51

Re: Teorie nabíjení

Zdravím,nejprve bych chtěl poděkovat za všechny rady zde,dost mi to pomohlo a měl bych také jednu otázku.

Mam nabíječ s uskladňovacím módem,tzn vybije mi baterku 1A a poté nabije na 50% kapacity. V jakých případech je dobré toto provádět resp když jezdim jednou týdně má to cenu dělat hned po ježdění nebo je to na dlouhé intervaly jako když je člověk skladuje přez zimu?NiMH

52

Odpovedel sis vicemene sam.. Pokud jezdis kazdy tyden, tak je to zbytecne, ale nemel bys je nechavat delsi dobu vybite, aby vlivem samovybijeni nedoslo k prilisnemu vybiti

53

pomooct dotaz
mám ultramat 16 a pak Nosram 4600 NIMH
zvolil jsem program formování a nastavil nabíjení 0,5A  a vybíjení 1,5A
a zapnul na 3 cykly jenže:  nabíjím a nabíjím a furt nabíjím čekal jsem tak 14 hodin ale po 24 hod mi to ukazovalo 12000toho něčeho v pravým rohu baterka byla lehce ale lehce teplá a 8,51V
abych se přiznal tak jsem nevydržel a přepnul na vybíjení 1,5A  s koncovou hodnotou 7V  a vybíjím už 12hodin  a pořák ukazuje 7,4V a tváří se že vybíjí

CO S Tím ??mám dělat ??

54

hoj,mel bych mensi dotaz co se tyce nabijeni-mam sedmiclanek 4500mAh a je na nem psana standartni doba nabijeni 16 hodin pri 400mAh a tak jsem se chtel zeptat jestli to muzu nabijet i rychleji a cpat tam treba 1000mAh jedna se o tady tenhle aku pack http://www.rcmodelyaut.cz/pohonna-sada-baterii-etang-power-4500mah-10-clanku-s-konektorem-trx.html predem diky za odpovedi.

55

hoj,mel bych mensi dotaz co se tyce nabijeni-mam sedmiclanek 4500mAh a je na nem psana standartni doba nabijeni 16 hodin pri 400mAh a tak jsem se chtel zeptat jestli to muzu nabijet i rychleji a cpat tam treba 1000mAh jedna se o tady tenhle aku pack http://www.rcmodelyaut.cz/pohonna-sada-baterii-etang-power-4500mah-10-clanku-s-konektorem-trx.html predem diky za odpovedi.

Kriste, co taklhe hledat, panacku? Tohle se tu resi porad. Ne, nemuzes to z fleku nabijet 1A. Teda muzes, ale zkratis si tim zivotnost akupacku a taky pak nebude mit plnou kapacitu. NiMH se musi zpocatku zformovat, hledej, je to tu asi bilionkrat.

56

hoj,omlouvam se ale je tu toho moc a ne presne to co chci vedet,je to tu dobre rozdelene na otazky zacatecniku tak jsem to umistil sem pac je to forum tak neni spatne neco sem tam zoopaknout jde jen o to jestli ma nekdo snahu poradit nebo ne.jinac diky.

57

hoj,omlouvam se ale je tu toho moc a ne presne to co chci vedet,je to tu dobre rozdelene na otazky zacatecniku tak jsem to umistil sem pac je to forum tak neni spatne neco sem tam zoopaknout jde jen o to jestli ma nekdo snahu poradit nebo ne.jinac diky.

Tohle na nas fakt nezkousej. Pouzij tlacitko HLEDAT. Od toho tu je. Tahle problematika je tu porad.

A uz vubec nezkousej "jestli ma nekdo snahu poradit", protoze to jdes uz hodne mimo. Naopak snahu mame, ale nebudeme se 1000x opakovat o tom samym, protoze TY a jini jsou lini hledat.

Jsem tvrdej, ale musi to byt. Jinak tu bude neskutecnej bordel.

