1

Téma: Jak se chovat k Lipolkám

Vřele doporučuji přečíst články  z níže uvedených odkazů.
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=68&n=predlzenie-zivotnosti-lipol-baterii-----1cast
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?showme=clanky&idc=69
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=16&n=zazimovanie-dlhodobe-skladovanie-lipol-baterii

2

Re: Jak se chovat k Lipolkám

Ahoj moc pekne clanky , v te prvni casti kdy se zminuje o Nicd a Nimh pise ze se pres zimu dobijeji . Musi se pres zimu dobijet i lipol baterie ? Popripade ma je cenu davat do chladneho prostredi i v tydnu kdyz nejezdim ?

Bylo: Traxxas Slash, Traxxas E-revo
Nyní: HPI Baja 5B

3

Pokud nemáš doma 35°C nebo je neukládáš k topení, tak bych to neřešil. Ale někde jsem četl, že ideální skladovací teplota je kolem 10°C, už bohužel nevím kde. Pokud se nebude dýl jezdit(měsíc), tak je rozumný je nabít na 3,7-3,8V a uložit. Pokud řešíš týden, tak to nemá cenu.

4

ok , ja je nabijim na 3,8 V po kazdem jezdeni , me spis zajimalo jestli kdyz lezi tri mesice a jsou zazimovane jestli se maji dobijet jako Nicd a Nimh , pouzivam Zippy 40 C

Bylo: Traxxas Slash, Traxxas E-revo
Nyní: HPI Baja 5B

5

Jejich samovybíjení je tak mizerný, že když jsem jednu nabil na 4,18 a po roce sem ji našel, tak měla 4,10, takže pokud k nim nic nepřipojuješ, tak bych dobíjení přes zimu neřešil. A to mam ještě podezření že ta odchylka byla způsobena i měřákem  :-)

6

Všichni veteráni promiňte.
teď mi přišly LiPo ZIPPY Flightmax 5000mAh 2S1P 20C hardcase.
Po zapojení na Raytronic C14 s balancerem ukázaly 7,62V ....3,81 a 3,84 na článek.
Je to normální? Není to moc? Baterie by měla mít 7,4V.
Teď potřebuji baterie cca měsíc skladovat. Jak je na to připravit?
Díky za pomoc a ...trpělivost.

7

není to  moc big_smile článek má po nabití lehce přes 4. V. Klidně je normálně nabij a schovej do šuplíku, za měsíc strč do auta a normálně jezdi big_smile

8

Ja to upresnim, at v tom nema X3ME gulas.

Nominalni hodnota je 3,7V. S tou se vsude mozne kalkuluje, hlavne z toho duvodu, ze nabita je lipolka jen na zacatku, pak napeti postupne klesa. 3,7V je ale uz spise spodni hranice. Napriklad u vrtulniku se s touhle hodnotou pristava a uz je to vazne spodek. U aut se jezdi klido do 3,2V - pod zatezi, jakmile prestanes, skoci to vys na 3,4V.

Plne nabita LiPolka ma 4,20V presne. Tedy nabita 2S ma 8,4V, 3S 12,6V.

Pri nabijeni muze napeti vylezt az na 4,21-22, ale pouze pri nabijeni. V klidovem stavu nameris max 4,20. Pokud nameris vice, nekde je chyba, bud v mereni a nebo nabijecka prebiji. To se stava ale malokdy.

Suma sumarum jezdi, nabijej, neres to.

9

Diky pánové, jen mě ty nominální hodnoty zmátly. To znamená, že pokud mám nabito naplno na 8,4V, tak v serii u Summita (do kterého to je) je to kvůli regulátoru akorát (16,8V).
Ještě dotaz, má to cenu strkat do lednice?
Díky.

10

Kvůli čemu je chceš strkat do lednice ? big_smile

11

Do lednice je dat muzes,ale radeji jen pokud nechces jezdit dlouhou dobu (treba pres zimu).Zpomali se tim chem. procesy v baterce a trochu jim prodlouzis zivotnost.Ale jinak LiPo moc rady zimu nemaj (pri pouzivani).Pri nizsi teplote nemaj takovou kapacitu,a kdyz mrzne tak z nich muzes dostat klydne jen polovinu kapacity.
Jinak pro dlouhodobe skladovani se nabiji na cca 70% kapacity.
Nektere nabijecky na to maj primo program (Hiperion - STORE mode)

12

Máte někdo tip, jak ty výše uvedené 2S1P C20 5200 mAh na Raytronicu C14 nabít do skladovacího stavu?

13

Jo, vyprdnout se na kdejaky poucky a nechat to proste nabity. Tak to delam a nemam zatim zadnej problem :-D Ale to je proto, ze jsem moc linej se o ne starat, baterka ma byt otrok muj, ne ja jeji :-)

14

Asi tak scarabeus. Článek je sice hezký, ale je to prostě až moc takový vědecký řekl bych. 8O  Kdybych se o lipoli měl starat podle toho článku, tak nedělám nic jiného.  wink

15

Máte někdo tip, jak ty výše uvedené 2S1P C20 5200 mAh na Raytronicu C14 nabít do skladovacího stavu?

Neni to nic slozityho.Nabij,nebo vybij je na 3,8V na clanek(zhruba).Nic jinyho s tim delat nemusis.No a potom je uloz na nejakem chladnem miste (treba do sklepa,nebo do te lednice).   wink

16

baterka ma byt otrok muj, ne ja jeji :-)

Tak pod tohle se podepíšu všema 10. A při dnešních cenách baterek obzvláště....

17

Jestli to ale da do sklepa, tak jedine na 7. schod!!!

18

Tam je plno big_smile

19

:arrow:

20

A voootom to je!   lol

21

Pánové mám takový problém.. Dal jsem nabít lipolku 4S z losiny.. ale nabíječka mi ukazuje, že je malé napětí na balencéru, jako kdyby byla baterkla podvybitá..  ukazuje mi to 2,70 , 2,72, 2,75 a 2,78 na článcích.. čumim na to jak na péro z gauče.. nechce mi to ani nabít ..

Nevíte, co s tím? Díky

Losi LST/Muggy Brushless
Jeep Cherokee XJ 99'
Sand Rail 4 Seater Buggy

22

Zkus je vzpamatovat NiMh rezimem, malej proud, paxe se uz balancer chytne.

Tekin!

23

Jojo, už je to pořešeno.. Ale díky i tak :-)
Udělal jsem to tak jak si řekl.
Jen se bojim jestli se lipolce neco nestalo.

Losi LST/Muggy Brushless
Jeep Cherokee XJ 99'
Sand Rail 4 Seater Buggy

24

Jak se ti to povedlo ?? Nejaka zavada na lektornice ?? (regl,pipak) ??

25

Nene, moje blbost.. měl jsel vybitou baterku, ale pak jsem na ní ještě zkoušel serva a převody při stavbě..regl to vypínal párkrát..

Losi LST/Muggy Brushless
Jeep Cherokee XJ 99'
Sand Rail 4 Seater Buggy