1

Téma: Tamiya - zvýšení výkonu (max. rychlosti)

Zdravím,

předem chci podotknout, že jsem totální nováček, nicméně k věci. V pátek jsem koupil od jednoho dobráka z Ostravy-Poruby model, o kterém tvrdil že valí 100 km/h, což se mi nezdálo ... teď dělá tlaky a že je to moje chyba a když jsem to zaplatit, že už se nic vracet nebude. Určitě nejsem sám, kdo se s takovým chováním puberťáků už setkal, škoda jen, že to stálo 4 tisíce.

O co mi jde - auto jede odhadem cca kolem 30-35 km/h, víc určitě ne. Zajímalo by mě tedy, jestli se s tím dá něco dělat. Je to model TAMIYA CLK-DTM 2002 AMG Mecredes TT-01 a co se motoru týče, tak je v popisu uvedeno Graupner Eco Power 6N, ale nemám tušení, o co jde.

Chci se laicky zeptat, jak by se dalo postupovat, pokud chci zvýšit výkon a dostat z toho třeba dvojnásobek dosavadní rychlosti. Vím, že tenhle popis je prostě hodně obecný, ale uvítal bych nějakou radu - pokud něčemu nebudu rozumět, tak si to najdu na netu, ale nyní nemám ponětí co hledat, takže pokud budu umět zodpovědět vaše dotazy, abyste mi někdo mohl pomoci, rozhodně nebudu váhat. Ještě vím napětí 7,2V a kapacita baterie je 2000 mAh, ale to už na zvýšení výkonu nemá vliv.

Předem díky, JM

2

Re: Tamiya - zvýšení výkonu (max. rychlosti)

Rychlejší motor, rychlejší převody a lipolky a potom přijedeš do Ostravy za ním a ten bude kókat  lol

HB Lightning Stadium Pro 2 - 4.6ccm

3

Kazdopadne tvoje penezenka z toho radost mit nebude

Tekin!

4

Graupner Eco Power 6N je baterka, podívej se na motor co tam máš, bude to nějaká obyč. plechovka a jaký je regulátor,

našel jsem část toho inzerátu

"1/10 včetně dálkového ovádání se šasí TT-01 4x4 - Expert serie, k tomu vazelína kombinovaný klíč, imbus klíč, Graupner Eco - pover 6N - 2000 RC 7,2v 2,0 Ah, max rychlost až 100 Km v hodině. … Nabíječ Robbe Power Peak Infinity 2"

vzhledem k tomu, že tě uvedl v omyl a využil tvé neznalosti bych mu to vrátil, neboť... výrobek nesplňuje inzerované vlastnosti...

aby ti to jelo 100km, což TT-01 určitě v takové rychlosti neuřídíš, tak by si tam musel mít pořádný střídavý systém s hodně silným motorem....

a ještě k tvé větě

"Ještě vím napětí 7,2V a kapacita baterie je 2000 mAh, ale to už na zvýšení výkonu nemá vliv."

samozřejmě že dobrá baterie, zejména lipolka má vliv na výkon a to dost podstatný....

5

A klidně napiš mejl nebo nick toho dobráka a Ostravaci si s nim už poradí  wink
Jinak TT01 pojede 100km/h jen jednou,pak se rozpadne.
Na inzerovanou rychlost neni podvozek stavěný,hlavně materiály.

6

A klidně napiš mejl nebo nick toho dobráka a Ostravaci si s nim už poradí  wink
Jinak TT01 pojede 100km/h jen jednou,pak se rozpadne.
Na inzerovanou rychlost neni podvozek stavěný,hlavně materiály.

Tak ten pitomec se jmenuje Matěj Křivoň (jak příznačné příjmení, že?) a zde je jeho ICQ: 365136548.

PS: Téma jsem rozjel znovu i s maximálními možnými informacemi o co mi kráčí a maximem parametrů, které jsem zjistil, takže vás tímto prosím o forward zde: http://www.rcauta.net/forum/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16772 . Moderátor nechť to zde třeba po čase smaže, nicméně třeba někdo kontakt na dobráka Křivoně využije ... podvodem mě připravil o 4 tisíce, hodnej kluk.

7

reakce na
http://www.rcauta.net/forum/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16772&sid=a65ee5db17568903fcf2ba9498b25004

původní regulátor neutáhne o moc silnější motor, takže pokud chceš vyšší rychlost, převody můžeš nechat, ale pořiď si střídavý regl a motor a nejlépe lipolky... zvenku to vyjde levně...

8

Nejjednodušší a nejlevnější spůsob by mohl být Mig 500 Turbo Race je za pár stovek a model bude upalovat o dost lépe.

