51

Re: Jak se chovat k Lipolkám

jak jsem psal je to kazdeho volba - kdyz mate penez dost tak to nedelejte - kazda baterie (a LiXX technologie je na tom uplne stejne) potrebuje homogenizovat vnitrni struktury a chemizmus, k tomu slouzi par "jemnejsich" cyklu na zacatku

vzhledem k tomu, ze to nedavno nekdo postoval jinde tak tady to mate treba od Hackera:

Na otázku ako zaobchádzať s LiPoly aku, aby dlho a dobre slúžili, odpovedá Rainer Hacker z firmy Hacker Motors pre FMT zhruba nasledovne:
Prvá starostlivosť začína u nového aku. Napätie jednotlivých nových článkov je spravidla 3,8 až 3,85V. Ak by boli rozdiely priveľké, treba kontaktovať predajcu.
Aj keď nápis na aku dovoľuje nabíjať prúdom 2 až 5C, malo by sa prvé nabitie urobiť prúdom max 1C. Výborné je, keď je možnosť vybalancovať aku pri prvom nabíjaní.
Prax ukázala, že nový akumulátor potrebuje niečo ako "zábeh". Chémia v článkoch sa takpovediac "sformátuje". To znamená, prvý štart urobiť s malým prúdovým zaťažením.
Radšej pomalé krúženie, ako náročné akrofigúry. Rovnako pri prvom lete nedoporučuje využiť - vyčerpať plnú kapacitu. Zaťaženie postupne pri druhom, treťom lete zvyšovať.
až potom je vhodné aku zaťažiť na povolené hodnoty, či už pri nabíjaní, alebo vybíjaní.
Ohľadne hĺbky vybitia sa doporučuje, aby aku bez zaťaženia po ustálení napätia mal prinajmenšom 3,7V na článok. Nespoliehať sa na regler, ktorý nemusí hĺbku vybitia vyhodnotiť správne, lebo je veľmi závislá od režimu letu. Užívatelia ktorí majú telemetriu s meraním odobratej kapacity a napätia, sú vo výhode. Výborná vec.
Čo sa týka teploty, tak najlepšie využitie LiPoly článkov sa dosahuje pri teplotách 30 - 35°C. Pod 15°C klesá napätie strmo. Pri takýchto podmienkach je vhodné aku ohriať.
Pri teplotách 20 - 30°C možno používať aku normálne, bez ohrevu. Len pri extrémnych zaťaženiach sa doporučuje ohrev na 30 - 35°C bezprostredne pred použitím.
Pri skladovaní je najlepšie dodržať skladovacie (ustálené napätie) cca 3,85V/čl. S výhodou možno použiť, ak nabíjačka poskytuje "skladovací program" nabitia.

tech 1C je uvedeno jako maximum tzn. ze jen pokud to nelze mene a jeste si uvedomte ze tohle co je psano vyse je platne pro suprove baterie za tisice Kc ne pro shity jako jsou Turnigy 20C (lezi mi tady tri packy Turnigy 40C - takze vim o co jde)

takze kazde delejte jak myslite - me par cyklu na nabijecce doma nezabije

52

Nabíjení proudem 1C. V podstatě si potvrdil to co tady psal Fik. Diky.
Jinak baterie se neformatuji ale formuji, ale obecne vzato je to co si prepsal pravda a da se s tim ztotoznit.

Caster Fusion EX-1.5Pro (Sanwa MT-4)

53

ten preklad jsem nedelal ja (ad to formatovani) a jen to sem pastnul

jen se snazim upozornit na to ze LiXX jsou technologie jako kazda jina a baterie se musi po vyrobe srovnat - platilo to a plati stale

to ze nekdo (schvalne kdo ma zajem na tom aby se prodavalo co nejvic baterii) zacal propagovat, ze LiXX jsou bezudrzbove a blbovzdorne, neznamena ze to je pravda

samozrejme pokud si nekdo nepise kolik cyklu na baterii udelal tak samozrejme bude tvrdit, ze to treba neni - protoze samozrejme nezjisti ze mu baterka vydrzela polovinu nez by treba mohla

co se tyka toho 1C na uvod - to ze 1C snese baterka za 2000Kc od Thunder Power s parametry 65C/130C neznamena ze to same zvlada Turnigy za 450Kc s 20C - pokud to porovnas tak zjistis ze tech 0.3C je u 20C prave odpovidajici tomu pomeru 1C u baterie 65C

jen nechapu v cem je problem - protocit 2-3 cykly na nabijecce je otazkou jednoho dne a vim, ze jsem minimalne baterkam pomohl se rozjet

54

parada, dikec za info...

