151

Re: Formule 1/18

Tak ja tam servosaver nevidim na obrazku, tak jsem myslel, ze tam nebude proto jsem to napsal, jinak s nim to vydrzi.
A k te HS81, asi jak komu funguje a kdo se jak k nim chova. Ano kdyz vysel Xray M18 bez servosaveru tak odchazely, ale ja mam dodneska HS-81MG ktere jsem jezdil ve 2WD i v Xray M18 a funguje bez problemu s neutralem problemy nemaji, a tata ma v aute 4 roky HS-81 bez servosaveru a take funguje bez problemu. Pokud se teda nerozlozilo to servo starim uz to asi 4roky lezi big_smile.
Ale jsou to jeste ty puvodni serva co byla kvalitni. Co se dela dneska uz nevim. Ja mam dokonce HS81MG kdyz to byla uplna novinka, takze jedno z tech prvnich a funguje dodnes.

152

Zkus si tu Futabu a změníš názor...  lol  A pokud mi nevěříš tak se zeptej třeba Víti, nebo Milana Paráka.

153

Ja nerikam, ze hitec je lepsi jako futaba, ale proc bych kupoval futabu, kdyz me ty hitecy funguji a nemam s nima zadny problem, a me se do auta vlezou a hlavne jsem s nima spokojeny.
A rychlost toho hitecu je plne dostacujici na 1/18.
Az mi odejde do duchodu, pak klidne koupim futabu, ale ted ji nepotrebuji.

154

Ja nerikam, ze hitec je lepsi jako futaba, ale proc bych kupoval futabu, kdyz me ty hitecy funguji a nemam s nima zadny problem, a me se do auta vlezou a hlavne jsem s nima spokojeny.
A rychlost toho hitecu je plne dostacujici na 1/18.
Az mi odejde do duchodu, pak klidne koupim futabu, ale ted ji nepotrebuji.

V tom případě nějak nevím proč jsi se vůbec na servo ptal a proč tady s Tebou ztrácím čas .....  sad

155

ja chtel jen vedet velikost serva.

156

Souhlasím s Luisem - Hitec 81,81MG,82 (i přeštítkovaný X-ray)je velmi špatné servo po stránce kvality a i životnosti. Prošlo mi jich rukama asi 20 ks a je značná zmetkovitost i nových . o životnosti a přesnosti převodů ani nemluvit.
Tady máš článek pro inspiraci - za málo peněz hodně muziky - už ho mám
oproti Hitecu mnohem déle. Rozměrama je skoro totožné s Futabou S3114 a do formule si ho dám také.
http://www.masters.cz/digitalni-servo-- … opis-11459

157

Myslím si, že důležitější než serva je zpráva,že se konečně spojí dva skvělí kontruktéři. To je pro mě nejdůležitější. A propó, když servo,tak jedině Futaba.  8)

158

ehm,jeste mne napadla jedna takova malickost, my to resime v celorepublikovem meritku, a tak se ptam jestli se nas vubec sejde dost na nasich okresnich zavodech abychom vubec naplnili jednu skupinu.

159

ehm,jeste mne napadla jedna takova malickost, my to resime v celorepublikovem meritku, a tak se ptam jestli se nas vubec sejde dost na nasich okresnich zavodech abychom vubec naplnili jednu skupinu.

Myslím, že celý projekt směřuje k znovuoživení 1/18. Desítky jsou tak v kurzu, protože je každou chvíli novinka, mnoho podvozků...pořád se něco děje. Mezi micrama je to už mnoho let stejné, přijedeš na závody a víš už jak to dopadne, protože až na pár vyjímek nikdo nemá nic nového. Pokud to nezkusíme nastartovat formulovou kategorií může se stát, že za dva roky už nebudou micra. Na první závody se nás pochopitelně moc nesejde, ale časem snad ano.

160

Když znovu začínaly v nedávné době formule 1/10,tak se nás scházelo 5-8 a po cca dvou letech to začíná být jedna z nejobsazovanějších kategorií.Vše má svůj vývoj a potom ale taky stagnaci a úpadek.
Souhlasím s "Lukidrajvrem",vše se musí udržovat.A vymýšlet pořád nové věci(vylepšovat) i co se týká soutěžních propozic.
Ale na to je zatím čas.Hlavní je to rozjet.
Pokud to nerozjedeme,tak ani nezjistíme kolik se nás bude scházet.