9

Zdravím,

na toto forum jsem už jednou tuším psal, jelikož jsem koupil od vtipálka z Ostravy model TT-01 (Tamiya) s údajnou maximálkou 100 km/h. Soudit se s tím de*ilem nebudu a auto jede cca 25 km/h, takže bych chtěl dosánout vyšší rychlosti.

Motor je tam nějaký origo a samo na něm nejsou žádné údaje, takže tím jsem vyřízenej. Nicméně je to asi 540 a dle uložení to vypadá na převody 19/61. Přemýšlel jsem o tom, že bych do toho vrazil nějaký vysokoobrátkový motor a koupil baterii s větší kapacitou, jelikož předpokládám vyšší spotřebu energie.

Mým hlavním problémem je, že se nemůžu dopídit, jakou spotřebu a výkon má stavající motor, a stejně tak počet otáček netuším. Jedná se o model Tamiya XB PRO. Dle mého soudu ale myslím, že se jedná o modelovou řadu starou tak 10 let, takže se mi nedaří o tom nic zjistit. Snad jenom toto skromné info: http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=57719

Vzhledem k době provozu bych očekával motor s výkonem někde kolem 45W (ale možná to bude úplně jinak), odběrem cca 6A a otáčkami někde kolem 17000, ale jak píšu, berte to fakt orientačně.

Přemýšlím nad něčím takovým: http://www.rc-auta.eu/zbozi/5051/Firebolt-15T-motor.htm , ale tam se o výkonu píše prd a tak netuším, jestli by to šlo vůbec použít. Líbí se mi tam akorát otáčky, jelikož 30000+ by už bylo slušný a nemusel bych měnit převody a rychlost by se cca zdvojnásobila. Otázkou samo zůstává, zda-li by to standard převody tohoto modelu utáhly, abych to nez*urvil. Další "našlapanou" alternativou by bylo asi toto: http://www.rc-auta.eu/zbozi/5162/Nosram-VISION-14x2.htm , ale samo opět nevím, jelikož technická specifikace produktu znovu pokulhává. Další super alternativa (a konečně se spec.) by mohla být tahle: http://www.rcauta.cz/zbozi/5999/LRP-V10-Spec-4-14x2.htm , ovšem dle výkonu je jasný, že pokud by origo motor v mém modelu měl vážně kolem max 50W, tak tenhle odběr přivede moje accu do hrobu ... samo pokud by to šlo takto nějak zkombinovat, koupil bych asi silnější baterii, ovšem i tak by i při použití cca 5000mAh mohlo auto sloužit cca 15minut bych to viděl, jelikož jednoduše při 7,2V je na 170W potřeba nějakých 25A a to už je slušnej záhul! Raději bych to řešil jinak, kdyby to šlo.
Osobně by mě tedy zajímalo, co z uvedených motorů by pro mě bylo nejlepší alternativou, popřípadě si samo nechám poradit, pokud máte v pácu něco ověřeného a funkčního, co by mi poskytlo zhruba 2-násobek rychlosti.

Další skutečností by asi mohla být změna převodů, což jsem našel stránku celkem zajímavou: http://www.teatechnik.cz/katalog/ozubeni-prevody/celni-ozubena-kola/ , kde by možná mohli leccos mít. Nevím ovšem, do jaké míry se s tím dá manipulovat, aby to vydržel zbytek vozu. Model jsem rozebral a jevilo se mi, jako když někdo natvrdo uchitil pastorek na hřídelku motoru - měl by tam být červ jenž to drží na hřídeli, ale já ho nevidím, zdá se mi to jako přilepený (a nebo si budu muset vzít lupu, protože jsem slepej jak patrona, druhá možnost Mrkající ). Kdybych ale kupoval jinej motor, tak bych ho z tohodle nějak dostal (snad).

Co tedy spíše zvolit? Vyměnit motor? Vyměnit převody? Nebo nejlépe obojí?

Předem díky za info, Johny

PS: Pokud je potřeba další info, rád se pokusím zodpovědět.

Jsem si to sem alespoň přepsal, to snad nevadí.

No když nechám převody a koupím střídák, tak je mi jasný, že se dostanu na vyšší max, ale za jakou cenu??? Tam jde asi o to, že při výměně převodů už by to asi stávající motor neutáhl, že?
  Mohl bys mi poslat třeba link na to, co bys mi doporučil a co bych tam mohl eventuelně dát? Moc by mi to pomohlo, abych se měl od čeho odrazit.

Honza

10

Nejjednodušší a nejlevnější spůsob by mohl být Mig 500 Turbo Race je za pár stovek a model bude upalovat o dost lépe.