55

TULL:
to co si tady napsal je čistá teorie a ta se od běžné uživatelské praxe liší asi jako hříbek od mochomůrky.
Teorie je krásná věc, nic proti ní, ovšem záleží kdo jí napsal, zda za ní jsou opravdu skutečná reálná měření - o čemž tedy dost silně zrovna v tomto případě, který si uvedl - pochybuju.....
   Například počtení na webu výrobce MGMcompro - výrobce jedné z nejkvalitnější elektroniky pro rc modely se teorie dočteš dost - např. pojednání o konektorech je z pohledu nás uživatelů přímo úsměvné, všechny konektory co používáme k naší plné spokojenosti (traxxas, dean, klasické goldy) jsou vlastně "shit" - jen MPjet je super smile  .................atd atd
  Formování lipolek je nesmysl.
Rozhýbání chemie - nabíjení zpočátku cca 0,5C - proč ne, ale představa, že mi tak vydrží jak píšeš o půlku víc - prosím, nebalamuť zde nováčky, kteří toho mají nad hlavu i bez tohoto tvrzení, dovolím si říci lživého tvrzení !
Jediné co by mě přesvědčilo budou argumenty - nezávislé!!! testy - které bohužel, nebo bohudík neexistují.
   Píšeš Turnigy (Zippy apod.) jsou shity. Netvrdím, že jsou to top baterky, ale poměr výkon/cena je prostě jasně nejlepší na trhu. Představa, že aku tzv. značková za dejme tomu 2000 vydrží při porovnatelných podmínkách o víc jak 25% déle, než podle Tebe a Tvých zcela jistě bohatých zkušeností např. Turnigy či Zippy za 500 je zcela mimo.
   Nevydrží, nevydrží, nevydrží - což je při srovnání cen k pláči.
Pro drtivou většinu nás stačí ty "shity" úplně bez problému, já na svých momentálně nejstarších (1,5roku) Zippinách mám přes 100 cyklů, nabíjených proudem 1 - 1,5C - a že nejsou v nijak špatné kondici Ti sice asi nijak nedokážu, ale je to tak - Ri na článek je stále solidních 3,4miliohmu a aku se nijak výrazně nenfukují.
   Co se "značkových" předražených aku týká - to že je v "sáčku" lepší poměr prvků, případně kvalitnější obal, či přidání "samozhášecího"prášku pro případ zahoření aku (Kokam) je sice hezké, ale článek Ti může odejít do kytek úplně stejně jako u Turnigy či Zippy - a potom je to opět k pláči, vyhodit aku za 2 - 3 tisíce.......
   Takže abych to shrnul - já si po 20letech modelaření  - z toho 5let rcauto - budu stát za svým - nabíjet v klidu ze začátku 1C, životnost aku tím nijak znatelně neutrpí. O mnoho důležitější pro životnost lipo je nevybíjet "na hranu" 3,0V, ale tak, aby po jízdě byly články na cca 3,4 - 3,6V.

Naposledy upravil: Fik (21. 08. 2011 23:39:48)

Savage FLUX HP tuning - Futaba 4PL  / Multiplex Funcopter v2         byl E-Savage
naše RC kalkulačka        Foto   Video

56

Jiste pokud budu srovnavat tvou praxi kdy mas jak pises lipolky 1.5 roku a natoceno "celych" 100 cyklu tak to se opravdu s R.Hackerem http://www.hacker-motor.com/en/home/index.html neda srovnat - to si delas srandu? ze tady po 100 cyklech delas nejake zavery (a to jeste pises ze se ANI moc nenafukuji!!!) ? Prijd az budes mit baterky stare tri roky a natoceno 300-400 cyklu - pokud potrebujes nekoho komu prosly rukama neskutecna kvanta baterii pozeptej se treba Alese Bidovskeho (Satria) nebo treba Novfra (oba jsou na MH) - zrovna nedavno psal:

Právě mi doběhl dlouhodobý "test" LiFe a Li-Ion. LiFe dva roky v provozu na odběrech 70-80A a pak tři roky ležely "jak jsem je odložil". Fungují dál, jen kapacita je asi 100mAh menší. Lionky to samé, jen byly v provozu 3 roky a 3 roky. Fungují, Ze tří sad je jedna znatelně horší (-10%C) , ale stále použitelná.

to ze lipolky obcas odejdou je proste tak - je to vyrobek jako kazdy jiny - odchazely i NiXX

nikdy jsem nikomu nepsal aby si nekupoval Turnigy (sam mam doma 4 packy) jen je treba respektovat to, ze to proste nejsou spickove baterie a je treba se k nim podle toho chovat - papir snese vsechno a to ze baterie neni 40C ale jen 20C s novou nalepkou je prakticky nedokazatelne

co se tyka konektoru
vzhledem k tomu, ze muj otec cele roky delal a i ted v duchodu dela pro f.Bosch a i moje ridici jednotky tam stale jeste montuji na linkach veci ktere ma vetsina z vas v autech (tech velkych) tak zrovna konektorovani, krimpovani a podobne technologie jsou dost veda
navic jsem z CB a modelarim min. 30 let (tata 60 let) takze rodinu P. znam - prestoze MP moc nemusim jak vystupuje a jak jedna, tak je to strojar a odbornik (to mu nikdo nemuze uprit) - dival jsem se na to PDFko, kde jsou ty nakresy konektoru u MGMcompro - samozrejme ze to co tam pisou je pravda - zadny z tech preskrtlych konektoru nema zarucene parametry pri opakovanych zasunutich - pokud by to nebylo do hracek (modelu) tak by si treba do prumyslu/automotive nikdo nedovolil pouzit - muze se ti to nelibit, ale to je asi tak vsechno co proti tomu muzes delat - on MP take nevymyslel ten konektor ty provedeni jsou zname prave z prumyslu - jen to proste nestoji 4USD za 10ks jako G4 u HK - kdyz si pujdes koupit konektory treba od Harting tak se ti protoci oci (prave z duvodu ze nekdo garantuje nejake parametry a je to naracne na vyrobu)

nic vic ti k tomu psat nebudu - kazdej jsme rekli svuj nazor - ja jsem dodal i nejake osoby u kterych si to muzes overit (muzes napsat i Hackerovi jakej ma nazor na Turnigy a formovani lipolek) - to co bude kazdej delat je jeho vec a hlavne jeho penize

57

iba chem dodat:FIK mislel tuto vetu"lipolky maju sluzit mne ne ja lipolkam" co si mislim aj ja big_smile a este moj nazor po roce provozu lipolek turningy/zippy vyhodim ich a kupim nove 400Kč-500kč neni take strasne ako 2500-3000kč takze tak

HIMOTO EMXT 1:10 / SAVAGE FLUX 2350,RAYTRONIC C14,2x lipo TURNINGY 7,4V 5000mah 40C / Fly SKY GT3B
http://roroo.rajce.idnes.cz/

58

ty mas ten pack jen jeden? protoze pokud jich mas treba 10ks tak je to 5.000Kc (a to tech 500Kc stoji pack jen 2S) - nouzi netrpim, ale mam rad kdyz mi veci slouzi tak abych se na ne mohl spolehnout

stale se bavime o tom, ze nerikam nekupujte si turnigy (protoze jsou to ...) - jen rikam, ze je treba respektovat, ze to nejsou spickove baterie a je treba udaje u nich uvadene s respektem (spis s despektem)

"lipolky maju sluzit mne ne ja lipolkam" - to je fakt takovej opruz pripojit baterku na nabijecku a namackat tam tri cykly 0.3-0.5C nabijeni a 1-2C vybijeni? to fakt nechapu

59

Kapacita není vše co musí baterka odevzdat.
LI-FePo4 bílé 2300mAh po roce provozu kapacita dobitá po vybití na 3,0v 2200mAh,ale chopnost dodávat vysoké proudy klesla fakt citelně.
V modelu k pííííp,v akuvrtačce jedou další dva roky bez nároků na údržbu.
Podle mých zkušeností nabíjecí proud nevadí tak výrazně, horším baterkám naběhne dříve mezní napětí (4,2v) a proud stejnak poklesne,nejhorší je  za(pře)tížení při provozu pokud někdo používá články odběrem na hraně.
"Značkové"baterky (kromě prvovýrobců) sou pěkné šunty.

od 6,2008 E-revo

60

mufe10 pravdu mas. Jinak ze "lipolky maju sluzit mne ne ja lipolkam" pod to se taky podepisu. Za rok to vsechno vyhazim a je me to total burt za ty penize. Blazen davat za takovej spotrebak tisice. Jo a pripojit baterku na nabijecku a namackat tam tri cykly 0.3-0.5C nabijeni a 1-2C vybijeni je fakt vopruz. Nejsem jejich otrokem, formovani lipolek LOL. tulle zas to tak nebasti  tongue

Tekin!