58

to zkousim pac to hledani vyuzivam casto,jsem prihlasenej i na jinych forech se stejnym vzhledem tak zas na me nemusis zkouset buzerovani zacatecniku kteri nehledaji a plcnou hned nekde zbytecny dotaz jinac ptal jsem se take pro to ze mi mnoho lidi tvrdi ze se to standartne nabiji 1c coz by bylo 4,5Ah a to jsem take videl kdyz jsem dal hledat tak ze vidis ze v tom bordel je.jinac tady to je psany o tom nabijeni 1 c http://www.rcauta.net/forum/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=11766&highlight=nabijeni+nimh tak co z toho je pravda?

59

A tohle vlakno jsi od zacatku cetl? Pochybuju.

60

no ok ale kdyz tu toho projdes vice tak vlastne zjistis ze to kazdy nabiji uplne jinak a prave tak jak to nabiji tak to prosazuje ze to je spravne procet jsem toho opravdu dost pac me to fakt celkove zajima i kdyz ten zacatek tohodle vlakna jsem opravdu necet ale zas jak rikam kazdej pise ze nabiji po svem a tak jak to nabiji tak to prosazuje ze je to spravne.

61

tak proc teda chces od nekoho poradit, kdyz to kazdy dela jinak a kazdy ti prece poradi ten svuj zpusob jako dobry?
a vsechno to, co se tu napsalo ve foru ti pripada nedostatecne

cekas, ze zrovna ted prijde nekdo s tou jedinou spravnou pravdou a vsichni ostatni se omluvi a daji mu za pravdu?
a co kdyz i on se bude mylit a budou to pouze dalsi verze jak spravne nabijet?

stalo me to dva vecery, nez jsem si to vsechno precetl nekolikrat a vybral si z toho

Petr KomareK
HPI Wheely King "Hello Kitty" Defender, Tamiya CR-01 Toyota Land Cruiser FJ40, Tamiya TA-01 Hummer (Humvee, H1, H2, H2o), Axial AX10 ARTR, ECX Torment V2 ShortCourse, Final Monster, Hummer H1 1:7 (TL-01)
moje R/C: http://rcexpedice.pkomarek.cz , hřbitov R/C aut: http://hrbitovaut.pkomarek.cz

62

ne,cekal jsem ze se ozve nekdo z vice prispevkama kdo svy baterky uz odrovnal a vi jakym zpusobem to udelal jinak scarabeusovy diky ostatni to neberte vazne a nechytejte me hned za slovo myslim s timhle prispevkem.  big_smile

63

Fórum neni detektivka big_smile , doporučuji číst od začátku protože ten právě zde je většinou nejlepší.

Čím větší odborník, tím větší kladivo

64

Poprvné nabíjím pohonné aku paky a mám problémy s nabíječkou, tak se chci radši zeptat, ať ho neodvařím dřív než vůbec začnu jezdit :-).
Takže novou baterku formuji (je to 6 čl. 4000 mAh), pomalu vybíjím proudem 0,6 A s ukončením 5,4 V a pak malá přestávka a nabíjím 0,6 A a chtěl jsem se zeptat jestli je normální, že napětí na začátku nabíjení je asi 6 V (trochu se v té pauze zotavila, to asi běžné), ale velmi rychle stoupá a během krátkého nabíjení cca. po nabité kapacitě 300 mAh už šplhá k 8V. Je to normální, že to napětí tak rychle vzroste? (pak už tedy roste pomaleji, že při nabité kap. 1500 mAh má 8,25 V)

65

ano, toto je normální

FG Baja Buggy 4WD
http://www.dg-moda.cz

66

mam tady novy x-cell 7,2V 4300mah ... nabijim IMAXem B6 ... popeve sem ji dal 1C a vlezlo do ni asi 200mah ... tak sem ji vybil 0,7A na 5,4V zkusil sem 0,5C nabit a max +- 2000mah ...

pak sem teda procet ruzna fora atd ze ji mam nacyklovat 0,1C ... nechal sem ji pres noc s timto nastavenim

nabijeni
http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/2/2279/2279207_96b506343da50e4440a5a33e4bd45b23/images/IMG_7597.jpg

vybijeni
http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/2/2279/2279207_96b506343da50e4440a5a33e4bd45b23/images/IMG_7596.jpg