No to jsem našel tohle: http://www.mz-racing.net/p835-50000-mig-500-turbo-race-7-2v/ , ovšem tady o tom motoru taky píšou prd. V jaké kategorii bych mohl shánět? Navíc, proč myslíš, že by to nějak výrazněji pomohlo? Máš tušení, co pohání ten můj stroj? Já to totiž nemůžu nikde najít.

Honza

11

Co třeba tohle? http://www.mz-racing.net/p831-125000012-clash-21t/

Jay

PS @ moderator: Proč nemůžu editovat svůj předchozí příspěvěk??? Takhle zbytečně double-postuju a to mě dost štve.

12

Heleď, smiř se s tím, že TTčko vydrří reálně motor co pojede cca 40km/h , Já měl v TTčku kombo NOVAK HAVOC 3S s motorem 8,5 balistic... Kombo za 4000,-   maximalka? 50km/h s převodem 19/61 na 7,2NiMh baterku. Co 14 dní rekreačního ježdění, to nový zadní ozubení diferenciálu. 14 dní rekre ježdění je u mě cca 3-4 hodiny jízdy v kuse. Přeber si to sám. Tuning TTčka je skartace peněz, ale pokud to opravdu chceš.... Já být tebou, tak to prodám, a koupil bych si himoto onroada - novej kousek RTRset za necelý 3000 je slušná nabídka. Já provozuju himoto monster truck a truggy se střídavkou 13z téměř každý den cca hodinku... žádný viditelný poškození krom toho, co ulámu nárazama, ale to se u onroada jaxi částečně eliminuje samo - přeci jen s ním nebudeš dělat 4metrový skoky....

Samozřejmě jsou podstatně kvalitnější auta, ale z osobní zkušenosti tvrdím, že himoto je kvalitnější, levnější, a lepší, než TT-01....

13

Ani mě to nejde editovat....

Mimochodem při těch 50 km/h jsem to nemohl udržet aby to jelo rovně... 100km/h? Leda při letu ze skály.... Efekt bude stejnej jako při 100km/h na silnici - TTčko na milion kousků...

14

Hmm, no za kolik by se to dneska dalo tak reálně prodat, když já ko*ot za to před cca 2 měsíci vyhodil 4000!!! Nejradši bych tomu kret*novi uthnul koule, to jako fakt!

Johny

15

Tou brushless upravou zde: http://www.himoto.cz/zbozi/4120/HIMOTO-MITSUBISHI-LANCER-EVO-6-4x4-RTR-1-10.htm myslí tedy co přesně? Jenom změnu motoru nebo čeho všeho, když to má pak jezdit kilo???
  Předem díky i za info, za kolik by ten můj model mohl být prodejnej. Jinak ... byl by nějaká stránky s těmi modely HIMOTO kde mají velký výběr on-roadu? Já jsem přímo na Himoto CZ, ale tam se to zdá celkem drahé - píšeš modely za necelý 3000 a tady je jenom pár kousků za 4000, jinak 5000+.

Johny

16

//prispevek porusoval pravidla a byl smazan;;; admin scarabeus

17

No díky mod za info. Nějakej ještě ten typ za kolik bych mohl prodat to co mám odhadem?

Honza

18

za 4tisice to mas nove, takze realne tak mozna za 2

HPI Cyber 10B + CC 4600kV | T3 '11 + X12 17.5T + Tekin RS | TT01 + Johnson + LRP IPC 7.1 | Spektrum DX3S | Raytronic C30

19

za 4tisice to mas nove, takze realne tak mozna za 2

Ne, to jsme se nepochopili, já to koupil před 2 měsíci ojeté, cena nového je 7 tisíc, ale myslím, že za víc jak za 3000 se to nepovede asi, protože se to už nevyrábí.

Honza

20

Psal jsem o tomhle http://www.mz-racing.net/p4391-hmhi5101b-nascada-lamborghini-rtr-cerna/  , do toho kup nejakyho EzRuna 35A-SL se 13z motorem a pofrci ti to cca 45-60 km/h .
Zrovna včera jsem na jiném fóru koupil tohle jetý kombo za 1000,- což je dle mýho výborná cena. Motor budu mít navíc, kdyby jsi měl zájem.
Jinak obecně, pokud si nekoupíš model od 10 000 a výš, tak nepočítej, že ti to pojede 100......

21

Psal jsem o tomhle http://www.mz-racing.net/p4391-hmhi5101b-nascada-lamborghini-rtr-cerna/  , do toho kup nejakyho EzRuna 35A-SL se 13z motorem a pofrci ti to cca 45-60 km/h .
Zrovna včera jsem na jiném fóru koupil tohle jetý kombo za 1000,- což je dle mýho výborná cena. Motor budu mít navíc, kdyby jsi měl zájem.
Jinak obecně, pokud si nekoupíš model od 10 000 a výš, tak nepočítej, že ti to pojede 100......