161

Myslím, že bude úspěch, když se objeví v první fázi na dráze 5 až 10 aut a to nejspíše v Pozděchově.
Pokud se pár kousků rozjede v lednu nebo únoru, tak je reálné, že by mohla být vytvořena i jedna skupina na Volné mistrovství MICRO v Polné a to 26.3.2011.
Je tedy nutné co nejdříve stanovit definitvní rozpětí technických parametrů, abych je mohl zapracovat do propozic.

Zatím mi z diskuze vyplývá toto:

rozvor  - zatím největší rozepře - návrhy zatím v rozmezí 155 až 180 mm ( navrhuji sjednotit na 160 až 175 mm)
šířka zadních kol max 25mm, průměr 35-36mm
pohon - motor 280 MIG racing
baterie LiPol 7,4V, (na 10 minut jízdy vhodné 800 až 1000 mAh)
šíře přes zadní kola - max 116mm až 118 
karoserie - polomaketa formule
zavěšení zadní nápravy - povoleno jak nezávislé zavěšení kol, tak nedělená náprava
přední náprava - nezávislé odpružené zavěšení
omezení velikosti křídel - bude potřeba dopřesnit, ale myslím, že to samo vyplyne z maketovosti.

Luisi  a další - zkuste to dopřesnit a zdůvodnit

162

Doporučuji zvětšit maximální průměr zadních kol na hodnotu do 40mm. Jednak se auto na velkých kolech za jistých okolností lépe chová a hlavně starší formule měly obrovské zadní kola. Na těch mých obrázcích jdou zadní kola průměru 36mm a není to nic hrůzostrašného.
Pro zamezení vzniku nevzhledných paskvilů bych zavedl do pravidel technickou přejímku před závodem a majitele aut vyloženě neformulových tvarů bych upozornil na neshodu, případně na dalších závodech i klidně nepustil do závodu.

163

Vláďa napsal:
Zatím mi z diskuze vyplývá toto:

rozvor - zatím největší rozepře - návrhy zatím v rozmezí 155 až 180 mm ( navrhuji sjednotit na 160 až 175 mm)
šířka zadních kol max 25mm, průměr 35-36mm
pohon - motor 280 MIG racing
baterie LiPol 7,4V, (na 10 minut jízdy vhodné 800 až 1000 mAh)
šíře přes zadní kola - max 116mm až 118
karoserie - polomaketa formule
zavěšení zadní nápravy - povoleno jak nezávislé zavěšení kol, tak nedělená náprava
přední náprava - nezávislé odpružené zavěšení
omezení velikosti křídel - bude potřeba dopřesnit, ale myslím, že to samo vyplyne z maketovosti.

Souhlasím s navrženými pravidly s těmito připomínkami:
Rozvor 160-175 mm
Přední náprava-libovolná konstrukce

( U Vláďova návrhu byla předepsaná kostrukce nezávislého odpružení a tím by byla vyloučena pevná náprava tak jak to máme třeba na 1/24.)

164

vyloženě neformulových tvarů

Luky, bacha na podobne formulace. Nekteri jedinci nepovazuji napr. Corally F1 za formuli, tak at se na zavodech neresi podobne nesmysly jako u desetin.

165

Corally F1? To kvůli té přední nápravě? No vypadá trochu moc mohutně, což ve světě subtilních konstrukcí složených z tyčinek a táhýlek není moc maketové, ale základní proporce jsou dobré...
Formulace "neformulových tvarů" je velmi obecná a musela by se jakýmsi způsobem specifikovat. Ono to asi stejně přijde společně s tou velikostí křídel, jak psal Vlaďa.

166

Ja bych overeni maketovosti udelal jednoduse, kazdy jezdec bude ke sve karoserii nosit obrazek skutecneho modelu podle, ktereho byla karoserie vyrobena. A staci bocni a vrchni pohled a do minuty je jasne zda-li je to polomaketa, nebo paskvil s radlici vepredu a vraty od stodoly v zadu.
A priklanim se k jonasove variante rozvoru.