1. cycle - takhle by se mi to libilo pokazde smile
http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/2/2279/2279207_96b506343da50e4440a5a33e4bd45b23/images/IMG_7594.jpg

2.cycle - nechapu hmm
http://img5.rajce.idnes.cz/d0503/2/2279/2279207_96b506343da50e4440a5a33e4bd45b23/images/IMG_7595.jpg

delam neco spatne? po tom druhem cyklu sem ji dal do finala a lital jak splaseny ... ale po chvili upadal ... takze nejake "dodavani staleho proudu az do vybiti" se nekonalo hmm ... zkusil sem tedy po jizde zase 1C ale dostal sem do ni 590mah ... tak ji ted vybijim 0,4A uvidim kolik z ni vypadne

67

HAHAHA
Vy s tim delate takovy seky. Ja si koupil NiMH 3600mAh od LRP a boucham do ni 500mA z "nabijecky" co vam větve hodi do krabice s rc. No, vlastne nemam na vybranou ... jsem chudej jak kostelni mys. :evil:
Myslim, ze by bylo lepsi tu baterku nechat nabit na slunicku nez ji strkat do ty drtičky od větví. roll
Jiste to tak vypada, ale nejsem zadnej socialni pripad na podpore. Jsem pouze nactiletej kluk bez staleho prijmu penez. :x

Ne, ... . Ackoli jsem trochu prehanel, vecina veci co odeme padlo je pravda :cry:
Neco co by mi tu baterku poradne vysalo a nasledne do toho narvalo co nejvic stavy, stoji ke 2000,-.

No trochu jsem si postezoval, ale otazka padne.
-Je lepsi si prozatimne poridit http://www.rcauta.cz/zbozi/6334/Powerjack-6-PRO--220V.htm , nebo je to to samy jako ten pakelit od větví :?:

68

Tak jsem to celý pročetl a jsem z toho docela "chytrej". NiCd jsme odjakživa používali k vysílačkám a to z důvodu tvrdosti a výdrže i za velmi nízkých teplot. Dnes v pokročilejším věku za velké zimy na kopec s rádiem nelezu a tak stačí i NiMH packy 12V.

K vybíjení - když po zaklíčování pohasla žárovka na vysílači, byl pack považován za vybitý a šel ven.

K nabíjení - nabíjelo se cca 0.5C (NiCd 1000mAh) 2h15min (přes spínací hodiny).

Ty baterky dají dodnes proud 4A a to jim je asi 8 let.

Jeden můj známý říkal - když se s něčím moc s..eš, tak se ti to rozplyne (platí i o ženských).
Ke Zmotalce jsem si koupil NOSRAM 4600mAh a rovnou ho nabil 0.65C (3A) na Raytronicu C14. Vlezlo se 3850mAh, vyjezdili jsme ho na plácku do škubání auta a znovu nabili s předvybitím (vycuclo to 850mAh) a pak to našláplo 4850mAh. Aspoň toto ukazovala C14tka.

Myslím si, že "formátování" NOVÝCH baterek je přežitek. Technologie je vysoko a články mají standardní parametry. Staré a znovuobjevené packy si srovnání článků a první nabíjení šetrným proudem zaslouží, ale jinak to není potřeba přehánět.

Můj názor, nikomu ho nevnucuji.  big_smile

69

mam tady novy x-cell 7,2V 4300mah ... nabijim IMAXem B6 ... popeve sem ji dal 1C a vlezlo do ni asi 200mah ... tak sem ji vybil 0,7A na 5,4V zkusil sem 0,5C nabit a max +- 2000mah ...

pak sem teda procet ruzna fora atd ze ji mam nacyklovat 0,1C ... nechal sem ji pres noc s timto nastavenim

delam neco spatne? po tom druhem cyklu sem ji dal do finala a lital jak splaseny ... ale po chvili upadal ... takze nejake "dodavani staleho proudu az do vybiti" se nekonalo hmm ... zkusil sem tedy po jizde zase 1C ale dostal sem do ni 590mah ... tak ji ted vybijim 0,4A uvidim kolik z ni vypadne