No to rozhodně nebude hned tak, abych si pořizoval auťák a motor. Nejdříve musím prodat tohle a najít práci, protože jsem momentálně bez jobu. Pak už ten motor asi mít nebudeš.
  Zajímalo mě, když se podíváš tady: http://www.himoto.cz/RC-MODELY-AUT/elektro-modely/1-10-on-road-car-drift/ , tak u všech modelů píšou rychlost kolem 100 km/h pro brushless úpravě, zajímá mě tedy, co to znamená. Lépe řečeno ... brushless si dokáže - brushless bych si vykládal jako bezuhlíkový motor, nicméně se mi nezdá, že jenom tohle by tak radipně zvedlo rychlost, tak se zajímám o detaily.
  Tam jsou v podstatě stejný modely jako to lambo cos posílal, akorát kvalitnější kastle a rychlost píšou 45 km/h, takže bych nemusel nic měnit a jezdilo by to asi tak jak jsi psal výše. Za tu cenu kolem 4000 by to znělo slibně, ale jak říkám, nejdříve práce a prodat tohle.

Každopádně MOOOC díky za info, jsem rád, že se na tomto fóru uživatelé skutečně snaží lidem pomoci a ne jako obvykle, že člověk čeká na rozumnou odpověď měsíce (a pak se samo stejně nedočká). Kdyby Tě napadlo co by se s tím mým zatím dalo dělat, než bych kupoval něco jiného, uvítám jakoukoliv radu.

Jo, a ještě jeden dotaz. Motory jsou jak stejnosměrný tak střídavý, nicméně když se podívám na různý shopy, tak to tam nemají rozdělený - dá se to nějak poznat? A krom toho ... jaký typy motorů by utáhlo to moje auto (spíše tedy regulátor)? Jeden z kolegů psal ten MIG500 TurboRace, takže ten asi jo, co ale tento: http://www.mz-racing.net/p831-125000012-clash-21t/ , ten by šel asi taky, ne?

Honza

22

Čoveče Honzo,máš spoustu základníh otázek na které na tomto foru lehce nalezneš odpovědi,motory v šopech se rozlišují,ten tvůj clasch od ansmana je motor na prd,nevydrží ani tejden(někomu ani den).Jinak na tom šopu co tu propaguješ je to tak brutálně drahý,že sem si málen rozbyl hlavu o monitor,ramena pár 500?pár poloos 600?No to snad ne.Ceny sou tam fakt zajímavé a já osobně bych tam nekoupil ani brčko na anténu.

GOOO Ansmann jen GOOO!!!

23

Honzo, pokud do toho již nechceš investovat tak kup MIG500 Turbo Race 7,2V jak Ti psal Noha, je to adekvátní náhrada Tamiya motoru RS540 Sport Tuned verze, která je lepší než ta základní, lipolku už máš, tak to pojede líp... větší zázraky od toho nečekej, aspoň ten podvozek něco najezdí a nerozsype se pod nějakým brutálním stříďákem...

24

Sorry chlapi, ale koukal jsem cca na 4 obchody a ty ceny byly tak nějak všude stejný ... taky se mi to zdá drahý, ale nějak nevím kde hledat. Určitě máte zkušenosti a tak bych uvítal nějaký linky na shopy.

@ j.hery: LiPolku nemám, ale tu zase nemám problém sehnat, i když jsem spíše myslel na NiMH, protože na LiPol zase ta základní dobíječka je na vyliž (no a víme co). Jop, přemýšlím o tom, že koupím ten MIG. Až se toho pak nějak zbavím, asi přejdu na to HIMOTO - za ty peníze nevypadá a asi ani nejede zle.
  Stříďák jsem kupovat nechtěl, jenom jsem myslel silný stejnosměr a popřípadě dle toho koupit baterii.

@ cepka: Já se tady moc nevyznám a tak nevím kde to přesně hledat, i když je mi jasný, že to je jenom moje chyba. Kdybys mi mohl poslat nějaký linky na shopy bylo by to super!

Johny

PS: To s tím jak rozeznat ty motory byla asi blbá otázka, ale když to většinou nemají rozdělený, tak já fakt nevím.

25

To HIMOTO ma nezakryty prevody? No nevim nevim  :?

HPI Cyber 10B + CC 4600kV | T3 '11 + X12 17.5T + Tekin RS | TT01 + Johnson + LRP IPC 7.1 | Spektrum DX3S | Raytronic C30