1

Téma: Torque twist

Ahoj, mám dojem, že jsem o něm četl ve vlákně tomsoyera o copperheadu, kde mikep nastínil co to asi tak je. Nicméně by asi nebylo na škodu, kdyby zde někdo znalý problému podrobněji tento jev vysvětli, čím je zapříčiněn a hlavně jak ho eliminovat. Veškeré názory vítány.

2

Re: Torque twist

Jedná se o jev, kdy se vlivem točivého momentu přenášeného kardanem na nápravu zvedá jedno kolo z podložky a tím ztrácí záběr. Většinou se projevuje když šplháš do kopce, který se blíží kolmé stěně.
Netýká se MOA aut (Motory na osách), ty mají své problémy.

Bojuje se proti němu když to shrnu jediným způsobem a to úpravou odpružení jako celku. Sem patří:
- nastavení 3/4 linku - vypadá to banálně, ale dokáže divy
- nastavení tlumičů (pružiny, olej, úhel)
- odklon vstupu náhonu do osy od vodorovné roviny (pinion angle)
- do určité míry i zatížení kol

wink

3

Tak tak, zkoušel jsem ho v domácích podmínkách a zdá se že copper se současným setupem na něj netrpí. Uhel kardanu u nápravy jsem zmenšil na radu Mikepa co to šlo. A díky celkové váze přední nápravy a kol Torque twist nemá šanci lol

4

Netýká se MOA aut (Motory na osách), ty mají své problémy.

Sice to uplne nepatri do tohoto tematu, ale kdyz uz jsi to nakousl.. Mohl bys sem napsat nejake porovnani MOA a pohonu kardany? Vyhody nevyhody? Neco mam nacteno z US diskuzi, ale cesky by se to hodilo i ostatnim..

5

Shafty:
+ scale vzled
+ mechanicke propojení náprav, vždy se točí stejnou rychlostí (není clod stall)
+ jednodušší zapojení elektroniky

MOA:
+ nízké těžiště
+ netrpí torque twistem
+ lze ovládat obě nápravy nezávisle (2x regl)

6

mikep:díky za skvělé vysvětlení
a všem za další kontruktivní názory

7

- nastavení 3/4 linku - vypadá to banálně, ale dokáže divy

Můžu poprosit o upřesnění / vysvětlení? Jedná se o zkrácení linků nebo o změnu 3linku na uchycení 4linkové? Bylo by foto s příkladem?

Díky moc
STP

8

Pokud umis anglicky, tak doporucuju toto:

http://www.rccrawler.com/forum/showthread.php?t=54791

nebo tamtez zadat v hledani "torque twist"
Urcite se najdou i obrazky.