1

Téma: TL-01 převody

Zdravím,

chci se zeptat jaké převody jsou ideální pro buggy na podvozku TL-01? Momentálně tam mám motor Mig 500 Turbo race, pastorek 19 a převodovka sériová. Mám ještě "rychlé" převody od Tamiya. Má cenu je tam dávat? Našel jsem na webu, že originál je s 19z 7,96 a s rychlými 5,95.

A ještě jeden, možná úplně blbej dotaz, ale jak správně vypočítat převodový poměr? Jaký je na to vzorec?

Předem díky za info.

2

Re: TL-01 převody

http://www.arroyoc.com/index.cfm?fuseaction=utilities.plotchart2&showheader=No&fromflash=Yes&Chartname=Xray%20T2%20007&Transmission=1.7&Spur=84&Pinion=20&Tire=&RPM=&TargetRollout=No&ChartType=Gear%20Ratio&Type=Gear&Plot=mid

zkus todle:) neni to na tvuj podvozek ale pomůže to.

3

http://www.arroyoc.com/index.cfm?fuseaction=utilities.plotchart2&showheader=No&fromflash=Yes&Chartname=Xray%20T2%20007&Transmission=1.7&Spur=84&Pinion=20&Tire=&RPM=&TargetRollout=No&ChartType=Gear%20Ratio&Type=Gear&Plot=mid

zkus todle:) neni to na tvuj podvozek ale pomůže to.

sem pičus, vubec to nečti.

4

Převodovej poměr je součim poměrů počtu zubů do sebe zabírajících kol. Takže v TLku ti 19tizub pastorek zabírá do 32zubů protikusu, tzn. tydle dvě maji poměr 19/32=0,59 takže na jednu otočku pastorku se protikus otočí o 0,6 otáčky.
Dál si spočítáš, kolik zubů má druhá půlka toho protikusu (myslim 24) a ta zabírá do kola který má cca 60 zubů, tzn.19/32*24/60...  no a takhle pokračuješ až máš celkovej převod. (timdle postupem teda jeho převrácenou hodnotu)
Mig do TLka je dost rychlej, rychlý převody ti nepomůžou, ba naopak, auto sice pojede rychleji na dlouhých rovinkách, ale než se na tu rychlost vyškrábe, tak ti vycucne baterku.

5

Díky moc. Tohle jsem přesně potřeboval slyšet. Takže doporučuješ dát tam toho Miga a nechat originál převody? Jiná úprava co se týká rychlosti asi není...dát tam 21z pastorek je na buggy asi blbost a kupovej jinej motor a k tomu novej regl se mi moc nechce - bych zdvojnasobil cenu auta:-)

6

Existují ještě jiné převody na TL-01 kromě základním a tzv. "rychlých kol"?

7

Na TLko jsou momentálně jen ty normální a rychlý převody. Mam slíbenou výrobu ještě pomalejších převodů, aby se tam kdyžtak daly dát rychlejší motory, ale zatim to ještě neni.
Nech miga a dej 19ku pastorek, zkus si kdyžtak i 23jku, abys viděl ten rozdíl, ale na asfalt je 19ka na hraně, spíš by to chtělo víc do pomala.
Jinou úpravu nedoporučuju, jsou to vyhozený prachy. Radši šetři na lepčí podvozek.

8

mam placku s timto podvozke mnel jsem 17tizavitovej motor rychly převody a 23 pastorej když jsi to rozjel bylo to zajimavy ale než si to rozjel tak to dost trvalo pak jsem dal 19z a pomale převody je fakt že auto s v maximalce zpomalilo ale zato ten odpich driftovalo to i s pneumatikama ted teda mam 9z střidak a naprosta spokojenost at tam dam cokoliv utahne to musiš brat to že ten motor ma sice vikon ale pokud mu dešas možnost otaček tak se nanej těžce dostava