1

Téma: Oprava tahového startéru

Zdravím přátele modeláři:) Jak už to tak bývá, jednou se prostě šňůrka tahového startéru utrhne nebo ji sežere palivo:) To se samozřejmě stalo i mě:) Prostě jsem jí utrhnul:)

Sundal jsem tahový startér z motoru, rozebral ho... pružinka nevyskočila:)
A koukám a říkám si, jestli by se ta původní šňůrka nedala něčím nahradit... Ale nevím jaký materiál zvolit a jakou délku provázku...

Lze vůbec takový startér opravit a nebo by bylo lepší koupit nový - případně roto start nebo start box...

Díky za vaše rady:)

2

Re: Oprava tahového startéru

pružinka sedí,tak to je pohoda. Jako náhradu používám rybářské lanko-je to umělá šňůrka, podobných vlastností jako originál.

3

Start box je dobra volba... wink

1:5 MCD RRV4 Czech limited, 1:5 HPI Baja 5B SS s trochou tuningu - to je minulost, 1:10 Mex-II D-110 version FULL-PRO, 1:10 Axial SCX D90........
http://buggycz.rajce.idnes.cz/

4

Vybodni se na vsechny snurky na buh vi co, zajdi do baumaxu a chtej primo snurku do tahoveho starteru, prodavaj ji na metry v ruznych prumerech... Maj tam fakt velkej vyber, takze si vyberes... delku si zvol nejak tak podle stare snurky, snad vs, jak byla dlouha... rekl bych tak 40 cm

5

Používám šňůrku ze žaluzie, tu kterou se vytahuje. Ani se neptejte mé ženy kde ji nakupuju. Používám do žhavika. Na Baje jsem to lano ještě nepřetrhnul.

6

to Indy-a mají i tak slabé průměry,co jsou v nitrácích? kdyby jo,stejně je to jedno-to rybářské lanko fakt drží:-) a šnůra do žaluzií se mi trhala.

7

Díky moc za vaše rady:) Zkusím ten baumax snad tam budou mít i rozumný průměry... a když né tak se vydám do těch rybářských potřeb:) Jinak co se týká té délky tak právě moc nevím protože tu druhou část jsem někam zabordelil:) Ale těch cca 40cm se mi zdá být v pohodě:)

8

Ahoj nemá to cenu nestrácej cas sňůrkama a rovnou si kup přestavbu na  roto start za 500-, Akuna ti to nahodi v poho.

9

Ahoj, taky mě to postihlo, žena se mnou nemluví kvůli žaluzii, to bych ještě přežil, ale dneska mi v startéru prdla pružina. Sice jsem ji zkrátil, ale tak nějak cítím že doba dozrála na upgrade. Nejsem ještě rozhodnutý jestli start box nebo roto start.
Potřebuji poradit co se týká roto startu:
1) Je to jedno jaký koupím (jsou univerzální), nebo musím koupit na svůj motor (nikde jsem na něj nenarazil)? Mám Mantise s původním motorem Axial 4,6cm - 28
2) Dá se koupit samotný adapér na motor a na startování používat akuvrtačku?
Pokud by to jinak nešlo koupím start box. Stačí se řídit měřítkem, nebo to má ještě jiná úskalí.

Klidně bych zůstal u šnůry, vyhovovalo mi že nemusím tahat další krám sebou, ale vadí mi že to byla poměrně častá závada která znamenala - jde se domu a to je fakt pruda.
Díky za odpověď. Gw

10

Starter box rozhodne lepsi volba.
uskali roto startu je udajne v nutnosti udrzovat - vymenovat rozbehovou spojku. rotostrter se voli dle objemu startovaneho motoru.
Starter box -  staci meritko modelu a umisteni startovaciho kotouce - to vypliva z toho na ktere strane a jak otoceny mas motor v modelu ( vlevo - vpravo; rovnobezne-kolmo s podelnou osou modelu) nektere starter boxy umi byt prestavitelne, ale pozor neumi vetsinou vsechny moznosti umisteni motoru. K starteboxu staci koupit podstatne levnejsi a vykonejsi 12V Pb bateri,nez nabizene 2x 6Clanek napr NiMh........., nebo to pripojovat k autu ( opravdovy dopravni prostredek wink  ........   vysledek je, ze mas za cca 1500 Kc  vyresene startovani , skoro bez udrzby  a spolehlive!!! wink

HPI Pulse conversion flux & HPI Baja 5BSS
Spectrum DX3S & Futaba 4PK

11

Díky za radu, objednal jsem ho včera a jsem rád že jsi mi potvrdil co jsem si myslel. Svou roli hrálo i to že doma mám dva lipo dvoučlánky pro které tak budu mít konečně využití. Pull start jsem sice spravil, ale zařekl jsem se že dokud nebude startbox doma tak nejezdím, udělat si čas, přesvědčit rodinu že nic nepotřebují, pak přijet na pole, zatáhnout a nic, dva dny za sebou.... potřetí by se mi už asi rafla pumpa  :?