61

no jsme u toho - ty to nedelas protoze ti je na baterkach nezalezi a mas je na jeden rok a je pro tebe problem je pichnout na nabijecku na pul dne - to ale naprosto neznamena, ze formovani lipolek je blbost

je to jen tvoje pohodlnost/nezajem - s baterkama to nema nic spolecneho

je to stejne jako kdyz muj znamy nepouziva pasy v aute - podle nej je to take blbost, zdrzuje to a on nikdy neboural - zatim ma pravdu lol

62

Nezlob se na mě, ale porovnávat formování lipolek s bezpečností v autě ...................

"to si delas srandu? ze tady po 100 cyklech delas nejake zavery (a to jeste pises ze se ANI moc nenafukuji!!!)"
A co bych si dělal srandu - píšu o aktuálně nejstarších lipo co mám v provozu. Že jsou přifouklé o 1mm není žádné drama. O těch co už nemám Ti psát ani nebudu, protože mi stejně věřit nebudeš - jak píšeš, dělat závěry po 100 cyklech je směšné wink Pro mě to zajímavé je - při ceně těchto lipo je to jako dělat závěry u "značkových" po 300 cyklech - a i kdyby odešly lehce nad 100, pořád je poměr cena/cykly pro mě (a jistě nejen pro mě) zajímavý.
Formování lipo:
"ze to treba neni - protoze samozrejme nezjisti ze mu baterka vydrzela polovinu nez by treba mohla" - tady čekám na argumenty od kohokoli, že je to tak......

Savage FLUX HP tuning - Futaba 4PL  / Multiplex Funcopter v2         byl E-Savage
naše RC kalkulačka        Foto   Video

63

lipolky,lifecka sem formatoval za provozu jediny poznatek byl ze lehce bĕhem prvních pár cyklu vzrostla kapacita.Nejstarší lipolka má 4 roky sca 100 cyklu kapacita klesla velmi málo ale proudově je dokonale nepoužitelná.dá snad jen 2C.Zippyny 3000mah 4S 40C po roce a půl nejsou pozorovatelné žádné změny tvrdé jak kámen zvýšení odporu sca 10% formátování a údržba =0.nabíjím od začátku 2C.

od 6,2008 E-revo

64

ale vy to stale nechapete - ja vas nepresvedcuju abyste to delali - at si dela kazdej co chce!!

ja jen tvrdim (nikdy jsem zde nenapsal nic jineho), ze pro jakekoliv doposud vyrabene baterie platilo a stale plati (LiXX nejsou vyjimkou), ze potrebuji nekolik formovacich cyklu s definovanymi parametry (ktere pri vybijeni v modelu neni nikdo schopen zarucit) pro svoji optimalni funkci a maximalni zivotnost - NIC VIC

pokud to nekdo delat nechce (je linej, prijde mu to jako blbost, ma zbytecne moc penez, podporuje konzum a ja nevim co jeste) at to sakra nedela, ale to neznamena, ze to formovani je blbost a ze neni dobre to udelat\

rozumime si?

65

muf10 napsal:

lipolky,lifecka sem formatoval za provozu jediny poznatek byl ze lehce bĕhem prvních pár cyklu vzrostla kapacita.

ano, to je prave dukaz, ze v bateriich po vyrobe dochazi pri prvnich cyklech ke zmenam

to ze baterky odejdou i pres nejlepsi peci je mozne - pri provozu v modelu neni nic co by dokonale sledovalo zda nedochazi k pretezovani baterii - napr. dost dlouho trvalo nez se zjistilo ze LiXX baterie kraglovaly zpetne pulzy z BLDC regulatoru i presto, ze baterie nebyla pretezovana nadproudem nebo podvybitim