167

Myslím si,že o maketách jsme nehovořili a tudíž je zbytečné s sebou nosit obrázky.ˇUplně bude stačít,když budou dodrženy dohodnuté rozměry a konstrukce.

168

Nějak nám diskuse vybočila .... kitaři a maketáři nechť změní vlákno...  lol

:!:  :!:  :!:  :!:  :!:

Takže pánové tady to máme.....

http://alsracing.net/?p=1402#more-1402

http://alsracing.net/?p=1391#more-1391

:!:  :!:  :!:  :!:  :!:

169

Hezký to to kluci máte. Každý má jiné pojetí, ale důležité je, že cíl je stejný.
A hezky se to rýsuje ( http://www.rcautoklub.cz/images/9/95/Stavebn%C3%AD_pravidla_2011.pdf ), takže asi Vláďa bude muset přiřadit k RC Micrománii i neděli :-)
A doufám, že testovací jízdy už za přísných bezpečnostních opatření proti foto lovcům už probíhají  8)

Hezký zbytek dne přeji. MiKy; http://mkmiky.wz.cz

170

Pánové Luis už finišuje  - kopyta na  F1 už jsou na světě a vypadá to dost dobře, tak se těšte... big_smile

171

Jsme ve finále

http://alsracing.net/wp-content/uploads/2011/03/f118-10.jpg

.... dalo to větší fušku než jsem čekal hlavně kvůli výrobě kastlí ale výsledek snad bude stát za to. Dnes proběhly první jízdy na dost špinavým koberci a model potvrdil pozitivní očekávání v nezáludnosti, nenáročnosti ladění a v dobré stabilitě. Určitě se bude ještě pár věcí časem upravovat a vyvíjet, ale pro tuhle chvíli je to rozhodně použitelná a jezdivá hračka. Takže doufám, že se nás v Polné na mistrovství sejde aspoň tolik aby se mohlo jet o titul!!!  wink
Obrázky podvozku ale i karoserii máte zde: http://alsracing.net/?p=1532#more-1532[/url]

172

mám v plánu tenhle projekt zveřejnit ve formě stavebního návodu a protože jak sám píšeš vyskytuje se hodně různýho materiálu mezi lidem, tak chci celý projekt udělat dost variabilní.。。。

173

Pomalu se blíží zimní sezóna i pro osmnáctiny a trochu to tady usnulo. Takže aktuálně doplňuji, že se na seriálových závodech
i na mistrovství předpokládá i samostatná kategorie pro formule.

Další chystaná novinka je, že by měl být v podobě plata, zadních disků a přední nápravy k dispozici konverzní set ze čtyřkolky X-ray, z které by měl být použitelný celý blok s diferenciálem a ramenama pro zadní nápravu.
V podstatě z dílů jednoho x-raye by šly postavit téměř celé 2 formule.

X-ray M18PRO, X-ray XB8 - TQ, KoPropo helis EX10, JETI Duplex 2,4

174

Po delší odmlce přidávám odkaz na formuli 1:18, kterou jsem vytvořil jako konverzi  ze starého X-raye M18.

Je to příležitost pro ty, kteří by chtěli využít vyřazené zbytky modelu. Kdo by měl zájem, tak není problém plato, karoserii a další díly vyrobit.

Jezdí to pěkně a je určitě konkurenceschopná i zadokolkovému provedení. V Určicích s ní zajíždím jen o kolo méně než s čtyřkolkou M18 Pro. A to mám ruce a oči na zadokolku levý.

http://www.rcautoklub.cz/index.php/Form … _X-ray_M18

http://www.rcautoklub.cz/images/2/24/3622_800.jpg

175

No a ještě nová úprava - figurka pilota.
Je vyroben ze skořepiny s epoxy pryskiřice vyplněné PUR pěnou a váží jen cca 4g. Pokud se udělá plná hlavička (odolnější), tak je váha cca 8g.
Protože jsem si udělal formu, mohu případnému zájemci vyrobit polotovar pilota.
Brzy ještě přibude přední spojler, který již testuji v prototypu.
http://www.rcautoklub.cz/images/6/6a/CIMG5449.JPG