak se zkus podivat a přeměřit na kolika voltech nabíječka ukončuje. Mělo by to být 13,8V a někdy případně změř, kolik má uplně vybitá.