1

Téma: Teplota motoru savage 25

Dobrý večer,všem příznivcům MT.
Chtěl sem se zeptat někoho kdo má jisté zkušenosti s měřením teploty motoru,kolik stupňů má mít dobře naladěný motor a kam přesně mám mířit teploměr ,aby udaj byl oběktivní (kolmo na svíčku nebo na žebra chladiče hlavy).
Vím ,že toto téma už načínal uživatel Golf,ale bohužel sem nenašel konkrétní odpověď .
Tak prosím o pomoc děkuju  :?

2

Re: Teplota motoru savage 25

No tepltoa je nejlepší někde kolem 120-130 tvrdí každý ... ale jinak kam namířit teploměr to také nevím :-( ... Já měřím na svíčce ...

S pozdravem, Aleš.
Mugen Seiki  - MBX6 eco; Spektrum - DX3C; Savöx - 1267 MG; XERUN (2250 kV + 80 A)
Align - T-rex 550 E, Graupner HoTT MX-20

3

Díky za odpověď teplota sedí 120-130 stupňů,ale na žebrech chladiče a teď když je venku 0 až -4 stupně ,ale savík jezdí super když se pokusím stáhnout teplotu tím,že přidám na palivu tak to nejede tak jak bych si představoval  sad .ps:možná že je vše v pořádku a já jen špatně měřím  smile

4

120-130 na chladici - neni to nejak moc, jinak co vim, tak se meri uvnitr chladice (na jeho dne - zhruba na svicce)

5

KOlik máš tepltou na svíčce ? Na žebrech je mám pocit vyšší teplota než na svíčce, takže bys měl jehlu spíš utáhnout, aby se motor víc hřál ( :arrow: ale zatím to nedělej), počkej, až to napíše někdo, kdo to skutečně ví .-).

S pozdravem, Aleš.
Mugen Seiki  - MBX6 eco; Spektrum - DX3C; Savöx - 1267 MG; XERUN (2250 kV + 80 A)

6

Tak od Petra Škalouda jsem zjistil, že teď když je zima, tak tepltoa je optimální kolem 110. Jinak měří se to na svíčce, jak jsem se domníval :-). No a v létě má být teplota kolem těch 120-130.  8)

S pozdravem, Aleš.

7

Treba merať podla mna na spodku hlavy a nie na sviečke, pozor v zime ked sa moc ochudobní motor možeš ho odpísať , že pojde na sucho.
Pod určité nastavenie u Savage tuším pod 3 ot na ihle by si nikdy nemal ísť takže treba nato dať bacha.

8

Tusim ze pisou ze pod 2,5 otacky se u savage 25 nesmis dostat

9

Na žebrech je mám pocit vyšší teplota než na svíčce

Měřit v okolí svíčky uvnitř chladiče (hlavy) :!:.

Samozřejmě že teplota ze vzdáleností od svíčky (spalovacího prostoru) klesá.Takže na konci žeber hlavy může byt v zimě o dost nižší než v okolí svíčky. :idea:

Buggy 4WD 1:8 Mugen MBX Eco;  Buggy 4WD 1:10 HB Cyclon D4   
Buggy 2WD 1:10 Ansmann Mad Rat;  Stadium Truck 2WD 1:18 ZT2

10

Samozřejmě že teplota ze vzdáleností od svíčky (spalovacího prostoru) klesá.Takže na konci žeber hlavy může byt v zimě o dost nižší než v okolí svíčky. :idea:

Tak to je teda peknej blabol. naopak.

11

Já bych stím souhlasil! Co je na tom špatně? roll

12

To myslíš vážně? 8O

13

Jak blabol?  8O Prosim o vysvetleni.

14

teplota se pokud vim vzdy merila na svicce,  a nez zacnete merit zkontrolujte si nastaveni sveho teplomeru, je tam tusim 77E nebo tak nejak, podle tabulky merenych materialu, 
ja mel na savikovi v zime i 2 1/4 mozna i mene otacek, zalezi na stavu motoru a jeho zajeti
teplota motoru je oprvdu v rozmezi 110-130 stpupnu optimalni

15

Stím souhlasím!

ByBSi to nám fakt vysvětli....

16

teplota je okamzite od spalovaciho prostoru odvadena na zebra chladice, kdyz budes merit, zjistis, ze teplo v hlave motoru kumuluje a proto muzes teplotu namerit vetsi. zejmena pokud budes merit pomoci infra.
Kdyz pouzijes laser, a budes merite teplotu na vnitrni strane zeber, tak nameris taky vic nez na svicce.
Doporucuju vsem to ozkouset.

17

Děkuju všem za vysvětlení ,už mám jasno -optimální teplota je někde mezi 110-130 stupni a měří se uvnitř chladiče to jest na svíčce a musí být seřízený teploměr  díky smile

18

teplota je okamzite od spalovaciho prostoru odvadena na zebra chladice, kdyz budes merit, zjistis, ze teplo v hlave motoru kumuluje a proto muzes teplotu namerit vetsi. zejmena pokud budes merit pomoci infra.
Kdyz pouzijes laser, a budes merite teplotu na vnitrni strane zeber, tak nameris taky vic nez na svicce.

Nechápu v čem jsem "blábolil".Žebra ti samozřejmě teplo odvádějí a vyzařují ho do okolí.Ochlazují se proudícím vzduchem.Tím jsou na koncích chladnější než uprostřed.Podle mne.Pokud bysme to měli brát do důsledků,tak by MĚL BÝT profil žebra navržen tak,aby teplota byla stálá na konci i uprostřed.Ale při chladném počasí tomu tak určitě není,žebra hlavy jsou navržena na nějakou průměrnou teplotu.A za chladnějšího počasí a mrazu i teorie zamrzne. big_smile

A teplota se měří v okolí svíčky,nebo na svíčce-to v naměřené teplotě určitě není tak kritické.

19

Nechápu v čem jsem "blábolil".Žebra ti samozřejmě teplo odvádějí a vyzařují ho do okolí.Ochlazují se proudícím vzduchem.Tím jsou na koncích chladnější než uprostřed.Podle mne.Pokud bysme to měli brát do důsledků,tak by MĚL BÝT profil žebra navržen tak,aby teplota byla stálá na konci i uprostřed.Ale při chladném počasí tomu tak určitě není,žebra hlavy jsou navržena na nějakou průměrnou teplotu.A za chladnějšího počasí a mrazu i teorie zamrzne. big_smile

A teplota se měří v okolí svíčky,nebo na svíčce-to v naměřené teplotě určitě není tak kritické.

Na konstrukci chladice zalezi v kazdym pripade. napriklad tenci zebra budou mit po obvodu mensi teplotu nez zebra trusci.
Rozhodne to ale nefunguje jak jsi psal prve, ze na zebrech je mensi teplota nez u svicky. tak to proste neni. Stav se u kluku v C.Lipe, pujc si od nich laser merak a zkus to, uvidis ze nekecam smile

20

Na konstrukci chladice zalezi v kazdym pripade. napriklad tenci zebra budou mit po obvodu mensi teplotu nez zebra trusci.

S tím samozřejmě souhlasím. big_smile

Teplotu žeber a prostoru u svíčky změřím.