1

Téma: Dratovy teplomer

Mate nekdo zkusenosti s timto teplomerem?
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXGZK7&P=M

Mylsim ze kdyby to fachcilo, je to cool, da se behem jizdy krasne odecist max a min teplota, bohuzel nepisi rozsah mereni (ale pocitam ze do 150 by to snad melo zvladnout - de hlavne o cidlo aby ot vydrzelo)

2

Re: Dratovy teplomer

Ja ho budem kupovať myslím že pri vhodnej montáži čidla to bude asi najpresnejšie meranie. Ak budu skusenosti dám vedieť.

3

Kdy ho budes kupovat, abych vedel, premyslim kam se umisti cidlo, asi vedle svicky do hlavy

4

Ano čim bližšie ku stredu. Auto sa bude dať perfektne nastaviť.
Dam potom info.

5

Jeste ten datum, kdy ho asi budes mit, mam moznost to v nejblizsi dobe objednat s jinou dodavkou z ciziny, tak ze bych to budto objednal nebo ne

6

No já nevím, pánové, nebyla by lepší klasika jako tohle http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt … mp;amp;P=M???
Ten teploměr, co se vám zalíbil, neznám a odrazovat vás nebudu. Troufám si ale říci, že pokud tam bude standardní teplotní čidlo, jaké si myslím, tak to bude mít docela setrvačnost při měření. A připevnit to tak, aby to mělo opravdu dobrý tepelný kontakt a aby fest drželo taky nebude úplně jednoduchý. Též LCD displej není zrovna dobrá volba tam, kde se dají očekávat nárazy a otřesy. Pokud už teploměr podobný jako v mém odkazu máte, tak jako frajeřinku (neberte to ve zlém) bych to bral, ale jako první teploměr bych vzal ten infra.

Michal Nováček - RC.305
... zběhl jsem k expedicím.

7

Pokud je v tomto kontaktním systému použitý k měření termočlánek a solidní převodník se záznamem dat do procesoru a s možností následné analýzy průběhu teploty, tak tak to spolehlivě překoná jakýkoliv infra či laserový teploměr jak v přesnosti měření, tak v užitné hodnotě získaných dat. Neviděl jsem to a spalováky nejezdím, jenom mne napadá, že pokud se třeba ve špičkovejch závodních elektro lodích používají při ladění pohonu záznamové moduly, které měří parametry jízdy (odběr proudu, případně teplotu motoru aj.), tak by takováhle věc ve spalováku, kde jak jsem se dočetl je teplota motoru velmi důležitá, mohla pomoci výrazně optimalizovat výkony. wink
Pokud tam je nějaké nedefinovatelné křemíkové polovodičové teplotní čidlo, tak budou získané údaje asi na úrovni jiných typů měření. nicméně v laboratorní technice je stále platné a velmi přesné měření teploty platina-rhodiovým termočlánkem, tak je otázka jestli je to v tomhle systému taky. Pokud ano tak budou informace o teplotě velmi kvalitní.

8

Pokud je v tomto kontaktním systému použitý ...

V tom s tebou souhlasím, ale za tu cenu (pod 20 dols) tam bude řekl bych právě to tebou kulantně řečeno nějaké nedefinovatelné křemíkové polovodičové teplotní čidlo, o následné analýze dat ani nemluvě (jen paměť nejvyšší teploty). Je tu možnost - přidělat k tomu ještě kamerku, aby snímala displej smile a posílat to po Marconiho stezce třeba do notebůku ke zpracování.

Michal Nováček - RC.305

9

No uz jsem to objednal i ten infra - cenove se dostanu zhruba na cenu infra teplomeru v CR (za oba)

Jde mi o to, ze v zime kdyz jedu, tak prijedu ke me, vemu infra teplomer, zacnu merit, jenze teplota de rapidne dolu, kdezto takhle prijedu, kouknou na max teplotu a hned vim, zdali pri plne zatezi kdyz to jelo, se motor neprehriva - tot ma teorie, otazkou je, jak bylo napsano vyse, jakym zpusobem se cidlo pripevnuje

10

No uz jsem to objednal i ten infra ...

8)  smile

Kvalitni a pevne upevneni cidla bude to nejdulezitejsi. Az to budes mit doma, napis a treba foto, jak jsi to pripevnil. Nakonec mozna skoncis tak, ze si nebudes stopro jisty, jestli se ti cidlo nevyklepalo a displej nekeca a budes to merit pro jistotu jeste infrakem smile

Michal Nováček - RC.305

11

Asi mas recht, infrak stejne domu chci, hodi se to na ledacos, da s etim merit vselijaky kraviny, ale tohle me zaujalo z principu, kdyz tomu autaku nalozim, tak pak uz volneji pojedu "do depa" a jak zacnu merit, tak teplota uz muze byt o 10-20 stupnu jinde, coz muze byt podstatne

12

Samo foto a info podam

13

Když tu řešíte ty teploměry, mám od HPI takový ten černý Infra teploměr, neví někdo, jestli se tam dá nastavit nějak emitátor (nebo jak se tomu vlastně říká), prostě to co mi upraví převod podle tjaký materiál chci měřit. V návodu jsem nic nevyčetl a nejsem si jistý, jestli to měření je "přesné" ... Občas se to u něčeho liší ... u něčeho ne ... na autě jsem naměřil zhruba 123 °C, motor by měl být seřízený .. tak hádám že je to ok, když auto nejelo (motor se nechladil vzduchem), dostal sem se rychle na hodnotu 150°C odpovídalo by to ? Zkoušel jsem to i s vodou v hrnci, ale to jsem jednou měřil okamžitě po tom, co jsem vypnul sporák a dostal jsem nějakých 98°C, po asi 5 s tam už ale bylo něco kolem 78°C jestli se nepletu ... ?? Poradíte ?

S pozdravem, Aleš.
Mugen Seiki  - MBX6 eco; Spektrum - DX3C; Savöx - 1267 MG; XERUN (2250 kV + 80 A)
Align - T-rex 550 E, Graupner HoTT MX-20

14

Tak mi prisli teplomery - dratovy a ir. Dratovy je super, cidlo s eneprilepuje, je ot delany jako smycka, ktera se navlikne pres hlavu motoru - chladic. Neco malo je videt zde:
http://www.miponline.com/instemp2.html