66

tull napsal:

ale vy to stale nechapete - ja vas nepresvedcuju abyste to delali - at si dela kazdej co chce!!

ja jen tvrdim (nikdy jsem zde nenapsal nic jineho), ze pro jakekoliv doposud vyrabene baterie platilo a stale plati (LiXX nejsou vyjimkou), ze potrebuji nekolik formovacich cyklu s definovanymi parametry (ktere pri vybijeni v modelu neni nikdo schopen zarucit) pro svoji optimalni funkci a maximalni zivotnost - NIC VIC

pokud to nekdo delat nechce (je linej, prijde mu to jako blbost, ma zbytecne moc penez, podporuje konzum a ja nevim co jeste) at to sakra nedela, ale to neznamena, ze to formovani je blbost a ze neni dobre to udelat\

rozumime si?

Takze zaver je takovy, ze vydrzi dyl. Druha strana mince ale je, ze budou davat daleko slabsi proudy. Cili pro vetsinu autickaru bude lepsi prvni varianta - vydrzet min, ale davat po celou dobu poradne proudy.

HPI Cyber 10B + CC 4600kV | T3 '11 + X12 17.5T + Tekin RS | TT01 + Johnson + LRP IPC 7.1 | Spektrum DX3S | Raytronic C30

67

yikes prosim te mysli nez neco napises

68

Uz se perou? big_smile NiMH maji pametovy efekt, narozdil od lipolek. NiMH se doporuvuji cyklovat, to je odvozeno od jejich chemickyho slozeni. U lipolek tyhle nesvary nejsou, proto je vyse uvedene naprosto zbytecne. Cim driv si zvyknem na to, ze baterka je spotrebni zbozi, tim driv se nam bude lip zit. Jsou pravidla, kdy jejich dodrzenim prodlouzime zivotnost lipolky, ale cyklovani mezi ne nepatri. Kazda lipolka, i ta kvalitni, jednou odejde. Ta kvalitnejsi dyl, je to dano slozenim. Jedna se o chemicky prvek, ted z hlavy nevim. Takze jestli se chcete dobre starat o lipolky, dodrzujte nabijeci proud a zavcasu je vyndavejte z modelu, pouzivejte dostatecne silny pro dany model (cecka). Nejaky formatovani nechte pro nekoho, kdo si chce experimentovat...

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL
Beta 1400, Multiplex FunCub, Ikarus vznášedlo - Spektrum DX7, FrSky Telemetry
www.mojemodely.cz, www.calcrc.com

69

yikes a druhej - boze to jsou rany - "jedna se o chemickej prvek" jsou to lipolky tak to bude asi lipolium ne? ;-)))

1) precti si o cem je tahle diskuze - jses naprosto mimo
2) zjisti si co je skutecne tzv. pametovy efekt u NiXX a za jakych podminek byl prokazatelne dolozen a popsan

70

Lipolium jsem na mysli nemel, ale budiz. Jestli o to tolik stojis, dohledam to. O pametovem efektu toho vim dost. Tahle diskuze je o tom, jak se chovat k lipolkam, takze bych nerekl, ze muj prispevek je mimo...

XRAY T3R, Traxxas Ken Block, Axial SCX10 Hilux, Axial Wraith, Tamiya Scania R620 - Spektrum DX3E, DX3C, Futaba 4PL

71

Lipolium lol
To je tak vzacny prvek ze ho i Google najde jen 78x big_smile

72

No panacek spis myslel lithium, asi... wink Jinak do lipolek se dava Cadmium, to jsem mel namysli ja...

73

On si delal prdel.

74

to vzdavam - v lipolkach je kadmium (proto se jmenujou lithiumpolymerove), pred barakem asfaltium (dneska roztekle) a na slunicku sluncium - mejte se fajn na tohle nemam nervy

Naposledy upravil: tull (24. 08. 2011 12:57:40)

75

Bud to vzdej nebo si tu prestan delat srandu. Si jako myslis, ze v v lipolkach jsou jenom dva chemicke prvky? Podivej se na stranky treba vyrobce Dualsky a pocti si neco o tom, co vsechno do tech baterek davaj. A asi uplne vsechno se stejne nedozvime, asi si nechaj neco pro sebe. Jo a kdyz uz tam budes, napis jim neco o formatovani (cyklovani) lipolek, at se taky nasmejou... big_smile