1

Téma: Jak dlouhou anténu ?

Jen se chci optat na délku antény. Nyní ji mám dlouhou jak na 1/10, jen ji mám omotanou kolem brčka, které mám dlouhé cca 20 cm. Nebudu mít problém s rušením ? Neberte teď ohled na modulaci AM, kterou mám. Nebo raději delší brčko - jak na 10 sítce a neomotávat to. Rozhodně nechci zkracovat anténí drát. Díky za radu.

2

Re: Jak dlouhou anténu ?

ja jezdim 10kove brcko, maly prijimac do osmnactiny ma antenu asi 30cm, tak to vychazi akorat, pripadne s malym "praporkem".. v desitce ji mam kousek smotanou

3

No já to teď zkusil tak jak to mám. Brčko 20 cm a anténí drát kolem omotán a chová se to klidně. Otázkou je, jak se to bude chovat ve větším množství lidí s jinými frekvencemi.

4

puvodne jsem jezdil s antenou namotanou na lexanovym pasku pod karoserii a v pohode, trosku to blblo na globusu kdyz jsem byl v pravem hornim rohu... ale mam tam FM ku... (Graupner R200)

5

panove jeste jednou , uz jsem to tady psal, jakekoliv zkraceni pripadne uprava anteny, ma vliv na  kvalitu prijmu

6

mam tam graupner 330 (PCM), brcko asi 15cm, a z nej volne kouka dalsich asi 10 cm anteny.... tj. cca 25cm. Nez omotavat antenu o cosi je lepsi ji nechat volne

7

Mam brčko cca 20cm dlouhé a antému délky cca 50cm. Mám ji protaženou od přijímače nahoru vnitřkem brčka a venkem taženou dolu zpět (neomotaná) s tím že jen kousek je namotanej uvnitř kolem brčka (tak 3 závity). To celý jsem přetáhnul smršťovací bužírkou a není nejmenší problém s rušením. Používám Vysílač i přijímač Hitec. Podotýkám, že anténu už jsem v minulosti asi dvakrát po přetržení měnil a tudíž originální délku asi nemá. Nicméně jsem tohle konzultoval s panem Kotrbou což je tvůrve a výrobce přijímačů značky MZK (známé mezi leteckýma) a ten potvrdil, že menší zkrácení antény u většiny přijímačů má jen nepatrný vliv na dosah. Podle něj jsou vstupní obvody často konstruovány tak, že se určitým způsobem sami přizpůsobí. Tím ale rozhodně nikoho nevyzývám ke zkrácení antény třeba na 20 cm. wink

8

Osobne bych antenu taky nikam "nenamotaval" pacto jakekoliv namotani na "neco" vam prakticky vlozi do vstupniho obvodu civku, a tak muze byt rozladeny cely vstupni obvod... VF technika je opravdu "ducharina" a vyplati se dbat doporuceni vyrobcu, a pokud clovek presne nevi co dela tak neexperimentovat..... Kdyz se na zavodech splasi auto a nekomu to pak udela modrinu nebo............... je pr....píp  !!!

9

naprosta vetsina prijmacu do aut ma antenu mezi 30 az 40 cm. Pokud ma prijmac antenu delsi, tak neni primarne urcen pro auta. Jestli by mela byt antena nekde u prijmace smotana, tak smysl tohoto "smotku" = 0 ( a navic jeste muze indukovat ruseni ). V takovem pripade je lepsi ji ustrihnout ( klidne z 80 cm anteny udeje 40cm ). Na druhou stranu je daleko dulezitejsi umisteni anteny na vhodne misto v modelu nez jeji delka.
Taky jde o to, ze prijmace pro auta maji jinak konstruovane vstupni obvody nez letecke, takze letecky prijmac se v aute bude chovat v extremnich podminkach vzdy trochu hure.