Mam v podstate tu istu nabijacku EC6, display identicky, nastavenia etc.. zda sa mi trochu hlucna lebo vetrak ide vkuse. Ale k veci, mam podobny problem so 3800, vybijem 0,4A nabijem 4A a dostanem do nej 700mah...Mne ta nabijacka nevybija viac ako 0.7A aj ked ju mam nastavenu na 1A. Velmi nerozumiem nastaveniu Delta Peaku na kolko mV by som to mal nastavit?(vyber od 5 do 25 mV asi tak ako ty)...A vobec nechapem ako je mozne ze do novej LRP 2200 mah NICD dostanem max 2150 mah a do starucickej Sanyo Candica 1700 mah dostanem 1950 mah....

Asso B44.1-B44-RC8e|DEX210|TLR22|Serpent S400

70

musis brat vybitou hodnotu, nikoli nabitou. wink

Xray XB8e'16/Tekin 2050kv/Xerun 150A/Savöx/Graupner X-8N
Xray XB4/Trackstar 5,5/Dualsky XC870TF/Savöx
Team Associated SC10 4x4/Trackstar 4,5/Dualsky XC850TF/Savöx

71

Mám Raytronic C14 a nastaveno mám (delta peak) 8mV/článek pro NiMH a 18mV/článek NiCd. Nabíjím 1C, vybíjím 2A (ale C14 nepustí víc než stačí uchladit, tedy reálně 0.4 - 0.7A).

72

Ty nabijis NOSRAMy 4600 na DeltaPeak 8mV/cl.? Tak to uz musi skoro horet, ne?

Ja je nabijim na nejmensi, 3mV/cl. a na konci uz je skoro neudrzim v ruce. Podle vyrobce se ma pouzivat 15mV na cely pack (maji svou nabijecku, kde se nastavuje DP celkovy).

73

Ty nabijis NOSRAMy 4600 na DeltaPeak 8mV/cl.? Tak to uz musi skoro horet, ne?

Ja je nabijim na nejmensi, 3mV/cl. a na konci uz je skoro neudrzim v ruce. Podle vyrobce se ma pouzivat 15mV na cely pack (maji svou nabijecku, kde se nastavuje DP celkovy).

Ahoj ... jsem to já  lol

No v návodu k C14 se píše 8mV/článek, což je *6 = 48mV na celý pack. Po nabití mají teplotu cca 40°C. Možná i míň. V ruce je udržím úplně v pohodě.
Divný? Řídil jsem se návodem  8O to mi neříkej, že jsem zase něco blbě pochopil ... se picnu!

74

On to bude spis univerzalni navod, coz je nekdy naskodu. Deltapeak se dava vzdy na nejnizsi hodnotu. Duvod je jasny, aby se co nejdrive ukoncilo nabijeni a neprebijel jsi pack.

Kdyz se ti nabijeni ukonci driv (napr. u nekvalitnich clanku), nic se nestane. Pokud se ti ale ukonci nabijeni pozde u kvalitnich clanku, muzou to tezko rozdejchavat.

75

Doplnil bych Scarabea, ze se nabiji vzdy podle udaju vyrobce baterie. Nejsou-li k dispozici, pak zacit od zdola a eventualne pridavat, pokud je baterka po nabijeni vlazna.

Ta moje na ty 3mV opravdu hreje dost (pri 1C), zajimave, ze ta tvoje NOSRAMka se chova ale UPLNE jinak, nez ta moje...

Pro zajimavost - kolik ma cyklu a jakou kapacitu do ni dostanes? Moje ma asi 30 a nabiji se stabilne na asi 4800 mAh, vybitim na 0,9V/cl dostanu tak 4200 mAh. A Wilik na ni jezdi hodne pres hodinu - vetsinou me to prestane bavit driv, nez dojde ;-)